Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mtdeusz

Dzięki za sugestię , też mi się tak wydawało że za duże otwarcie klapki PG przez miarkownik .

Przerobię trochę klapkę tak żeby była minimalna regulacja śrubą a miarkownik ustawię tak na cięgle żeby uchylało minimalnie PG.

A może zmniejszyć rozmiar dyszy np 4x8 w półokrąg, da to coś może ?palnik.jpg

Edytowane przez majzny

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lotny popiół chyba był .. ale komin zrobiłem zdjęcie wczoraj .. nigdy nikt go nie czyścił ..może dla tego

https://www.youtube.com/watch?v=hi71ZbvkrhQ czyż by palnik ceramiczny był w kominie ?

nad podziw dobrze ten układ działał ..jak na niegacony dom 220m2 okna skrzynkowe ,..

Nie raz nie dwa przez mały otwór w rurze czopucha było widać płomień wlatujący do komina ;)

W parterowym domu, ten numer by nie przeszedł .. ale 7m prawie przez ogrzewane pomieszczenia przechodzi komin

to można by pominąć"stratę" kominową.

4cb4b7fa220e.jpg

Troszkę inna ekonomia - 26 lat minęło i kominiarza nie widziało:) podejrzewałem że komin czysty, ale żeby aż tak ?

Ten komin nie widział dymu. Zrób zdjecie kanału dymnego. No chyba że rozpaliłeś 26 lat temu i ciągle utrzymujesz ogień :D . Nie ma takiej opcji żeby nawet przy rozpalaniu nie zakopciło.

Ps. jest jeszcze jedna opcja. Wlot spalin z kotła masz wysoko a zdjęcie zrobiłeś z wyczystki na dole. Wejdz na dach i na wylocie zrób zdjęcie :)

Edytowane przez lolson28

Przyjedź i zobacz :) ten komin pracował pod tym kotłem

schemat podłączenia do komina .. prosty, żadnej tam wyczystki nie było ..

zrobię od góry zdjęcie :) jeszcze

Jedną z przyczyn - to silny ciąg kominowy, komin 14x27 ? a pewnie i ciut większy

f97f43321687.jpg wejście czopucha w komin, jakieś tam piardy sadzy widać .. ale głównie sam popiół.

Komin działał tu jak dopalacz chyba w RS'sie bo sprawności tego prymitywnego układu były nadpodźw dobre

EL jasło.jpg

EJrs.jpg

Edytowane przez מרכבה

Nie wiem, bo skąd :( ale jak byś dosypał do węgla nie będzie ? przecież palne .. tak na chłopski rozum.

Kumin góra.jpg komin 26 lat nigdy nie czyszczony :) jaka ekonomia :) brak latania po dachu..

z wyciorem :) te smugi to unoszący się popiół poruszany od ciągu w kuminie ;)

Opłaca się mieć "stratę kominową" a którą zbadam dokładnie .. jak podepnę na strychu termometr do spalin.

Kumin góra.jpg

Marzy mi się ciepłomierz, to wtedy było by już wiadomo ile produkuje taki układ ciepłą.

Oczywiście, wilgotność opału, waga i rozmiar polan pi x drzwi.

Na pewno będę się starał gnać nowy kocioł, po staremu, czyli z nadmiarem powietrza.

Jak widać: wygoda, (strat prawie nie ma - długi komin gruby masny, itp), Odpalenie układu za tydzień :(

chyba że TIG'a znajdę to pospawam :(

Pytanie z innej beczki ale bardziej w temacie:) Czy ktoś do kotła na ekogroszek próbował do eko dodawać pellet? Pytam bo wala mi się kilka worków pelletu słomianego i póki co sprawdza się zamiast żwirku dla kota:)

Tak, działa to jak rozcieńczanie wódki.:D

Dodam jeszcze że zanim wsypiesz ten pellet do zasobnika, w proporcji 30% pel. -70% eko. to może go śmiało najpierw wykorzystać kot.

Wygląda bardzo dobrze. Nie zdawałem sobie sprawy że można utrzymać komin w takim stanie w takim okresie czasu.

Bo nie można. Gość pieprzy banialuki, a Wy łykacie jak pelikany. Ja nie mam tak czystego wentylacyjnego.:no:

Tak wygląda mój bardzo zadbany 25-cio letni komin 20cmx14cm po czyszczeniu, ciąg jest zaj....sty. Palone węglem typu 33, 34.2 i flotem.

Jest widoczny lekki czarny nalot i nigdy komin spalinowy przy węglu nie będzie wyglądał inaczej.

komin.jpg

Te widoczne zgrubienia, to zaprawa murarska. Zero smoły i grubych nagarów.

Dlaczego tak dobrze wygląda? Dobrze dobrany mocowo kocioł, wysoka temperatura spalin, spalanie z ciągle widocznym płomieniem.

Edytowane przez lysy1l

Nigdy nie było pożaru sadzy, jeśli pytasz. Ciąg kominowy, plus mocne spalanie drewna na sporym nadmiarze powietrza, dało taki efekt ..

i jeszcze nie słyszałem o kotle 17 kW na 220m2 w niegaconym domu, okna skrzynkowe i parę mega mostków termicznych.

Tak że kocioł miał gdzie rozwinąć skrzydła... najlepiej szedł na drewnie w kawałkach rozmiaru rury 1" do 6/4 " aby byłą jasność ..

pod 95 ach jaku bas i dudnienie .. coś co mogło by u przeciętnego kiszącego opał użytkownika przyprawić o zawał ..

i lament nad stratą kominową .. której nie było. Komin nie ma wyczystki, trzeba by było włazić na dach i ..

Mam nadzieje, że defro równie dostanie w palnik :) przy takim paleniu, polano z wody wyciągnięte nie było straszne.

Ale trzeba mieć komin .. a nie teraz takie pizdzi gwiździ systemowe .. 1/20 masy porządnego komina ..

Prosty przaśny system .. do tego bufor .. a na koniec mega gacenie i zbijanie zapotrzebowania = grzej bufor raz na tydzień.

Się pytają do czego ta beczka ;) co to jest ten bufor

Bo nie można. Gość pieprzy banialuki,
przyjedź zobacz ..

czemu Ci tak trudno to zrozumieć ? bo jest to proste.

Edytowane przez מרכבה

Siema.

Chlopaki mam pytanie. Chce wymienić kociołek. Mam starego trupka GS samoróbke po poprzednim wlascicielu. Nawet nie wiem ile kw. Sprawuje mi sie dobrze. Pale od góry. Ale chcialbym sobie ułatwić życie i pomyślałem o DS:

1. KSGW Zgoda 11kw

2. MPM DS 10kw

Mieszkanie 76m2. Parter domu wielorodzinnego. Bez piwnicy. Ocieplenie tak dost+

Na przyszły rok planuje rozbudowę o ok 50m2 (nie wiecej)

Kotłownia bardzo malutka. Bardzo.

Myślałem o podajnikowym Ogniwo Eko Plus ale naczytalem sie opini ze podajnikowe jednak halasuja trochę.

A ze nie mam piwnicy to boje sie ze nie pospie przy takim.

Pomozecie?

Serio? Ale przy otwieraniu drzwiczek czy wogóle. I dlaczego. Kotłownie mam odizolowana od reszty pomieszczeń. Ma osobny dopływ powietrza. Osobny kanał wentylacyjny. Zamykana. Kurczę to XXI wiek i jeszcze takie problemy? Nie będę leciał na 2 forach. Piszmy tutaj bo tutaj tematy DS-ów :)

Jeszcze jedna istotna rzecz. Grzanie CWU latem. Podobno DS-y słabo to znoszą. Czyli pozostaje dobry GS i czekanie na wypalenie opału i ponowny zasyp

Edytowane przez P_R_O_B_O_S_H_C_Z