adam_mk 15.04.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Upierdliwa dążność narodu, który "wszystko przecież potrafi" prowadzi wprost do rzeźbienia w gównie!Dętka rowerowa do podłączenia instalacji gazowej...Uszczelnianie domu watą kładzioną na sufit...Pchanie kominka do domu zbudowanego jak termos...Czy... czyszczenie wentylacji w domu jednorodzinnym... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 15.04.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 teraz doszły hałasy uniemożliwiające normalny sen .... i jak tu się odnosić do takich rewelacji ??? Dobrze się czujesz? Nie mam jeszcze WM, _pytam_ o opinie osób wrażliwych na hałas i co w tym dziwnego? Jednemu nie przeszkadza tramwaj za oknem, drugiemu tak. I nie odczytuj tego dosłownie, bo zaraz napiszesz, że porównuję WM do tramwaju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 15.04.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 ...instalacja WM zaprojektowana i wykonana prawidłowo jest niesłyszalna... mam nadzieję, że rozwiałem Twoje wątpliwości w tym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosia1 17.04.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 tu się też zgodzę, chociaż samego rekuperatora nie zaleca się lokalizować blisko pomieszczeń na stały pobyt ludzi, czy co gorsza sypialni, bo zdarza się, że na najwyższym biegu, czy tam w razie awarii może być słyszalny, ale oczywiście do zniesienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 17.04.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 bo zdarza się, że na najwyższym biegu, czy tam w razie awarii może być słyszalny, faktycznie na najwyższym biegu centrala może być słyszalna z niewielkiej odległości ale w nocy powinna pracować na biegu najniższym gdzie nie jest słyszalna praktycznie wcale [ chyba, ze ktoś ma absolutną ciszę w sensie 0 dB] W porównaniu do takich hałasów autobus, a na wsi - psy, kury, piły do drewna i kosiarki WM i zamknięte okno jest naprawdę dobrym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 18.04.2012 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Zapomniałeś o lodówce. U mnie to zdecydowanie nr 1 jeżeli chodzi o dB. Do tego doliczam akwarium. Filtr praktycznie bezgłośny, ale pęcherzyki powietrza nieźle dają po uszach i to 24h/dobę. No i jeszcze zmywarka, zwłaszcza podczas wypompowywania wody. O pralce już nie wspominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 18.04.2012 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Ok, dzięki. CHoć nie sądziłem, że WM jest głośna jak autobus, to dobrze się upewnić O centralę się nie boję, bo będzie daleko, poza tym lodówka i kocioł też trochę hałasują, więc dużo głośniej nie będzie, miałem obawy o przepływ powietrza w sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ortolin 18.04.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Prad prad i jeszcze raz prad. U mnie reku nie chodzi bez przerwy bo nie ma potrzeby, wlacza sie co godzine na godzine i jest spoko. W lazience mam czujnik wilgotnosci i kiedy np ktos bierze prysznic reku wlacza sie na maksa. Dwa wiatraki po 400w. Boli finansowo w ujeciu rocznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosia1 18.04.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 nie no takie wyłączanie i włączanie to nie dla mnie. Mam po to WM, żeby sobie tym głowy nie zawracać. Równie dobrze mogłabym latać od okna do okna i tu wywietrzyć, a tam nagrzać. Ale jak widać WM daje wiele możliwości i jak ktoś lubi pobiegać, to tyż może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ortolin 18.04.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Myslisz ze w nocy wstaje co godzine zeby wlaczyc ew. wylaczyc???? Sterownik jest tak ustawiony. Jak chodzi nonstop to powietrze jest tak suche ze nos boli. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez ortolin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mishka2 19.04.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Na najniższym biegu też mocno wysusza powietrze?Mam podobny problem, ale tylko w okresie grzewczym (wilgotność spada poniżej 30%). Używam nawilżaczy w sypialniach i salonie.Poza okresem grzewczym wigotność w pomieszczeniach utrzymuje się w granicach 45-55%.U mnie WM chodzi non-stop, w dzień na 2 biegu, a w nocy na 1. Bieg 3 włączam tylko jak mam dużo gości, albo jakieś ekstremalne gotowanie w kuchni odchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.04.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 W okresie grzewczym masz ten problem, bo wtedy na zewnątrz jest znacznie niższa wilgotność, niż wewnątrz. Mam tu na myśli wilgotność bezwzględną, wyrażoną w g pary wodnej na m3 powietrza, a nie względną, procentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 21.04.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 O "wadach" WM w innym wątkuhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?1728-rekuperator&p=5340572&viewfull=1#post5340572 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.04.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 A już miałem pawłowi_1024 zaproponować wpisanie się w tym wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jutras71 05.12.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Bardzo przydatne informacje, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 06.05.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 To raczej jest efekt budowy domu-sita a nie doboru reku. Wiele osób planuje WM, ale niewiele z nich dba o to, żeby nie wybudować durszlaka. Dobrze, gdy strop jest betonowy, wtedy jest on szczelny, ale przy konstrukcjach drewniano-foliowo-gips kartonowych prawie nikt nie dba o szczelne ułożenie paraizolacji wraz z pozaklejaniem wszelkich łączeń ścianay-filia, belki-folia itd. Przerwy i dziury w folii są standardem. Tak powstają domy-sita (też taki mam) i właśnie w nich pojawia się efekt przesuszania powietrza. Witam Czy moge sie przylaczyc do problemu przesuszania i domow tzw domow sita? Na poddaszu planuje welne Rockwool Toprock Super 18 miedzy krokwie i 15 cm pod krokwie na stelazu i na to wszystko na stelaz 50mm plyta pir w obustronnej folii aluminiowej. Wszystkie polaczenia beda klejone-sklejane tasma aluminiowa samoprzylepna. Skutecznosc sklejania jest bardzo wysoka i trwala. Czy tak przygotowane poddasze bedzie spelnialo wymogi dla reku i nie przesuszalo pomieszczen? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.05.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 a puszki wkręty brał pod uwagę? nie uszczelnisz takiego dachu, to jest uproszczona wersja lekkiej konstrukcji ze skandynawii, która to (technologia) trafiła niżej do europy przez danię, anglję itp gdze w zimie jest -5'c w szczycie, nasi budowlańcy rzucili się na to bo łatwe i szybkie w wykonaniu, ale tam gdzie ten sposób budowania domów się urodził tak jak u nas nikt nie robi bo jest do dupy, dlatego mówię ci, durszlak zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 07.05.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 a puszki wkręty brał pod uwagę? nie uszczelnisz takiego dachu, to jest uproszczona wersja lekkiej konstrukcji ze skandynawii, która to (technologia) trafiła niżej do europy przez danię, anglję itp gdze w zimie jest -5'c w szczycie, nasi budowlańcy rzucili się na to bo łatwe i szybkie w wykonaniu, ale tam gdzie ten sposób budowania domów się urodził tak jak u nas nikt nie robi bo jest do dupy, dlatego mówię ci, durszlak zrobisz To jest moze i lekka konstrukcja, chocial welna wazy troche. To jakie rozwiazanie dla wiezby z ociepleniem przy reku? Jesli mozesz cos zaproponowac. Myslalem, ze ta plyta z pianki pir z obustronna folia aluminiowa da efect porzadany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badzi47 07.05.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 A moze w tym moim przypadku nie dawac tej plyty pir na stelaz, zeby jej nie dziurawic wkretami przykrecajacymi plyte g-k? To by bylo jedno, a drugi to to, ze puszek nie bede mial w suficie, ani swiatem typu spotlight, czy downlight. Jedyne co to jeden przewod do lampy na suficie. Na scianach w pokojach na poddaszu beda kinkiety. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.05.2015 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 U nas W "styropianowcu" skuteczna paroizolacja jest na izolacji termicznej, na to idzie stelaż, który wypełnia się wełną i dopiero suchy tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts