Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wymiary + rysunek będą jutro jak to rozbiorę i zmierzę ten kocioł.

[ATTACH=CONFIG]434544[/ATTACH] O taki ruszt przed palnikiem miałem.

[ATTACH=CONFIG]434545[/ATTACH]

Taka zapychająca się popiołem jest szczelina PW.

No proszę i mój przedpalnikowy ruszt pionowy się w końcu znalazł. Jak to mówią nie pada daleko jabłko od jabłoni.

A ta niby szczelina przedpalnikowa PW to gdzie ona jest, bo te dziurska to raczej chyba one są zapalnikowe ale nie szczeliny tylko kaszalota japa.

Na foto nr.1 widać - jak szczelina Ryni wygląda w palenisku i na foto nr.3 w oryginale na przekroju. do foto nr. 2 dorzuciłem 3-rzy grosze od siebie.

Szczelina Ryni w palenisku..jpg

Szczelina Ryni w przekroju rozszeżona..jpg

Szczelina Ryni w przekroju..jpg

Edytowane przez samsu
https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7716223

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]434568[/ATTACH]

https://forum.info-ogrzewanie.pl/uploads/monthly_04_2018/post-77985-0-35913900-1522693386.png – To które są bardziej wiarygodne.

W jakim wymiarze masz cegły i płytki szamotowe – dokładnie.

Te które w markecie kupowałem : 230/115/64 i 230/115/32.

Masz czym w szamocie wiercić czy masz tylko diaxa i wszystko z kawałków pod kątem prostym.

Będziemy zmierzać w tym kierunku : Płomień za palnikiem Dikij.Petia z forum Muratordom.pl w piecu dolniaku • Opublikowany 11 mar 2014 - zbyszek rembielak -

.

Palnik kotła zasypowego - turbulętny ruch spalin. • Opublikowany 17 mar 2015 - szyper67 -

.

Tylko, że z daszkiem by uzyskać coś takiego : MPM DS - dopalanie spalin przez dodanie powietrza wtórnego • Opublikowany 22 paź 2016 - Damian Drozen -

.

Przy zachowaniu w miarę równych kół i kwadratów.

Proponuje wejście palnika 70/70 mm i bez kwękania mi tu, bo mój ma 49/81 – Ryni ma 110/30 – Krzycha 13 przekonuje do 100/50 a z tego co liczyłem na podstawie wymiarów z Info, to mniej więcej przy zachowaniu podanej zasady, by to tak prawie wychodziło z podanego materiału.

Następna kwestią jest szczelina – masz swoja jakąś wizję – ta od Rangera jak wyglądała i o co w niej chodziło. Trza co myśleć o niej przy obliczaniu palnika czy będzie oddzielną częścią od tego.

Obraz działania : Płomień uformowany przez dyszę będzie wchodził do komory prostokątnej - co będzie kształcie litery „T” tak by mógł się na boki rozejść – nad wejściem (dyszy) na samej górze będzie daszek – tak by płomień mógł się zakręcić i dopiero koniuszkami uchodzić przez boczne na górze otwory do wymiennika.

Nie interesi mnie co miałeś i co niby jak ci działało, bo tylko tak ci się wydawało, więc bez paplaniny o tym co było a gadać możemy o tym co ma być. To samo się mocy odbiorczej tyczy z którą palnik zasadniczo nie ma nic wspólnego a tylko odpowiada za spalenie dymu i dopalenie sadzy – czego przy sadzy tu nie przewiduję, bo miejsca nie ma na to ale na pewno będzie lepiej niż do tej pory było a dym powinien spalać całkowicie.

Edytowane przez samsu
https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7716433

Palniki możesz sobie dwa zrobić jeden w wymiarze moim i jeden w wymiarze swoim - jak pisałem - nie interesi - wymiennika prawie nie masz - to dlaczego ten i tak zawyżony przekrój palnika miał by ci nie chodzić. W kwestii grzania - pisałem. W kwestii zrywania płomienia - nie ma takiego prawa - ale o tym po tym - jeszcze palnika w kotle nie mamy. Wymiarów szerokości nie zmienisz - wymiarów głębokości nie zmienisz do tego jaki przewiduję w związku z wymiarami dyszy.

Miałem na myśli koła i kwadraty w rozumieniu geometrycznym - czyli komór które mają powstać a nie, że masz coś z kołami robić.

Z daszkiem się zgadza i przewiduję jego szerokość dokładnie taklą samą jak szerokość dyszy.

PW ma być z przed palnika - czytaj co do ciebie napisałem a nie mitu bzdury wypisujesz na które ci odpisywać muszę.

Mniej więcej bez palnika i ściany frontowej wnęka tak by wyglądała : https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/28385-palnik-szamotowy-i-pw-w-kotle-sked/?do=findComment&comment=429969 .

Kiedy dotrze to do ciebie, że miejsca nie ma wiele.

Krzych 13.jpg

https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7716445

Bo mam wąski komin 14x14. - Ale za to wysoki. I masz tutaj to do tego : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?358088-Rozpalanie-Ds-a-w-okresie-wiosenno-letnim-Jacek-M-samsu-pl-i-Ryni .

PW z przed palnika będzie za mało i się zapcha żarem popiołem. - do zmniejszenia rusztu jeszcze przed palnikiem nie doszliśmy, wiec nie panikuj – o szczelinie też nic nie odpisujesz, więc skąd mi wiedzieć jak ona ma wyglądać. Do tego tu dochodzi grubość ściany frontowej, bo można by było zrobić ją z pełnej cegły - by wychodziła przed podłogę i w tedy by można było taka szczelinę zrobić jak ma Ryni.

No przecież ci mówię, że miejsca nie ma wiele. - Dlatego do tego co jest trzeba się dostosować.

A ściana frontowa ma być gdzie? - Jak to ze ścianami frontowymi bywa z frontu czyli wnęka już jest - trzeba w nią tylko płytkę lub cegłę z otworem włożyć - by wnękę zamknąć i gotowe.

To w tą wnękę mam wstawić takie łuki – jak w dyszy łuk wytniesz diaxą – super będzie z łukiem - ale wystarczy kwadratowa w której wejście dookoła będzie z fazowane.

- jak w MPM – gdzie po za przegrodą Piecucha w mpm-ie łuk w dyszy widziałeś.

- i daszek nad nimi tak? - Daszek będzie dużo wyżej – coś wychodzi – na podwójnej wysokości dyszy.

Zacznijmy tak : podłoga cała płytka i dwa kawałki - na środku cała płytka i po bokach kawałki by do szerokości się dopasować.

Z tyłu na końcu tej całej płytki - ma stać pionowo kolejna cała płytka jako plecy komory mieszającej.

Od rusztu go przegrody w palenisku masz 210 mm - podłoga - 32 mm - ściana frontowa z dyszą - 115 mm - razem 147 mm. Trzeba będzie dociąć jeszcze pasek o wysokości 63 mm by otrzymać wymiar 210 mm.

Dlatego też na plecki w komorze dopalające będzie trzeba też pasek dociąć na coś 32 mm albo na podłodze komory mieszającej stawiać płytki pionowo na wysokość coś 147 mm - tak by daszek nad dyszą się wznosił.

Ułóż na podłodze lub stole płytki by ten kąt zobaczyć - nie musi być bardzo ostry - dobrze by było jak by mniej więcej pasował do całości.

O bokach pisać nie muszę, że muszą zamykać komorę mieszającą i wypełnić przestrzeń między rusztem a przegrodą.

Pamiętaj o tym, że to musi być rozbieralne tak by można było to czyścić - i nie tylko komorę mieszającą, bo tu przez ten otwór nie będzie problemu popiół wyciągnąć ale z tyłu za płaszczem już będzie problem. Dlatego jak front będzie wyjmowany - to i daszek będzie można włożyć i boki z popiołu uprzątnąć. Dostępu od góry za przegrodą żadnego nie masz, więc jedyną droga jest dostęp od frontu.

Jeszcze jedno do obliczeń weź sobie wymiary z materiału tak by jak najmniej cięcia i szlifowania było - jak kwadraty będą trochę prostokątne trudno – jakoś to tam będzie.

Edytowane przez samsu
https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7716455

Dobrze samsu idzie :)

Mam pytanie ws kotła ale do innego miejsca niż omawiasz.

W "palniku szamotowym" chyba potwierdzają, ze jeśli zablokować ruszt od strony drzwiczek , to jest lepiej.

To jest oczywiście taka "pierdółka" ale kocioł składa się właściwie z takich pierdół w różnych jego miejscach :)

Jeśli jest lepiej, to świta mi od dawna , że ta komora nie powinna być kwadratem ale prostokątem.

Czyli ścianę z drzwiczkami trzeba przybliżyć do ściany z palnikiem.

Wiadomo nie jest z plasteliny ten kocioł ale można to uzyskać układając cegły.

Mamy dwie możliwości: murujemy od strony drzwiczek albo od palnika.

Jakby było moje , to najpierw bym spróbował od palnika :)

https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7716464

Zmiejszanie rusztu niet – ruszt – ruszt wiesz co to jest, więc mi tu się ładujesz z komorą paleniskową. Komora ma zostać jak jest – ruszt – spód komory paleniskowej będzie trzeba zmniejszyć – by powietrze szło przez szczelinę i ruszt do palnika i przez ruszt w paliwo.

