radam5 21.01.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Obecnie w domu, w którym mieszkam (tzn z rodzicami), mam założone głowice termostatyczne Herz. Niestety mam zabudowany kaloryfer, i problem jest gdy przychodzą mrozy, nawet jak odkręcę na max to temp w pokoju praktycznie nie wzrasta, ponieważ głowica jest w połowie schowana za zabudową przez co nagrzewa się i zamyka dopływ wody.Oczywiście jak ją zdejme to w pokoju jest aż za gorąco.Czy są głowice bez termostatu? Jakoś nie mogę znaleźć. Problem ten mam od lat, ale teraz mieszkam z zona i lada dzień spodziewamy się córeczki i chcę jakoś zapanowac na temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goobo 21.01.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 nie wiem czy sa glowice bez termostatu, natomiast sa glowice ze zdalnym czujnikiem temperatury-tzn czujnik mozesz umiescic poza zabudowa lub glowice ze zdalna regulacja i czujnikiem-wtedy nie tylko mierzysz temperature poza zabudowa ale dodatkowo masz mozliwosc jej regulacji-w googlach bez problemu znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.01.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 a nie prościej i taniej usunąć zabudowę kaloryfera??? wzrost wydajności murowany a głowica bez termostatu nie da Ci możliwości regulacji tak dokładnej jak ta którą masz, a przy małym dziecku należy zachowywać w miarę stałą temperaturę co Ci zapewni owy termostat właśnie. Zabudowywanie kaloryferów kiedyś modne powoduje spadek ich sprawności oraz wzrost zużycia opału więc może warto rozważyć demontaż jednak?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 21.01.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 (edytowane) Tak jak napisała goobo - najtaniej i najszybciej głowica termostatyczna z kapilarąSkoro masz Herza, to proponuję coś takiego (gwint M30x1,5).http://www.herz.com.pl/produkt.php?id=33 lub (gwint M28x1,5)http://www.herz.com.pl/produkt.php?id=28 Edytowane 21 Stycznia 2012 przez dembi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radam5 22.01.2012 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Wiem, że najprościej jest zdemontować obudowę ale będzie to brzydko wyglądało. Pokoje robili rodzice przynajmniej 15 lat temu. Za zabudową stary, szary kaloryfer. Najlepszy dla mnie byłby ten ze zdalnym czujnikiem, bo reszta jest podtynkowa w puszkę, tylko w necie nie mogę go namierzyć. Poszukam jeszcze, a jutro wpadne do hydraulicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 22.01.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Grzeje wogole Ci ten grzejnik przez taka zabudowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.01.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Pewnie, że grzeje. Głównie ścianę, ale to inna historia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radam5 23.01.2012 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 (edytowane) Nie no grzeje. Przy temperaturach gdzieś do -5st w pokoju mam ok 20-22st ale jak temperatura na zewnątrz spada poniżej to jest problem bo albo jest za zimno albo za gorąco. Kupiłem przed chwilką głowicę z zewnętrznym termostatem tak jak napisała goobo a pokazał dembi, powinna się sprawdzić Edytowane 23 Stycznia 2012 przez radam5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 24.01.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Demontaż obudowy, zawór ze zdalnym pomiarem temperatury.... z armaty do wróbla. Brawo! Potrzebujesz po prostu plastikowego kapselka z gwintem. Szukaj tego pod nazwą "kapsel ochronny zaworu" - podejrzewam że pierwszy z brzegu hydraulik po instalacji będzie miał coś takiego w torbie. Kiedyś miałem coś takiego na grzejniku rurkowym w łazience zamiast termostatu. Zostawiłem, bo termostat ze względów estetycznych nie pasował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radam5 24.01.2012 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Kapsel to ja miałem ale temperatura skakała w zalezności od tego jak napalone było w piecu i jaka temp na zewnątrz. Teraz z tym termostatem na zewnątrz jest super. Temperatura jaką podaje producent przy określonym ustawieniu a rzeczywista w pokoju różni się o ok 0,5 st więc działa jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 24.01.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jeśli działa, to super! Przynajmniej masz problem z głowy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts