MarcinAdamowicz 21.01.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witam!Mieszkam w dwupiętrowej kamienicy na 1 piętrze. W 2005 roku zbudowałem w mieszkaniu kominek z wkładem. Przez 5 sezonów kominek nie dostarczał żadnych problemów, praktycznie przez cały sezon palimy w nim. Jednak tej zimy pojawił się problem. Otóż dym, podczas dokładania drewna zaczął wydobywać się na mieszkanie. Początkowo w niewielkim stopniu, jednakże z dnia na dzień coraz bardziej. Doszło do tego, że w ogóle nie da się w nim palić - dym nie ucieka do komina, tylko stoi w komorze spalania. Wcześniej piekliśmy nawet kiełbaski na ogniu przy otwartych drzwiczkach, a w mieszkaniu nie było nawet zapachu dymu. Wezwałem kominiarza, wyczyścił komin i stwierdził, że jest drożny. Jednak to nic nie pomogło. Stwierdziłem, iż przyczyną jest pewnie zapchana rura łącząca wkład z kominem. Nie mogąc dostać się do tej rury, rozebrałem kominek, wyczyściłem rurę i kolanko (było na niej jedynie troszkę sadzy). Po osadzeniu rury na wkładzie, uszczelnieniu, wmurowaniu rury z powrotem w komin, problem pozostał. Rura czysta jak nowa, wszystko prawidłowo podłączone, a ciągu nie ma. Proszę Was o poradę, co może być tego przyczyną. Z góry serdecznie dziękuję!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viron 21.01.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Może są nie zamknięte drzwiczki do wybierania sadzy lub nieszczelność poniżej wyjścia twojego kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 21.01.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 a jak dociera powietrze do spalania ?zbyt szczelne mieszkanie/brak powietrza "dedykowanego" kominkowi może powodować takie efekty.próbowałeś "odetkać" komin np. paląca się gazetą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 21.01.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Przyczyn może być wiele, wszystkie powyższe oraz:- pęknięty komin- ktoś z sąsiadów podłączył się do "Twojego" przewodu kominowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Cudów nie ma... Szukaj przyczyny poza kominkiem, jeśliz nim i kominem jest wszystko ok. Coś się zmieniło w Twoimdomu w tym roku ? Nowe okna, zmiana sposobu wentylacji,nowe szczelne drzwi, nowy wyciąg kuchenny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts