Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wady wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła:

Recommended Posts

Witam

Wady poniżej podane można przeczytać wszędzie:

konieczność prowadzenia kanałów, a tym samym zajęcie przestrzeni w rogach ścian i sufitu w pomieszczeniach,

wyższe koszty inwestycyjne,

konieczność konserwacji.

Pytanie do posiadaczy i znawców tematu co można do tego zestawu dopisać? Czy to są faktycznie wszystkie wady!? Z opowieści słyszałem że można tu dodać jeszcze wysuszanie powietrza.

• Odpowiedzi 362
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszędzie mówi się o zaletach o wadach mniej, albo wcale. Zalety są wszystkim znane.

Masz rację zawsze wszyscy mówimy i czytamy o zaletach :)

Wady są jak zawsze przy każdym rozwiązaniu technicznym mamy coś na plus i także coś na minus..

Jedną z wad można nazwać sam fakt rozmieszczenia kanałów..

Często źle rozplanowana instalacja wiąże się z różnymi dziwnymi zabudowami z płyty k/g..

Wadą też może być przy źle wykonanej instalacji głośność - szum powietrza w kanałach...

Efekt przesuszania powietrza przy źle dobranym reku...

Koszty eksploatacji urządzenia - filtr, konserwacja wymienników, prąd itp.

Oczywiście inni napiszą że to wielkie g... i szkoda tracić na to kasę..

Jeżeli dobrze przemyślisz wszystko i zaplanujesz całość to większość tzw. " błędów" zniknie..

Jeżeli w miarę szybko zaplanujesz WM możesz zrezygnować z wielu rozwiązać obniżających koszty budowy domu np. kominy wentylacyjne.

Pozdrawiam

Trzy kominy już stoją. Koszt instalacji + reku to około 10k bez wymiennika gruntowego.

Faktycznie tak jest ze z tym przesuszaniem to tylko wtedy gdy jest źle dobrany reku?

Jak to mówią koledzy na forum to też kwestia budowy domu..

Ale ogólnie często zimo przy zbyt dużej wymianie powietrza przesuszamy powietrze w mieszkaniu...

Jeżeli chodzi o GWC nie jestem zbyt dużym zwolennikiem tego typu rozwiązań..

Jeżeli chodzi o wydatek 10k to instalację kolega przewiduje na flexach???

A jaki byłby (tak z grubsza) koszt wentylacji z reku dla domu piętrowego bez poddasza użytkowego 200 m powierzchni + 18 metrów pomieszczenie gospodarcze? Na etapie projektu założyłem, że taka będzie stąd nie mam kominów poza jednym dla kominka. Odnośnie kominka, czy przy wentylacji mechanicznej ma sens ciągnąć osobną rurę dla powietrza do kominka?

Efekt przesuszania powietrza przy źle dobranym reku...

To raczej jest efekt budowy domu-sita a nie doboru reku. Wiele osób planuje WM, ale niewiele z nich dba o to, żeby nie wybudować durszlaka. Dobrze, gdy strop jest betonowy, wtedy jest on szczelny, ale przy konstrukcjach drewniano-foliowo-gips kartonowych prawie nikt nie dba o szczelne ułożenie paraizolacji wraz z pozaklejaniem wszelkich łączeń ścianay-filia, belki-folia itd. Przerwy i dziury w folii są standardem. Tak powstają domy-sita (też taki mam) i właśnie w nich pojawia się efekt przesuszania powietrza.

To raczej jest efekt budowy domu-sita a nie doboru reku. Wiele osób planuje WM, ale niewiele z nich dba o to, żeby nie wybudować durszlaka. Dobrze, gdy strop jest betonowy, wtedy jest on szczelny, ale przy konstrukcjach drewniano-foliowo-gips kartonowych prawie nikt nie dba o szczelne ułożenie paraizolacji wraz z pozaklejaniem wszelkich łączeń ścianay-filia, belki-folia itd. Przerwy i dziury w folii są standardem. Tak powstają domy-sita (też taki mam) i właśnie w nich pojawia się efekt przesuszania powietrza.

Oczywiście też jest to problem ale nie chciałbym poruszać jakości usług firm budowlanych w tematach o klimatyzacji i wentylacji..

Ale za duża wymiana powietrza w domu dobrze zbudowanym - szczelnym też ma na wpływ przesuszania się powietrza :)