Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia wiercona dwa sposoby co lepsze?

tomdts

Recommended Posts

Witam

Proszę o radę w podjęciu decyzji, jesteśmy przed wierceniem-biciem studni i spośród kilku studniarzy są dwie metody wykonania i dwa efekty końcowe:

1 Studnia wiercona rura wkład 110mm plastik „atestowana” filtr;

2 Studnia wiercona i bita fi 160 mm stalowa skręcana czy coś takiego;

Reszta jak standard czyli filtr zasypka i pompowanie w cenie.

Pytanie moje jest co jest lepsze?:wiggle:

Ponadto studnię stalową można pogłębić, ale obawą jest korozja rur stalowych czy mogą w znaczny sposób wpłynąć na jakość wody oraz eksploatację sprzętu

Ponadto same wątpliwości co wybrać każdy studniarz zachwala swoje, a człowiek może zostać z dziurą w ziemi?

Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam Tomasz

Witam , pierwsza metoda to szybkie wiercenie , urobek wypłukiwany spod wiertła na powierzchnię wodą , druga wolna gdyż najpierw się bije , wierci odcinek np 2 m , a później urobek wydobywa się szlamówką , czasowo wychodzi ta metoda 3-4 razy dłużej niż pierwsza .

U mnie robiono metodą udarową gdyż wykonawca twierdził . że lepiej widać co się wydobywa z otworu i lepiej można określić warstwy przez jakie przechodzi świder , bijak

Co do otworów lepszy zawsze większy , gdyż jest to związane później z zakupem pompy głębinowej.

Myślę ze koszt 1 mb otworu 110 mm będzie tańszy co najmniej o 50 zł od otworu 160 mm

Jedno jest pewne czy to będzie otwór 110 czy 160 wykonawca zagwarantuje że będzie woda , natomiast nie zagwarantuje Tobie jakości tej wody , a to później kosztowne kłopoty ( popytaj sąsiadów o jakość wody w ich studniach )

Wydaje mi się również , że oba otwory ostatecznie są z rur pcv , owszem stosuje się rury metalowe skręcane ,ale do osłony otworu podczas wiercenia , bicia by nie zapadał się otwór , które na sam koniec są wyciągane ( tak bynajmniej było u mnie ) . Opisywałem to w innym wątku na forum

Życzę powodzenia i pozdrawiam Tomasz

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
jaka jest cena odwiertu obu wariantow ? Generalnie interesuje mnie opcja z tłuczkiem, ale to zalezy od ceny oczywiscie.

Wlasnie sie zezlilem na wodociagi w mojej gminie i mam zamiar wydlubac studnie glebinowa.

160 mm stalowa 180zł/mb

110 mm plastik 150zł/mb

W marcu będę zamawiała studniarza na wiercenie jak wywierci to dam foty na forum.

Pozdrawiam Tom

• 4 weeks później...

8m i po ptokach studniarz się podał na skale.

Następnie pogoniłem pianego studniarza gdzie czekałem na niego przez 4 godziny w niedziele

W kwietniu druga ekipa wpada z wiertnią na płuczkę najpierw odwiert pilotażowy a potem 140mm stal.

W skałach została tylko stalowa rura ciekawie jak głęboko będzie woda?

Pozd. Tomasz

• 4 months później...

Witam jest woda.

tak było

PICT1776.JPG

do 8 m

tak wyglonda sukces

PICT1841.JPG

44m

a tak jest

PICT1935.JPG

Woda jest ekstra studzienka przygotowana jest po hydrofornie i filrty wstępne jak będzie potrzega.

lustro wody jest 9m dynamika to 11m przy 45l/min

rura 133mm stal, do 26m a reszte bosa studnia ( wiercenie w gołej skale )

konkretna firma nie czaryją rzeczowo podchodzą do sprawy.

Akcja Studnia zakończona :)

pozd Tomek

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...