Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt wykonania tynków (cem-wap i gladz gipsowa)

Recommended Posts

Witam.

Mozecie podzielic sie waszymi doswiadzczeniami zwiazanymi z kosztem wykonania tynków cementowo-wapiennych i później gładzi gipsowej?

PS. Jesli bede stawiał dom z Ytonga to przed tynkeim cem-wap. musze gruntować ściany? Później grunt przed gładzią i na koniec grunt przed malowaniem?

z góry dzieki za odpowiedzi

Witam.

Mozecie podzielic sie waszymi doswiadzczeniami zwiazanymi z kosztem wykonania tynków cementowo-wapiennych i później gładzi gipsowej?

PS. Jesli bede stawiał dom z Ytonga to przed tynkeim cem-wap. musze gruntować ściany? Później grunt przed gładzią i na koniec grunt przed malowaniem?

z góry dzieki za odpowiedzi

Jeśli masz zamiar nakładać gładź to nie lepiej po prostu tynki gipsowe?

Przed tynkiem c-w na ścianach musi być obrzutka, następnie sam tynk, po wyschnięciu powierzchnię trzeba zagruntować i można nakładać gładź.

Zastrzeliles mnie tym pytaniem.

Jestem "zielony" i na razie na etapie edukacji budowlanej "co jak gdzie i kiedy"

Myslalem ze poniewaz po wykonaniu tynków cem-wap powierzchnia nie jest idealnie gładka nakłada się cienką warstwę gładzi gipsowej - teraz już wiem że gładz to nie zawsze gipsowa bo są również inne.

Teraz bede mial dylemat jaka wybrac.

Cos polecasz?

nie rozumiem idei robienia tynków cem-wap aby je potem gładzić by były jak gipsowe - podwójna robota i koszt.

jak chcesz miec ściany jak pupa niemowlaka to od razu rób gipsowe.

jak chcesz tynk cem-wap z lekką strukturą to zrób takie tynki na bazie gotowego tynku cem-wap NIDY - uzyta granulacja piasku 0,2 pozwala na wykonanie bardzo gładkich ścian.

a kolejność? grunt-obrzutka-tynk właściwy-grunt malarski-farba

jak bardzo bys sie nie staral to tynk gipsowy musisz tez gladzic bo jest maks3 kategori pod tynk CW nie musisz nic gruntowac nie kupoj gotowych tynkow bo sa malo wydajne. w polsce nie ma jeszcze az takich dobrych prefabrykatow zeby tynkowac gr. do1cm.a co do wyboru czy tynk gipsowy czy CW to rozne sa zdania

jak bardzo bys sie nie staral to tynk gipsowy musisz tez gladzic

Nieprawda wszystko zależy od tego jak jest zrobiony i jakie są wymagania inwestora.

nie kupoj gotowych tynkow bo sa malo wydajne

??

Jeśli inwestor umówi się z wykonawcą na wykonanie usługi z materiałem to nie ma to żadnego znaczenia.

Edytowane przez Radosław Krasowski

• 2 weeks później...
no mam 175l kruszywo dobrej jakosci jak trzeba tynki ica mam murarza co 80m od reki rzuca ja do tego ok50m i starczy co raz rzadziej ida tynkicw

jakoś wszyscy wkoło robia tynki cem-wap, natomiast coraz rzadziej kręci sie w betoniarce i rzuca na ścianę - tego typu robota odchodzi do lamusa, chociażby temu, że dom nie stodoła i kazdy chce miec równo, gładko i przede wszystkim czysto po robotach.

Jak chudziak, lub nie daj boze wylewka, wygląda po rzucanych to lepiej nie mówić.

Zamiast gładzi polecam tynk cementowo wapienny kwarcowy,rożni się to tym od zwykłego tynku ze do końcowego nakładania zaprawy nie używa się piasku zółtego tylko drobno ziarnistego jakim jest kwarc struktura przybliżony tynkom gipsowym ale dużym atutem tynków tradycyjnych iest wytrzymałość, kumulacja powietrza i brak jakiej kol wiek wilgoci

Jak i tynk tradycyjny z piasku, z gotowej mieszanki lub gipsowy może być przez ekipę tynkarska zle położony np: krzywo,ze złego materiału lub starego,nie staranności,złego zacierania itp.

Znam firmę która wykonuje tynki cementowo wapienne z kwarcu do tego mleczko wanie ścian i wiem od moich znajomych i wielu innych osób którym wykonywali tynki ze sa bardzo zadowoleni i ze mieli zamiar szpachlować ściany ale po wytynkowaniu zmienili decyzje.

Wiec trzeba przed wyborem dobrze sie zastanowić i najlepiej obejrzeć wykonanie poszczególnych tynków./

Znam firmę która wykonuje tynki cementowo wapienne z kwarcu do tego mleczko wanie ścian i wiem od moich znajomych i wielu innych osób którym wykonywali tynki ze sa bardzo zadowoleni i ze mieli zamiar szpachlować ściany ale po wytynkowaniu zmienili decyzje.

Wiec trzeba przed wyborem dobrze sie zastanowić i najlepiej obejrzeć wykonanie poszczególnych tynków./

jak to się ma do tego co piszesz później

nie tak pretko kolego ja tylko sie wypowiedzi-alem ze trzeba szukacz odpowiednich firm tynkarskich wiem coś na ten temat siedzę 20 lat w tej branży

Nie reklamuje żadnej firmy

więc znasz taką firmę czy proponujesz szukać?

przy 2 Twoich wpisach na forum normalny forumowicz od razu wyczuwa o co chodzi.

Zamiast gładzi polecam tynk cementowo wapienny kwarcowy,rożni się to tym od zwykłego tynku ze do końcowego nakładania zaprawy nie używa się piasku zółtego tylko drobno ziarnistego jakim jest kwarc struktura przybliżony tynkom gipsowym

Niedługo czeka mnie tynkowanie u mnie w domku, więc objeździłem parę budów żeby zobaczyć jak wyglądają tynki u niektórych wykonawcó i przyznam, że kompletnie nie masz racji. Warstwa z kwarcu w żadnym wypadku nie przypomina tynku gipsowego nie wspominając już o gładzi...

Widziałem tynki cementowo wapienne bardzo ładnie zatarte bez dodatkowej warstwy i tak mogło by zostać, ale chyba zdecyduję się na gipsowe bo jednak są gładsze.

Widziałem tynki cementowo wapienne bardzo ładnie zatarte bez dodatkowej warstwy i tak mogło by zostać, ale chyba zdecyduję się na gipsowe bo jednak są gładsze.

to zależy na jakim standardzie wykończenia Ci zależy.

Również z czego masz ściany, w jakiej technologii stawianej i od rodzaju ocieplenia ściany [poza ścianą 3W]

to zależy na jakim standardzie wykończenia Ci zależy.

Również z czego masz ściany, w jakiej technologii stawianej i od rodzaju ocieplenia ściany [poza ścianą 3W]

Ściany mam z porothermu murowane, ociepleniem będzie styropian. Nie mam dużych wymagań co do tynków, po prostu mają być gładkie a na dodatkowe nakładanie gładzi po prostu mnie nie stać...