owp 13.03.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Compi - pewnie, że nie ma co przesadzać, ale sądzę, że u mnie wystarczy obieg wew plus wm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Do wypowiedzi alek_w Mało uważnie przestudiowałeś problem wentylacji.Opisujesz wentylację wywiewną, mechaniczną.Ma wady.Jest z samej swej natury - podciśnieniowa.Generuje problemy związane z usuwanie spalin z kominka czy kotła gazowego z otwartą komorą.MOŻE (ale nie musi) powodować zagrożenie zaczadzeniem.Brałeś to pod uwagę zachwalając TEN układ wentylacji?Poza tym...Wentylacja w domu jednorodzinnym NIGDY nie służyła do zapewnienia świeżego powietrza...ROBI TO "przy okazji" i w sporym nadmiarze względem potrzeb.Podstawową funkcję ma jednak inną. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.03.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 To jak tanio Piczman mi sprzeda centralę, której dzisiaj po zimie już praktycznie nie potrzebuję, a i zimą nie było bez niej większego problemu? I ile do tej nagrzewnicy, dołożonej przecież nie za darmo do centrali, muszę jeszcze dołożyć pieniążków żeby działała w największe mrozy? : ) Nie wymagaj ode mnie żebym Ci udowodnił że Tobie się coś opłaci ekonomicznie czy nie. Ja się tym nie zajmuję. Bić pianę to z sąsiadem możesz jak już będzie "po" decyzji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Compi - pewnie, że nie ma co przesadzać, ale sądzę, że u mnie wystarczy obieg wew plus wm. Ależ ja tego nie kwestionuję. Jest to dobre rozwiązanie i fajnie uzasadnił to adam_mk. Gdybym dzisiaj miał decydować, to być może nad kuchenką dzisiaj wisiałaby szafka z tanim pochłaniaczem zamiast okapu kominowego, który przyznam jest również elementem wystroju kuchni. Jednak wtedy musiałby się pojawić łącznik wysokich obrotów wentyli. Wtedy jednak oprócz kuchni wichura byłaby w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 CompiCiągle zgłaszasz zastrzeżenia, ale umyka Ci fakt, że Twoje propozycje nie bardzo dadzą się zastosować w dobrze zaprojektowanej wentylacji mechanicznej.Okap z wylotem za ścianą to wentylacja mechaniczna wywiewna.Nie mieszałbym jej ze zrównoważoną zabudowaną w tym samym obiekcie.Przeraża cię stopień komplikacji wentylacji mechanicznej.Rury, bajpasy, trójniki i praca alternatywna (z GWC/bez GWC). Wyjście jest!Nie buduj tego.Nie ma przymusu prawnego (jeszcze).Zrób sobie uczciwą dziurę w każdym oknie i postaw kominy.Obszernie opisujesz - że to działa. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Nie wymagaj ode mnie żebym Ci udowodnił że Tobie się coś opłaci ekonomicznie czy nie. Ja się tym nie zajmuję. Bić pianę to z sąsiadem możesz jak już będzie "po" decyzji . Oj nieładnie, a miałeś kolego u mnie szacunek. Stąd też, abyś nie odebrał mojego postu jako zaczepki ładnie się na końcu uśmiechnąłem. Ale zawsze możesz w właśnie taki sposób kończyć rozmowę, którą sam rozpocząłeś. Zaproponowałeś montaż określonych urządzeń to napisz ile one kosztują i jakie generują koszty w trakcie użytkowania. Będzie łatwiej amatorom podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Compi Ciągle zgłaszasz zastrzeżenia, ale umyka Ci fakt, że Twoje propozycje nie bardzo dadzą się zastosować w dobrze zaprojektowanej wentylacji mechanicznej. Okap z wylotem za ścianą to wentylacja mechaniczna wywiewna. Nie mieszałbym jej ze zrównoważoną zabudowaną w tym samym obiekcie. Przeraża cię stopień komplikacji wentylacji mechanicznej. Rury, bajpasy, trójniki i praca alternatywna (z GWC/bez GWC). Wyjście jest! Nie buduj tego. Nie ma przymusu prawnego (jeszcze). Zrób sobie uczciwą dziurę w każdym oknie i postaw kominy. Obszernie opisujesz - że to działa. Adam M. Hehe, ja to już mam! Może niekompletne, ale działa. Pierwszy sezon zimowy praktycznie za mną. Nie mam domu pasywnego i takiego nie budowałem. Z wentylacji na dziś jestem zadowolony. Pomimo palenia w kominku nie mam suchoty w domu( powyżej 40%). A okap? Działa raz dziennie, czasami wcale na pół gwizdka przez maks. 1,5 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Rozumiem więc, że znasz wady i zalety rozwiązania.Rozumiem też, że wiesz, ze nie jest to rozwiązanie absolutnie idealne.(zresztą, TAKICH jest bardzo mało w dowolnej dziedzinie.) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Oczywiście że tak. Do ideału, na każdym etapie, od samego początku budowy brakowało mi kasy. Podejrzewam, że jak u większości budujących. Stąd na dzień dzisiejszy brak centrali z prawdziwego zdarzenia i np. kilku skrzydeł drzwiowych : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 13.03.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Pomiary niewiele pokazują, bo nie ma bardzo ważnego parametru jakim jest przepływ powietrza. Im mniejsze są przepływy tym korzystniejsze wskazania na miernikach. Nie miałem na myśli mikrowentylacji, tylko rozszczelnione okna plus zwykłą wentylację mechaniczną. Zapomnialem dodac, juz to zrobilem we wczesniejszym poscie (Przeplyw staly 50 m3/h, zuzycie "pradu" na dobe to 0,4kWh. Jak bede mial kiedys czas to sprawdze przy wiekszych przeplywach. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.03.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 A moim zdaniem nie ma sensu łączyć pochłaniacza z WM z rekuperatorem i kombinować z obrotami. Skoro filtr siatkowy wyłapie tłuszcze a węglowy zapachy to zostanie tylko ciepło i para wodna. Przy normalnym gotowaniu nie będzie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.03.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ja okapu nie mam , żyję i mam się dobrze tak samo jak moje meble od 3 lat powieszone nad kuchnią indukcyjną ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.03.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ja okapu nie mam , żyję i mam się dobrze tak samo jak moje meble od 3 lat powieszone nad kuchnią indukcyjną ! Specjalnie jakoś dużo nie gotujemy, ale faktycznie filtr siatkowy nad indukcją po roku czasu jest ledwo tłusty. Następna zaleta indukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Może dietetycznie gotujesz? : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.03.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Może dietetycznie gotujesz? : ) Mówisz? Może i tak:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Mówisz? Może i tak:D noo... gotowanie wody to raczej dużo tłuszczu nie wydziela:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.03.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 noo... gotowanie wody to raczej dużo tłuszczu nie wydziela:D Nie no czasem surową białą też sobie usmażę i jakieś pierożki na głębokim oleju:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ja już myślałem po poście jaśka że Ty tyko wodziankę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.03.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Ja już myślałem po poście jaśka że Ty tyko wodziankę.... Liwko to se lubi dogadzać ja to se moge co najwyżej naleśników usmażyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.03.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Na indukcji to się słabo smażą. Dzisiaj siakieś jogurtowe racuszki żona smażyła i też narzekała, chociaż robiła to na dedykowanych wypasionych patelniach. Jakieś porady by się przydały, ale to nie ten dział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts