majzny 24.10.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2016 (edytowane) mtdeusz Dzięki za sugestię , też mi się tak wydawało że za duże otwarcie klapki PG przez miarkownik . Przerobię trochę klapkę tak żeby była minimalna regulacja śrubą a miarkownik ustawię tak na cięgle żeby uchylało minimalnie PG. A może zmniejszyć rozmiar dyszy np 4x8 w półokrąg, da to coś może ? Edytowane 24 Października 2016 przez majzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 25.10.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Aby mniej się otwierała klapka to wystarczy zmienić położenie łańcuszka na ramieniu miarkownika.Im bliżej tym mniejsze otwarcie . U mnie na sprężynie zamontowanej na ramieniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 25.10.2016 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 A może zmniejszyć rozmiar dyszy np 4x8 w półokrąg, da to coś może ?[ATTACH=CONFIG]370967[/ATTACH] Lepiej trochę zwiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.10.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Troszkę inna ekonomia - 26 lat minęło i kominiarza nie widziało:) podejrzewałem że komin czysty, ale żeby aż tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.10.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Lotny popiół chyba był .. ale komin zrobiłem zdjęcie wczoraj .. nigdy nikt go nie czyścił ..może dla tego https://www.youtube.com/watch?v=hi71ZbvkrhQ czyż by palnik ceramiczny był w kominie ? nad podziw dobrze ten układ działał ..jak na niegacony dom 220m2 okna skrzynkowe ,.. Nie raz nie dwa przez mały otwór w rurze czopucha było widać płomień wlatujący do komina W parterowym domu, ten numer by nie przeszedł .. ale 7m prawie przez ogrzewane pomieszczenia przechodzi komin to można by pominąć"stratę" kominową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 26.10.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 (edytowane) Troszkę inna ekonomia - 26 lat minęło i kominiarza nie widziało:) podejrzewałem że komin czysty, ale żeby aż tak ? Ten komin nie widział dymu. Zrób zdjecie kanału dymnego. No chyba że rozpaliłeś 26 lat temu i ciągle utrzymujesz ogień . Nie ma takiej opcji żeby nawet przy rozpalaniu nie zakopciło. Ps. jest jeszcze jedna opcja. Wlot spalin z kotła masz wysoko a zdjęcie zrobiłeś z wyczystki na dole. Wejdz na dach i na wylocie zrób zdjęcie Edytowane 26 Października 2016 przez lolson28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.10.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 (edytowane) Przyjedź i zobacz ten komin pracował pod tym kotłem schemat podłączenia do komina .. prosty, żadnej tam wyczystki nie było .. zrobię od góry zdjęcie jeszcze Jedną z przyczyn - to silny ciąg kominowy, komin 14x27 ? a pewnie i ciut większy wejście czopucha w komin, jakieś tam piardy sadzy widać .. ale głównie sam popiół. Komin działał tu jak dopalacz chyba w RS'sie bo sprawności tego prymitywnego układu były nadpodźw dobre Edytowane 26 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 27.10.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Pytanie z innej beczki ale bardziej w temacie:) Czy ktoś do kotła na ekogroszek próbował do eko dodawać pellet? Pytam bo wala mi się kilka worków pelletu słomianego i póki co sprawdza się zamiast żwirku dla kota:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Nie wiem, bo skąd ale jak byś dosypał do węgla nie będzie ? przecież palne .. tak na chłopski rozum. komin 26 lat nigdy nie czyszczony jaka ekonomia brak latania po dachu.. z wyciorem te smugi to unoszący się popiół poruszany od ciągu w kuminie Opłaca się mieć "stratę kominową" a którą zbadam dokładnie .. jak podepnę na strychu termometr do spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 27.10.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Wygląda bardzo dobrze. Nie zdawałem sobie sprawy że można utrzymać komin w takim stanie w takim okresie czasu. Ciekawi mnie jak będzie pracował kocioł + zbiornik buforowy i jakie zapewni osiągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.10.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Marzy mi się ciepłomierz, to wtedy było by już wiadomo ile produkuje taki układ ciepłą. Oczywiście, wilgotność opału, waga i rozmiar polan pi x drzwi. Na pewno będę się starał gnać nowy kocioł, po staremu, czyli z nadmiarem powietrza. Jak widać: wygoda, (strat prawie nie ma - długi komin gruby masny, itp), Odpalenie układu za tydzień chyba że TIG'a znajdę to pospawam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.10.