samsu 05.10.2019 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Witam serdecznie. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=7857087&viewfull=1#post7857087 . Samsu poleca i pozdrawia serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 06.10.2019 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2019 W tym roku niemiecka energetyka oparta o wiatraki i inne sztuczki się zesrała. Kupili prąd za 20mld w tym połowę tego w Polsce. "Głaskanie kotka za pomocą młotka" nie sprawdza się na naszych oczach. Węgiel górą i trzeba pilnować, by kopalń nie sprzedali za 1 zł dla STRATEGICZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.10.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 PIĘKNIE Szkoda, że nie mamy medalu za taki czysty wymiennik. Byłbyś NOMINOWANY Ruszt "ruszający" się byłby hiciorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 07.10.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 U mnie dwa szamotowce - inna bajka Batman dziś gotował kartoflankę na boczku i ryż . Oczywiście przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 09.10.2019 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Witam, panowie panowie może podrzucie jaki duży musiałby być ruszt w viadrusie u22 23kv ? Pozdrawiam. Witaj. Tu ci odpowiedziałem na zadane przez ciebie pytania : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego&p=7858492&viewfull=1#post7858492 - a jeśli chodzi o wysokość warstwy żaru oraz wielkość powierzchni ruszt, to nie zwracaj na to uwagi co Bogusław opowiada, bo chyba nie rozumie tego do czego to się odnosi. Ot przeczytał coś i powtarza, tylko jak to odnosi do górniaka palonego od góry i w nim procesu spalania - po mojemu ignorując twoje pytanie w taki sposób ci odpowiedział jak wie i potrafi. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.10.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Żeby dać odpowiedź na temat kotła Wiadrus, to trzeba ten kocioł użytkować Nie paliłem w takim kotle, więc nie zabieram głosu. Podobno pomiary spalania od góry już są i ci co to badali publikują, ze jest lepiej ale nadal jest lipa: https://smoglab.pl/palenie-od-gory-nie-jest-czystym-ogrzewaniem-pylu-bywa-mniej-rakotworczego-benzoapirenu-wiecej-a-kociol-grozi-wybuchem/ Owszem mogą wciskać kit w filmikach ale dopóki palacze alternatywni i domorośli konstruktorzy nie zaopatrzą się w dobre własne mierniki, to mogą pisać dowolnie wymyślane przez siebie historie Dobrze jakby otwarto konkurs na piec o małej emisji z dużymi nagrodami pieniężnymi. Dało by to zachętę nie tylko do zakupu własnego miernika ale i wgłębiania się w temat szczegółowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 09.10.2019 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Po ile te mierniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.10.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Od kilku do kilkunastu tysi. Tu w filmiku pokazują miernik dla kominiarzy w Niemczech. Wygląda interesująco i konkretnie mierzy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 09.10.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Miwisizm – miwisizm wielkie słowo. Podobno pomiary spalania od góry już są i ci co to badali publikują, ze jest lepiej ale nadal jest lipa: https://smoglab.pl/palenie-od-gory-nie-jest-czystym-ogrzewaniem-pylu-bywa-mniej-rakotworczego-benzoapirenu-wiecej-a-kociol-grozi-wybuchem/ Owszem mogą wciskać kit w filmikach ale dopóki palacze alternatywni i domorośli konstruktorzy nie zaopatrzą się w dobre własne mierniki, to mogą pisać dowolnie wymyślane przez siebie historie Tu w filmiku pokazują miernik dla kominiarzy w Niemczech. Wygląda interesująco i konkretnie mierzy: Znaczy się, że zdjęć z drugiego szamotowca nie będzie jak i z wyczystki lub z komina. Jak się chce wszystko co się chce udowodnić można. Od kiedy w taki sposób się pali w GS-sie i jak w czasie tego można robić pomiary. DS-a - DS-a też nie posiadasz a nie jako nic tylko ciągle o nim tu gadasz - czego efektem tu jest kilka lub już kilkanaście stron zawalonych syfem. Dla przyzwoitości mogli byście sobie temat założyć i tam te swoje głupoty wypisywać - nikt by wam tam nie przeszkadzał i pretensji o to nie miał a tak to co - obnosicie się nie wiadomo z czym i po co a ten temat jest dla szukających pomocy a nie głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.10.2019 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Już je drukowałem na ogrzewaniu ceramicznym sporo lat temu - większość poznikała. Samych rysunków opublikowałem ok 50. Tutaj dałem do wglądu batmana i podawałem stronę. Jestem przed rozbiórką z przebudową obu szamotowców i na pewno wprowadzę wtedy ponownie zdjęcia do ogrzewania ceramicznego. Niestety czas osobisty nie jest z gumy a wypadają inne ważniejsze roboty i sprawę trzeba odsuwać. A tu idzie zima i nie wiadomo czy znowu nie trzeba będzie tego przełożyć.Ogrzewanie ceramiką to nisza dla nielicznych. Z tego co się orientuję, to popularne jest praktycznie tylko w Kanadzie i Rosji.No jeszcze Skandynawia ale tam robią to ze steatytu maksymalnie do 3 ton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 09.10.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 BogusławJaka cegła lepsza izolacyjna czy szamotowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 09.10.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Każda ma swoje przeznaczenie.Z izolacyjnych można budować nawet paleniska(różne klasy cegły izolacyjnej) ale będą się sprawdzać tylko w pracy ciągłej. w warunkach pieca \ kotła w pierwszej warstwie mogą rozsypać się po roku ze względu na zmienność warunków. Obecnie buduje się z nich piece oporowe do pracy w ok 1000*C i tak nagrzane pracują miesiącami wypalając ceramikę. Ja zastosowałem w drugiej warstwie by spowalniała oddawanie ciepła przez szamot i jest SPOKO. Zbudowałem też z niej 2.5 mb komina i działa super. Jest to tzw "leżak" czyli komin leżący pod kątem i połączony z kominem głównym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.10.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Znalazłem zdjęcie z batmana jeszcze nie "zniknięte" dla zainteresowanych.Post nr 4294 str 215https://forum.muratordom.pl/showthread.php?128625-Ogrzewanie-Ceramiczne/page215 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 10.10.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Znalazłem zdjęcie z batmana jeszcze nie "zniknięte" dla zainteresowanych. Post nr 4294 str 215 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?128625-Ogrzewanie-Ceramiczne/page215 Bogusław - Dzięki za kolejne zdjęcia. Obacz : - Pogromcy Dymu obalają mity na temat palenia w kominkach! Nawet kominek rozpalany od góry nie kopci. Jak sądzisz – gdyby te mądrale, przez ciebie wyżej pokazane w tym rozpalonym od góry zrobili pomiary - to co – sonda od miernika też by im się zapchała czy może dla swoich potrzeb – zapchanej by użyli i dym z komina pokazali rozpalonego z tego od dołu. Tu mam coś ekstra dla ciebie : https://www.youtube.com/watch?v=BxVzT8nmCpw&t=2s – w batmanie się nie da ale w tym drugim szamotowcu – może. Spróbuj – może się obejdzie bez rozwalania tego co jest i budowania od nowa. Połączenie HG z rakieciakiem może się okazać dla ciebie nowym wyzwaniem i bez konieczności gruszki budowania. Pozdrawiam. Ps. Temu swojemu głupkowi napisz by się przestał w końcu wpiepszać w sprawy o których pojęcia nie ma i uczul go na to, że to iż sobie film ze swoim komentarzem nakręci oraz, że sobie o jakichś wymysłach do tego wypisuje – jest bez znaczenia, bo inni oczy mają i do oceny stosowną wiedzę, która się zaczyna na poziomie przedszkolnym a ci z podstawówki, to już całe zdania pisać potrafią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.10.