Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna w domu jednorodzinnym - jakie przekroje, schemat instalacji

Recommended Posts

Mam dobrze płatną pracę... itp...itd...

A skoro to prawda więc poświęć się tylko zarabianiu pieniędzy a "doradzanie" pozostaw innym.

Może właśnie po to doradzam aby nie musieć później prostować na obiekcie teorii typu"Może dajmy 3x4mm2 albo lepiej 3x6mm2 do gniazdek, bo tak radzą eksperci z forum elektroda"

I jak napisał jeden z moderatorów/ekspertów

różnica w cenie między 2,5mm a 4mm nie jest powalająca, jak kto nie ma wprawy w doborze przekroju, niech sobie przewymiaruje w górę.

Co oczywiście jest podstawą tej durnej teorii.

Może zakończysz tę pyskówkę i wypowiesz się merytorycznie na temat stosowania 3x4mm2 zamiast 3x2,5mm2 na odcinku rozdzielnia-pokój.

I jaki jest sens przewymiaruje w górę kabla skoro i tak jest on przewymiarowany w górę przy 3x2,5mm2. A całość jest zabezpieczona 16A i nigdy nie zostanie zwiększona.

Zawsze można przecież postawić mniejszą krajzegę.

Edytowane przez dendrytus

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I to, że masz inne zdanie na ten temat (mimo tego, że wypowiedzi nie zrozumiałeś) upoważnia Cię oczywiście do zamieszczania pieniackich postów i przypisywania różnych cech osobom których nawet na oczy nie widziałeś?

Doprawdy bardzo interesujące (dla medycyny) poczucie własnej wartości przedstawiasz.

Szkoda tylko że w międzyczasie zapominasz (za przyzwoleniem Admina) o tym jak dyskusja powinna wyglądać.

Więcej w Twych postach pieniactwa, prostactwa i chamstwa niż merytoryki.

Pewnie to rozumiesz i dlatego na innych poważnych forach Cię nie widać.

Tam bowiem osobnicy Twego pokroju miejsca długo nie zagrzeją.

Żegnam ozięble pieniaczu.

Może właśnie po to doradzam aby nie musieć później prostować na obiekcie teorii typu"Może dajmy 3x4mm2 albo lepiej 3x6mm2 do gniazdek, bo tak radzą eksperci z forum elektroda"

I jak napisał jeden z moderatorów/ekspertów

Co oczywiście jest podstawą tej durnej teorii.

Po pierwsze, nie doradzasz, tylko wypisujesz pierdoły nie poparte wiedzą, co najwyżej cytatami norm nie zrozumiałych dla Ciebie. Bo po drugie, z braku wiedzy, potęga Twojej argumentacji to wyzwiska i epitety. Jak dziecko, po prostu jak dziecko.

Po trzecie, nie doradzam takiego przekroju, lecz twierdzę iż nie ma przeciwskazań do zastosowania go, wolny wybór inwestora. Natomiast ja nie ograniczam swojej działalności wyłącznie do chałturek mieszkaniowych i znam sytuacje, gdy zastosowanie takiego przekroju (choćby dla samej żyły PE) w obwodzie obciążonym maksymalnie 3000W jest wymagane

Zwymyślaj od durni kolegę robertsz, bo ja po prostu poparłem jego punkt widzenia:popcorn:

Edytowane przez 15kvmaciej

Więc można w Polsce obwód gniazdowy zasilić przewodem np: 4mm2 i zabezpieczyć wartością 25A czy nie można.

Krótko i na temat

Tak lub Nie.

Przy tak postawionym pytaniu każdy się wyłoży wybierając między tak/nie - ino BRAK DANYCH...

co do nieszczęsnego 3x4 to nawet nie wiadomo czy chodzi o Cu czy Al (ironia jakby co), nie mówiąc o reszcie..

Pisałeś wcześniej: "obciążalność gniazd stosowanych w Polsce nie przekracza 16A" podchwytliwie miało być czy tylko wyszło nieprecyzyjnie?

ps.

wg mnie inne metody dydaktyczne by się przydały, a tak jest wojna i nikt nic z tego wątku nie wyniesie...

Edytowane przez lion

Więc można w Polsce obwód gniazdowy zasilić przewodem np: 4mm2 i zabezpieczyć wartością 25A czy nie można.

Krótko i na temat

Tak lub Nie.

Nie wierzę, normalnie nie wierzę :lol:

Już pisząc ostatni post miałem wrażenie, że sam nie wiesz, na co odpisujesz, ale nie byłem pewien, więc nie rozwodziłem się. Ale jednak dobrze mi się wydawało.

Przeczytaj jeszcze raz, zastanów się... naprawdę, nie wydaje mi się, żebym musiał bardziej dosadnie pisać, czy wg mnie takie rozwiązanie jest poprawne, czy nie. Bo chyba dobre mam wrażenie, że nikt inny z kibicujących tej "wymianie doświadczeń" osób nie ma wątpliwości?

J.

I to, że masz inne zdanie na ten temat (mimo tego, że wypowiedzi nie zrozumiałeś) upoważnia Cię oczywiście do zamieszczania pieniackich postów i przypisywania różnych cech osobom których nawet na oczy nie widziałeś?

Doprawdy bardzo interesujące (dla medycyny) poczucie własnej wartości przedstawiasz.

Jakoś nie przeszkadza ci wypisywanie pewnych opinii na mój temat i przypisywanie mi różnych "partactw". Ale jak ja coś napiszę, to oczywiście obraza boska. Szczyt chamstwa.

A co do meteorytyki to poczytaj sobie najpierw wszystkie 18 postów swojego kolegi/moderatora( jak się okazało nie jest moderatorem) z elektrody.

a proszę:

PN-E-93204:1997

Gniazda wtyczkowe i wtyczki do użytku domowego i podobnego - Gniazda wtyczkowe i wtyczki ze stykami prostokątnymi w układzie liniowym na napięcie znamionowe 440 V i prąd znamionowy 25 A

I do czego może ono być nam potrzebne w pokoju? Krajzegi są albo jedno fazowe albo 3-fazowe.

PS.

Okazuje się, że 15KVmaciek nie jest moderatorem na elektrodzie. W związku z tym przepraszam że sugerowałem iż jest on moderatorem na elektrodzie.

Edytowane przez dendrytus

a proszę:

PN-E-93204:1997

Gniazda wtyczkowe i wtyczki do użytku domowego i podobnego - Gniazda wtyczkowe i wtyczki ze stykami prostokątnymi w układzie liniowym na napięcie znamionowe 440 V i prąd znamionowy 25 A

Nie kolego to nie ta gra.

Pisaliśmy o przewodzie 3x4 i o gniazdach jednofazowych.

O niczym innym.

Nie kolego to nie ta gra.

Pisaliśmy o przewodzie 3x4 i o gniazdach jednofazowych.

O niczym innym.

nie dodałeś nic o napięciu znamionowym, więc było nieprecyzyjnie (pisałeś przecież o Polsce, a nie domu/mieszkaniu kolegi i jego gniazdach 1-f.)

[...]

I do czego może ono być nam potrzebne w pokoju?

to akurat nie ma tu żadnego znaczenia, wyjaśnienie już wyżej podałem.. Po prostu nie lubię jak ktoś wymaga od innych bezwzględnej precyzyjności, a sam się do tego nie stosuje...

nie dodałeś nic o napięciu znamionowym, więc było nieprecyzyjnie (pisałeś przecież o Polsce, a nie domu/mieszkaniu kolegi i jego gniazdach 1-f.)

Przestań.

A precyzję masz tu

Czy mozna zastosowac kabel 3x4mm na odcinku rozdzielnia pomieszczenia (na wszelki wypadek)...
post 49.

Więc komu jej brak?

Edytowane przez kkas12

PS.

Okazuje się, że 15KVmaciek nie jest moderatorem na elektrodzie. W związku z tym przepraszam że sugerowałem iż jest on moderatorem na elektrodzie.

No widzisz, naucz się czytać ze zrozumieniem i poprawnie pisać czyjeś nicki, mniej będziesz przepraszał. Albo wprawiaj się w tym. Kiedy obluzgasz kolegę robertsz?

No widzisz, naucz się czytać ze zrozumieniem i poprawnie pisać czyjeś nicki, mniej będziesz przepraszał.

Nic na to nie poradzę, że schlebiało ci bycie moderatorem na elektrodzie.

A jaka jest różnica między Maciej a Maciek? Czy jest tu jeszcze ktoś kogo nick rozpoczyna sie od 15kvmacie...?

Kiedy obluzgasz kolegę robertsz?

A dlaczego mam go obluzgać? Przecież to nie on wymyśla bzdurne teorie o przewymiarowaniu, niewielkich różnicach w cenie(2x).

Siedzi cicho.

to akurat nie ma tu żadnego znaczenia, wyjaśnienie już wyżej podałem.. Po prostu nie lubię jak ktoś wymaga od innych bezwzględnej precyzyjności, a sam się do tego nie stosuje...

Ten wątek jest o

instalacja elektryczna w domu jednorodzinnym - jakie przekroje, schemat instalacji

.....

Zwymyślaj od durni kolegę robertsz, bo ja po prostu poparłem jego punkt widzenia

I ciesze się, że mnie poparłeś.

.....

Kiedy obluzgasz kolegę robertsz?

Bluzgaj z wiatrem, wtedy nie wraca do właściciela ;)

Dla przypomnienia, niejaki michalz2x zadał proste pytanie:

Czy mozna zastosowac kabel 3x4mm na odcinku rozdzielnia pomieszczenia (na wszelki wypadek), czy jest to uzasadnione?

Moja odpowiedź:

Można zastosować.

Nie jest to niczym uzasadnione.

Nadal to podtrzymuje.

Nie wiem skąd i kiedy padł pomysł, że ten człowiek chce przewód 3x4 dać wprost na zacisk gniazdka.

Może tu jest kwintesencja Waszego niezrozumienia się.

Mykam na budowę, wieczorem poczytam ciąg dalszy epopei elektrycznej ;)

P.S. Czekam z utęsknieniem, aż w wątku grzejnika łazienkowego pojawi się hasło przewodnie UZIEMIENIE KRANU i WANNY.

Padł już wyrok, że gość ma starą instalację elektryczną więc napewno ma starą hydrauliczną na rurach stalowych.