tomdts 22.01.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam Proszę o radę w podjęciu decyzji, jesteśmy przed wierceniem-biciem studni i spośród kilku studniarzy są dwie metody wykonania i dwa efekty końcowe: 1 Studnia wiercona rura wkład 110mm plastik „atestowana” filtr; 2 Studnia wiercona i bita fi 160 mm stalowa skręcana czy coś takiego; Reszta jak standard czyli filtr zasypka i pompowanie w cenie. Pytanie moje jest co jest lepsze? Ponadto studnię stalową można pogłębić, ale obawą jest korozja rur stalowych czy mogą w znaczny sposób wpłynąć na jakość wody oraz eksploatację sprzętu Ponadto same wątpliwości co wybrać każdy studniarz zachwala swoje, a człowiek może zostać z dziurą w ziemi? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 23.01.2012 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 a jaka różnica w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgips 23.01.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Witam , pierwsza metoda to szybkie wiercenie , urobek wypłukiwany spod wiertła na powierzchnię wodą , druga wolna gdyż najpierw się bije , wierci odcinek np 2 m , a później urobek wydobywa się szlamówką , czasowo wychodzi ta metoda 3-4 razy dłużej niż pierwsza .U mnie robiono metodą udarową gdyż wykonawca twierdził . że lepiej widać co się wydobywa z otworu i lepiej można określić warstwy przez jakie przechodzi świder , bijakCo do otworów lepszy zawsze większy , gdyż jest to związane później z zakupem pompy głębinowej. Myślę ze koszt 1 mb otworu 110 mm będzie tańszy co najmniej o 50 zł od otworu 160 mmJedno jest pewne czy to będzie otwór 110 czy 160 wykonawca zagwarantuje że będzie woda , natomiast nie zagwarantuje Tobie jakości tej wody , a to później kosztowne kłopoty ( popytaj sąsiadów o jakość wody w ich studniach )Wydaje mi się również , że oba otwory ostatecznie są z rur pcv , owszem stosuje się rury metalowe skręcane ,ale do osłony otworu podczas wiercenia , bicia by nie zapadał się otwór , które na sam koniec są wyciągane ( tak bynajmniej było u mnie ) . Opisywałem to w innym wątku na forum Życzę powodzenia i pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 23.01.2012 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 a jaka różnica w cenie? Studnia 160mm jest 30 zł dorsza od 110mm Rura 160mm / 5mm ścianka wbijana w grunt narzędzie pracuje wewnątrz rury. Tak studniarz tłumaczył, ale co jest lepsze? Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkos 08.02.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 jaka jest cena odwiertu obu wariantow ? Generalnie interesuje mnie opcja z tłuczkiem, ale to zalezy od ceny oczywiscie.Wlasnie sie zezlilem na wodociagi w mojej gminie i mam zamiar wydlubac studnie glebinowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 27.02.2012 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 jaka jest cena odwiertu obu wariantow ? Generalnie interesuje mnie opcja z tłuczkiem, ale to zalezy od ceny oczywiscie. Wlasnie sie zezlilem na wodociagi w mojej gminie i mam zamiar wydlubac studnie glebinowa. 160 mm stalowa 180zł/mb 110 mm plastik 150zł/mb W marcu będę zamawiała studniarza na wiercenie jak wywierci to dam foty na forum. Pozdrawiam Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 23.03.2012 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 8m i po ptokach studniarz się podał na skale.Następnie pogoniłem pianego studniarza gdzie czekałem na niego przez 4 godziny w niedziele W kwietniu druga ekipa wpada z wiertnią na płuczkę najpierw odwiert pilotażowy a potem 140mm stal.W skałach została tylko stalowa rura ciekawie jak głęboko będzie woda? Pozd. Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 26.07.2012 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Witam jest woda. tak było do 8 m tak wyglonda sukces 44m a tak jest Woda jest ekstra studzienka przygotowana jest po hydrofornie i filrty wstępne jak będzie potrzega. lustro wody jest 9m dynamika to 11m przy 45l/min rura 133mm stal, do 26m a reszte bosa studnia ( wiercenie w gołej skale ) konkretna firma nie czaryją rzeczowo podchodzą do sprawy. Akcja Studnia zakończona pozd Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justynka 05.08.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Fajnie, że już jesteś po pomyślnym fianle . Ten temat jeszcze przede mną Polecasz firmę? Jeśli tak, podziel się namiarami, może być na priv. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashtare 16.08.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 A kogo w wybrales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 21.08.2012 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 http://www.aron-studnie.pl/ofirmie.html Konkretni ludzie, kierownik Pan Jacek 509929483 doradzi w temacie. pozdrawiam Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts