mastnacek 08.02.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 Bobrek to z jakiej kopalni lub jaki typ? Pewnie 33 skoro produkuje tyle sadzy. Brak takiej kopalni w spisie na czysteogrzewanie.pl Może mi ktoś dokładnie powiedzieć gdzie w kotle HG jest doprowadzone powietrze wtórne?? Taki, typ 32.1. Mam wentylator oraz jednostkę sterującą, wtórne powietrze od góry przy podgrzewaniu go używać. Przepraszamy za dziwne polskim, czeskim i używam Google Translate. Polski zrozumieć trochę, w Polsce jeszcze jeden kilometr. Ale nie mogę pisać dobrze po polsku. http://czysteogrzewanie.pl/opal/katalog-polskiego-wegla/?kopalnia=Ruch%2BBobrek&typ=&sortyment= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 08.02.2017 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2017 A czy HG musi mieć powietrze w zasyp czy nie Wiec gdzie bys je dał .HG jest do drewna bedziesz palił weglem w HG ,Miałem kiedys taka wkładke zrobiona w kotle i nawet fajnie sie to paliło ale paliłem drewnem na weglu sie zapopielało .To na twoim zdjeciu to raczej nadal DS:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Denz 09.02.2017 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Denz kocioł kisi węgiel. Biały dym to kiszenie węgla. Pewnie za duży kocioł. Jak masz płomien w kotle? Płomień jasno-żółty, prawie biały. Węgiel kisił by się gdyby kocioł był w podtrzymaniu - przy miarkowniku ustawionym na 60 stopni nigdy klapki PG nie domyka do końca. Chociaż i tak jest tak ustawiona, że się nie domknie, jest szczelina ustawiona na 3 mm. Może to wina za małej dyszy palnika - ma 7,5 na 10 cm przy komorze zasypowej 24 na 22 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 09.02.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Jak zrobisz typowy HG czyli taki który ma otwór wylotowy spalin na dole czyli tam gdzie teraz masz ruszt to napewno sie zapcha jakbys to rusztował trzeba by to pilnowac odpopielac ,ale jak zrobisz to jak w DS to bedziesz miał taki ala DS HG .Drewno np sie bardzo ładnie spalało u mnie znalazłem jeszcze moj filmik jak sie tym bawiłem powietrze nad zasyp przez miarkownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 09.02.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Ja to rozumie i to własnie co narysowałes to było na tym filmiku dokładnie tak wykonane ja testowałem to tylko pare dni bo mocno mi cała ta wkładka zmniejszała komore załadunkową ale dało sie palic nawet weglem, tylko jak sie zapopieliło to jako ze powietrze pierwotne czy tam głowne było podawane nad zasyp to potrafiło wywalic dym na kotłwnie. Wiec poniekad sa to niebezpieczne rozwiazania ale jak chcesz mozesz sobie dla zabawy takie cos zbudowac .Obsługa pod szczegolnym nadzorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 09.02.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Powietrze chcesz podac w warstwe zaru nad dysze ciekawe rozwiazanie wtedy faktycznie unikniesz drzwiczek zasypowych z klapki na miarkownik ,pod dysza tez musi byc miejsce zeby to co sie tam zgromadzi okresowo wyczyscic bo wiadomo zawsze tam cos płomien wyrzuci .To moze byc ciekawe rozwiazanie ale trzeba zbudowac i sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 09.02.2017 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Ja zrobiłem rame z dwóch czesci bo przez drzwiczki nei wchodziło i to wyłozylem szamotem odpowiednie wymiary doszczelniłem wełna zeby lewego powietrza nie ciagło .Dało sie zamonotowac w 15min i w razie niepowodzenia szybko wywalic jakas fotka sie zachowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 09.02.2017 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 W tym modelu nie było PW poniewaz i tak był nadmiar z nadzasypu i był to tylko prototyp dla testów na pare dni ,mam poprostu za mały kocioł zeby tam upychac jeszcze takie wynalazki .Gdybym teraz miał sie w to bawic to zrobiłbym sobie konstrukcje na zewnatrz obok kotła a kocioł wykozystany by był tylko jako wymiennik i wpuszczałbym tylko spaliny czyste do niego a do reszty łatwe dojscie i modyfikacje .Cała konstrukcja z blachy na wymiar pod szamotówki i izolowane wełna i mozna by zrobic odpowiednio długi kanał dopalajacy PW itd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 09.02.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 http://www.gulland.ca/homenergy/boiler.htm Projekt kociołka i instalacja z buforem.Myślę nad takim wynalazkiem tylko trzeba by było wymyślić odpopielanie szczeliny.Podobne rozwiązanie jest w czeskim Atmosie i kociołki są przygotowane do spalania drewna i węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 09.02.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 W linku kociołek ma powietrze wtórne w dyszy,małe otworki po obu stronach.Na rysunku obudowy jest pokazane gdzie podawać powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 09.02.2017 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Oczywiscie ze PW w srodek dyszy i najlepiej ten bebenek obrotowy Edytowane 9 Lutego 2017 przez marcus312 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 10.02.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Aha to jak doprowadzić to PW do dyszy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 10.02.