Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wady wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła:

Recommended Posts

Liwko, masz jeszcze takie opracowanko bardzo "tendencyjne" zapewne, bo wykonane przez firme ktora zajmuje sie czyszczeniem wentylacji, ale masz tam sporo informacji i fotek zrobionych w czyszczonych wentylacjach.

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=nieczyszczone+kanaly+wentylacji+mechanicznej&source=web&cd=26&ved=0CNoBEBYwGQ&url=http%3A%2F%2Fwww.b2net.az.pl%2Fkoga%2FProjekt%2520Koga.doc&ei=ZstDT_PfGYPFtAaToMD-BA&usg=AFQjCNESaa4EfoDBs7bXkl9zB6wL3_MHCQ&sig2=uiIH2VlphY1CfntQKTynRg

Jesli nadal twierdzisz, ze takie systemy nie powinny byc czyszczone bo to jakies bajki o grzybkach i bakteriach, to ja Cie "osweicac" na mam zamiaru. "Twoj cyrk, Twoje malpy". Ja sie na takie cos nie zdecydowalem i uwazam, ze kazdy kto wykonal WM bez mozliwosci okresowego czyszczenia kanalow popelnil blad za ktory moze zaplacic zdrowiem swoim i rodziny. Dla mnie to raczej by byla nieciekawa perspektywa, ale z Twoim "spkojem grabaza" pewnie i tak to obsmiejesz. Wazniejsze jest, zeby przypadkiem nie zmienic zdania i nie dopuscic do watpliwosci. :)

• Odpowiedzi 362
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam czasu Ci szukac. Mnie temat nie dotyczy. Skoro uwazasz, ze Ciebie tez, to olej sprawe i trzymaj sie w dobrym zdrowiu :-)

Bo zwyczajnie nie ma tego tam napisane, a biznes w dzisiejszych czasach można zbić na wszystkim. Nie twierdzę, że w każdym przypadku kanałów wentylacyjnych nie trzeba czyścić, twierdzę, że nie trzeba przy ciągłej pracy wentylacji i dbaniu o filtry i wymiennik.

Liwko, masz jeszcze takie opracowanko bardzo "tendencyjne" zapewne, bo wykonane przez firme ktora zajmuje sie czyszczeniem wentylacji, ale masz tam sporo informacji i fotek zrobionych w czyszczonych wentylacjach.

To zadne opracowanie tylko prosty brief dla wykonawcy nowej strony tej firmy.. Niezly zonk zeby zostawic taki dokument publicznie, w dodatku zeby go google skeszowal phi... ;-) W opracowaniu widac przede wszystkim duze przemyslowe instalacje wentylacyjno-klimatyzacyjne, nie ma zadnego zdjecia z domowej WM. I rzeczywiscie jest bardzo tendencyjna - w koncu to oferta firmy ktora czysci kanaly :)

Bo zwyczajnie nie ma tego tam napisane, a biznes w dzisiejszych czasach można zbić na wszystkim. Nie twierdzę, że w każdym przypadku kanałów wentylacyjnych nie trzeba czyścić, twierdzę, że nie trzeba przy ciągłej pracy wentylacji i dbaniu o filtry i wymiennik.

Kanaly klimatyzacji trzeba czyscic - tam rzeczywiscie moze cos rosnac. A ze kanaly wentylacyjne w praktyce niczym sie od klimatyzacyjnych w formie fizycznej nie roznia to czemu tez nie namowic klienta na czyszczenie tegoz - wpadnie 2 x wiecej kaski ;)

Grzybki grzybkami, czyli koszty serwisowania WM to jedno. A koszty inwestycji? Nie chcę tutaj studzić niczyich zapałów, ale jak weźmiecie wyceny od firm instalujących WM z odzyskiem, to okaże się że projekt, rury, WM z odzyskiem znośnej firmy, robocizna to wychodzi 14.000zł i wzwyż. Ostatnio ceny zaczynają oscylować wokół 16.000zł Ja lubię nowinki ale bez przesady. Przecież to się nie zwróci. Dobrze zaprojektowana grawitacyjna, okazyjnie otwarte okno i problem nie istnieje. Po co sobie życie komplikować?

