Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

zaproponowano mi kupno działki budowlanej w cenie 40 zł za m2. Do działki nie ma dojazdu (z 4 stron są inne działki) i będę musiał starać się o służebność drogi koniecznej (przejazd przez sąsiednią działkę). Działki w okolicy kosztują 100-120 zł.

Czy warto?

Czy ktoś próbował zamiast drogi koniecznej oddać np. część swojej działki za możliwość bezpłatnego dojazdu? choć nie wiem czy to możliwe bo służebność z tego co wiem musi być odpłatna

Raczej nie dostaniesz zgody na budowę, jeśli nie masz dojazdu do działki... a ze służebnością bywa różnie :(

Jak wyobrażasz sobie dojazd pojazdów z materiałami na budowę i to przez 1 rok albo i dłużej

Poza tym to jakoś podejrzanie wygląda, czemu tylko ta działka w środku została

z reguly jak cos mozna sprzedac drozej, to za tyle idzie. cena "okazyjna" moze wynikac wlasnie z braku mozliwosci zabudowy, a sasiedzi czekaja az teren odda im wlasciciel pol - darmo ;) bo jak nie bedzie mial z nim co zrobic, to kilka zlotych lepsze niz nic :p

moze tez byc tak, ze to taka niecka i wszystka woda z okolicy splywa robiac basenik... w jakis weekendzik zrob spacerek po okolicy, podpytaj z 2-3 osoby - powinno wiele sie wyjasnic.

Niestety, ale prawnie chyba nie można sprzedać działki bez dojazdu, bo tego przpisu zabraniają. Musi albo kupić, albo załatwić dojazd przed sprzedaą. Poza tym gmina musiała wyrazic zgodę na podizął dziąłki kiedyś tam i wówczas była pewnie z dojazdem, bo włalsciciel był jeden. Proponuję iśc do gminy i popytac o drogę do działki. Moż eoni mają cos innego w papierach.

Ogólnie to dziwne, że działka nie ma dostępu do drogi publicznej... Obecnie żaden notariusz nie podpisze umowy kupna-sprzedaży dla działki bez takiego dostępu. Ale może wynika to z jakiejś zaszłości. Tak czy inaczej - obecnie takiej działki nie kupisz. Tak więc żeby mogło dojść do transakcji musisz (Ty lub sprzedający) znaleźć sposób na drogę. Ale sąsiedzi wcele nie muszą się zgodzić na służebność (bo taka zapisana jest w KW i może później wpływać na cenę działki przy sprzedaży)... Alternatywą jest wydzielenie kawałka działki sąsiada i odkupienie jej lub udziału w niej. Ale to może być kosztowne rozwiązanie. Chyba jednak warto pójść do Gminy i spojrzeć na mapy...

• 1 month później...
Ogólnie to dziwne, że działka nie ma dostępu do drogi publicznej... Obecnie żaden notariusz nie podpisze umowy kupna-sprzedaży dla działki bez takiego dostępu. Ale może wynika to z jakiejś zaszłości. Tak czy inaczej - obecnie takiej działki nie kupisz. Tak więc żeby mogło dojść do transakcji musisz (Ty lub sprzedający) znaleźć sposób na drogę. Ale sąsiedzi wcele nie muszą się zgodzić na służebność (bo taka zapisana jest w KW i może później wpływać na cenę działki przy sprzedaży)... Alternatywą jest wydzielenie kawałka działki sąsiada i odkupienie jej lub udziału w niej. Ale to może być kosztowne rozwiązanie. Chyba jednak warto pójść do Gminy i spojrzeć na mapy...

Oczywiście, żę MOŻNA kupić działkę bez dostępu do drogi publicznej. Ale przed staraniem się o pozwolenie na budowę należy ustanowić służebność drogi koniecznej lub w inny sposób uzyskać dostęp do drogi. JEśli nie uda się dogadać z sąsiadami to trzeba będzie wystąpić do sądu o ustanowienie drogi koniecznej.

Powodzenia.

• 4 weeks później...

Ja bym dogadał się z osoba która chce sprzedać ta działkę i niech ona rozmawia ze swoimi sąsiadami i ona próbuje załatwić w jakiś sposób dojarz do tej działki .

Myślę ze nowy właściciel może mieć większe problemy lub cala sprawa będzie musiała odbywać się w sadzie co możne podnieść koszt zakupu tej działki jak również trwać sporo czasu.

Osobiście uważam ze czasami takie okazje mogę być porostu ZA DROGIE lepiej kupić działkę drożej ale pewna np z WZ

Pozdrawiam

• 6 months później...
Na początek trzeba sprawdzić czy działka jest rolna czy budowlana. Rolną można sprzedać natomiast budowlanej nie. Notariusz nie ma prawa sporządzić aktu notarialnego dla działki budowlanej bez dostępu do drogi publicznej, Co do służebności to sąsiad może wyrazić zgodę ale nie musi. Wtedy pozostaje sąd ale to trwa a wynik nie jest przesądzony. Sam wydeptałem ścieżkę do takiego włściciela a zgoda na służebność kosztowała mnie 8000 zł. Pozostają problemy z utrzymaniem takiej drogi, właściciel wyraził zgodę tylko jak wszystkie koszty utrzymania wezmę na siebie i będzie to zapisane w akcie notarialnym. Osobiście omijał bym taką działkę szerokim łukiem. Pozdrawiam.