Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Palnik od strony rusztu pionowego

DSC_0015.jpg

Palnik, który siedział w piecu

DSC_0020.jpg

z takich kawałków złożony jest palnik

DSC_0024.jpg

Po wczorajszych, raczej kosmetycznych modyfikacjach (powietrza wtórnego po bokach otworu dyszy) tak to wygląda

DSC_0027.jpg

DSC_0026.jpg

Te dechy miały pokazywać płomienice kanału dymowego tylko stoją oczywiście w pionie. Jest ich 5 wiszą około1-2 cm nad otworami palnika.

Palnik pracuje zadowalająco. Płomienice nie blokują przepływu gazów, w palniku huczy, płomień stabilny, przy uchylonych drzwiczkach temperatura 60 stopni C. Obecne komory wirowe mają średnicę 125mm, ujście komór to 100mm, miałem wczoraj zrobić coś podobnego o średnicach 100 komora ujście 80 niestety kontówka pogubiła zęby w przekładni i wyzionęła ducha.

Gość Konto usunięte_1*
Finalnie będzie odlew. Wala mi się po piwnicy sterta szamotek ze starego pieca kaflowego, to puki co rzeźbię. Mam pytanie Pio6621, pisałeś że bawisz się w odlew, beton co robisz ma konsystencję suchą taką do ubijania, czy płynną lejącą się?

To ma być prawie suche byle leciutko wilgotne , da się to ubijać młotkiem poprzez jakiś klocek czy deseczkę , warto dodać ścierniwo KURUND

Obserwowałem przez chwile jak to wygląda przez wymiennik i jak dmuchawa się rozpędza to płomień staje się bardziej widoczny a jak zwalnia to prawie znika. Przy kolejnym rozpędzaniu dmuchawy płomień staje się coraz bardziej widoczny. I tak w kolko.

AndrzejPr , na moje oko to jest problem z ciągiem w kominie. Może warto wejść na komin i go przeczyścić. Druga możliwość, to za dużo powietrza wtórnego lub inne nieszczelności, przez które powietrze omija palenisko.

Ciąg kominowy jest ok.

Po osiagnieciu zadanej temperatury i nie wlaczeniu dmuchawy jak zostawiam lekko uchylone drzwi popielnika na 2-3 mm płomień jest cały czas ale wtedy kocioł nagrzewa się coraz bardziej. Albo inny przypadek jeżeli nie ma temperatury zadanej i pale z dmuchawa płomień jest cały czas. A po osiągnięciu temperatury problem jak wyżej.

Dobra szerokość palnika czy kanału dymowego to trzy szamotki czyli ok 34cm, wysokość palnika dwie szamotki ok 13cm, głębokość kanału dymowego15cm.

DSC_00121.jpg

Grubość jednego żebra ok 2cm, palnik znajduje się pod tą drugą płomienicą, tą schowaną, nie tą z wymiarami. Obie płomienice są identyczne, z góry czy z dołu wyglądają tak samo tylko przegroda miedzy nimi, na dole sięga do popielnika. Moc pieca - nie mam zielonego pojęcia.

Może powierzchnia wymiany ciepła - jedna płomienica to pasek blachy 180cm/50cm tylko pozawijane tam i z powrotem, jak w harmonii, dwie płomienice dają 1,8m2, przegroda, ostatni kanał, palenisko tak na oko 1m2, pasek przy popielniku, góra aaaaaaaaaaaaa mózg mi się lasuje niech będzie 2,8 do 3,5m2 może.

Wlot palnika - na dole szerokość szamotki 11,4 cm czy coś, wysokość obecnie to ok 10cm, kanały powietrza wtórnego naciąłem kontówką w dolnych cegłach palnika na wysokości wlotu, taki rowek szerokości 1cm na trzech ściankach cegły, rowek na spodniej stronie cegły leży na ruszcie.

Edytowane przez tutunek

Gość Konto usunięte_1*
Dzwoni dziś brat z Rudy Śląskiej , mówi był w sklepie dużym z kotłami i dwoma ekipami instalatorów , pyta gościa o piec dolnego spalania a on mu panie kotłów dolnego spalania już się nie produkuje , i teraz pytanie czy to zwykły zacofany dureń czy szukał jelenia na jakiegoś trupa dolno-górny , chętnie bym podał nazwę firmy aby go omijać szerokim łukiem

Kiedyś też miałem dylemat z piecem jak mi pociekł. Pierwsze co zrobiłem to wizyta w jakimś tam sklepie z kotłami. Szybko doszedłem do wniosku, że to co się proponuje w handlu za jakieś rozsądne pieniądze to raczej lipa. Piec wyspawałem sobie sam, taki jaki sobie wymyśliłem. Teraz, po 10 latach, po przeczytaniu tego wątku, marzy mi się nowa konstrukcja, oczywiście dolniak, o słuuusznej powierzchni wymiany ciepła, z dodatkowym popielnikiem z szufladą na palnik, komory wirowe mogłyby być przelotowe, same by się odpopielały. Cały piec podłączony by był do bufora, i ustawiony (wielkość dyszy) tak, że drzwiczki popielnika rozdziawione a na kominie jakieś 150-180 sopni C. Jednak bezlitosna rzeczywistość szybko sprowadza do parteru. Obecnie buduje dom i zdawałoby się że jakieś autorski projekt i wykonanie kotła na miarę było by najlepszym rozwiązaniem, jednak tak chyba nie jest. Przy dzisiejszych przepisach, pierwszy problem (raczej do załatwienia) to odbiór budynku, drugi to kwestia ubezpieczenia . Dzisiaj przy braku zaświadczenia od kominiarza co pól roku, ubezpieczalnia odmawia wypłaty ubezpieczenia na wypadek pożaru. Jak myślicie co by było jak by po pożarze ktoś znalazł w kotłowni jakieś samodziełki.

Wszystko wskazuje na to, że swój przyszły wymarzony domek będę musiał wyposażyć w jakiś atestowany fuj kocioł a biorąc pod uwagę pomysły na ustawę antysmogową będzie to kocioł na pelet.:(

Tutunek

Z tego co wywnioskowałem to za wisząca przegroda masz jakieś 15 cm to ci komory wirowe wchodzą!

U mnie jak zrobię je około 11,5 cm,do tego jeszcze około 1,5 cm ścianki z tyłu żeby komory się trzymały to jak wsune je pod wiszący wymiennik to on mi je prawie połowę zakryje,czy to nie będzie blokowało gazów?

Ja u siebie nie mam wyłożonej ścianki z tyłu, nad otworami wylotowymi nie dość, że mam przegrodę to jeszcze te żebra płomienicy. Założyłem, że najistotniejsza jest komora wirowa i to, żeby gazy spalinowe tam jak najdłużej wirowały. To co za palnikiem mało istotne, aby za bardzo nie tłumiło przepływu. Palnik zrobiłem na pałę nie wiedząc co z tego wyjdzie. Mimo, że obecna konstrukcja jest średnio dokładna, nieszczelna, bokami ciągnie lewe powietrze to przy paleniu na kominie dymu nie widać a napchany węglem piec żar trzyma przeszło 24h.