Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mtdeusz

Dobrze pisze, dym z komina w kotle DS jest w wiekszosci spowodowany za duza dzuira pod wymiennkiem. Opal wtedy sie nie pali tylko kisi. Mozesz sobie to wyobrazic jak palisz ognisko i nalozysz na ogien mokre, swierze liscie. Ognia nie ma tylko duzo dymu. W piecu DS najlepiej jak pali sie gwaltownie. Im gwaltowniej sie pali tym mniej skomplikowany palnik trzeba zrobic. Na razie proponuje mi napisac to o co pytalem na PW

• 3 weeks później...

Witam szanownych Kolegów.

Śledzę ten wątek ponieważ posiadam kocioł KSGW Zgoda DS wieprz 8kW. Mam z nim problemy,bo strasznie dymi jak na dolniaka. Komin z cegły 15x30, 6metrów. Naturalny ciąg na miarkowniku. Dom 110m2 ocieplony styro 12cm. Odległość od wymiennika wiszącego do rusztu 14cm. Palenisko szer 17.5cm długość 15cm do wymiennika wiszącego nad rusztem. Kanał dymny za wymienikiem wiszacym 17.5x6cm.

Moje pytanie jest takie, czy zadziała w tym kotle palnik z komorami wirowymi. Sporządziłem szkice jakby to miało wyglądać ale nie wiem czy to polepszy spalanie. Bo teraz to połyka węgiel jak szalony i kopci jak lokomotywa. Węgiel płomienny groszek. Cały zasypany kocioł groszkiem pali się tylko 3 godz. Temp. na piecu 60C.

Pozdrawiam

Stefan

palnik z komorami wirowymi.jpgpalnik z komorami wirowymi i gzyms.jpg[ATTACH=CONFIG]404433[/ATTACH]przekroj_ksgw.jpg

Edytowane przez Stefansky5

Kopci na ciemno szaro i czuć nosem że się spala węgiel bo intensywnie wręcz powiedziałbym śmierdzi. Komora zasypowa cała zasmolona,dużo tej smoły jest. Wymiennik szary ale suchy,brak smoły. Natomiast jest strasznie dużo pyłu lotnego nagromadzonego w komorze nawrotnej,tam gdzie jest wyczystka u góry z przodu kotła. Tego pyłu to się potrafi nagromadzić bardzo dużo nawet po 2-3 dniach palenia. Tak jakby cug był za duży i wszystko leci z pieca razem ze spalinami. Klapka uchylona na 0.5-1cm. Miarkownik ustawiony przy 60C , klapka przymknięta na zapałkę. I tak był łańcuszek wyregulowany. Obecnie jest tylko położona ścieta cegła na skos zakrywająca ruszt za wymiennikiem wiszącym. Ale jak na moje oko to nic nie pomaga. Kocioł i tak kopci.

Czy kupno i zamontowanie RCK w wyczystce komina powinno pomóc jakoś? Może jak zmniejszę cug to ten węgiel nie będzie się tak szybko spalać.

Oraz czy ten palnik z komorami wirowymi co zaplanowałem zrobić będzie działać, nie zamałe te komory wirowe o średnicy 8cm?Większych nie mogę zrobić bo się nie zmieszczą.

Czy może zamiast tych komór wirowych w palniku obniżyć tylko prześwit pomiędzy wymiennikiem wiszącym a rusztem do ok. 9cm? Czy taki duży prześwit jak jest teraz te 14cm w połączeniu ze zbyt dużym cugiem ma wpływ na złą jakość spalania oraz szybkość wypalania się węgla?

Witam!

Dziękuje za zainteresowanie moją przeróbką. Czy jak zrobię palnik wirowy o takich wymiarach to będzie działać?IMG_3433.jpg

Jest tam za wąsko żeby się zmieścił pełnowymiarowy palnik Dikij Petia. Więc nie wiem czy komory wirowe 7cm będą działać zamiast srednicy 10cm ? I też mam głębokość zamiar zrobić głębokość palnika 12.5cm zamiast 14cm,bo włąśnie tych komor wirowych nie mogę zrobić większych.

Palnik ma prawo działać, ale będziesz musiał mocno ograniczyć ciąg. Jak zwiększysz ciąg, płomień nie będzie wirował. Jak zmniejszysz ciąg, ograniczysz moc kotła. Może się okazać, że musisz go tak mocno ograniczyć, że będzie zimno w domu.

Tam, gdzie ścianka ma 1,5 cm, na 80% popęka w przeciągu miesiąca.

Powietrze doprowadzę od góry przed dyszę.

A moze zeby nie komplikowac i sie meczyc z tym palnikiem. To bym tylko zakryl ruszt za wymiennikiem szamotka o grubosci 6cm scieta pod skosem z przodu i na to postawic dwie rury o srednicy 8-9 cm i wysokosci 8 cm. Wyciac otwor z przodu na ksztalt luku, ala dysza i tak palic. Czy to zadziala?

Stefansky5, coś podobnego właśnie. Dołożyć z przodu ściankę z szamotu tak, aby żar nie miał bezpośredniego kontaktu z rurami i gotowe. Średnice rur im większe, tym lepiej.

mtdeusz, jest ograniczenie przepływu przez palnik, zależne od średnicy komór wirowych i przestrzeni ponad nimi. Jak jest za duży przepływ, najpierw płomień zakręca i wychodzi z palnika w okolicy kąta 90 stopni od wlotu. Jak zwiększy się przepływ jeszcze bardziej już nie skręca i idzie od razu do góry, ignorując w ogóle komory.

Edytowane przez aldente

Gość Konto usunięte_1*

Pomijam fakt że ten kocioł da się przerobić na dolniaka bez problemu ale jak nie chcesz to przynajmniej pal porządnie a nie ak jak teraz najgorzej z możliwych . walisz węgiel na maxa tyle ile uznasz że ci potrzeba potem na to dajesz kawałki drewna papieru i odpalasz , tylko tak powinno sie palić , tylko zanim tak byś ewentualnie palił to koniecznie zasłonić ten dolny kanał cegłami szamotowymi i w miarę jakoś to uszczelnić .

ale najlepiej jak byś się zdecydował i drobna przeróbka i palisz jako dolniak to w tym momencie zasłaniasz zaślepiasz górny przelot a na dole ustawiasz na początek jakieś szamotki i robisz coś na wzór palnika wtedy dokładasz węgiel bez efektów dymnych