Forest-Natura 21.01.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witam. Jak się ktoś zmęczy dyskusją - zapraszam do tego wątku. Będę wrzucał tu co jakiś czas linki do filmów, zdjęć i stron wartych do obejrzenia. Niech będą inspiracją dla wszystkich. Na początek: Prawdziwa ruska piećka stawiana na konstrukcji drewnianej z "cackami" - otworami wentylacyjnymi w tejże i z "przypieckiem" czyli drewnianą ławą sytuowaną z prawej strony pieca (nie mylić z zapieckiem). Innych Forumowiczów też zachęcam do wklejania kominkowo-piecowych różności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.01.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Cacko to ja tam jedno widzę . Mam paru znajomych na wschodzie którzy do tej pory żyją wokół takich pieców. Już myślałem, że Ci odbiło i kartę pływacką chcesz sobie zrobić, tak się o wodzie rozgadałeś . Ten wątek świadczy jednak, żeś rozumu całkiem nie postradał . Przy czasie coś skrobnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 21.01.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witam! Wprawdzie na węgiel, ale myslę ,że wartozobaczyć 100 letni piecjak dzielnie walczy do dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 21.01.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 I jeszcze jeden do pokoju tym razem. Mam nadzieję, że gospodarz mnie nie wyrzuci:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 21.01.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 (edytowane) coś dla Badera http://www.youtube.com/watch?v=jBSNWKI-d-A I Ps. Bardzo dobry pomysł z tym topikiem, mam nadzieję, że będzie się prężnie rozwijał. Edytowane 21 Stycznia 2012 przez margod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 22.01.2012 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 coś dla Badera http://www.youtube.com/watch?v=jBSNWKI-d-A I Ps. Bardzo dobry pomysł z tym topikiem, mam nadzieję, że będzie się prężnie rozwijał. To pierwsze, to niezły marketing Efekty z tego drugiego mam na codzień ( mimo ,że nie VC ) A w temacie: było o pieczeniu i grzaniu - pora o gotowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 23.01.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Efekty z tego drugiego mam na codzień ( mimo ,że nie VC ) A z tymi efektami, to jest lepiej czy gorzej? U mnie powstają jak po ostrym paleniu prawie całkowicie odcinam dopływ powietrza... Jak to jest gaz drzewny, to tylko się cieszyć, bo go wreszcie "widzę", ale czy aby to nie węglowy tlenek !!! - skoro w komorze zbyt mało tlenu:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 23.01.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Używałem kiedyś wkładu z takimi efektami i nikt poza mną nie chciał się go dotykać. Nieumiejętna obsługa groziła zawałem lub utratą owłosienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.01.2012 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Takie efekty jak na drugim filmie to sposób palenia, którymożna nazwać "akumulacją w opale". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.01.2012 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Witam. Jakby się kto pytał, to wszystko ( wszystko !!!) ze szlifowanej cegły pełnej ... A jak by ktoś nie wierzył ... Dzięki Andrzej Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.01.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 ja tam wolałem taką RASSIJĘ , która gdzie nie gdzie przetrwała... Te cegły przy całym mistrzostwie (), tandetą zalatują i nowo bogactwem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 24.01.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) eniu, przypomniałeś mi, że podobny piec był u moich dziadków. Babcia wypiekała w nim bardzo smaczny chleb:rolleyes: Obok pieca była kuchnia z duchówką.A dziadek, chętnie spał na tym piecu:rolleyes: Dawno to było ale jak miło powspominać Edytowane 24 Stycznia 2012 przez M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 W biedniejszych domach na wschodzie do dzisiaj takie funkcjonują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 25.01.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 A mnie najbardziej rzucają się w oczy te ruskie mordy. Chociaż ten ostatni to wygląda jak nasz balcerowicz.Te piecyki są dobre na wakacje, warto czasem się schamić w takim grajdołku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 25.01.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 W biedniejszych domach na wschodzie do dzisiaj takie funkcjonują... To już praktycznie, zabytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.01.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Powtarzam się, ale ten "zabytek" chyba tu pasuje : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 25.01.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Jaki śliczniusi! Czemu tam jest ogień za tymi małymi drzwiczkami? Już widzę jak się turlacie ze śmiechu. Jak się już pozbieracie to może kto pierwszy to opowie jak to działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 25.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Powtarzam się, ale ten "zabytek" chyba tu pasuje : Piękny zabytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 28.01.2012 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) http://m.youtube.com/#/watch?v=9NKuz0T1hGM Coś dla poprawy humoru:-) http://m.youtube.com/#/watch?v=1_4bynW-kEc Tytuł Mistrza zobowiązuje Edytowane 28 Stycznia 2012 przez margod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 29.01.2012 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 A z tymi efektami, to jest lepiej czy gorzej? U mnie powstają jak po ostrym paleniu prawie całkowicie odcinam dopływ powietrza... Jak to jest gaz drzewny, to tylko się cieszyć, bo go wreszcie "widzę", ale czy aby to nie węglowy tlenek !!! - skoro w komorze zbyt mało tlenu:confused: Tlenek węgla w komorze wkładu, a właściwie jego spalanie to zjawisko jak najbardziej naturalne:D Możesz je łatwo rozpoznać - kolor płomienia - niebieski. Filmik pokazuje raczej spalanie mieszaniny gazów i uważam ,że świadczy o dobrej sterowności wkładu czy piecyka. Dzięki temu możesz produkować ciepło kiedy chcesz i ile chcesz I Ramolku - nie zaśmiecajmy tak ładnego wątku. I taki mały alzatczyk , coby nie gadali,że uznaje tylko żeliwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts