Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wady wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła:

Recommended Posts

No chyba już były wymienione:

- cena

- obsługowość (coś się może popsuć, trzeba coś ustawiać), koszt energii

- możliwość złego wykonania, a w konsekwencji - hałas, przewentylowanie i inne

- konieczność upchania kanałów

- problemy z użytkowaniem kominka otwartego (zamkniętego może trochę też), kuchenki gazowej (?)

Dla niektórych strach przed stworzeniami zamieszkującymi kanały, ale to pomijam, bo zdaje się nie ma tego problemu.

He, he... Wszystko to co wymieniłeś równie dobrze może dotyczyć wentylacji grawitacyjnej;)

• Odpowiedzi 362
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rzeczywiście, wyraziłem się nieprecyzyjnie, ale oczywiście chodziło mi o wady WM na tle WG.

Bo tak to sobie możemy napisać, że wadą budowy domu jest to, że kosztuje, że wymaga obsługi, że coś może się zepsuć. I to wszystko prawda -- można domu nie mieć i nie mieć żadnego z tych kłopotów.

Ale nie mając WM zmuszeni jesteśmy do posiadania WG albo ewentualnie grawitacyjno-wyciągowej hybrydy, która ma prawie wszystkie te same wady, co WM:

* cena,

* możliwość złego wykonania, a w konsekwencji - zbyt mała lub zbyt duża intensywność wentylacji,

* konieczność ustawienia pomieszczeń domu wokół kominów wentylacyjnych, aby odpowiednie pomieszczenia miały do nich dostęp,

a oprócz tego dodatkowo jeszcze:

* zupełną niesterowalność,

* koszty strat ciepła,

* mniejszy komfort.

W porównaniu do WM ma tylko dwie zalety: eksploatacja nie kosztuje dodatkowo nic (żadnego prądu do wentylatorów (chyba, że hybryda), ani proszku do prania wkładów) i można powiedzieć, że jest prawie bezobsługowa (bo tylko trzeba ewentualnie okna rozszczelniać, jak ktoś poskąpi na nawiewniki).

Moja wyrzutnię zamontowałbym dzisiaj o wiele niżej. Nie mam jeszcze podbitki i w mroźne dni na krokwiach i płycie OSB miałem widok jak na Antarktydzie. Poza tym pojawił się zielonkawy nalot, więc mam co robić jak się ociepli. W ogóle chętnie widziałbym wyrzutnię oddaloną od domu tak jak czerpnia.

Moja wyrzutnię zamontowałbym dzisiaj o wiele niżej. Nie mam jeszcze podbitki i w mroźne dni na krokwiach i płycie OSB miałem widok jak na Antarktydzie. Poza tym pojawił się zielonkawy nalot, więc mam co robić jak się ociepli. W ogóle chętnie widziałbym wyrzutnię oddaloną od domu tak jak czerpnia.

Oooo. Ja mam wyrzutnię równo ze ścianą i się ściana dookoła brudzi. Muszę dać jakąś rurę dystansową. Na szczęście nie mam jeszcze elewacji.

A czy wyrzutnię można zrobić w wolnym kanale komina wentylacyjnego? Tyle, że przekrój komina jest mniejszy w stosunku do rury czerpni 200 (nie wiem dokładnie jakie to wymiary, a męża nie ma w domu). Jeżeli ma to znaczenie to rekuperatur będzie zaraz przy kominie, więc odcinek wyrzutni byłby dużo krótszy niż odcinek nawiewu od czerpni do rekuperatora. Czy też bezwzglednie musi być nawiew i wywiew tak samo, czyli po 200

Kuchenka gazowa ma się nijak do WM - zwykle jest w kuchni, a w kuchni jest wyciąg, zapewniający zresztą znacznie szybsze wyciągnięcie spalin niż kratka wentylacji grawitacyjnej, którą zresztą przez pół roku nawiewa i rozprowadza spaliny po chacie :-)

Nie wiem w ogóle, skąd te pomysły na problemy z kuchenką gazowa i WM? Jeden z użytkowników pytał się mnie nawet na priv, czy przy odszranianiu reku ogień nie zgaśnie w kuchence, bo robi się podciśnienie. Pewnie, że nie :-)

"To można podłączyć okap do WM czy lepiej dać go do komina wentylacyjnego ?? "

Napisz, ale tak szczerze: CO ROBI OKAP?

PO CO SĄ OKAPY?

Bo w odpowiedzi na to pytanie jest zawarta pełna odpowiedź w sprawie sposobu jego eksploatacji i zawiązku z wentylacją.

Adam M.