owp 11.03.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Tylko skąd ten tłuszcz? Frytki cały czas robisz? Ja teraz nie mam praktycznie wyciągu i nie mam na okapie/szafkach tłuszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.03.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Jeśli zacząłeś dyskusję o WM w aspekcie kuchni gazowej to problem brudu przy jej używaniu jest dla mnie oczywisty. Korzystałem z kuchenki gazowej i wiem jak po paru latach wyglądały zakamarki za szafkami, za kuchenką i ile się tego zbierało na kratce wentylacyjnej. Ja w kanałach tego nie chciałbym mieć. Ty możesz uważać, ze jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.03.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Panowie a może po prostu okap z filtrem węglowym bez podpięcia do kanału a jak koniecznie chcemy wpiąć go do reku to po pierwsze kanał na sztywnej rurze podpięty jak najbliżej reku ( bez żadnych dodatkowych punków po drodze i skrzynkę z filtrem tłuszczowym takim który by się nadawał do zmywarki i na końcu klawisz do reku który czasowo nam zwiększa wydatek do maksa Ale szczerze mówiąc to jakoś nie jestem za wpinaniem tego do reku w szczególności w wypadku istnienia kuchenki gazowej A i bym zapomniał okap bez własnego wentylatora w wypadku podpięcia go do reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.03.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Pytanie o koszty tego wszystkiego i stopień komplikacji. Wg mnie nie warto. Jeśli dzisiaj miałbym rezygnować z okapu to nie wiem jak przy kuchence gazowej wyglądałby sufit w kuchni w okolicach anemostatu wyciągowego po np. dwóch latach. Poza tym obowiązkowo musiałby się znaleźć w kuchni sterownik do włączania wyższych biegów w WM, bo bez tego zapachy unosiłyby się dosyć długo po całym domu. Teraz zimą mam skręcone obroty praktycznie do minimum ze względu na obniżającą się wilgotność, ale przy nadal wysokim komforcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 11.03.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 compi - pytałem o okap nie w kontekście kuchenki gazowej, tylko jakiejkolwiek.Powiedz mi, skoro przy używanym okapie masz tłuszcz za szafkami i gdzieś indziej, to czy ma on sens? miki121 - czy filtr węglowy nie jest do niwelowania zapachów? a metalowy do tłuszczów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.03.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 jeżeli masz okap kuchenny na otwartym układzie to chyba warto niwelować zapachy i wyłapywać tłusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 miki121 - czy filtr węglowy nie jest do niwelowania zapachów? a metalowy do tłuszczów... Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 11.03.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 jeżeli masz okap kuchenny na otwartym układzie to chyba warto niwelować zapachy i wyłapywać tłusz No tak, myślałem, że zapachy mi załatwi WM, bo szczerze mówiąc teraz mam okap z filtrami i g... daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.03.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 compi - pytałem o okap nie w kontekście kuchenki gazowej, tylko jakiejkolwiek. Powiedz mi, skoro przy używanym okapie masz tłuszcz za szafkami i gdzieś indziej, to czy ma on sens? miki121 - czy filtr węglowy nie jest do niwelowania zapachów? a metalowy do tłuszczów... Złe wnioski wyciągasz. Gaz i okap miałem w bloku i płytki nad kuchenką były zawsze czyszczone z tego osadu. Za szafkami nie sprzatałem bo nie demontowałem ich do tego celu. Natomiast dyskusja o gazie i WM zaczęła się wczoraj od Twojego postu o 8.40. Wtedy udzieliłem się w tym aspekcie pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.03.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 w którymś temacie był już wojna n/t wpinania bądź nie wm do okapu, wrzuciłem tam zdjęcie wnętrza kanału z okapu po ośmiu albo dziewięciu latach używania, nic tam nie urosło, kanał był czysty za to alu filtr często myty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.03.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 No tak, ale ty mówimy o braku okapu, ewentualnie w rozwinięciu z z dodatkowymi filtrami tłuszczowymi i włącznikami na WM. Moim zdaniem ma to sens jedynie gdy filtry te będą na samym początku nitki kuchennej, a to już samo w sobie jest wg mnie kłopotliwe. Chętnie zobaczyłbym gotowe zrealizowane rozwiązania tego typu z opisem konstrukcji i kosztów. Okap ze średniej półki to dzisiaj 500-600zł plus praktycznie te same pozostałe graty co do WM. Fakt, odpada ewentualny kominek dachowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 11.03.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Compi - masz okap z odprowadzeniem na zewnątrz domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.03.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Tak, oddzielna instalacja. Nie mam gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 11.03.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Aha, ja rozważam albo okap bez podłączenia do WM i bez odprowadzenia bezpośredniego, albo brak okapu w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.03.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 (edytowane) A i bym zapomniał okap bez własnego wentylatora w wypadku podpięcia go do reku. a czemóż to? jeśli ten wentyl w okapie ma właściwą do centrali wydajność to jakie przeciwwskazania? Edytowane 11 Marca 2012 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.03.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Rzadko znajdziesz okap dobrany do wydajności reku Zawyczaj te okapy marketowe mają powyżej 500m3/h a reku mamy np 350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 11.03.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 (edytowane) Rzadko znajdziesz okap dobrany do wydajności reku Zawyczaj te okapy marketowe mają powyżej 500m3/h a reku mamy np 350 Aż tyle? To jednym okapem w 40 min wywentyluje się cała kubatura mojego domu... To jak to się ma do zrównoważonej wentylacji? Edytowane 11 Marca 2012 przez owp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.03.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 tu masz przykład : http://allegro.pl/bestseller-okap-kuchenny-berdsen-668s-60-led-i2170987907.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 11.03.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Dlatego okap poza układem WM.O zakłócenia działania systemu wentylacji się nie martwcie, okno się też otwiera i śmiercią nie grozi ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 11.03.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Jest kilka central wentylacyjnych które potrafią wyłączyć wyciąg na czas pracy okapu i zwiększyć nawiew.Kilka holenderskich firm ma okapy dedykowane do podłączenia z centralą.a jeżeli będziesz wyrzucał w komin to warto zastosować np. zawór kompenascyjny vdc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts