jacbelfer 28.01.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Proponuję zakończyć, bo będzie zaraz udowadnianie swoich racji i dodatkowo mało przydatnych komukolwiek. Pisałem już dzisiaj, ale zniknęło ... Nilsan- szacun za pomysł powietrza w górnym paleniu z dołu.Stawiam rurę 2'' na ruszcie (szczelina ok. 1,3 cm). Na górze prowizoryczny (ale zakrywa powierzchnia paleniska ze szczelinami ok. 3 cm). Pali się prawie tak samo długo jak dołem i górą, ale temp. są o blisko 20 stopni inne !Na swoją starą budę trzeba rozpalać aż 3 razy (trwa to jednak ok. 5 minut) i za jednym wsadem walę ok. 16 kg węgla.Ale dom nieocieplony, 170 m2. Mam jeszcze ok. 1 tony tego węgla i później wracam do DS według sugestii Vlad. Z tym opałem który mam- wizyta w kotłowni za często- wisi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 29.01.2012 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Muszę nieco sprostować Twoją wypowiedź. Ja nie fascynuję się dziełem pary artystów z ICHPW w Zabrzu, ja oczarowany raczej jestem samymi ARTYSTAMI. Wiem, że ich szorstkie niekiedy słowa raczej fanów im przysparzają, ale ja wiele się od Nich nauczyłem. Nawet jak czegoś bezpośrednio nie przekazali, to zmusili mnie do pewnych przemyśleń. Ja niestety trochę mniej. Przy okazji nadmienię, że pierwszym moim nauczycielem i przewodnikiem w zagadnieniach efektywnego spalania był kolega Hes. Co do tego pełna zgoda. I to przede wszystkim dzięki jego postom, dowiedziałem się, że palenie w kotle nie polega tylko na wsypywaniu opału i wybieraniu popiołu. Tak właśnie to wygląda w kotłach Stropuva. Wracając do naszych ARTYSTÓW, to przy okazji promowania DZIEŁA, którego są współtwórcami, cały czas przekazują nam unikatowe zasoby wiedzy. Wystarczy tylko na spokojnie prześledzić ich wypowiedzi, kilkakrotnie do nich powrócić i na pewno zagadnienia procesu spalania paliw stałych staną się nieco jaśniejsze. A dla leniwców, przygotowali nawet poradnik, gdzie podstawowe wiadomości skomasowane są w jednym miejscu. Za to należą im się słowa uznania. A czy mógłbyś poprzeć Swoją tezę jakimiś argumentami. Bo mam wrażenie, że przytoczone przez Ciebie sformułowanie jest podparte tylko i wyłącznie anonimowymi testami użytkowników oraz Twoimi negatywnymi emocjami. Wystarczy porównać dostępne w necie certyfikaty SE kotłów automatycznych różnych producentów, wystawiane na podstawie tej samej określonej normą metody badawczej przy obciążeniu mocą 100% i 30%. Przykładowo OE+ 80%, natomiast Sztoker 90% itd. Nie mam bladego pojęcia do czego Cię jeden z twórców sterownika eCoal przekonywał. Ja niestety nie miałem okazji nigdy ich osobiście poznać, nawet nigdy nie wymieniłem z nimi żadnego prywatnego posta nie mówiąc już o e-mailu. Pozdrawiam Andrzej Dane pochodzą z wątków o OE+ i eCoal'u. Jeśli swoją wypowiedzią cię uraziłem to przepraszam, bo nie taki był jej cel. Chodzi mi głównie o to, że czyste i ekonomiczne spalanie paliw stałych, ze znacznie wyższą sprawnością, można uzyskać w dobrze zaprojektowanych kotłach GS i DS, pracujących na ciągu naturalnym, bez wymyślnych, moim zdaniem zbędnych sterowników, niż w kotłach automatycznych. Na tym kończę ten OFF TOP. nilsan Edytowane 29 Stycznia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resq 29.01.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Witam po zmianach, zajęły kilka dni ale chciałem się upewnić czy się potwierdzą: 1. zmniejszyłem nastaw na RCK z 20 na 15 ( kocioł pracuje nadal stabilnie ale mogłem wprowadzić drugą modyfikacje) 2. stała szczelina ok 3-4 mm. teraz mam stale płomienie na górze zasypu. 3. od kiedy spadły temperatury do -10C -15C zwiększyłem tylko przepływ na pompie bez zmiany temperatury CO dzięki czemu stałopalność spadła tylko o 2 godz ( wydaje się że ok gdyż temp w domu nie uległa zmianie) 4. sprawdziłem przysłonięcie części rusztu ale wydaje się to być zbędne, środek kotła teraz jest nie szary ale biały . to chyba tyle - teraz wasze uwagi resq P.S. HES POTWIERDZAM !!! da się palić nawet w kotle GS ze stałą szczeliną PP i to bardzo stabilnie. sprawdzałem tylko przy niewielkiej szczelinie ale przez cały czas temp. CO oscylowała wokół 45-50C a temp. spalin 80-100C Edytowane 29 Stycznia 2012 przez resq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 29.01.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Nie wiecie co zrobił Hes to zobaczcie tutaj:http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/5859-nowe-stare-palenisko/ Na tym forum raczej propagują dolne spalanie.Dla Hesa mam wielki szacunek wie co robi i co pisze. Co do kominków i innych wynalazków na drewno to co powiecie na to:http://www.wallnoefer.it/cgi/sdcgi.exe?USERID=174401330241473424FB857DD&SID=E&action=mtemplate&fname=&ebene=005002&mkrecno=23&iklasse=1 http://www.navitron.org.uk/forum/index.php?topic=3219.0 a ten kociołek wydaje mi się najciekawszy:http://www.gulland.ca/homenergy/boiler.htm Najlepiej puścić przez tłumacza Google. Edytowane 29 Stycznia 2012 przez art23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 29.01.2012 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 resq Czyli produkcja i dystrybucja zostały zsynchronizowane.Opisz dokładnie jak palisz GS/DS, jakim paliwem, o jakiej wartości opałowej, jakie przeprowadziłeś regulacje, jak wygląda długopalność, przy jakich temperaturach zewnętrznych, jak to wyglądało przed zmianami, a jak po.Po prostu zbierz to wszystko o czym pisałeś w poszczególnych postach w jednym i jak możesz wklej zdjęcia zastosowanych rozwiązań oraz ścianek kotła oraz wymiennika ciepła.Przyda się to innym użytkownikom. nolsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 29.01.2012 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 art Ciekawe połączenie kominka z kociołkiem w salonie.Zwłaszcza ostatnie rozwiązanie bardzo przypomina kociołek hes'a. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 29.01.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) W którymś poprzednim poście pisaliście na temat NaOH i innych "dopalaczach".Z własnego doświadczenia mogę opisać ciekawy przypadek wykorzystywania soli kuchennej.Dwa lata temu kupiłem w lokalnym składzie opału węgiel z kopalni "Marcel".Taki był tłusty i upierdliwy w paleniu ze co 4-5 dni trzeba było czyścić komin i kociołek.Pojechałem na skład opału reklamować to gó...o a pan mi doradził żebym założył dmuchawę to będzie dobrze.Obróciłem się na pięcie i już miałem wychodzić a przy drzwiach stoi "dopalacz"-Spa.....z (specjalnie nie podaję nazwy ani producenta).Kupiłem wiaderko 2kg.z nadzieją że będzie sie lepiej palić.Faktycznie trochę lepiej było i kociołek sam się wyczyścił.Zostawiłem trochę tego dwukolorowego proszku i dałem znajomemu do analizy w laboratorium.Zdziwienie było wielkie jak zadzwonił że to zwykła sól kuchenna i siarczan miedzi.Stosunek wagowy ok.2/3 soli i 1/3 siarczanu miedzi.Dodawało się tego mniej więcej łyżeczkę od herbaty na 10 kg.węgla.Później już tego nie stosowałem. Edytowane 30 Stycznia 2012 przez art23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 30.01.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) nilsan 1) czy w kotłach ,,S" jest podawane jakieś inne powietrze oprucz tego przez teleskop?2) czy mógłbyś cyknąc fotkę-kilka fotek tego rozpylacza na dole teleskopu3) jak wielkościowo ma się ten palnik do powierzchni paleniska4) jaki jest cieżar tego ustrojstwa,z jaką siłą przyciska wsad + - to mnie w tej chwili bardzo ciekawina razie tyle,miałem wolny dzień i od rana prace ręczne w piwnicy ,myśłę,że dzien udany,dużo obserwacji,,czasem miłe zaskoczenie,,ale o tym pożniej. pozdrawiam Edytowane 30 Stycznia 2012 przez 4pluton4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 30.01.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 HES..poczytałem troszkę bardzo dawne Twoje wypowiedzi ,wątki i zaczynam rozumieć Twoje sceptyczno-okrojone odpowiedzi na temat Twojego piecyka.Odemnie gratulacje za wytrwałość i pomyśłunek to duży Twój sukces a, ludziska ,,,,,,,są jakie są.Prosze nie komentować ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 30.01.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Nie powiem, fajnie... tyle darmowej reklamy... Wątek o moim kotle? Panowie, głupio się czuję i po "jobach" i po pochwałach. Skupmy się na tym, co najważniejsze: prawidłach, czystości, ekonomice... Każdy wpis cenny. Co do "mojego" : naprawdę myślicie, że można tak bezkarnie propagować własnoręczne konstruowanie? Nikomu nie będzie to przeszkadzać ? A gdzie certyfikaty, atesty i co tam jeszcze? Mogę zrobić dla siebie i być zadowolony, ale nie mogę brać takiej publicznej odpowiedzialności. Jedyna sensowne wyjście to produkcja, a na to się nie zanosi, nie machętnych na tak prymitywny kocioł. Tyle w temacie, dzięki za wszystkie uwagi, te życzliwe i mniej, ale - nie gniewam się- "life is brutal and full of zasadzkas" HS Edytowane 30 Stycznia 2012 przez hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 30.01.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Znacie piec Pana Sedore? Dość ciekawa konstrukcja, niektóre rozwiązania podobne do moich. Tu jest strona: http://www.sedoreusa.com/howitworks.html Są filmy na YT: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 30.01.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Na Youtubie jest Hes twoja konstrukcja ale wykonana przez braci zza Buga.Palenisko szamotowe wysokie na 2-2,5m potem duuuży wymiennik i cała masa pomp.Zgubiłem gdzieś link po aktualizacji systemu ale jak znajdę to wrzucę.Tu jest ciekawa konstrukcja :http://www.youtube.com/watch?v=8HbUNjWOBqc&feature=related No znalazłem trochę mniejszy jak pisałem i ma automatyczny podajnik:http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=Jwpk0bF-KoA Edytowane 30 Stycznia 2012 przez art23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati8201 30.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Nilsan nie moge sie zgodzic z twoim twierdzeniem na temat szamotu u mnie po wyciągnieciu szamotu z piec czas spalania zmniejszył się o 2,5h było 12 jest 9,5 a ilość wegla cały czas ta sama ważona dodam ze takich prób bylo kilka i za kazdym razem to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 30.01.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 nilsan 1) czy w kotłach ,,S" jest podawane jakieś inne powietrze oprucz tego przez teleskop? 2) czy mógłbyś cyknąc fotkę-kilka fotek tego rozpylacza na dole teleskopu 3) jak wielkościowo ma się ten palnik do powierzchni paleniska 4) jaki jest cieżar tego ustrojstwa,z jaką siłą przyciska wsad + - to mnie w tej chwili bardzo ciekawi na razie tyle,miałem wolny dzień i od rana prace ręczne w piwnicy ,myśłę,że dzien udany,dużo obserwacji,,czasem miłe zaskoczenie,,ale o tym pożniej. pozdrawiam Ad.1,2 wyjaśniałem to tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5095041&viewfull=1#post5095041 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5095080&viewfull=1#post5095080 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5095140&viewfull=1#post5095140 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5095167&viewfull=1#post5095167 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5095205&viewfull=1#post5095205 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5095292&viewfull=1#post5095292 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5095418&viewfull=1#post5095418 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=5095985&viewfull=1#post5095985 Ad.3 Mniej więcej w proporcji 1 do 10. Ad.4 Około 5kg. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 30.01.2012 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Nilsan nie moge sie zgodzic z twoim twierdzeniem na temat szamotu u mnie po wyciągnieciu szamotu z piec czas spalania zmniejszył się o 2,5h było 12 jest 9,5 a ilość wegla cały czas ta sama ważona dodam ze takich prób bylo kilka i za kazdym razem to samo Nie wystarczy samo wyjęcie szamotu z kotła. Trzeba jeszcze trochę zmniejszyć ciąg kominowy za pomocą RCK, dostosować wielkość przepływu wody przez kocioł do nowej wielkości paleniska, zmniejszyć ilość PP podawanego pod ruszt, dobrać do wielkości PP odpowiednią ilość PW. Jednym słowem przeregulować cały układ produkcji i dystrybucji ciepła, dostosowując go do zwiększonej powierzchni paleniska. Niestety kolega LR podaje wam tylko doraźne sposoby rozwiązania waszych problemów, które przynoszą tylko częściowy efekt w postaci poprawy stałopalności. Ja próbuję pokazać od jak wielu na raz parametrów zależy końcowy efekt w postaci czystego i ekonomicznego spalania paliw stałych. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
4pluton4 31.01.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 (edytowane) nilsan wielkie dzięki za już,,--jeszcze jedno pytanie- jakie jest przekrój tego kanału powietrza wtórnego ,który idzie na dół bo z rysunku za wielkie to nie wygląda-- jak działą ten zawór powietrza (4) dla węgla i drewna,kiedy otwarty-zamknięty?? wiem, że smucę ,ale chciałbym miec ogólne pojęcie o tym piecyku Edytowane 31 Stycznia 2012 przez 4pluton4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 31.01.2012 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 nilsan wielkie dzięki za już,, --jeszcze jedno pytanie- jakie jest przekrój tego kanału powietrza wtórnego ,który idzie na dół bo z rysunku za wielkie to nie wygląda -- jak działą ten zawór powietrza (4) dla węgla i drewna,kiedy otwarty-zamknięty?? wiem, że smucę ,ale chciałbym miec ogólne pojęcie o tym piecyku Przekrój PPD (powietrze pierwotne dolne) około 20cm2. Zawór rodzaju paliwa otwarty jest przy spalaniu węgla, podając powietrze PPD pod ruszt. Przy spalaniu drewna, brykietów drzewnych, torfu jest zamknięty. Palnik na teleskopie dostarcza PPG (powietrze pierwotne górne) oraz PW bezpośrednio nad palenisko. Otwiera się go i zamyka ręcznie przed rozpaleniem kotła. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 01.02.2012 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Znacie piec Pana Sedore? Dość ciekawa konstrukcja, niektóre rozwiązania podobne do moich. Tu jest strona: http://www.sedoreusa.com/howitworks.html Są filmy na YT: Ciekawa konstrukcja. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na to w jaki sposób układa drewno do spalania. Tą metodą pali się dłużej. Testowałem to w Stropuvie i wyszło mi, że dla małych rozbiorów mocy lepiej jest spalać polana ułożone w pionie (mniejsza powierzchnia czynna paliwa), natomiast dla dużych mocy w poziomie (większa powierzchnia czynna paliwa). nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 01.02.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Witam,Mam takie pytanie Kupiłem kilka worków ekogroszku myślałem że będzie się fajnie paliło a tu kopeć , kupa dymu i cofki.Kocioł dolnospalający , pw rurą wezyra .Może granulacja za mała jak do dolniaka , co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.02.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Witam, Mam takie pytanie Kupiłem kilka worków ekogroszku myślałem że będzie się fajnie paliło a tu kopeć , kupa dymu i cofki. Kocioł dolnospalający , pw rurą wezyra . Może granulacja za mała jak do dolniaka , co o tym myslicie? Nie sądzę, w swoim spalam nawet miał, także różne groszki, oprócz "eko", bo za drogie. Fakt, że węgiel smoli, dymi itd. wynika z tego, że kocioł nie potrafi sobie z tym poradzić. Pomóż mu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts