Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom prawie pasyzny: pustak max + wełna mineralna - ile wełny???

Recommended Posts

Wedlug tego kalkulatora przy 20cm styro (0.031)

BK 24 (600) - U=0.1228

Porotherm25 - U=0.1369

Max 29 - U=0.137

Sylikaty 25 - U=0.1445

Silka wypada najgorzej...

Te wyliczenia są prawdziwe gdyby kryć styropianem monolitycznym. A w rzeczywistości te ściany będą tak ciepłe jak dokładna będzie ekipa robiąca ocieplenie. I gwarantuję,że żadna z tych ścian nie osiągnie takich wyników jak obliczeniowe z kalkulatora.

Garaż będzie integralną częścią domu, nie chce mi się płacić super podatków ;)

Na planie jeszcze nie ma kominka, jak będą schody i gdzie kuchnia, ale w sumie większość jest...

Ale to co mnie martwi, że ogrzanie tak dużego garaży będzie bardzo kosztowne, więc chyba raczej sobie odpuszczę, ewentualnie mały grzejniczek....

wtedy cały garaż będzie ocieplony od zewnatrz, oraz będę musiał traktować tą wspólną ścianę domu z garażem jako ścianę zewnątrzną i styro kłaść również wewnątrz garażu, co mi ukradnie do cm ;(

Styro 30 brzmi nieźle, ale sa do tego wogóle kołki???

Ja myślę o czymśmiędzy 20, a 25, tylko bouję się że co innego by się chciało, a na co innego będzie stać..

Kolego Arturo72:

To już teraz w fazie projektowym muszę się zastanowić nad montarzem okien??/

Chodzi Ci o technoogię, czy o strony świata??

Bo strony świata mam przemyślane, czyli większość na wschód i południe..

Przesyłam mój domowy szkic dla wyjaśnienia:

http://img546.imageshack.us/img546/5388/domparter.jpg

a oto poddasze:

http://img854.imageshack.us/img854/589/dompoddasze.jpg

Edytowane przez Jarek-Krakow

Hmm..

Co do wieńca, to czy faktycznie warto go dawać na fundament???

I czy warto go dawać pod murłatę??

Na pewno będzie przy stropie, ale czy zwykłe fundamenty lub płyta nie wystarczą??

A jak już stosować pod fundamenty, to ze zwykłego betonu

Wyczytałem, że niektórzy stosują keramzytowy, warto dopłacać??

A z innej beczki.

Masz kolego U = 0,1 więc rozumiem ogrzewasz prądem, tak samo jak Arturo72..

A czy dla U = 0,16 warto iść w prąd??

I tak będę miał kominek, poprostu nie z płaszczem wodnym, ale i tak komin będę budował...

Więc jedyna oszczędność to brak doprowadzania prądu + brak konieczności kupowania drogiego pieca gazowego...

Ale czy ogrzewanie na prąd nie jest czasem droższe od gazowego??

Dzięki za rady i za odpowiedź na moje niekończące się pytania.

Pozdrawiam

nic tylko garaz , kotlownie i pomieszczenie gospodarcze odciac od domu izolacja pionową , zrobic osobne fundamenty i wienc ,a połączyć murłatą

Laicko zapytam, co ma dać konstrukcyjne odcięcie garażu od domu? Żeby wspólny mur nie stanowił mostka i nie zabierał ciepła z części mieszkalnej?

Jeśli tak to w takim przypadku godzimy się na bardzo duże wychłodzenie garażu, czyli będą tam temperatury poniżej zera i na pewno nie ma sensu montować w garażu grzejników, bo jak nie chcemy tracić energii na ogrzanie garażu stratami budynku to tym bardziej nie ma sensu ogrzewać go CO.

Do Jarka-Kraków

Ja bym na Twoim miejscu dała mur grubości 18 cm, czyli silikaty, bo jeśli konstrukcyjnie wytrzymają, (...a wytrzymają) to po co robić grubszy mur. Za to bym pogrubiła warstwe izolacyjną, czyli zamiast mieć dylemat mur 25cm +20 czy 25cm styro, mieć dylemat 18cm mur+25 czy 30cm styro. Poza tym jakiś czas temu były wyniki jakiś badań deklaracji producentów dot włąściwości styropianów. Zdecydowana większość nie trzymała zadeklarowanych włąściwości, czyli jak można to lepiej dac więcej ale tańszego styropianu niż cieniej a lepszego. Finansowo też sie na tym lepiej wyjdzie.

Edytowane przez justkaaa
...

OK, ale OZC mogę obliczyć dopiero, jak będę miał kompletny projekt, racja??

A wtedy już będzie podana grubośc ścian, typ ogrzewania, itp ;(

Więc najlepiej było by już teraz, ale bez projektu nie można mi policzyć... I koło się zamyka!

II taryfa to 0,33 zł - podejrzewam nocna, ale ila trwa taka przez dzień??

Bo ja przez dzień chce mieć te 22, w nocy może być 20...

Ale dzięki za pomoc, skupię się na OZC.

Cały czas nie mogę uwierzyć, że roczne opłaty przesyłowe w gazie to aż 600 zł!

A wszyscy twierdzą, że prąd jest najdroższą formą ogrzewania!

Choć u mnie będę chciał używać kominka min raz na tydzień, ale również z DGP, płaszcz wodny już sobie odpuszczam...

garaz jesli odizolowany =- to czywiscie bez ogrzewania - malo prawdopodobne ze bedzie tam na minusie - oze przy bardzo duzych mrozach ktorych jest 20-30 dni w robu max! normalnie bedzie jakies +5

podstawa to projekt - wiec jesli nie kupujesz a robisz na indywidualne zamowienie to musisz wiele rzeczy wiedziec juz teraz i przyjac wiele założen - ale nie wszytskie - czesc da sie na bierzaco weryfikowac i zmieniac

jesli płyta fundamentowa - to 1lbo 1 z odizolowanym garazem jak u mnie (mozesz w dzienniku zobaczyc)

albo 2 oddzielne płyty

grzanie pradem w II - taniej taryfie opiera sie na akumulacji ciepla w posadzce lub podłodze i ewentualnie w scianach (dlatego silikaty) + dobrzewanie go w ciagu dnia 1-2 h tez jest tania taryfa

przy takim domu bezwzglednie WM z reku - raczej z GWC (chocby w najprstrzej postacji rura w ziemi pod domem lub glikolowy nieco drozszy ale bardziej skuteczny) , kominek to dziura w domu - 1 to zapotrzebowanie z OCZ ,2 2 to wykonanie i test szczelnosci domu - czym wiecej otworow tym niższa szczelnosc budynku, przy malym zapotrzebowaniu na cieplo kominek jest punktowym przewymiarowanym zrodlem ciepła

Projekt indywidualny, więc jakiekolwiek sugestie BARDZO mile widziane!!!

Dzięki za info o dzienniku, z chęcią poczytam.

Fundusze ograniczone, ale wychodzimy z żoną z założenia, że lepiej się teraz pomęczyć, ale później w miarę tanio użytkować, nie marznąć równocześnie...

Więc wolimy iść w reku i bardzo dobrą izolację, choć to kosztuje..

Kominek musi być, bo to warunek żony, i ja tu nic nie mam do gadania ;(

Co do garażu, +5 to spoko, jedynie chodzi mi o to, by mnie nie doili za ondzielny budynek przy podatku każdy rok...

Co do GWC - to chyba sporo kosztuje, czy zwykla reku nie wystarczy?

Co do szczelności domu: jak mogę to zrobić, nie mając go wybudowanego???

Udać się do osoby robiącej świadectwa energetyczne?

"... przy malym zapotrzebowaniu na cieplo kominek jest punktowym przewymiarowanym zrodlem ciepła" - nie rozumiem, można małe objaśnienie co to znaczy?

