Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić czy grzejnik w pokoju jest odpowiedni?

P0Lik

Recommended Posts

Witam

Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać.

Mam mieszkanie dwupoziomowe w bloku 4 piętrowym. Na górnej kondygnacji mam dwa pokoje. Ogrzewanie w domu mam gazowe przy pomocy pieca dwufazowego Viessmann Vitopend 100. Gdy zrobiło się troszkę zimniej na dworze nie mogłem ogrzać tych pokoi, nawet jak piec chodził na maksymalnych ustawieniach (temperatura wody w obiegu 80 stopni) w pokoju było maksymalnie 20 stopni C.

Zgłosiłem do zarządcy sprawę że nie mogę dogrzać mieszkania oraz że pod oknami połaciowymi skrapla mi się woda na ścianie. Wysłali ekipę budowlaną, zrobili dziury w płycie gipsowej i okazało się że nie ma za nią nic a nic ocieplenia. Była tylko płyta gipsowa i krokiew i nic więcej. W tym momencie kończą docieplanie ścian.

Ostatnio byłem u kuzynki, która mieszka w tym samym budynku tylko 3 bramy dalej i też ma mieszkanie na ostatniej kondygnacji dwupoziomowe. Pewnie też ma niedocieplone ściany al co innego mnie zastanawia.

Ma inne kaloryfery. Ma większe i cieplejsze. Piece mamy ustawione tak samo na identycznych parametrach i temperatura wody w obiegu oraz ciśnienie jest takie same ale jej kaloryfery są gorące a moje tylko ciepłe.

Inna sprawa. Ma mniejsze pokoje a większe kaloryfery. Czyli (ja mam):

Pokój 1: 1 kaloryfer typu CV11 (jednopłytowy) 700x600, wymiar pokoju 13,56m

Pokój 2: 1 kaloryfer typu CV11 (jednopłytowy) 600x600, wymiar pokoju 12,49m

Ona ma pokoje o powierzchni 11,76 oraz 13,00 i ma w obydwóch grzejniki CV22 700x600.

Pytania:

1. Czy to że grzejniki są rożnych producentów ma wpływ na ich temperaturę?

2. Jak sprawdzić czy grzejniki zostały odpowiednio dobrane do tego typu pomieszczenia?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź :)

Pozdrawiam

Łukasz

Witam

Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać.

Zgłosiłem do zarządcy sprawę że nie mogę dogrzać mieszkania oraz że pod oknami połaciowymi skrapla mi się woda na ścianie. Wysłali ekipę budowlaną, zrobili dziury w płycie gipsowej i okazało się że nie ma za nią nic a nic ocieplenia. Była tylko płyta gipsowa i krokiew i nic więcej. W tym momencie kończą docieplanie ścian.

Ocieplić to raz.

Odpowietrzyć grzejniki to dwa.

Przy temperaturze 80oC na piecu grzejniki powinny parzyć.

Dzięki wielkie. Wszystkie te warunki co podałeś już dawno spełniłem i dalej nic to nie daje. Pytania na które potrzebuję odpowiedzi były inne :)

Pozostaje tylko wykonać obliczenia OZC i na ich podstawie sprawdzić czy zainstalowane grzejniki pokrywają straty mocy w poszczególnych pomieszczeniach.

Jeżeli grzejniki słabo grzeją, to znaczy ze masz przez nie za mały przepływ wody.

Zdemontuj głowicę termostatyczną.

Pod nią znajdziesz wkładkę termostatyczną z pokrętłem i cyferkami, służącą do regulacji maksymalnego przepływu wody przez grzejnik. Zwiększ nastawę na wyższą o jedno dwa oczka np. z 3 na 4 lub 5. Wtedy zwiększysz przepływ wody przez grzejnik. To powinno rozwiązać twój problem chłodnego grzejnika. Natomiast dobór grzejników zrobiony przez projektanta powinien być raczej prawidłowy. Zamontowanie izolacji termicznej powinno rozwiązać problem nadmiernego wychłodzenia pomieszczeń.

nilsan

Natomiast dobór grzejników zrobiony przez projektanta powinien być raczej prawidłowy. Zamontowanie izolacji termicznej powinno rozwiązać problem nadmiernego wychłodzenia pomieszczeń.

nilsan

Niestety nie mamy takiej pewności ze projektant wykonał OZC dokladnie, oraz że ocieplenie wykonano zgodnie z projektem, w tym przypadku mamy pewność

ze nie wykonano zgodnie z projektem ocieplenia. Oczywiscie nie wiadomo tez czy ta poprawa (naprawa) ocieplenia jest zgodna z projektem.

Witam

Ma inne kaloryfery. Ma większe i cieplejsze. Piece mamy ustawione tak samo na identycznych parametrach i temperatura wody w obiegu oraz ciśnienie jest takie same ale jej kaloryfery są gorące a moje tylko ciepłe.

Inna sprawa. Ma mniejsze pokoje a większe kaloryfery. Czyli (ja mam):

Pokój 1: 1 kaloryfer typu CV11 (jednopłytowy) 700x600, wymiar pokoju 13,56m

Pokój 2: 1 kaloryfer typu CV11 (jednopłytowy) 600x600, wymiar pokoju 12,49m

Ona ma pokoje o powierzchni 11,76 oraz 13,00 i ma w obydwóch grzejniki CV22 700x600.

Pytania:

1. Czy to że grzejniki są rożnych producentów ma wpływ na ich temperaturę?

2. Jak sprawdzić czy grzejniki zostały odpowiednio dobrane do tego typu pomieszczenia?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź :)

Pozdrawiam

Łukasz

O ile dobrze zrozumiałem tekst, to nie masz ocieplenia w części dachowej, która jest sufitem tych pokoi, a ocieplanie ścian, o którym piszesz, realizowane jest przez zarządcę jako inwestycja na całym budynku ?

Jeśli tak, to masz i tak do zrobienia docieplenie stropu, bo tutaj ucieczka ciepła jest największa.

A jeśli nie możesz( nie chcesz tego zrobić?), to pozostaje zastosowanie większych grzejników.

Te które masz obliczone były na projektowaną izolacyjność, która tutaj nie występuje z powodów, o których pisałeś.

Grzejniki są letnie, bo bardzo intensywnie oddają ciepło, a objętość czynnika grzewczego w pojedynczej płycie jest niewielka

i przepływ w jednostce czasu jest zbyt mały, aby uzupełnić energię wypromieniowaną do pokoju.

W przypadku dużych i bardzo duzych mrozów będzie jeszcze gorzej.

Kluczową sprawą jest ocieplić pustki nad płytami karton-gipsowymi.

Witam

Ściany już zostały docieplone. Dziś był u mnie zarządca z planem po wykonawczym budowy sprawdzić jakie mam grzejniki w pokojach i się okazało że powinny być CV22 czyli dwa razy większe. Czekam teraz kiedy przyjdą je wymienić :) Nawet w łazience grzejnik drabinkowy jest 30cm krótszy niż powinien.