audiquattro 17.04.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Proponuję przeanalizowanie warunkow pracy (chłodzenia) przewodów zasilających 20 - 30 mocno obciążanych obwodów, zamknietych w plastikowej rurze. Jak zmniejszy się obciążalność długotrwała ani się nikt nie zająknie! Tfurczość ludowa w dziale elektryczność na "Muratorze" kwitnie!!! proponuję o przemyslenie wypowiedzi zanim sie cos napisze wiekszośc tych obwodów bedzie obciązana sporadycznie, najwiecej chyba lodówka bo chodzi cały czas i czesto sie załącza agregat reszta jak zmywarka czy piekarnik rzadziej, nie mówiąc juz o gniazdach w salonie Tv u mnie nie chodzi cały czas ale niech bedzie te 300 Wat teraz proszę o obliczenia skoro wszystko bedzie na oddzielnym obwodzie 3x2,5mm2 odległość gniazd w kuchni od TR to około 10-12mb gniazda w salonie to około 20mb prosze o wyliczenie do jakiej temepratury nagrzeją sie przewody na skutek obciązenie 1 obwodu 500 Watowym odbiornikiem gdy przewód jest w rurze platikowej nastepnie jaka jest roznica gdyby były w peszlu niepalnym a nastepnie rzucone luzem pod styropian i zalane wylewką - rownież bez cyrkulacji powietrza prosze takze o analize jak sie nagrzeją od ogrzewania podłogowego w kuchni - 10 cm styropnianu na koniec prosze o pokazanie przepisów które zakazują takiego rozwiązania albo przepisów które nakazują puszczanie przewodów luzem badź w peszlu jesli ktoś chce błysnac i rzucił teze, oraz zarzuca komus tfurczość to pewnie szybko potrafi wyliczyć i udowodnic swoje racje czekam.... ps . 20-30 to miałem na mysli metrów bieżących a nie obwodów, obwodów bedzie około 10-12 Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez audiquattro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 07.02.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Witam!Jestem nowy na forum, mam zamiar w tym roku ruszyc z budową i czytam różne posty na forum muratora jestem na etapie obmyslania instalacji elektrycznej, po paru ciekawych lekturach zaglądłem tutaj i nie rozumiem po co ale to po co ta dyskusja z użytkownikami chcącymi kłaść przewody 3x4mm a niech kładą, mnie zainteresował wątek przewody 4 żyły 1,5mm do systemu inteligentnego domu, czy wszystkie 4 żyły mają ten sam przekrój czy są to trzy żyły 3x1,5 a ten kabel czwart to jakis transmisyjny i jak to ustrojstwo poskładać później do kupy jaki sterownik itd, nie stać mnie na firme która skasuje mnie 20 tysi za instalacje a chętnie sam bym się z tym pobawił!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.02.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 mnie zainteresował wątek przewody 4 żyły 1,5mm do systemu inteligentnego domu, czy wszystkie 4 żyły mają ten sam przekrój Tak. Dlatego jest to kabel 4x1,5mm2 czy są to trzy żyły 3x1,5 a ten kabel czwart to jakis transmisyjny Tak, ale tylko w systemie LCN. W systemie tym czwarta żyłą służy do transmisji danych. W pozostałych systemach to rezerw pozwalająca zwiększyć funkcjonalność bez dodatkowych nakładów. i jak to ustrojstwo poskładać później do kupy jaki sterownik itd, nie stać mnie na firme która skasuje mnie 20 tysi za instalacje a chętnie sam bym się z tym pobawił!Pozdrawiam Firmy wiedzą i dlatego to tyle kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariontg 27.02.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Dzięki,czyli musz zgłębic tajniki systemu LCN, a co do poskładania do kupy to właśnie się uczę, rozumiem wiedza kosztuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 15.04.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Mam pytanie odnośnie prowadzenia kabli elektrycznych w nowo budowanym domku. Instalacja wtynkowa (bezpuszkowa, na murze, bez bruzd, w tynku, kabel 3x1,5mm oświetlenie, 3x2,5mm gniazdka i 5x2,5mm tzw. siła).Jestem w tym temacie raczej laikiem i chciałbym potwierdzić informacje zasłyszaną od elektryka. Otóż z tego co się orientuję to standardowo prowadzi się kable ok 20cm od sufitu bądź czasem w podłodze lub ok. 30cm od podłogi jeśli chodzi o gniazdka. A czy prowadzi się kable tuż przy sufice (2-4cm pod sufitem)? Mówię tu zarówno o kablach do oświetlenia jak i do gniazdek. Podobno w najnowszych domach się tak kładzie żeby mieć ścianę wolną np. do wieszania mebli itd. To prawda? Czy są jakieś przepisy które regulują gdzie te kable powinny być prowadzone (20 cm od sufitu, 30 od podłogi czy jeszcze jakoś inaczej) czy to jest widzimisię wykonawcy i ewentualnie inwestora, jak kable będą prowadzone. Czy to są tylko zalecenia czy konieczność wynikająca z przepisów, norm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 20.04.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Nikt nic nie wie na ten temat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 20.04.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Prawdopodobnie będziesz stosował nie kabel ale przewód. Trasy przewodów zgodnie z projektem lub wg przyjętych zasad ogólnych.Często stosowaną zasadą jest układanie przewodów na trasie poziomej przy podłodze i suficie, tzn. w miejscach gdzie nie wiesza się obrazów ani półek. Szerokość takiego "zarezerwowanego" pasa to około 30cm. Czyli jak masz 2-4cm pod sufitem to zgodnie z przyjętymi zasadami. Elektryk wykonujący instalację powinien mieć na względzie dobro i wygodę przyszłego użytkownika, a nie ułatwienie własnej pracy. Źródło: Edward Musiał - Instalacje i urzadzenia elektroenergetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 20.04.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Mam pytanie odnośnie prowadzenia kabli elektrycznych w nowo budowanym domku. Instalacja wtynkowa (bezpuszkowa, na murze, bez bruzd, w tynku, kabel 3x1,5mm oświetlenie, 3x2,5mm gniazdka i 5x2,5mm tzw. siła). Jestem w tym temacie raczej laikiem i chciałbym potwierdzić informacje zasłyszaną od elektryka. Otóż z tego co się orientuję to standardowo prowadzi się kable ok 20cm od sufitu bądź czasem w podłodze lub ok. 30cm od podłogi jeśli chodzi o gniazdka. A czy prowadzi się kable tuż przy sufice (2-4cm pod sufitem)? Mówię tu zarówno o kablach do oświetlenia jak i do gniazdek. Podobno w najnowszych domach się tak kładzie żeby mieć ścianę wolną np. do wieszania mebli itd. To prawda? Czy są jakieś przepisy które regulują gdzie te kable powinny być prowadzone (20 cm od sufitu, 30 od podłogi czy jeszcze jakoś inaczej) czy to jest widzimisię wykonawcy i ewentualnie inwestora, jak kable będą prowadzone. Czy to są tylko zalecenia czy konieczność wynikająca z przepisów, norm? Witam Pytasz się jako wykonawca czy inwestor ? Będą także inne instalacje - LAN, SAT, alarmowa ? Przewody prowadzisz w wydzielonych strefach 15-45cm od sufitu, podłogi, framug itd. wszystko jednak uzależnione jest jak bardzo będzie rozbudowana instalacja, układ mieszkania, sposób wykończenia, wyposażenie budynku, inne instalacje. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 21.04.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Crisano - myślałem że zastosowano kable z trzema przewodami ale może być na odwrót - ja elektrykiem nie jestem:) Kasprzyk - pytam jako inwestor. Elektryk już instalacje położył, tzn. elektryczną + SAT. Wszystko zatynkowane. Gniazdka już wiszą i żyrandole też. Instalacja jest bardzo prosta. Dwa pokoje, kuchnia, łazienka i korytarz. Ok. 20 gniazdek i ok. 10 włączników + jedno gniazdko siłowe. Piszesz o strefie 15-45 cm od sufitu. Crisano pisze że może być od sufitu 30 cm. Rozumiem że to są ogólne zalecenia a nie sztywne reguły wynikające np. z przepisów budowlanych? Że 2-4 cm od sufitu jest też zgodnie ze sztuką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.przybysz... 15.09.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 ja sie nie znam na tym ? mam sama problem mósze podzielić pokój na dwa i własnie chciałam od punktu w którym wisi i zyrandol (3 zrówki ) na trzy oddzielne punkty . Jaki mósze kupić przewód (ile ma mić zyłek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.09.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Kup słownik ortograficzny. A to, jaki przewód jest potrzebny, powie Ci elektryk, który będzie tą przeróbkę robił. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts