Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie. Budowę zacząłem rok temu. Więcej niż połowa domu jest na nasypie (nawet 1,5m). Teraz przez wiosnę chcę grunt w domu (glina, piasek, żwir) zagęszczać wodą. Przed pierwszą wylewką chcę oczywiście zagęścić "Tuptusiem", ale muszę dodać, że wcześniej przy zasypywaniu nie zagęszczałem tego jak należy, tzn co 20 cm.

I tu mam pytanie: ile dni po takim polewaniu, czy tygodni mogę wykonać wylewki? Boję się żeby nie zamknąć zbyt dużej ilości wody przed jej wyparowaniem, żeby nie zrobić sobie pod domem bagna.

Dzięki z góry za rady.

Zagęściłem własnymi nogami chodząc tam i z powrotem polewając dużo dużo wody zacząłem w poniedziałek skończyłem w piątek. W poniedziałek przyjechał majster skręcił kratownicę zalał betonem z betoniarki ok 13cm i jest ok. Budynek stoi 3 lata dopiero teraz zacznę kłaść docieplenie na posadzkę. Aha jeszcze jedno, nie używałem zagęszczarki mechanicznej.
Zagęściłem własnymi nogami chodząc tam i z powrotem polewając dużo dużo wody zacząłem w poniedziałek skończyłem w piątek. W poniedziałek przyjechał majster skręcił kratownicę zalał betonem z

:D Dlatego oplaca sie uzyc zageszczarki. Brak zylakow i brak kratownicy. :)

No ale jak ktos lubi chodzic to przepraszam

Parę osób na tym forum opisywało skutki złego zagęszczenia i nie polecałbym metod ,,oszczędnościowych" oszczędności na tym etapie mogą później dużo więcej kosztować. Czy warto? Pozdrawiam