Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opłata adiacencka a darowizna

maniuta81

Recommended Posts

Witam.

W 2009 r dostałam od mamy połowę jej działki tj. 21a. Z uwagi na to, że jej działka jest bardzo wąska nie było możliwości dojazdu. Aby podział był możliwy kupiliśmy 1,4 a od sąsiada z drugiej strony (droga dojazdowa). Gdyby nie kupno mama nie mogłaby dokonać podziału. Więc jak mogła wzrosnąć wartość działki skoro teoretycznie była bez dojazdu? Droga prowadząca na naszą część działki jest osobną działką, za którą sąsiadzi zapłacili opłatę adiacencką w wysokości 130 zł. Czy ma jakieś znaczenie, że uzroiliśmy, ogrodziliśmy działkę i pobudowaliśmy dom. Słyszałam o kwotach rzędu 7 tyś i naprawdę nie jest mi do śmiechu. Czy moge cos zrobić w tej sytuacji aby uniknąć tej opłaty?

Pozdrawiam

Nałożenie opłaty adiacenckiej jest możliwe wtedy gdy wartość nieruchomości wzrośnie w związku z podziałem.

Ten związek jest badany przez biegłego rzeczoznawcę. Trudno mówić o kwotach określonego rzędu- w niektórych przypadkach to będzie 7 tys, w innych może być mniej- wszystko zależy od tego o jakim wzroście wartości nieruchomości konkretnie mówimy.

Czy postępowanie o ustalenie opłaty już się toczy? Jak rozumiem podziału dokonano przed darowizną, która miała miejsce w 2009 r. To ważne, bo opłatę adiacencką w związku z podziałek nieruchomości wolno nałożyć w ciągu 3 lat od momentu kiedy decyzja o podziale stała się ostateczna.

Kilka słów o opłacie: http://prawniknabudowie.blogspot.com/2011/08/opata-adiacencka-w-zwiazku-z-podziaem.html