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 PW poprowadz tak jak tobie jest najwygodniej w zaleznosci od konstrukcji kotła ,chcesz cos zbudowac to musisz uruchomic troche wyobraznie o tym co chcesz osiagnac i jak to ma wygladac .Jezeli nie chcesz wycinac kanałow to mozna np złozyc płytki szamotowe w taki sposób ze w srodku zostanie szczelina na PW i dysze , uszczelnic zaprawa szamotowa:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 10.02.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 @mtedeusz Gościu, co ty za herezje wypisujesz?cyt. "Płomienie na powierzchni paliwa generują sadzę i ciężkie węglowodory,które mają wysoką temperaturę samozapłonu...." 1. Najniższą temperaturę zapłonu mają NAJCIĘŻSZE węglowodory, bo ciężkie pary smołowe ulegają zapłonowi już w temp. 250 - 400 st.C, a najlżejszy (metan) dopiero powyżej 650 st.C.2. Sadza powstaje tam, gdzie występuje niedomiar powietrza i występuje gwałtowne schłodzenie gazów spalinowych. Zbyt krotki czas przebywania gazów palnych w odpowiedniej temperaturze powoduje spowolnienie ich spalania a nawet całkowite przerwanie procesu, co skutkuje stratą cieplną, bo produkt palny - niewykorzystany - śmiga przez komin w siną dal. pozostawiając za sobą ślad. Widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 11.02.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) Ciężkie pary smołowe w 400 stopniach ulegają rozkładowi na sadze i wodór a nie samozapłonowi. Po za tym dlaczego tak twierdzisz? Na co się powołujesz? To dlaczego smoły nie podpalisz zapalniczką a metan tak??? Dlaczego wiec do całkowitego spalania smoły potrzeba 1000-1400stopni skoro ciężkie węglowodory się tak łatwo zapalają??? Jak masz gaz,który w 90%składa się z sadzy a w 10% z węglowdorów to bardzo trudno spalić sadzę,ponieważ sadza wytwarza podczas spalania mało energi w przeliczeniu na mol tlenu. Na co się powołuję? A choćby na to: Wróblewski T.; Pepłowski A.; Górecki H.; Urządzenia kotłowe; PWT Warszawa. Rozdział 6 Spalanie str. 118 - 143 tablica 6.1. str. 119 I nie myl smoły z parami smołowymi. A od kiedy to gaz gazy) w stanie czystym zawierają sadzę, która jest ciałem stałym? Wszystko i na temat. p.s. a widziałeś może kiedyś co zostaje z chałupy, w której kominie zapaliła się sadza? Edytowane 11 Lutego 2017 przez boluslolusj23 dopisek p.s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 12.02.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Pary smołowe to smoła w stanie gazowym. Pary smołowe nie są czystymi gazami. Od zawsze. Sadza powstaje z ciężkich węglowodór aromatycznych-par smołowych. Nie nie widziałem a co to ma do rzeczy??? W stanie czystym, to znaczy nie zanieczyszczone substancjami stałymi (zresztą napisałem gaz/gazy) mając na myśli mieszaniny gazowe również. Bo tutaj o stan skupienia w warunkach normalnych chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinker 12.02.2017 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Witam szanownych kolegów.@Mtdeusz oto link do wyniku jaki uzyskałem na ciepłowłaściwe wymiary kotła podam jutro bo dziś już puzno.http://cieplowlasciwie.pl/wynik/26nf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 13.02.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Nie jestem przekonany, że kocioł kolegi Blinker jest kotłem DS ponieważ w necie jak i na stronie Protechu nie ma żadnego przekroju, nie ma też kotła o mocy 12kW. Być może to kocioł górno-dolny.Instrukcje Protechu palenia dla kotłów DS i GS zalecają rozpalanie od dołu i dosypywanie opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinker 13.02.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Nie jestem przekonany, że kocioł kolegi Blinker jest kotłem DS ponieważ w necie jak i na stronie Protechu nie ma żadnego przekroju, nie ma też kotła o mocy 12kW. Być może to kocioł górno-dolny.Instrukcje Protechu palenia dla kotłów DS i GS zalecają rozpalanie od dołu i dosypywanie opału. Witam,kocioł Protech o ktorym pisałem kupiłem w 2004 roku ma 21kw i jest to kocioł DS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blinker 13.02.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Witam,Szanownych kolegów.Jestem nowy na tym forum,proszę o pomoc w usprawnieniu mojego kotła Protech STK 21KW.Więc do rzeczy:Palę flotem(puki co)ogrzewam dom o powierzchni 150m2,kalryfery to panele,dom stary ocieplony,okna plastikowe,poddasze nieocieplone,boiler 140l.Instalacje CO stara pompa CO zamontowana na powrocie ponieważ nie ma miejsca montażu pompki na zasilaniu (gabaryty).Ciąg do komina bardzo dobry.Czytając posty Kolegów po piecu i kociołku próbowałem zastosować szamot ale coś chyba robię nie tak bo nie chce sie palić(ciąg kominowy się bardzo osłabia,szybko zapopielają się ruszta a przez szamot nie mogłem używać ruszt ruchomych.Generalnie produkuję dużo smoły i sadzy.Kocioł posiada dmuchawę(teraz wiem że niestety).Dziś kupiłem miarkownik Honeywell i wypipsze dmuchawę.Proszę o jakieś wskazówki z góry bardzo dziękuję i zapraszam do dyskusji.Pozdrawiam. P.S Załączam przekrój pieca myślę że mi się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts