Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajny piecyk, ale w nowych domach może ma rację bytu - podobnie jak klima, pompa ciepła itp.

Jednak średni wiek budynku w Polsce to niemal 50 lat! Do tego w wielu miasteczkach przeważają przedwojenne kamienice, których nawet nie ma jak z sensem docieplać. Nikt też w realnym czasie nie wyburzy np. centrum Łodzi ze względów eko.

Ludzie muszą tam jakoś żyć i każdy chce stosować jak najtańsze nośniki energii.

• 5 weeks później...

Ech najlepiej to byłoby zrobić piec rakietowey i wstawić wylot do kotła uszczelnić i kocioł marzenie ,

Ja tak zrobiłem ale palenie drewnem było za słabe i dałem pellet o wiele lepiej się paliło niestety po paleniu cały dzień zrobił się spiek na ruszcie i palnik się przytkał.

• 4 weeks później...
Witam, mam piec dolnego i górnego spalania przerobiony na dolny, zablokowany kanał górny wełną. Nie mam palnika z szamotu, pali się świetnie słychać dopalanie spalin, dudni. Paliwo drewno układam pod kontem taka zjeżdżalnia samo się kula pod palnik czyli dolny prześwit przegrody. Czy paląc bez szamotu przepale blachę kotła? Z komina po rozgrzaniu nic nie widać

Jeśli chcesz skopiować ten palnik w mpm to raczej bym nie polecał. Nie jest przemyślany i szybko się zatka. Do drewna odpowiednio ułożonego, może być.

Witam, czy masz pomysł, jak zapobiec zatykaniu tego palnika w mpm ? Jak go przerobić ?

Brat ma taki kociołek i chciałbym zapobiec zatykania tego palnika.

Pozdrawiam.

Witam Damian.

Jestem nowym użytkownikiem i znalazłem ze posiadał Pan taki kocioł jaki ja posiadam w obecnej chwili. Mianowicie chodzi o SAS NWG. W obecnej chwile pale w kotle od gory zamykając dolny wylot ale nie jestem zbytnio zadowolony gdyż bardzo spadła moc kotła pałac ta metoda. Dlatego tez chciałem zaczerpnąć Pana porady jak naJeleniej palic w tym kotle. Bardzo dużo czytam forum o przerobieniu na dolniska montując palnik dymu ale za bardzo niewiem jak się za to zabrać żeby było dobrze. Jesli by Pan mógł to bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

bartekr

Zamknij górny wylot i zapal dołem. Jak opanujesz w miarę takie palenie to się wezmiesz za palnik.

A gwarantuje ze zaślepienie góry i palenie od dołu rozwiąże Twój problem spadku mocy :)

Dzięki za odpowiedź.

Tylko jak to będzie wyglądało z ilościa opału, na ile wystarczy cały wsad i co zrobić z dymem wiszący nad opalem? Bo gdy zatkam górny przelot to nad paleniskiem zbiera się masa dymu.Zastosowac rurę wezyra? I jak to bedzie wygladalo na kominie mocno bedzie dymic?W obecnej chwili pale od gory tak jak już pisałem. Z komina na poczatku lekki dym pozniej czysciutko. Pełen wsad tj jakies 30 kg węgla orzech wystarcza mi na 20-24h przy temperaturze na kotle 50 stopni. Długo dochodzi do tej temperatury bo około 2 godzin ale później przy ustawionej dmuchawie na 50 stopni trzyma takurat juz napisałem od 20 do 24 godzin. Czy palac od dołu mogę spodziewać się lepszego efektu i oszczędności na opale?

Czyli Ci wychodzi ze spalasz 1.25 kg na godzinę palenia.

Dla mnie w porównaniu do mojego Ojca to masz dobre spalanie :)

A co świadczy o spadku mocy paląc górą?

Zerknij na foto. Pomarańczowe to szamot ( zatkany kanał ), Czerwone to spaliny.

Zauważ ile powierzchni wymiennika jest wyłączone z użytku jak palisz górą. To cala filozofia spadku mocy Twojego kotła. Masz kocioł dolno spalający, tylko producent zostawil u gury szczeline po to zeby klienci nie byli zasmradzani dymem przy otwieraniu drzwiczek. To tzw. dolno gorny.. :)

Jeśli chodzi o dym w komorze w kotłach DS to jest norma. Chyba ze masz za mały kocioł do powierzchni ogrzewanej. Wtedy tak się szybko pali. Ze ten dym momentalnie jest wciągany.

Gorniak.jpg

Dolniak.jpg

Edytowane przez bartekr

bartekr

Pale w tym kotle 3 sezon. 2 sezony paliłem bez żadnych modyfikacji tradycyjnie od dołu. Ale z komina szedł parowóz a opału tez szło nie mało dlatego w tym sezonie postanowiłem coś z tym zrobić. Wiem ze paląc od gory moc spadła bo jeden wymiennik jest praktycznie wyłączony. Natomiast paląc od dołu z komina dymi i opału tez idzie więcej nie wspominając o częstszym odwiedzaniu kotłowni.