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Pytanie z innej beczki ale bardziej w temacie:) Czy ktoś do kotła na ekogroszek próbował do eko dodawać pellet? Pytam bo wala mi się kilka worków pelletu słomianego i póki co sprawdza się zamiast żwirku dla kota:) Tak, działa to jak rozcieńczanie wódki. Dodam jeszcze że zanim wsypiesz ten pellet do zasobnika, w proporcji 30% pel. -70% eko. to może go śmiało najpierw wykorzystać kot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 28.10.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Tak, działa to jak rozcieńczanie wódki. Dodam jeszcze że zanim wsypiesz ten pellet do zasobnika, w proporcji 30% pel. -70% eko. to może go śmiało najpierw wykorzystać kot. Żeby mi z komina śmierdoliło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 31.10.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 (edytowane) Wygląda bardzo dobrze. Nie zdawałem sobie sprawy że można utrzymać komin w takim stanie w takim okresie czasu. Bo nie można. Gość pieprzy banialuki, a Wy łykacie jak pelikany. Ja nie mam tak czystego wentylacyjnego. Tak wygląda mój bardzo zadbany 25-cio letni komin 20cmx14cm po czyszczeniu, ciąg jest zaj....sty. Palone węglem typu 33, 34.2 i flotem. Jest widoczny lekki czarny nalot i nigdy komin spalinowy przy węglu nie będzie wyglądał inaczej. Te widoczne zgrubienia, to zaprawa murarska. Zero smoły i grubych nagarów. Dlaczego tak dobrze wygląda? Dobrze dobrany mocowo kocioł, wysoka temperatura spalin, spalanie z ciągle widocznym płomieniem. Edytowane 31 Października 2016 przez lysy1l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.10.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Bo nie można. Gość pieprzy banialuki, a Wy łykacie jak pelikany. Ja nie mam tak czystego wentylacyjnego. wiesz co, zapraszam przyjedziesz i zobaczysz ! odpuszczam Ci bo nie wiesz co piszesz, a jeszcze szukasz zaczepki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 31.10.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Komin po pożarze sadzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.10.2016 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 (edytowane) Nigdy nie było pożaru sadzy, jeśli pytasz. Ciąg kominowy, plus mocne spalanie drewna na sporym nadmiarze powietrza, dało taki efekt .. i jeszcze nie słyszałem o kotle 17 kW na 220m2 w niegaconym domu, okna skrzynkowe i parę mega mostków termicznych. Tak że kocioł miał gdzie rozwinąć skrzydła... najlepiej szedł na drewnie w kawałkach rozmiaru rury 1" do 6/4 " aby byłą jasność .. pod 95 ach jaku bas i dudnienie .. coś co mogło by u przeciętnego kiszącego opał użytkownika przyprawić o zawał .. i lament nad stratą kominową .. której nie było. Komin nie ma wyczystki, trzeba by było włazić na dach i .. Mam nadzieje, że defro równie dostanie w palnik przy takim paleniu, polano z wody wyciągnięte nie było straszne. Ale trzeba mieć komin .. a nie teraz takie pizdzi gwiździ systemowe .. 1/20 masy porządnego komina .. Prosty przaśny system .. do tego bufor .. a na koniec mega gacenie i zbijanie zapotrzebowania = grzej bufor raz na tydzień. Się pytają do czego ta beczka co to jest ten bufor Bo nie można. Gość pieprzy banialuki, przyjedź zobacz .. czemu Ci tak trudno to zrozumieć ? bo jest to proste. Edytowane 31 Października 2016 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 01.11.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Siema. Chlopaki mam pytanie. Chce wymienić kociołek. Mam starego trupka GS samoróbke po poprzednim wlascicielu. Nawet nie wiem ile kw. Sprawuje mi sie dobrze. Pale od góry. Ale chcialbym sobie ułatwić życie i pomyślałem o DS:1. KSGW Zgoda 11kw2. MPM DS 10kwMieszkanie 76m2. Parter domu wielorodzinnego. Bez piwnicy. Ocieplenie tak dost+Na przyszły rok planuje rozbudowę o ok 50m2 (nie wiecej)Kotłownia bardzo malutka. Bardzo. Myślałem o podajnikowym Ogniwo Eko Plus ale naczytalem sie opini ze podajnikowe jednak halasuja trochę. A ze nie mam piwnicy to boje sie ze nie pospie przy takim.Pomozecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 02.11.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Kocioł będzie w mieszkaniu? Od DS-a spodziewaj się wiecznego smrodu smoły takie są opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 02.11.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) Serio? Ale przy otwieraniu drzwiczek czy wogóle. I dlaczego. Kotłownie mam odizolowana od reszty pomieszczeń. Ma osobny dopływ powietrza. Osobny kanał wentylacyjny. Zamykana. Kurczę to XXI wiek i jeszcze takie problemy? Nie będę leciał na 2 forach. Piszmy tutaj bo tutaj tematy DS-ów Jeszcze jedna istotna rzecz. Grzanie CWU latem. Podobno DS-y słabo to znoszą. Czyli pozostaje dobry GS i czekanie na wypalenie opału i ponowny zasyp Edytowane 2 Listopada 2016 przez P_R_O_B_O_S_H_C_Z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts