batix 21.01.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witam Wady poniżej podane można przeczytać wszędzie: konieczność prowadzenia kanałów, a tym samym zajęcie przestrzeni w rogach ścian i sufitu w pomieszczeniach, wyższe koszty inwestycyjne, konieczność konserwacji.Pytanie do posiadaczy i znawców tematu co można do tego zestawu dopisać? Czy to są faktycznie wszystkie wady!? Z opowieści słyszałem że można tu dodać jeszcze wysuszanie powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 21.01.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Tylko wady a zalet nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.01.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Tylko wady a zalet nie ma? Pytanie czy te wady to nie wada a tylko błędy wykonawcze?? Co do kosztów to też sprawa dyskusyjna uzależniona od momentu podjęcia decyzji że chcemy mieć reku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 21.01.2012 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 (edytowane) Wszędzie mówi się o zaletach o wadach mniej, albo wcale. Zalety są wszystkim znane.Załóżmy jeszcze że wszystko jest poprawnie wykonane. Czy wtedy są jakieś wady? Edytowane 21 Stycznia 2012 przez batix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.01.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Wszędzie mówi się o zaletach o wadach mniej, albo wcale. Zalety są wszystkim znane. Masz rację zawsze wszyscy mówimy i czytamy o zaletach Wady są jak zawsze przy każdym rozwiązaniu technicznym mamy coś na plus i także coś na minus.. Jedną z wad można nazwać sam fakt rozmieszczenia kanałów.. Często źle rozplanowana instalacja wiąże się z różnymi dziwnymi zabudowami z płyty k/g.. Wadą też może być przy źle wykonanej instalacji głośność - szum powietrza w kanałach... Efekt przesuszania powietrza przy źle dobranym reku... Koszty eksploatacji urządzenia - filtr, konserwacja wymienników, prąd itp. Oczywiście inni napiszą że to wielkie g... i szkoda tracić na to kasę.. Jeżeli dobrze przemyślisz wszystko i zaplanujesz całość to większość tzw. " błędów" zniknie.. Jeżeli w miarę szybko zaplanujesz WM możesz zrezygnować z wielu rozwiązać obniżających koszty budowy domu np. kominy wentylacyjne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 21.01.2012 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Trzy kominy już stoją. Koszt instalacji + reku to około 10k bez wymiennika gruntowego. Efekt przesuszania powietrza przy źle dobranym reku... Faktycznie tak jest ze z tym przesuszaniem to tylko wtedy gdy jest źle dobrany reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.01.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Trzy kominy już stoją. Koszt instalacji + reku to około 10k bez wymiennika gruntowego. Faktycznie tak jest ze z tym przesuszaniem to tylko wtedy gdy jest źle dobrany reku? Jak to mówią koledzy na forum to też kwestia budowy domu.. Ale ogólnie często zimo przy zbyt dużej wymianie powietrza przesuszamy powietrze w mieszkaniu... Jeżeli chodzi o GWC nie jestem zbyt dużym zwolennikiem tego typu rozwiązań.. Jeżeli chodzi o wydatek 10k to instalację kolega przewiduje na flexach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 21.01.2012 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 na flexach czemu pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.01.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 na flexach czemu pytasz? Bo ja ogólnie bardziej jestem pewny do rozwiązań na sztywnych rurach.. A jaki duży dom budujesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 21.01.2012 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 nie duży 118 m2 powierzchnia użytkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.01.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Parterowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 21.01.2012 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 z poddaszem użytkowym http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-ostrozkach-4/m48fed2fca5b34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.01.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 z poddaszem użytkowym http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-ostrozkach-4/m48fed2fca5b34 Reku na sztywnych by wyszło Tobie gdzieś około 12tyś z centralką brinka renovent 300 lub z daytonem.. To już tak górna cena Po co paprać się z flexem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 21.01.2012 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 mówisz o tych przewodach ukrytych w wylewkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.01.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Nie o sztywnych stalowych izolowanych wełną a w podejściach na parter prostokątne chowane w podłodze..Jakoś mało wykonuje instalacji na flexach..Wolę na sztywnych kanałach..Ostatnio robiłem podobny domek to 12tyś wyszło pod klucz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 21.01.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 A jaki byłby (tak z grubsza) koszt wentylacji z reku dla domu piętrowego bez poddasza użytkowego 200 m powierzchni + 18 metrów pomieszczenie gospodarcze? Na etapie projektu założyłem, że taka będzie stąd nie mam kominów poza jednym dla kominka. Odnośnie kominka, czy przy wentylacji mechanicznej ma sens ciągnąć osobną rurę dla powietrza do kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.01.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 A masz jakiś link do projektu albo projekt gdzie można być zobaczyć rzuty i przekrój?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.01.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Efekt przesuszania powietrza przy źle dobranym reku... To raczej jest efekt budowy domu-sita a nie doboru reku. Wiele osób planuje WM, ale niewiele z nich dba o to, żeby nie wybudować durszlaka. Dobrze, gdy strop jest betonowy, wtedy jest on szczelny, ale przy konstrukcjach drewniano-foliowo-gips kartonowych prawie nikt nie dba o szczelne ułożenie paraizolacji wraz z pozaklejaniem wszelkich łączeń ścianay-filia, belki-folia itd. Przerwy i dziury w folii są standardem. Tak powstają domy-sita (też taki mam) i właśnie w nich pojawia się efekt przesuszania powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 21.01.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 To raczej jest efekt budowy domu-sita a nie doboru reku. Wiele osób planuje WM, ale niewiele z nich dba o to, żeby nie wybudować durszlaka. Dobrze, gdy strop jest betonowy, wtedy jest on szczelny, ale przy konstrukcjach drewniano-foliowo-gips kartonowych prawie nikt nie dba o szczelne ułożenie paraizolacji wraz z pozaklejaniem wszelkich łączeń ścianay-filia, belki-folia itd. Przerwy i dziury w folii są standardem. Tak powstają domy-sita (też taki mam) i właśnie w nich pojawia się efekt przesuszania powietrza. Oczywiście też jest to problem ale nie chciałbym poruszać jakości usług firm budowlanych w tematach o klimatyzacji i wentylacji.. Ale za duża wymiana powietrza w domu dobrze zbudowanym - szczelnym też ma na wpływ przesuszania się powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 21.01.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 A masz jakiś link do projektu albo projekt gdzie można być zobaczyć rzuty i przekrój?? Projekt indywidualny więc mogę ewentualnie posłać rzuty na priv. Czytałem w innym wątku, że od 19.01 już kolega działa na swoim? Buduję niedaleko więc może będę jednym z pierwszych klientów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts