Piczman 23.02.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Jak będziecie kiedykolwiek w domu z WG to sprawdźcie który komin WYWIEWNY NAWIEWA ! W 90 % przypadków tak właśnie jest, dzieje się to z powodu podciśnienia a to z kolei wywołuje ciąg kominowy połączony ze szczelnym i ciepłym domem ( takie są ogólne założenia budowania w czasach drogiej energii - nikt o zdrowych zmysłach inaczej nie postąpi) . Stawiam flaszkę temu kto doprowadzi do PRAWIDŁOWEGO działania takiej wentylacji w tym domu ! Prawo budowlane każe stawiać kominy z kanałami wyciągowymi w parterówkach gdzie odległość od kratki do szczytu komina wynosi ok. 3-4 m . Nie każe instalować nawiewów które czasem pozwolą tej wentylacji działać ! Paranoja jakaś ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 23.02.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Jak będziecie kiedykolwiek w domu z WG to sprawdźcie który komin WYWIEWNY NAWIEWA ! [...] Stawiam flaszkę temu kto doprowadzi do PRAWIDŁOWEGO działania takiej wentylacji w tym domu ! : U mnie to właśnie teraz tak wygląda... kamienica z lat 20-tych, ogrzewanie gazowe, część okien nastoletnich, dość szczelnych, część skrzynkowych starych. I nawiew jest - w łazience przez kratkę. Można przywrócić ciąg, owszem. Ale... pizga zimnem po plecach przez otwarte okno w łazience wtedy. Mieszkałem w swoim życiu w wielu mieszkaniach - nowych i starych. I zwłaszcza w nowych zdarzał się odwrócony ciąg - zimą super sprawa przy -15 na dworze. Poza tym po nocy w sypialni powietrze jakieś takie 'ciężkie' i głowa, pewnie od tego powietrza, też. W domu będzie wentylacja - sprawna. Nie czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.02.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 (edytowane) Można przywrócić ciąg, owszem. Ale... pizga zimnem po plecach przez otwarte okno w łazience wtedy. Błąd ! Nie przez otwarcie okna w łazience !!! Prawidłowo zrobiona wentylacja grawitacyjna przewiduje nawiew z zewnątrz ale w innym pomieszczeniu ( np. sypialnie) po to aby zniknął ciąg wsteczny i wentylować pomieszczenie gdzie przebywamy. Wtedy wstajesz rano i czujesz się dobrze . To jest ten komfort o który tak często się spieramy Edytowane 23 Lutego 2012 przez Piczman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 23.02.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 czy może mi ktoś podać linka gdzie znajdę opis jak samemu wykonać WM z reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.02.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 czy może mi ktoś podać linka gdzie znajdę opis jak samemu wykonać WM z reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 23.02.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 ale o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 23.02.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Pisz na GG, dam Ci kilka wskazówek . Ale nie wiem czy to wystarczy żebyś mógł sam to sobie pospinać ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.02.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 czy może mi ktoś podać linka gdzie znajdę opis jak samemu wykonać WM z reku Umiesz zrobić samemu wymiennik? Jeżeli tak to zbudujesz rekuperator. Pytanie tylko ile pracy i pieniędzy będzie cię to kosztować i jaki efekt osiągniesz. Jak podliczysz koszty to okaże się, że w podobnej cenie kupisz jeden z tańszych reku na rynku. Nie wiem czy jest sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 23.02.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Pisz na GG, dam Ci kilka wskazówek . Ale nie wiem czy to wystarczy żebyś mógł sam to sobie pospinać ,,, właśnie dla tego zadałem to pytanie chciałem poczytać i zobaczyć czy dam radę bo na pewno ktoś z forum robił to sam i opisał a jest tyle wątków o WM że ciężko coś znaleźć Umiesz zrobić samemu wymiennik? Jeżeli tak to zbudujesz rekuperator. Pytanie tylko ile pracy i pieniędzy będzie cię to kosztować i jaki efekt osiągniesz. Jak podliczysz koszty to okaże się, że w podobnej cenie kupisz jeden z tańszych reku na rynku. Nie wiem czy jest sens. Liwko chodzi mi o instalacje bo reku łatwiej kupić chciałbym wykonać całą instalację sam oczywiście według projektu i reku kupić np.na alle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.02.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Liwko chodzi mi o instalacje bo reku łatwiej kupić chciałbym wykonać całą instalację sam oczywiście według projektu i reku kupić np.na alle... A co mnie przyszło do głowy, że chcesz budować reku to nie wiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.02.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Jak będziecie kiedykolwiek w domu z WG to sprawdźcie który komin WYWIEWNY NAWIEWA ! W 90 % przypadków tak właśnie jest, dzieje się to z powodu podciśnienia a to z kolei wywołuje ciąg kominowy połączony ze szczelnym i ciepłym domem ( takie są ogólne założenia budowania w czasach drogiej energii - nikt o zdrowych zmysłach inaczej nie postąpi) . Stawiam flaszkę temu kto doprowadzi do PRAWIDŁOWEGO działania takiej wentylacji w tym domu ! Prawo budowlane każe stawiać kominy z kanałami wyciągowymi w parterówkach gdzie odległość od kratki do szczytu komina wynosi ok. 3-4 m . Nie każe instalować nawiewów które czasem pozwolą tej wentylacji działać ! Paranoja jakaś ,,, coś się zmieniło - mi klienci jak zamawiają okna to podpisują cyrograf że na ich żądanie nie ma nawiewnikow i że wiedzą że okna są szczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 23.02.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Ja w umowie zażądałem okien bez wycinanych uszczelek. Spotkałem się z "pełnym zrozumieniem". W tym roku coś mnie tknęło i przyjrzałem się górnej ramie okien. Oczywiście uszczelki powycinane. To ta zła wiadomość Ta lepsza to ta, że od HS-a nie wieje!!! W termowizji wyszedł bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 23.02.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Poniżej masz fajnie i szczegółowo opisane co gdzie jak. Spokojnie można samemu działac http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75360-Wentylacja-mechaniczna-czy-ktoś-sam-policzył A tutaj samemu robi się reku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-ręcami-quot-robiony Dzieki Arturo72 troszke tego jest wiec mam nowa lekture na kilka wieczorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.02.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Błąd ! Nie przez otwarcie okna w łazience !!! Prawidłowo zrobiona wentylacja grawitacyjna przewiduje nawiew z zewnątrz ale w innym pomieszczeniu ( np. sypialnie) po to aby zniknął ciąg wsteczny i wentylować pomieszczenie gdzie przebywamy. Może drzwi do łazienki są za bardzo szczelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.02.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Może drzwi do łazienki są za bardzo szczelne? No to podziurawić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.02.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Wolałbym podciąć, chyba mniej brzydko wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 02.03.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 A czy nikt nie ma np. 10-letniej WM u siebie? Można by zobaczyć co tam się wyhodowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.03.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Nic się nie wyhoduje.Trochę kurzu osiada ale to nie wpływa na jakość powietrza nawiewanego . Jezier ma instalacja chyba 8-letnią, 2 lata temu pokazywał zdjęcia .Nie było nic .Wątpię żeby cokolwiek się zmieniło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.03.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Ja znam paru gości którzy mają reku od 2001 roku może warto wpaść na kawę a przy okazji wpakować kamerkę w kanały I zobaczyć czy stare poczciwe KOSS-y żyją Bo producent już nima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.03.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Wszyscy byli byśmy wdzięczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts