Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wady wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 362
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do wypowiedzi alek_w

Mało uważnie przestudiowałeś problem wentylacji.

Opisujesz wentylację wywiewną, mechaniczną.

Ma wady.

Jest z samej swej natury - podciśnieniowa.

Generuje problemy związane z usuwanie spalin z kominka czy kotła gazowego z otwartą komorą.

MOŻE (ale nie musi) powodować zagrożenie zaczadzeniem.

Brałeś to pod uwagę zachwalając TEN układ wentylacji?

Poza tym...

Wentylacja w domu jednorodzinnym NIGDY nie służyła do zapewnienia świeżego powietrza...

ROBI TO "przy okazji" i w sporym nadmiarze względem potrzeb.

Podstawową funkcję ma jednak inną.

Adam M.

To jak tanio Piczman mi sprzeda centralę, której dzisiaj po zimie już praktycznie nie potrzebuję, a i zimą nie było bez niej większego problemu? I ile do tej nagrzewnicy, dołożonej przecież nie za darmo do centrali, muszę jeszcze dołożyć pieniążków żeby działała w największe mrozy? : )

Nie wymagaj ode mnie żebym Ci udowodnił że Tobie się coś opłaci ekonomicznie czy nie.

Ja się tym nie zajmuję.

Bić pianę to z sąsiadem możesz jak już będzie "po" decyzji .

Compi - pewnie, że nie ma co przesadzać, ale sądzę, że u mnie wystarczy obieg wew plus wm.

Ależ ja tego nie kwestionuję. Jest to dobre rozwiązanie i fajnie uzasadnił to adam_mk. Gdybym dzisiaj miał decydować, to być może nad kuchenką dzisiaj wisiałaby szafka z tanim pochłaniaczem zamiast okapu kominowego, który przyznam jest również elementem wystroju kuchni. Jednak wtedy musiałby się pojawić łącznik wysokich obrotów wentyli. Wtedy jednak oprócz kuchni wichura byłaby w całym domu.

Compi

Ciągle zgłaszasz zastrzeżenia, ale umyka Ci fakt, że Twoje propozycje nie bardzo dadzą się zastosować w dobrze zaprojektowanej wentylacji mechanicznej.

Okap z wylotem za ścianą to wentylacja mechaniczna wywiewna.

Nie mieszałbym jej ze zrównoważoną zabudowaną w tym samym obiekcie.

Przeraża cię stopień komplikacji wentylacji mechanicznej.

Rury, bajpasy, trójniki i praca alternatywna (z GWC/bez GWC).

Wyjście jest!

Nie buduj tego.

Nie ma przymusu prawnego (jeszcze).

Zrób sobie uczciwą dziurę w każdym oknie i postaw kominy.

Obszernie opisujesz - że to działa.

Adam M.

Nie wymagaj ode mnie żebym Ci udowodnił że Tobie się coś opłaci ekonomicznie czy nie.

Ja się tym nie zajmuję.

Bić pianę to z sąsiadem możesz jak już będzie "po" decyzji .

Oj nieładnie, a miałeś kolego u mnie szacunek. Stąd też, abyś nie odebrał mojego postu jako zaczepki ładnie się na końcu uśmiechnąłem. Ale zawsze możesz w właśnie taki sposób kończyć rozmowę, którą sam rozpocząłeś. Zaproponowałeś montaż określonych urządzeń to napisz ile one kosztują i jakie generują koszty w trakcie użytkowania. Będzie łatwiej amatorom podjąć decyzję.

Compi

Ciągle zgłaszasz zastrzeżenia, ale umyka Ci fakt, że Twoje propozycje nie bardzo dadzą się zastosować w dobrze zaprojektowanej wentylacji mechanicznej.

Okap z wylotem za ścianą to wentylacja mechaniczna wywiewna.

Nie mieszałbym jej ze zrównoważoną zabudowaną w tym samym obiekcie.

Przeraża cię stopień komplikacji wentylacji mechanicznej.

Rury, bajpasy, trójniki i praca alternatywna (z GWC/bez GWC).

Wyjście jest!

Nie buduj tego.

Nie ma przymusu prawnego (jeszcze).

Zrób sobie uczciwą dziurę w każdym oknie i postaw kominy.

Obszernie opisujesz - że to działa.

Adam M.

Hehe, ja to już mam! Może niekompletne, ale działa. Pierwszy sezon zimowy praktycznie za mną. Nie mam domu pasywnego i takiego nie budowałem. Z wentylacji na dziś jestem zadowolony. Pomimo palenia w kominku nie mam suchoty w domu( powyżej 40%). A okap? Działa raz dziennie, czasami wcale na pół gwizdka przez maks. 1,5 godziny.

Pomiary niewiele pokazują, bo nie ma bardzo ważnego parametru jakim jest przepływ powietrza. Im mniejsze są przepływy tym korzystniejsze wskazania na miernikach.

Nie miałem na myśli mikrowentylacji, tylko rozszczelnione okna plus zwykłą wentylację mechaniczną.

Zapomnialem dodac, juz to zrobilem we wczesniejszym poscie (Przeplyw staly 50 m3/h, zuzycie "pradu" na dobe to 0,4kWh.

Jak bede mial kiedys czas to sprawdze przy wiekszych przeplywach.

Pzdr.