A tak przy okazji, wielkie dzięki za dotychczasową pomoc!

Masz u mnie kolego piwo!

I mówię to poważnie, bo na podkarpaciu jestem średnio raz na tydzień ;))

Jak ktoś ma jeszcze jakieś rady dla totalnego ciamajdy, to bardzo proszę :rolleyes:

test szczelnosci wykonuje sie gdy dom jest juz wybudowany

kominek w domu z malym zapotrzebowaniem na cieplo dostarcza wiecej ciepla niz potrzeba - tu moze byc problem

jesli projekt indywidulany projektant powinien Ci wyliczyc zapotrzebowanie dla domu pytanie tylko czy zrobi to dobrze - czy tylko na odwal sie byle sie w normach miescilo i przeszlo przez urzedy , majac OZC dobierasz kominek , osoby ktore grzeja pradem i maja kominki - pala w piecach bardzo malo i to dosłownie kilka "galazek" bo z domu robi sie sauna

garaz jesli odizolowany =- to czywiscie bez ogrzewania - malo prawdopodobne ze bedzie tam na minusie - oze przy bardzo duzych mrozach ktorych jest 20-30 dni w robu max! normalnie bedzie jakies +5

Nie wydaje mi się, żeby w takim odizolowanym garażu było +5 gdy na dworze będa temperatury -15, -20. U mnie garaż jest normalnie w bryle budynku a jedyna izolacja to 5cm styro na ścianie garażu od strony domu, więc garaz jest w dużym stopniu ogrzewany stratami budynku. Poza tym między ogrzewaną kotłownią (gazową) gdzie jest temp ok 23 stopnie, a garażem jest tylko kotara z tkaniny, więc izolacja żadna tym samym sporo ciepła idzie do garażu. Przy obecnych temperaturach na poziomie -10, -15 w garażu mam ok +5-7 stopni. Jak temperatury spadną do ok -20 to i temperatura w garażu spadnie do ok +3-5 stopni, dlatego przypuszczam, że w takim odizolowanym garażu temperatury będą poniżej zera. Ja bym tak nie chciała bo bardzo sobie cenie że w zimie samochód mam w dodatnich temperaturach-ale jak kto woli. Dom budowany z PTH 25cm +18cm styro a w garażu mam dwa grzejniki ale zupełnie niepotrzebnie bo do tej pory w ogóle nie były uruchomione.

Komin od kominka polecam zlokalizować w centralnej części budynku, żeby w czasie palenia w nim był dodatkowym grzejnikiem w domu. Ja tak mam i chwale to sobie. Nie wiem czy tak można ale w kominie "kominkowym" zrobiła bym tylko jeden kanał-spalinowy, bez wentylacyjnego (grawitacyjnego) bo w ten sposób sporo ciepła, które mogłoby zostać w domu ucieka właśnie tym kanałem. Zamiast tego bym zlokalizowała anemostat wywiewny od WM, żeby wykorzystywać to ciepło.

Temp. zewnętrzna od tygodnia na minusie (dziś rano -15*C). Temp. w garażu dziś: +3,5*C.

Od tygodnia jest na minusie (ile na minusie?) bo jest podane, że akurat w dniu pomiaru jest -15 a w garażu juz zaledwie +3,5 stopnia. A jak będzie przy niższych temperaturach i gdy się one utrzymają dłużej a garaz się wychłodzi? Ja nie mówie, że takie odizolowanie jest złe bo oznacza, że dom mneij traci ciepła i mneij ogrzewa garaż. Ja osobiście wole ponosic te straty ciepła domu na rzecz garażu ale mieć w garażu cieplej niż +3,5st. Ja wiem, że takie mrozy nie trwaja wiecznie tylko ok 20-30 dni (czyli miesiąc) dni w roku. Po to mam garaz by wsiadac do samochodu cieplejszego nawet w duże mrozy. Ponosze tego koszty-wiem, ale wole je ponosic i korzystac z tego komfortu.

P.S. Ja pisze o faktach bo w takim domu mieszkam, a wy z tego co wiem dopiero budujecie więc jak każdy świeży budowlaniec lubicie duzo teoretyzować :p :p :p Ale nie przejmujcie się ja kiedys tez tak miałam. Potem mi przeszło ;)

Edytowane przez justkaaa
...

P.S. Ja pisze o faktach bo w takim domu mieszkam, a wy z tego co wiem dopiero budujecie więc jak każdy świeży budowlaniec lubicie duzo teoretyzować :p :p :p Ale nie przejmujcie się ja kiedys tez tak miałam. Potem mi przeszło ;)

ja też napisze fakty, mieszkam od 10.10.2010. Garaż jak u budowlany laik, z tym wyjątkiem że u mnie ocieplenie stropu to durszlak. W garażu temp. 5oC, temp posadzki 7-8oC. Zobaczysz że za rok u b_l będzie jeszcze lepiej bo ustabilizują się temperatury.

dobra, zięki za info.

+3, +4 w zupełności wystarczą, to i tak lepiej niż -10, -15 i skrobanie przez kwadrans ;)

W takim razie faktycznie odizolowanie w punkcie kotłowni i pomieszczenia gospodarczego to najlepszy pomysł...

A zresztą, jakieś ciepło właśnie z tych pomieszczeń będzie uciekać do garażu, więc powinno być cieplej (tak myślę teoretycznie...).

dobra, zięki za info.

+3, +4 w zupełności wystarczą, to i tak lepiej niż -10, -15 i skrobanie przez kwadrans ;)

W takim razie faktycznie odizolowanie w punkcie kotłowni i pomieszczenia gospodarczego to najlepszy pomysł...

A zresztą, jakieś ciepło właśnie z tych pomieszczeń będzie uciekać do garażu, więc powinno być cieplej (tak myślę teoretycznie...).

W takim garażu "grzejnikiem" jest nieocieplona posadzka, a ciepło z innych pomieszczeń jest niepotrzebne, mało tego niewskazane.

• 1 year później...
Od tygodnia jest na minusie (ile na minusie?) bo jest podane, że akurat w dniu pomiaru jest -15 a w garażu juz zaledwie +3,5 stopnia. A jak będzie przy niższych temperaturach i gdy się one utrzymają dłużej a garaz się wychłodzi? Ja nie mówie, że takie odizolowanie jest złe bo oznacza, że dom mneij traci ciepła i mneij ogrzewa garaż. Ja osobiście wole ponosic te straty ciepła domu na rzecz garażu ale mieć w garażu cieplej niż +3,5st. Ja wiem, że takie mrozy nie trwaja wiecznie tylko ok 20-30 dni (czyli miesiąc) dni w roku. Po to mam garaz by wsiadac do samochodu cieplejszego nawet w duże mrozy. Ponosze tego koszty-wiem, ale wole je ponosic i korzystac z tego komfortu.

A co za różnica czy w aucie jest -1 czy +3,5? I w temp -1 i w temp +3,5 przebywasz w odzieży wierzchniej. A normalne auto zagrzewa się w 3 minuty. Tzn zaczyna dmuchać gorące powietrze.

dobra, zięki za info.

Garaż i skrobanie??? Chyba nigdy nie garażowałeś auta. Ja mam 2 garaże na podwórku wolno stojące (całkowicie odłączone od domu), niegorzewane, w moim jest blaszana brama i blaszany dach i NIGDY nie było zamarzniętych szyb. A śnieg, którym jest ubrudzone auto praktycznie przy minusowych temperaturach nie topnieje więc w garażu panują minusowe temp także. Zamarznięte szyby powstają od rosy, której w garażu nie ma. Innym ważnym zjawiskiem jest niszczenie karoserii przez sól i wilgoć przez właśnie stopiony śnieg w garażach ogrzewanych, które to nie występuje w garażach nieogrzewanych!