piotr3k_12 05.11.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Czy piec staje się przez to bardziej ekonomiczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr3k_12 05.11.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Pale w 75% weglem i 25% dreno twarde, dym z komina jest zazwyczaj bialy lub go nie ma. Na piecu staram sie utrzymać 48 st przy takiej pogodzie jak dzis (+ 7C), sterowanie to elektroniczny miarkownik. Problemem jest to ze węgiel nie wypala sie calkowicie... Byc może temp jest za niska. Zastanawiam sie czy dodanie cegly szamotowej jak na rysunku zwiększy stalopalnosc i spalanie do zera wegla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 05.11.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Zyskają chyba tylko gazy. Popiół za szybko Ci się wychładza i dlatego są niedopałki. Jeśli jest trochę miejsca na dole, to w styk ściany i podłogi można włożyć szamot ścięty na trójkąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 05.11.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 (edytowane) a jaki masz ruszt? jednak SUCHY ruszt to tez wyzsza temp zaru i lepsze dopalanie opału Edytowane 5 Listopada 2016 przez neokuba22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr3k_12 06.11.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Jest jakiś gość z Kwidzynia który stosuje płytę do spalania dymu, Plnik Wery... ale to chyba do gorniaka tylko..( podobno badzo dobre osiagi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.11.2016 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Siema. Chlopaki mam pytanie. Chce wymienić kociołek. Kotłownia bardzo malutka. Bardzo. Pomozecie? A nie lepiej zostawić ten GS i postawić bufor w części dobudowywanej. GS będzie czysto spalać z buforkiem i lepiej wykorzystasz energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr3k_12 07.11.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Biały dym to surowa smoła węglowa węgiel się kisi a nie pali i stąd są niedopały. TA jedna szamotka nic nie pomorze.To nie wina temperatury żądanej tylko kiszenia węgla.Zbuduj palnik szamotowy i jak radzi kolega Bogusław_58 połóż cegły szamotowe po bokach rusztu jak palisz węglem niemuszą być ścięte na klin węgiel się tak łatwo nie wiesza. .[ATTACH=CONFIG]372133[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]372134[/ATTACH] Chodzi o rozmiar i typ tak? Mam nieszczęsny ruszt wodny (za małe prześwity między ,rusztowinami zapycha się żużlem i kamieniami lub popiołem jak mocno za popielony opał.U mnie żeliwny ruszt za szybko by się stopił.Rozmiar około 18 cm na 15cm (szerokość). U mnie drobne koksiki,które nie spalą się na ruszcie się to spalą się na blasze pod rusztem (jest ich niewiele).Dobry by był ruszt z szamotu (nie stopił by się) ale szamot kruchy:mad: Jakiej grubości ta szamotka do wyłożenia bocznych ścian pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr3k_12 07.11.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 mtdeusz masz wiadomość na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.11.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2016 Tylko że aby w GS palić czysto musisz cały czas siedzieć w kotłowni i odpowiednio dokładać i węgiel z drewnem . . Dokładać na żar? A nie lepiej w GS-sie załadować odpowiednio do pełna komorę spalania i podpalić jak świecę, bufor zmagazynuje energię i będzie ją oddawał przez dzień lub dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 09.11.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 A nie lepiej zostawić ten GS i postawić bufor w części dobudowywanej. GS będzie czysto spalać z buforkiem i lepiej wykorzystasz energię. Siema. Ten kociołek służy mi juz 8 lat. (3 rok pale od góry). Nie wiem ile poprzedni właściciel go miał wiec nie wiem ile pociągnie. Nie mam kpw, nie mam miarkownika. Pale w nim "na czuja" tzn sypie węgiel (wyczulem go już ile potrzebuje by zadowalajaco spalac) i rozpalam. Przy obecnych temperaturach ok 16 kg węgla pali sie ok 18-20h. Ja od góry palić umiem. Reszta w domu nie. Stad moje pytanie jaki kociołek żeby w sezonie paliło sie cały czas i w przypadku DS żona sobie dosypie i z bani, a w przypadku podajnika sypne worek czy dwa i tez z bani. Wole teraz wiedzieć na jaki zwracać uwagę przy ewentualnym kupnie w przyszłym roku niż słuchać sprzedawcę i na szybkiego brać jak mi Dziadziuś kleknie Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 10.11.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 (edytowane) Kocioł może pracować i 20 lat, a bufor przy paliwie stałym zawsze się przyda. Do bufora miarkownik nie potrzebny.Żeby żona mogła łatwo palić w górniaku to wystarczy kupić drewna kawałkowego, wrzuci trochę węgla na to drewno podpali i tyle bufor naładuje. Co do kotła z podajnikiem to z ekogroszkowych Sas Solid. Są jeszcze na pellety wtedy worki dla kobiety lżejsze i do pelletu bufor wskazany. Jak w domu gaz, to można kociołek kondensat gazowy powiesić, żona kotłowni nie odwiedza a ty palisz kiedy możesz, ładując bufor.Kotły z podajnikiem to wytwórnia kurzu pyłu węglowego dookoła, w dodatku trochę hałasują dla nich najlepsza piwnica dla DS-a również. Edytowane 10 Listopada 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr3k_12 11.11.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 A gdyby tak w piecu DS na palenisko dostarczać odpowiednią dawkę opalu po przez zastosowanie podajnika ślimakowego. Wtedy boczne ścianki komory załadunkowej można w dużej cześć wyłożyć szamotem. Pytanie czy lepiej byłoby doprowadzać powietrze dolnymi drzwiczkami czy górnymi wraz z opalem. I jak bilans ekonomiczny? Może już ktoś próbował takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 11.11.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 (edytowane) DS-y nie są ekonomiczne, są tylko wygodniejsze w obsłudze. Podawanie paliwa musi odbywać się od spodu, wtedy nic nie zdoła uciec, wszystkie gazy przechodzą wówczas przez ogień . Za to powstaje problem z popiołem jak go usuwać, dlatego powstał palnik fajkowy Pancerpola. Edytowane 11 Listopada 2016 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 12.11.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Kocioł może pracować i 20 lat, a bufor przy paliwie stałym zawsze się przyda. Do bufora miarkownik nie potrzebny. Żeby żona mogła łatwo palić w górniaku to wystarczy kupić drewna kawałkowego, wrzuci trochę węgla na to drewno podpali i tyle bufor naładuje. Co do kotła z podajnikiem to z ekogroszkowych Sas Solid. Są jeszcze na pellety wtedy worki dla kobiety lżejsze i do pelletu bufor wskazany. Jak w domu gaz, to można kociołek kondensat gazowy powiesić, żona kotłowni nie odwiedza a ty palisz kiedy możesz, ładując bufor. Kotły z podajnikiem to wytwórnia kurzu pyłu węglowego dookoła, w dodatku trochę hałasują dla nich najlepsza piwnica dla DS-a również. Siema Moim największym zmartwieniem to powierzchnia kotłowni(114cmx245cm) i dostęp do wyczystki w trakcie czyszczenia kotła i komina (zaraz za kotłem). W przypadku kotła z podajnikiem ustawienie po szerokości odpada bo nie dojdę do wyczystki. Po długości mogłoby być ok. A jeszcze kotły Ogniwo Eko Plus maja opcję bocznego wyjścia spalin. Byłoby bajkowo. Ale pozostaje jeszcze hałas podczas pracy. Z GS lub DS juz nie ma takiego problemu. Bede brał wszystkie rady pod uwagę. Zobaczymy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 14.11.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Czy ktoś próbował może zrobić taki palnik jak w tym linku: http://www.gulland.ca/homenergy/boiler.htm Co prawda tam kociołek jest opalany drewnem ale teoretycznie na węglu też powinien pociągnąć ale podawanie PG musi być przez zasyp od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 15.11.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Miałem cos podobnego taka wkładke zrobiona do kotła do drewna ok z weglem kłopot z zapopieleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.11.2016 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Siema Moim największym zmartwieniem to powierzchnia kotłowni(114cmx245cm) Wspominałeś że będziesz się rozbudowywać, zaprojektuj miejsce na bufor w części dobudowanej, on nie musi stać w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 15.11.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Wspominałeś że będziesz się rozbudowywać, zaprojektuj miejsce na bufor w części dobudowanej, on nie musi stać w kotłowni. Siema. Czyli wszystko wskazuje na nowego GS-a i ewentualnie bufor ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P_R_O_B_O_S_H_C_Z 15.11.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Wspominałeś że będziesz się rozbudowywać, zaprojektuj miejsce na bufor w części dobudowanej, on nie musi stać w kotłowni. Siema. Czyli wszystko wskazuje na nowego GS-a i ewentualnie bufor ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 15.11.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Witam. Czy to jest według ciebie hałas z DS-a ? To co słyszysz to odgłos przejeżdżających samochodów=średnio 80 km/h,mieszkam w środku wsi. Każdy wentylator robi hałas,mój tysz,ale po rozgrzaniu kocioł leci na ciągu naturalnym,to podstawa żeby hałasu nie było. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts