Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podatek od sprzeda?y w?asno?ciowego prawa do lokalu.

Tomaszek

Recommended Posts

Witam! Na początek chronologia:

1992 marzec - moja narzeczona wykupiła mieszkanie w spółdzielni (kawalerka za 66starych milionów) i stało się ono własnościowe - jej własność.

1999 grudzień - wyszła za mnie za mąż - nie posiadałem mieszkania - wprowadzam się do niej.

2000 luty 23 - sprzedajemy jej mieszkanie za 67000PLN

2000 luty 25 - kupujemy wspólnie nowe większe mieszkanie za 96000PLN. Na akcie kupna widniejemy oboje

2004 marzec Urząd Skarbowy twierdzi że jesteśmy (oboje!) winni US podatek od sprzedaży liczony następująco:

96000/2=48000 po tyle wynosi nasz wkład na zakup nowego lokalu, czyli rzekomo żona ma nadmiar ze sprzedaży kawalerki:

67000-48000=19000 minus koszty operacji (podatek od czynności cywilno prawnych 2%) i pośrednika wychodzi jakieś 17000

Podatek 10% wynosi 1700zł.

Czy dobrze interpretuję OBWIESZCZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 31 stycznia 2000 r. (Dz. U. Nr 14, poz. 176) gdzie wydaje mi się że sprzedaż lokalu po 5 latach użytkowania nie stanowi dochodu a tym samym nie podlega owemu podatkowi 10%? Panie z US kazały mi sporządzić wykaz faktur za remont nowego mieszkania i ew. zapłacić mam podatek od 17000-koszty remontu. Żeby było śmieszniej to moja żona w momencie sprzedaży lokalu nie pracowała i żyliśmy z jednej pensji następne 2 lata ale tego to już US nie obchodzi przecież. Czy próbują wyłudzić podatek? Nie znalazłem informacji na temat taki jak mój. Panie z US po konsultacji stwierdziły że jakbym widniał na akcie sprzedaży kawalerki to bym automatycznie skorzystał z prawa do ulgi w związku z zakupem nowego lokalu. Może ktoś mi pomoże zanim spalę US :)

Pozdrawiam!

przecież ta kawalerka chyba cały czas była własnością twojej żony, bo posiadałą ją przed zawarciem związku małżeńskiego. Czy przepisaliście ją po ślubie na was oboje? Jeśli jest tylko żony, to Panie z US nie mogą sobie tak dzielić kosztów na dwa.

Pozatym ona ją 'nabyła' w 1992 czyli pięć lat już minęło. Dobrze interpretujesz te przepisy. Powoływałeś się na nie? Ci z US coś ostro przedobrzyli

Nie przepisywaliśmy kawalerki na mnie. Tak jak pisałem w momencie sprzedaży jej nie byłem współwłaścicielem. Dobija mnie to co robi US - chyba po prostu nie wie co robi i na tym polega problem. Pani nawet kazała żeby żona wypełniła bodajże PIT-24. Jutro chyba zrobię tam jazdę w US. A na przepis się nie powołałem bo zapomniałem o tym ale 4 lata temu o tym widziałem bo przed sprzedażą sprawdzałem jakie są konsekwencje. Wysmażyłem już odpowiednie pismo i jutro jak zdążę to zaatakuję US. Swoją drogą niech łapią oszustów a nie tracą nasze pieniądze na coś czego nawet sami sformuować nie mogą...

Wszystko wskazuje na to, że chcą Was naciągnąć.

1) Twoja żona może złożyć pismo za potwierdzeniem przyjęcia (+xero przydziału lokalu w spółdzielni + xero aktu notarialnego sprzedaży) oświadczające, że na podstawie art. 10 ust. 1 pkt 8 sprzedaż powyższego mieszkania nie podlega podatkowi opisanemu w art. 28.

2) Jeżeli w akcie notarialnym nabycia tego nowego mieszkania jest napisane, że nabywacie je na zasadach wspólności ustawowej to US nie może twierdzić, że wydaliście po 50% mieszkania, bo to nie jego sprawa ile które z Was wyłożyło na wspólne mieszkanie. W razie czego składacie drugie pismo, że nabyliście to mieszkanie głównie ze środków żony - tych ze sprzedaży poprzedniego mieszkania. Wolno Wam. (o ile gdzieś w papierach nie złożyliście innego oświadczenia - np. w akcie notarialnym)

3) Proście o wskazanie podstawy prawnej każdego twierdzenia urzędników - niech to palcem pokażą w tekście ustawy.

Podstawa prawna:

USTAWA z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy. (Dz. U. z dnia 5 marca 1964 r.):

Art. 31. Z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa obejmująca ich dorobek (wspólność ustawowa). Przedmioty majątkowe nie objęte wspólnością stanowią majątek odrębny każdego z małżonków.

Art. 32. § 1. Dorobkiem małżonków są przedmioty majątkowe nabyte w czasie trwania wspólności ustawowej przez oboje małżonków lub przez jednego z nich.

USTAWA z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych

Dz.U. 1991 Nr 80 poz. 350

Art. 10.

1. Źródłami przychodów są:

[...]

8 ) odpłatne zbycie, z zastrzeżeniem ust. 2:

a) nieruchomości lub ich części oraz udziału w nieruchomości,

b) spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub użytkowego oraz prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej,

c) prawa wieczystego użytkowania gruntów,

d) innych rzeczy,

- jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane w przypadku odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych określonych w lit. a)-c) - przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie, a innych rzeczy - przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie; w przypadku zamiany okresy te odnoszą się do każdej z osób dokonującej zamiany,

Art. 28.

1. Przychodu z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a)-c) nie łączy się z przychodami (dochodami) z innych źródeł.

2. Podatek od przychodu, o którym mowa w ust. 1, ustala się w formie ryczałtu w wysokości 10% uzyskanego przychodu. Podatek ten jest płatny bez wezwania w terminie 14 dni od dnia dokonania odpłatnego zbycia na rachunek urzędu skarbowego,

którym kieruje naczelnik urzędu skarbowego właściwy według miejsca zamieszkania podatnika.

2a. Zasada, o której mowa w ust. 2 zdanie drugie, nie ma zastosowania do podatników dokonujących sprzedaży nieruchomości i praw majątkowych określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a)-c), którzy w terminie 14 dni od dnia dokonania tej

sprzedaży złożą oświadczenie, że przychód uzyskany ze sprzedaży przeznaczą na cele określone w art. 21 ust. 1 pkt 32 lit. a) lub lit. e).

Jeszcze coś sobie przypomniałem - "sprzedajemy jej mieszkanie" tzn. tylko ona była jako sprzedawca tak ?

Bo pamiętam, że jest jakiś haczyk, że mieszkanie spółdzielcze jest własnością całego małżeństwa nawet jeśli małżeństwo zostało zawarte po nabyciu mieszkania. Nie pamiętam czy mieszkania własnościowe są z tego wyłączone. US może twierdzić, że jako małżeństwo nabyliście mieszkanie w 1999r, ale to chyba zbyt mocno naciągane nawet jak na wybryki US.

W każdym razie trzymaj się mocno przydziału lokalu w 1992r. Przydałby się jakiś kwit na to. Zajrzyj też do aktu notarialnego sprzedaży - tam powinno być napisane kiedy sprzedawane mieszkanie zostało nabyte. Nie dopuść, żeby urzędnikom przyszło do głowy, że mogą coś zakombinować z tym zawarciem małżeństwa - to pewnie da się odkręcić, ale znów się namęczysz.

Na wszelkie kombinowanie US-u odpowiadaj, że żona sprzedała mieszkanie po ponad 5 latach od przydziału i za wszystkie te pieniądze kupiła Wam nowe mieszkanie.

Dzięki! Papiery mam gotowe. Przydział też :) Jeśli chodzi o sprzedawcę to tylko była nim żona i to wg. US stanowi problem bo gdybyśmy oboje byli na akcie sprzedaży to objęła by nas ulga. Mi wystarczył tekst jednej z pań "To jak my to Halinko robiliśmy?". Jutro idę walczyć i dam znać co mi powiedzieli, jakby co to zrobię im awanturę!

Zastanawiam się nad jednym.

Posiadane przed ślubem mieszkanie stanowi odrębną własność małżonka(mimo wspólnoty majątkowej).

Czy w przypadku sprzedaży tego mieszkania pieniądze uzyskane z tego tytułu też stanowią odrębną własność jednego z małżonków????

Jaki to US jeśli wolno z wrodzonej ciekawości spytać.

matthet - patrz pkt 3) poniżej. Z tym, że w prawie spółdzielczym są jakieś wyjątki. Wspominałem o tym wyżej.

USTAWA z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy. (Dz. U. z dnia 5 marca 1964 r.):

Art. 33. Odrębny majątek każdego z małżonków stanowią:

1) przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej;

2) przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił;

3) przedmioty majątkowe nabyte ze środków uzyskanych w zamian za przedmioty wymienione w dwóch punkach poprzedzających;

4) przedmioty majątkowe służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków;

5) przedmioty majątkowe służące do wykonywania zawodu, jeżeli zostały nabyte ze środków należących do odrębnego majątku małżonka wykonywującego ten zawód; nie dotyczy to jednak przedmiotów służących do prowadzenia gospodarstwa rolnego lub przedsiębiorstwa;

6) prawa niezbywalne;

7) przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę; nie dotyczy to jednak renty należnej poszkodowanemu małżonkowi z powodu całkowitej lub częściowej utraty zdolności do pracy zarobkowej albo z powodu zwiększenia się jego potrzeb lub zmniejszenia widoków powodzenia na przyszłość;

8 ) wierzytelności o wynagrodzenie za pracę lub inne usługi świadczone osobiście przez jednego z małżonków;

9) przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków;

10) prawa autorskie twórcy, prawa twórcy wynalazku, wzoru lub projektu racjonalizatorskiego.

Art. 34. Przedmioty zwykłego urządzenia domowego służące do użytku obojga małżonków są objęte wspólnością ustawową także w wypadku, gdy zostały nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił.

Szczerze mówiąc to nic nie rozumiem. A myślałam, że trochę się znam na przepisach.

Nic im do kawalerki (chyba, że przekształcaliście spółdzielcze własnościowe prawo w prawo własności zwykłe-to wtedy musiałabym sprawdzić) I czemu liczą różnicę w wartości? Czy żona po sprzedaży kawalerki składała oświadczenie, że przeznaczy pieniądze na zakup nowego mieszkania ( nie musiała bo i tak minęło 5 lat) , ale tylko wtedy mogliby liczyć jej jakiś nadmiar ze sprzedaży ( chociaż i tak bez sensu bo moglibyście dokładać różnie- ona 67.000,- reszta wspólna, albo Twoja ), bez oświadczenia to braliby do opodatkowania całe 67.000,- pomniejszone koszty zbycia ( oczywiście gdyby nie te 5 lat ). Albo Ty coś Tomaszku pomieszałeś, albo ja nie bardzo rozumiem co piszesz, albo to jest jeden z większych idiotyzmów jakie można wymyślić!

TOmaszek, jak idziesz do US, to najlepiej z pismem ze skopiowanym tekstem ustaw podanych przez slawa, nie ma co z paniami gadać, one mają obowiązek tobie na piśmie odpowiedzieć. Panie z US boją się jak ognia papieru, pism, jak muszą odpowiedzieć na piśmie i podpisać się pod tym to są dużo ostrożniejsze.

Im więcej ustaw zacytujesz tym lepiej.

Zajrzyj do kodeksu postępowania administracyjnego (regulującego pracę urzędników państwowych)

http://www.idn.org.pl/sonnszz/kodeks.htm

zwróć paniom uwagę na zasady kpa: definicje znajdziesz w kodeksie

Zasada wyjaśniania przesłanek załatwienia sprawy

Zasada nakłaniania do ugody

Zasada pogłębiania zaufania obywateli

Pismo, pismo, jeszcze raz pismo - nie rozmowy, bo do niczego ie prowadzą, wszystkiego można się potem wyprzeć.

Panie z US widać, ze nie znają przepisów prawa. Absolutnie nie mają racji. To też tylko - kobieta:), ale mnie też wkurza jak "gulaki" siedzą i mniej wiedzą aniżeli podatnik, a żeby im udowodnić trzeba powoływać się na ustawy i przepisy.

po 1. podatek 10% płaci się wówczas jak sprzedaż jest wcześniej niż 5 lat od końca roku kalendarzowego kiedy przekształcono w prawo własności. ( o ile nie wydatkujesz tych pieniędzy w ciągu 2 lat na cele mieszkaniowe)

po 2. Jeżeli w akcie notarialnym nie jest wprost że wnieśliście wkład w stosunku 50% każda strona to nie maja prawa twierdzić iż współwłaśność ta jest w czesciach 1/2. Bo nawet mogłabyć sytuacja taka, że żona swoje pieniądze przechulała a mieszkanie kupiliście wspólnie a z pensji męża.

Przede wszystkim na samym początku sprawa iż podatek czy jest zasadny?

Zasada pogłębiania zaufania obywateli
:oops: Szybko czytając zrozumiałem to jako: "zasada pognębiania obywateli" - tylko słowo "zaufania" mi nie pasowało i zacząłem dociekać skąd się wzięło.

Tak to jest jak jakies zdanie w wypowiedzi przeczy własnym doświadczeniom...

po 1. podatek 10% płaci się wówczas jak sprzedaż jest wcześniej niż 5 lat od końca roku kalendarzowego kiedy przekształcono w prawo własności.

Oj, przeczytałam i włos mi na głowie się zjeżył, a oto dlaczego. po koniec 1999 notarialnie staliśmy się właścicielami mieszkania wybudowanego przez developera, koszt mieszkania 90.000. Wydatki w rzeczywistości ponosiliśmy do lutego 1999, reszta poszła z kredytu. Na dzień dzisiejszy za nasze mieszkanie możemy uzyskać 150.000 (też sie dziwię, ale autentycznie, osiedle stało się modne). I co - czy ja od tej różnicy wartości będę musiała też zapłacić podatek??? Rozumiem, że sprzedać możemy dopiero po upływie pięciu lat, czy tak? A jeżeli przeznaczamy pieniądze na budowę, to co? Pliiiiiz, niech mię ktoś oświeci :cry:

Zofija- podatek 10% płacisz od ceny za jaką sprzedaż, a nie od różnicy wartości ( to jest podatek "przychodowy", a nie dochodowy). Jak najpierw sprzedaż, a potem wszystko w ciągu 2 lat przeznaczysz na budowę, to nie musisz płacić tego podatku, pod war. że w terminie 14 dni od sprzedania złożysz takie oświadczenie w swoim US.