A jak mi ktoś zaraz napisze że "gospodarczym sposobem" wyjdzie mniej... kto ma na to czas? Chyba ktoś kto nie pracuje i nie ma dzieci :)

Taniej zrobisz z rury typu "flex", ktorej nie da sie czyscic. :-)

Koledzy spokojnie Ci dorobia teorie ktora wysteryliuzuje Twoja WM od samego gadania o tym, ze jest sterylna. Bedziesz szczesliwy, a to sie przeciez liczy najbardziej.

Co z Twoja WM sie bedzie dzialo pozniej po latach - a kto by sie tym teraz przejmowal ;-)

Nie twierdzę, że w każdym przypadku kanałów wentylacyjnych nie trzeba czyścić, twierdzę, że nie trzeba przy ciągłej pracy wentylacji i dbaniu o filtry i wymiennik.

No to juz jest postep. Maly ale jest.

Jak myslisz ilu uzytkownikow wentylacji mechanicznej uzywa jej nieczesto albo wrecz rzadko? Na jaki czas taka WM wylaczaja, zeby zaistniala potrzeba jej czyszczenia? :-)

Kolego Piotrze dlaczego tak się zawziąłeś na WM?!?

Wydaje mi się, że podjąłeś złą decyzję przy wyborze wentylacji w swoim domu i teraz próbujesz na siłę bronić swoich przekonań. Wg mnie nie masz racji. Można wykonać instalację WM która da się wyczyścić, ale robić to bo tak nakazują PN? Jestem ciekawy czy za każdym razem ślepo wierzysz w to co nakazują POLSKIE NORMY?

Obecnie masz problem z wysuszeniem domu i to jest wina jego wentylowania. Robiłem posadzki i tynki prawie w tym samym okresie co Ty i po uruchomieniu WM w grudniu po 3 dniach wilgotność spadła z 85% do 65% i bez problemu utrzymuję w domu temp 18 stopni grzejąc tak jak Ty tylko w nocnej taryfię, a dom mam o 50% większy przy jednakowej mocy pompy i dodatkowo od listopada położyłem ponad 300 m2 kamienia w domu na co poszło ponad 6 ton kleju który potrzebuje wody.

WG nie zwentyluje Twojego domu wystarczająco i uwierz że jej niedoskonałość bardziej wpłynie na rozwój grzybów niż nieczyszczone przewody WM.

Kolego Piotrze dlaczego tak się zawziąłeś na WM?!?

Oj, to nie zawziecie. Do WM mam drobne zastrzezenia natury "osobistej" (kidedys jesli zaprosisz do siebie na oglad chatki, to moze sie rozwieja :-)), ale generalnie nic do niej nie mam. Jesli tylko mial bym mozliwosc zrobienia tego u siebie "po bozemu" to bym w to bez watpienia wszedl. To nie moja "slepa milosc" do WG tutaj zadzialala, ale raczej obawy przed zle wykonana WM.

Wybor jak kazdy moze nie byc trafny - nie przecze. Czlowiek jest tylko czlowiekiem. Zeby sie o tym przekonac trzeba kilku ladnych lat i poki co uwazam, ze nie byl zly.

Jesli w tym samym czasie robiles mokre prace w domu, to uwierz mi, ze nie ma mozliwosci, aby on w ciagu kilku czy kilkunastu dni wysechl. Sprawa jest raczej w odzyskiwaniu ciepla przez Twoja WM, bo jak mysle masz z rekuperacja. Ja wietrze bardzo intensywnie i nie odzyskuje ani [J] z tego co mi ucieka z domu przez rozszczelnione okna i przez kominy. Przy takich ekstremalnych warunkach intensywnosci wietrzenia widac zalete malych strat WM z rekuperacja. (Jutro postawie higrometr u siebie i sprawdze jaki mam poziom wilgotnosci w pomieszczeniach).

Przy normalnej eksploatacji domu WG bez problemu da rade. O to akurat jestem zupelnie spokojny. Teraz przy WG w 66-metrowym mieszkanku mam problem z podwyzszeniem wilgotnosci do znosnego poziomu 40%. :-)

Ja się na takie coś nie zdecydowałem i uważam, ze każdy kto wykonał WM bez możliwości okresowego czyszczenia kanałów popełnił błąd za który możne zapłacić zdrowiem swoim i rodziny.

Pytanie pierwsze

Jak często czyścisz / czyściłeś kanały wentylacyjne w swoim samochodzie (nie twierdzę iż posiadasz/używasz klimatyzację bo wówczas zapytałbym się jak często i jakimi dawkami O3 sterylizujesz kabinę i kanały)

Pytanie drugie

Jak często czyścisz i sterylizujesz przewody wentylacji grawitacyjnej w swoim domu (przecież to też przewody często o nieustalonym kierunku przepływu)

Dlaczego pytam - bo zastanawia mnie konspekt wypowiedzi przeciwników WM - typu zgroza choroba apokalipsa etc -założysz to cię bakcyle zjedzą

Mieszkam od 3 lat w domu parterowym wyposażonym w rekuperator. Decyzję o zainstalowaniu go podjąłem po przeanalizowaniu wysokości przewodów wentylacyjnych zaproponowanych w projekcie. Owszem dom w sposób jak najbardziej prawidłowy może być wentylowany użyję tu tego sloganu "grawitacyjnie" Żeby jednak zapewnić dobry i stabilny ciąg w kominie to trzeba mu zapewnić odpowiednią wysokość. W moim projekcie miały one od 2 do 3 metrów więc mogły służyć jedynie do macania kawek a nie do wentylacji. Zresztą doświadczenia z poprzedniego domu potwierdzają ten wniosek. Tam gdzie komin miał 7m (parter) z wentylacją nigdy nie było problemu. Niestety na piętrze gdzie kominki wentylacyjne miały ok 3 metrów już tak pięknie nie było. Zaroszone okna sypialni, zaparowane okno w łazience po każdym prysznicu, ciąg wsteczny w łazience. A jaki syf na kratkach wentylacyjnych zarówno tych w pomieszczeniach jak i na kominie- te w domu czyściłem kilka razy w roku na kominie raz do roku.

Jak już wcześniej napisałem nauczony doświadczeniem zainstalowałem wentylację mechaniczną nawiewno wywiewną wyregulowaną tak że w domu panuje lekki nadciśnienie. Filtry wymieniam co 2 miesiące (szam je sobie szyje bo akurat mam dostęp do materiałów filtracyjnych dobrej klasy)

Anemostaty są czyste, na sufitach brak ciemnych smug, długi prysznic jak również bardzo długa kąpiel wykonywana przez dzieci (kaczki by tyle nie nachlapały co one) jak i żonę nie powodują zaparowania okien. Nigdzie przez 3 lata nie zaobserwowałem roszenia się okien. Na zewnątrz odwilż w domu wilgotność 41%. Nikogo nie namawiam do WM każdy musi sam zdecydować w co zainwestować. Rekuperator na pewno się nie zwróci tak jak samochód, komputer, komórka czy inne rzeczy , ale na pewno wpłynie na poprawę jakość życia.

Bijecie pianę aż szkoda czytać .

Jedyne co może się osiąść na kanałach to kurz i to niewielkie jego ilości .

Nie wpływa to na jakość powietrza w domu .

Ściągnąłem niedawno anemostat w kuchni.

Kanał jest nieco zakurzony ale całkowicie suchy mimo że NIE POSIADAM OKAPU !

Prawda jest taka że prawie każdy "przeciwnik" wentylacji mechanicznej posiada u siebie w domu kominy wentylacyjne i nawet nie umie ich obsługiwać, śmiech na sali !

Przez większość czasu na 100 % jeden z kominów nawiewa bo w domu jest podciśnienie .

Taka przepychanka który mocniejszy !

Nie wiem jak można przy zdrowych zmysłach zbudować piękny dom za 300 tyś i udekorować go kominami a mimo to widzę takich domów dziesiątki !

Jak myslisz ilu uzytkownikow wentylacji mechanicznej uzywa jej nieczesto albo wrecz rzadko? Na jaki czas taka WM wylaczaja, zeby zaistniala potrzeba jej czyszczenia? :-)

Nie wiem, moja chodzi non stop. Nawet jak ostatnio tydzień nas nie było to jej nie wyłączyłem.

Absolutna zgoda Piczman z tymi nowymi domami, ale ten komin w twoim domu też był nie potrzebny;)