Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja elektryczna w domu jednorodzinnym - jakie przekroje, schemat instalacji

Recommended Posts

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I co ?

Temat wymiękł?

Jak zwykle.

Kolega dendrytus robi już karierę na "eleKkrodzie" w wątku któremu prognozował krótki żywot (i nawet przeprasza!!!).

Koniec świata!

Jesteś trochę nie na bieżąco.

Karierę robię w "Wydzielone z matołka- temat później". Temat został wydzielony mimo mojego sprzeciwu.

I nadal uważam że "Z matołkiem... "długo nie pociągnie.

PS.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ironia

Nie wiem skąd i kiedy padł pomysł, że ten człowiek chce przewód 3x4 dać wprost na zacisk gniazdka.

Może tu jest kwintesencja Waszego niezrozumienia się.

.

Może dać wprost na zaciski. Osobną kwestią jest jak zabezpieczy OBWÓD, bo co poniektórzy nie potrafią myśleć kompleksowo, widzą albo tylko przewód, albo tylko gniazdka, albo zbędną żyłę PE. Nie mniej dokładnie to i tylko to, co napisałeś wcześniej, popieram

Koledzy, bardzo proszę...

To co uprawiacie tutaj i na "elektrodzie" to zwykłe pieniactwo a rzekłbym że trolling. Przęciętny czytelnik nie jest w stanie wynieść z tego żadnej wiedzy, oprócz tego że nawzajem udowadniacie sobie kto nie jest wielbłądem.

W imieniu "przęcietnego czytelnika" proszę abyście wzajemne animozje zachowali dla siebie a błotem obrzucajcie się przez PW. Natomiast publicznie piszcie konkretnie i zrozumiale. Nie zmuszajcie nikogo do "wczuwania" się w Wasze jakże "wysublimowane" aluzje i ironie ;)

Koledze dendrytus dziękuję za "przepiękne chwile" spędzone przy czytaniu nie tylko tego Forum;)

Kolegom kkas12 i 15kvmaciej również, ale za podsycanie i tak już niezdrowej atmosfery.

Pozdrawiam serdecznie.

Koledzy, bardzo proszę...

To co uprawiacie tutaj i na "elektrodzie" to zwykłe pieniactwo a rzekłbym że trolling. Przęciętny czytelnik nie jest w stanie wynieść z tego żadnej wiedzy, oprócz tego że nawzajem udowadniacie sobie kto nie jest wielbłądem.

W imieniu "przęcietnego czytelnika" proszę abyście wzajemne animozje zachowali dla siebie a błotem obrzucajcie się przez PW. Natomiast publicznie piszcie konkretnie i zrozumiale. Nie zmuszajcie nikogo do "wczuwania" się w Wasze jakże "wysublimowane" aluzje i ironie ;)

Koledze dendrytus dziękuję za "przepiękne chwile" spędzone przy czytaniu nie tylko tego Forum;)

Kolegom kkas12 i 15kvmaciej również, ale za podsycanie i tak już niezdrowej atmosfery.

Pozdrawiam serdecznie.

Popieram. Próbowałem też zakończyć ten spór w sumie o niczym, ale nie udało się. Może teraz dadzą spokój.Pozdrawiam

Nie widzę przeszkód, bym dzielił się doświadczeniem także i na tym Forum. Mogę polemizować, lecz z kim i o czym?

Chcecie na tym forum oglądać filmiki z Youtube i czerpać wiadomości(brednie) wyssane z palca? Ja nie mam zamiaru biernością współuczestniczyć w szkodnictwie mojej branży . Pozdrawiam, Maciej

Nie widzę przeszkód, bym dzielił się doświadczeniem także i na tym Forum. Mogę polemizować, lecz z kim i o czym?

Chcecie na tym forum oglądać filmiki z Youtube i czerpać wiadomości(brednie) wyssane z palca? Ja nie mam zamiaru biernością współuczestniczyć w szkodnictwie mojej branży . Pozdrawiam, Maciej

Na szczęście dla polaków opuściłeś nasz kraj.

Już niedługo usłyszymy w TV jak to polscy elektrycy robią elektrykę na wyspach "Na Bogato" w 3x10mm2 do gniazdek i 3x6mm2 do oświetlenia, bo przecież to dużo lepsze dobezpieczenie niż 3x4mm2, że o 3x2,5mm2 nie wspomnę.

A może lepiej robić instalację w 2x4mm2 o obok przewód PE zrobiony z linki 16mm2?

Skoro Ty tam zostałeś z polakami, radzę reszcie Polaków też wyjechać. Zostaniesz sam ze swoimi zachodnimi filmikami i brzydko pachnącymi bąkami umysłowymi, które puszczasz z każdym postem:popcorn:

Kolejna świetna rada dla innych.

Równie dobra jak ta z przed 12 dni,

..mam taką myśl, najlepiej, to ignorować Twoje posty. Robią szum i nikomu nie pomagają. Jeśli przez tydzień nikt Ci nie odpowie, odejdziesz w niepamięć

po której ignorując mnie wpisałeś 19 postów(teraz łącznie masz ich 24) głównie do mnie. Najśmieszniejsze jest o, że innym radzisz, żeby mnie ignorowali przez tydzień, a sam nie potrafisz mnie ignorować dłużej niż 110 min.

Ciekawe tylko dlaczego sam tych świetny rad i pomysłów nie stosujesz.

Przecież nawet, ty nie położyłeś nigdy nawet jednego odcinka między pokojem a rozdzielnią w 3x4mm2 zamiast jak to zawsze robiłeś, robisz i będziesz robił 3x2,5mm2.

hahahaha zle ja lubię te atmosferę i pisanie o d.... maryny :)

a kładzcie sobie nawet kable 5x20mm2 do gniazd jak ktoś nie ma na co kasy wydawać to można by i zdublować każdy kabel "na wszelki wypadek"

tylko po co ???

To jest chyba najważniejsze pytanie. Lepiej sobie podzielić na dwa obwody coś niż ciągnąć 3x4mm2

Kolejna świetna rada dla innych.

Równie dobra jak ta z przed 12 dni,

po której ignorując mnie wpisałeś 19 postów(teraz łącznie masz ich 24) głównie do mnie. Najśmieszniejsze jest o, że innym radzisz, żeby mnie ignorowali przez tydzień, a sam nie potrafisz mnie ignorować dłużej niż 110 min.

Ciekawe tylko dlaczego sam tych świetny rad i pomysłów nie stosujesz.

Przecież nawet, ty nie położyłeś nigdy nawet jednego odcinka między pokojem a rozdzielnią w 3x4mm2 zamiast jak to zawsze robiłeś, robisz i będziesz robił 3x2,5mm2.

Z cierpliwością i chęcią polemizowałbym z osobą kulturalną, z takim pyskaczem jak Ty też sobię poradzę, nie muszę liczyć postów.

G%#$o wiesz, ile metrów czego i gdzie położyłem. Natomiast w internecie, na krajowych (i nie tylko) forach, można parę zdjęć z mojej praktyki zobaczyć.

Tym przynajmniej się różnimy, bo mam zamiar niedługo położyć się na podłodze by Ci dorównać poziomem chamstwa.

Między pokojem a rozdzielnią nic nie kładłem, ale między rozdzielnią a tablicami odbiorczymi to już układałem niejedno. Często wyłącznie w nadwymiarowanych przekrojach.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

moze wrócmy do sedna sprawy, bo te kłótnie niczemu nie słuzą

zamierzam układac kable po podłodze (bedę robił sam instalację w domku jednorodzinnym) ale ponieważ ich bedzie dośc dużo, to wpadłem na pomysł aby zastosowac zamiast kilku peszli koryta kablowe plastikowe

koryta przymocuję do podłoża, na to pójdzie styropian i wylewka

czy moze takie koryto isc przy samej scianie, czy moze odsunąć sie od sciany z 15cm ?

tam gdzie podłogówka to raczej przy samej scianie ?

mozliwe że nie bedzie mozliwości wymiany kabla w przyszłości, ale nie o to chodzi, tylko o łatwośc układania w głównych ciągach kablowych po podłodze, koszt jest duży ale uniknę plątaniny peszli

co na to doswiadczeni koledzy, pomijając koszty czy ma to sens i czy nie ma jakiś przeciwskazań praktycznych lub wynikających z przepisów ?

a moze jest jakieś lepsze rozwiązanie ?

z góry dziękuję za sugestie

Edytowane przez audiquattro

co na to doswiadczeni koledzy, pomijając koszty czy ma to sens i czy nie ma jakiś przeciwskazań praktycznych lub wynikających z przepisów ?

a moze jest jakieś lepsze rozwiązanie ?

z góry dziękuję za sugestie

Staraj się stosować koryta szersze niż wyższe. Dobrze jest też kable przymocować przed zamknięciem.

Ustal trasy przebiegu hydrauliki, bo korytkami nie ma jak się mijać z hydrauliką.

Jeśli szerokie korytko to od ścian jakieś 10-15 cm, jeśli wąskie to może być w rogu i o ile się da skręcamy zawsze pod kontem prostym, jak najmniej skosów.

Sprawdź korytka czy nie rozpinają się pod naciskiem z góry.

Przy zamykaniu, jeśli przewody w korytku nie są mocowane, sprawdzaj czy się nie "krzyżują".

Pomyśl jak rozwiązać sprawę kolanek i łączników "T"

Staraj się o korytka z gotowymi otworami do montażu.

Dobrze gdyby miały w środku przegrody.

Ja kiedyś użyłem stalowych profili z Karton Gipsów, nie wiem jak się ten profil konkretnie nazywał ale miał wysokość 3cm i szerokość ~5-6cm.

Jest dostępny w handlu.

Robiłem chatke, takiego potrójnego bliźniaka z sześcioma mieszkaniami i te korytka ułatwiły mi układanie kabli od rozdzielnicy do mieszkań.

Na koniec co pare metrów zamocowałem kable opaskami kablowymi.

Uważaj jedynie na rury kanalizacyjne. Rury wodne sobie poradzą. A podłogówka leci ponad styropianem więc nie ma tematu.

Plastiki raczej odradzam, szybko pękają po celowym/przypadkowym nadepnięciu.

Są też gotowe korytka z pokrywkami np: BAKS, ale cenowo odstają od profili KG.

BAKS jest fajny ale duzo droższy... profile z kolei mają chyba troszkę ostre krawędzie ?

instalacje bede robił po wykonaniu pionów CO/wod-kan, wiec kolizji nie bedzie, firma od tego jest ogarnieta i potrafi nie deptać po plastykowych korytach

co do koryt platikowych to są gotowe łączniki L i T ale myslę ze az tak szaleć nie trzeba...

edit:

cena koryta 90/60mm w Brico Depot tak na szybko 35 PLN za 2mb.... 17,5 PLN za metr to jednak drogo dla takiej fanaberii

a gdyby tak zastosowac rury kanalizacyjne o srednicy 75mm ? koszt 75 PLN za 2mb, są do tego rozgałezienia..

http://img196.imageshack.us/img196/8111/rozgalezienia.th.jpg

chodzi o jakieś 20-30 głównego ciągu od TR do kuchni i salonu gdzie bedzie dużo obwodów..

na poddaszu to juz nie ma problemu pójdzie sie oddzielnym peszlem do kazdego pokoju na obwody gniazd..

Edytowane przez audiquattro

a gdyby tak zastosowac rury kanalizacyjne o srednicy 75mm ? koszt 75 PLN za 2mb, są do tego rozgałezienia..

Proponuję przeanalizowanie warunkow pracy (chłodzenia) przewodów zasilających 20 - 30 mocno obciążanych obwodów, zamknietych w plastikowej rurze. Jak zmniejszy się obciążalność długotrwała ani się nikt nie zająknie!

Tfurczość ludowa w dziale elektryczność na "Muratorze" kwitnie!!!

Proponuję przeanalizowanie warunkow pracy (chłodzenia) przewodów zasilających 20 - 30 mocno obciążanych obwodów, zamknietych w plastikowej rurze. Jak zmniejszy się obciążalność długotrwała ani się nikt nie zająknie!

Tfurczość ludowa w dziale elektryczność na "Muratorze" kwitnie!!!

A które to obwody w domku jednorodzinnym czy mieszkaniu spełniają to kryterium?