Z tyłu na stojąco są 3 płytki szamotowe na stojąc wypełniają całą tylną ściankę. - co mi do tego jak miałeś.

Zfrezowane kwadraty czyli co? - Czyli coś w podobnie jak u Piecucha dookoła lub jak w mpm-ie po bokach.

Nie wiem o jaką szczelinę PW Rangera ci chodziło miałem tylko ten ruszt Przedpalnikowy i między palnikiem a rusztem ciągneło sobie PW. - To po chlerę wypisujesz o tym głupoty – lepiej bym ci tego nie odnalazł.

Jakie mają być wymiary tej szczeliny piecucha? - Na razie palnik z komorą mieszającą trzeba ogarnąć – szczelina później.

U mnie trzeba dużo PW np. do biomasy zrembki igieł. - Będziesz miał do wszystkiego ile będzie trza.

W orginalnym MPM są takie dwa łuki do zawirowywań płomienia. - Ja ci nie proponuję mieszacza jak w mpm-ie – bo ani miejsca na to nie ma ani nie masz czym tego zrobić acz jak jesteś w stanie ryć w płaszczyźnie cegły diaxem by się w nią zagłębić - mpm-owski mieszacz możesz sobie zrobić.

Boczne ścianki w palniku zrobić z 6cm czy 3cm szamotu? - Se policz jak ci wychodzić będzie bo ; jak na zdjęciach widać – od góry wychodzą prawie kwadraty tylko na podłogę z boku trzeba będzie na szerokość dociąć kawałek - co widać w miejscu kartki pod którą jest ten czarny kawałek i od frontu tak by to wyglądało. Daszek musi być na płasko, żadne wzniosy w grę nie wchodzą i będzie trzeba poziom wyrównać tak by był równy i pełny dookoła.

O jakim PW za palnikowym piszesz - może wywal podłogę w tedy będziesz miał przed - w - i za palnikiem - Tylko przed palnikiem ma być..

Bogusławie jak najbardziej, że masz racje ale jak nadmieniłeś, kocioł nie z plasteliny a że i do bio-paliwa więc komory paleniskowej nie wolno mu zmniejszać.

SDC10315.jpg

SDC10317.jpg

SDC10319.jpg

https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7716488

A może PW dać w dysze palnika (jak kiedyś Dikij Petjia robił).

[ATTACH=CONFIG]434586[/ATTACH]

Niczym się nie zapcha.

DP to jest palnik czy Marcusia312 - niby szczegół nie wielki ale różnica zasadnicza.

By się z koniem nie kopać, zwłaszcza,że z materiału wychodzi prawie jak raz 64 + 230 + 64 = 358 mm, a to co dociąć będzie trzeba, to pierdoły, więc może tak jak na foto widać : trzy daszki : 70 mm na środku i po 32 mm na bokach.

Lepsze kwadraty wychodzą a jak będzie do kitu, to będzie trzeba wstawić na boki paski i będzie jeden daszek, w prawdzie zasada kwadratów zostanie naruszona ale jak by nie było, to i tak trzeba będzie to sprawdzić i w razie co poprawić.

Nie zapominaj o tym jeszcze – że miałeś sprawdzić jak to by śmigało na starym palniku ale ze zmniejszonym otworem wlotowym, tak że jak by co – przestrzeliłeś sobie pierwsze kolano.

Te szamotki z tyłu - a daszek na czym chcesz oprzeć - one są za wysokie do tego wszystkiego - podłogę dociąć można boki tak samo a daszki - docisnąć do pleców i z przodu przycisnąć dociętym paskiem - to się raczej nie uda - ale nie ja będę to robił więc możesz próbować.

Zwłaszcza, że 32 + 115 + 64 = 211 mm.

SDC10325.jpg

SDC10322.jpg

SDC10324.jpg

https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7716515

No przecież ci piszę na na starym gruzie na zmniejszonym otworzę kopciło do kotłowni (nie dało się otworzyć drzwiczek), kopciło z komina, grzać nie chciało. - torba mnie boli co jak ci na starym gruzie chodziło – dostałaś do ręki i to kilak razy „Rozpalanie Ds-a”, więc jak i to dla ciebie jest zbyt skomplikowane – wyślij do kotłowni matkę z tym albo szwagra – na pewno sobie z tym poradzą, wszak pisałeś tylko patrzą byś kotłownie opuścił i w tajemnic przed tobą po swojemu kocioł prowadzą.

To daszek się będze trzymał tak, że z tyłu będą dwie cegły na leżąc i jedna wycięta. - Z kupy cegieł ja mogłem wyciągnąć swoje szamoty by z nich palnik dla ciebie składać a ty co mi tu wypisujesz, że nawet dupska ci się nie chce ruszyć by zacząć swoje szamoty zgodnie z moimi zaleceniami układać i co mi jeszcze napiszesz, że cię nie stać by sobie dosłownie za parę złoty kupić : winkiel, tarczę diamentową którą szlifować by było można, jakiś kamień do szlifierki stołowej by można było nim docierać, otwornicę oraz że se nie zrobisz do mierzenia w kotle kątów - czegoś podobnego do cyrkla z cienkich płaskowników albo starych brzeszczotów.

U mnie opłomenki są pod kątem do rusztu a rusz jest pod kątem do ściany frontowej kotła – grawitacja – kumasz – jak wodę by z niego spuścił – wszystko po spadzie by z niego uszło a u ciebie jak to wygląda – patrzyłeś na to : poziomnicą, winklem albo metrówka - czy może szamoty siekierą nabijałeś do starego palnika, bo po dokładnym docięci wejść ci nie chciały.

Zamieniamy się rolami, teraz ty będziesz cegły przekładał i je do kotła układał a zadanie masz takie – co do szerokości wysokości – palnik mniej więcej został określony ale teraz nad głębokością trzeba się pochylić, bo : przegroda wodna ma 40 mm grubości i od pierwszej krawędzi do tylnego płaszcza jest 150 mm i dalej 110 mm – podłoga na 115 mm jest liczona, więc tu wychodzi ściana frontowa z dyszą 64 mm i na tej podłodze by trzeba było ją zwiesić – tak by do góry przegroda szamotowa zakrywała przegrodę wodną kotła a od dołu dzięki temu powstanie wnęka pod wysuniętą przegrodą szamotową jak raz na szczelinę Ryni.

A teraz – DO ROBOTY – czekam na rysunki i foty oraz opisy do tego.

Edytowane przez Redakcja
język
https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7716540

Robota nie zając - nie ucieknie.

Róbta a garb sam wyrośnie.

Robota , to głupota :)

„Sie” - może byś opamiętał co – czy mam zacytować z tego co napisałeś do tej pory a może na korespondencje mam się powołać o której Ranger pisał u siebie – skąd ta zmiana frontu u Ciebie – czyż by zaczęły wychodzić intencje ukryte – pytanie jakie, bo u Rangera też pisałeś.

https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7716561

Robota będzie za tydzień bo dzisiaj nie mam czasu.

Ściana frontowa może wystawać przed przegrodę

Nie ma problema – szamoty wróciły na swoje miejsce – a za nim to się stało – dokonałem kolejnego odkrycia a mianowicie takiego, że nawet głębokość wychodzi z materiału czyli nie jako jest ten kocioł stworzony pod ten palnik ale skoro jak napisałeś – tak więc – przestrzeliłeś sobie drugie kolano. Nie pozdrawiam.

SDC10327.jpg

https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7716572

robota będzie za tydzień bo dzisiaj nie mam czasu.

ściana frontowa może wystawać przed przegrodę

czyli co palnik będzie pasować ?

Szczelina pw będzie piecucha bo dobrze działa.

i ( . )

https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7716583

@mtdeusz;

U mnie trzeba dużo PW np. do biomasy zrembki igieł.

Bez analizatora spalin nie dacie rady - kolor płomienia to za mało.

Najważniejsze to wprowadzić spaliny w ruch wirowy czyli wydłużyć drogę spalin nie zmniejszając ich prędkości.

https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7717498

[ATTACH=CONFIG]434568[/ATTACH] - [ATTACH=CONFIG]434569[/ATTACH] - [ATTACH=CONFIG]434570[/ATTACH]

By załączniki nie przepadły i było je widać tak jak zostały załączone.

No niestety - załączniki na FM-ie - przestali wyświetlać - mafia - normalnie mafia.

Zmieniać tego nie będę, bo raz załączniki są wyświetlane a raz nie, więc nie wiadomo na czym, to skończy się.

Edytowane przez samsu
https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7717583

@Bogusław_58;

Jeśli chodzi o popiół.

To zastałem po wyczyszczeniu komina:

cea3f8987579c15amed.jpg

Na zdjęciu widok wnętrza komina po rocznym użytkowaniu (zima CO/CWU + lato CWU)

818c60538db90465med.jpg

Edytowane przez Wiktor626
https://forum.murator.pl/topic/164837-ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych/page/169/#findComment-7718477