maniuta81 22.01.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam. W 2009 r dostałam od mamy połowę jej działki tj. 21a. Z uwagi na to, że jej działka jest bardzo wąska nie było możliwości dojazdu. Aby podział był możliwy kupiliśmy 1,4 a od sąsiada z drugiej strony (droga dojazdowa). Gdyby nie kupno mama nie mogłaby dokonać podziału. Więc jak mogła wzrosnąć wartość działki skoro teoretycznie była bez dojazdu? Droga prowadząca na naszą część działki jest osobną działką, za którą sąsiadzi zapłacili opłatę adiacencką w wysokości 130 zł. Czy ma jakieś znaczenie, że uzroiliśmy, ogrodziliśmy działkę i pobudowaliśmy dom. Słyszałam o kwotach rzędu 7 tyś i naprawdę nie jest mi do śmiechu. Czy moge cos zrobić w tej sytuacji aby uniknąć tej opłaty? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.legat 23.01.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Nałożenie opłaty adiacenckiej jest możliwe wtedy gdy wartość nieruchomości wzrośnie w związku z podziałem. Ten związek jest badany przez biegłego rzeczoznawcę. Trudno mówić o kwotach określonego rzędu- w niektórych przypadkach to będzie 7 tys, w innych może być mniej- wszystko zależy od tego o jakim wzroście wartości nieruchomości konkretnie mówimy. Czy postępowanie o ustalenie opłaty już się toczy? Jak rozumiem podziału dokonano przed darowizną, która miała miejsce w 2009 r. To ważne, bo opłatę adiacencką w związku z podziałek nieruchomości wolno nałożyć w ciągu 3 lat od momentu kiedy decyzja o podziale stała się ostateczna. Kilka słów o opłacie: http://prawniknabudowie.blogspot.com/2011/08/opata-adiacencka-w-zwiazku-z-podziaem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniuta81 24.01.2012 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Dziękuję za zainteresowanie. Darowizna była zaraz po podziale. Postępowanie już rozpoczęto. Dziękuję za link. Nie uchylam się od opłat ale niektóre są tak niedorzeczne, że pięść sama się zaciska. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts