Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja, w której jest prawie wszystko - jak połączyć ?

qubeczek

Recommended Posts

No ostatnio też taka wersja się pojawiłą u hydraulika- że piec i kominek dają na jedno sprzęgło, i ze sprzęgła (a raczej rozdzielacza za nim) idą obwody na CO grzejniki, CO podłogówkai wężownica. Tylko pytanie- jaka temperatura powinna być w sprzęgle ? Przecież inna jest potrzebna do "nabijania" CWU, a ina do CO.

Chodzi mi o to, że po to wymyślono w piecu kondesacyjnym obieg CWU (nawet jednofunkcyjnym), że tempreaturą obiegu CO steruje np. czujnik pogodowy, a CWU już nie. Do CWU zawsze ma iść taka sama temperatura.

Dlatego teżtaki układ, że wszystko zasilane ze sprzęgła nie bardzo mi pasuje, chyba, że się mylę ?

Standardowe sprzęgło hydrauliczne ma bardzo małą pojemność wodną, stąd podniesienie lub obniżenie w nim temperatury nie wymaga dużych nakładów energii. Temperaturą wody w sprzęgle steruje kocioł kondensacyjny poprzez dodatkowo montowany moduł w kotle, do którego podłączony jest czujnik temperatury wody w sprzęgle. W zależności od trybu pracy grzanie CWU lub CO, automatyka kotła podnosi lub obniża temperaturę w sprzęgle. Co do zasady działa to jak zawór 3D, przełączający tryb pracy CWU/CO w kotle. Z tego powodu za sprzęgłem montuje się zawory 3D w obiegach CO i OP, żeby zachować ciągłość pracy ww obiegów podczas ładowania zasobnika CWU na wyższej temperaturze. Istnieje również opcja wyłączania pompy obiegowej CO na czas ładowania zasobnika CWU ze sprzęgła i wtedy układ działa analogicznie do zaworu przełączającego 3D w kotle.

nilsan

PS

Poprawiłem tekst o cyrkulacji CWU.

Zapotrzebowanie mam wyliczone na jakieś 19 kW.

Planuję zasilanie grzejników na 65, więc trochę są przewymiarowane.

Kominek ma mieć moc ok 22 kW, by nei przegrzewać za bardzo - sprawność płaszcza wodnego jest na poziomie 75 %, do tego wymiennik płytowy też ma straty, więc dolatuje ok. 14 kW

Jak liczyłem kiedyś, zbiornik 300 L na CWU powinno się nabijać do temp. 60 st około 3-4godziny - to powinno starczyć do wystudzenia kominka.

Mylisz sprawność kominka z mocą wymiennika.

Sprawność określa ile energii możesz wykorzystać, przekazać do wymiennika ciepła (WC) kominka ze spalenia określonej masy paliwa o znanej wartości opałowej.

Moc wymiennika pozostanie bez związku ze sprawnością procesu spalania, ponieważ zależy tylko od temperatury spalin, ich prędkości przepływu poprzez wymiennik kominka oraz powierzchni wymiany WC kominka.

Natomiast w rzeczywistości jesteś w stanie przekazać do WC tylko ok. 70% energii, ponieważ reszta zostanie wypromieniowana do pomieszczenia poprzez przednią szybę kominka.

Pomysł z ładowaniem zasobnika CWU o pojemności 300dm3 bezpośrednio z WC kominka jest dobry.

nilsan