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Czas pokupować mierniki Powoli tanieją i jest już sporo z drugiej ręki. Pomiar na OKO przestał być wiarygodny Filmek obalaczy dymu znam i śmiałem się bo klimat z mego podwórka. Filmek nieaktualny z powodu braku pomiaru Co do przeróbki trzeba ją zrobić ponieważ projekt był dla domu nieocieplonego a obecnie ma dobrą izolację więc parametry pieca wolę dopasować do mniejszego zapotrzebowania na ciepło. Masa pieca nie ulegnie prawie zmianie zmianie a tylko palenisko. waga pieca to 5 ton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.10.2019 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Dokładnie jak piszesz i myślę tak samo. Ale jak powiedział klasyk: "nie chcem ale muszem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.10.2019 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Mierniki i drony, to kij obusieczny. Pewnie pojawią się hobbyści co zainwestują i będą badać komin miejski a nawet poszczególnych radnych , burmistrza i ich urzędników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 11.10.2019 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Co to? https://m.olx.pl/oferta/analizator-spalin-ak8300-CID5-IDBYHNp.html#position=4&page=1 Nie trzeba żadnego miernika by stwierdzić po wymienniku, że spalanie jest czystsze tam gdzie jest trochę sadzy niż tam gdzie jest więcej niż trochę smoły. Dokładnie jak piszesz i myślę tak samo. Ale jak powiedział klasyk: "nie chcem ale muszem" Lepiej sobie termometry do czopuchów kupcie : https://www.google.com/search?tbm=isch&sxsrf=ACYBGNSTq2wbzuEc1llME4ObuFsQSHRf2g%3A1570778351594&sa=1&ei=7yygXaP6I86UkwXV-ab4CA&q=termometr+do+pomiaru+temperatury+spalin&oq=termometr+do+pomiaru+temperatury+spalin&gs_l=img.3..0i24.38008.46814..47362...0.0..0.1004.6892.0j11j12j0j1j1j0j1......0....1..gws-wiz-img.......0j0i30.M6M16yong2I&ved=0ahUKEwjjraut1ZPlAhVOyqQKHdW8CY8Q4dUDCAc&uact=5 W tedy – jeden nie będzie musiał pisać o szarży husarii a drugi o tym czego na filmie nie ma i dlatego nie widać tego oraz o tym jak cegły przez trzy lata w kotle przekładał a trzech złotników polskich jak nie miał tak nie ma by płytkę do palnika kupić. Jak klasyk powiedział : chwalcie się sami, bo jak nie ma za co, to inni was nie pochwalą jak i w zdaniu innym : że swój swojego pozna i ręka rękę myje a noga nogę wspiera oraz, że jak nie ma się wiedzy ogólnej, to się pisze, że się nie wypowiadam, bo takiego czegoś nie mam - zwłaszcza, że od lat piece rozbieram i od nowa je składam - w kółko na okrągło w nadziei, że w końcu się uda a w tym czasie przez komin jak wylatywało tak wylatuje nadal. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/26666-co-s%C4%85dzicie-o-tym-piecyku/?do=findComment&comment=462374 . https://www.youtube.com/watch?v=30BXHsWC2KQ . Обвязка котла, борьба с конденсатом. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/29802-kocio%C5%82-ceglany-kuzniecow-z-buforem/ . https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334726-Ekologiczne-spalanie-odpad%C3%B3w-w-domowym-kotle-dolnego-spalania&p=7858536&viewfull=1#post7858536 . Jednemu na pewno się przyda do przekładnia cegieł przy budowie od nowa pieca, do drugiemu do dalszego przekładania na pałę cegieł w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 11.10.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Ja tam na pałę nie przekładam tylko wykonuje instrukcje. „Tylko wykonuje instrukcje.” - czyje : Moskwy / Berlina / Jerozolimy / Kijowa czy Białego Domku na Prerii - tudzież „Chaty Wuja Toma”. Już mi nie kopci z komina więc już przekładać nie muszę. Trzy lata temu, to samo żeś głosił i do tego się chełpiłeś jak pięknie ci idą przez komin toksyczne odpady budowlane - toksyczne odpady przemysłu samochodowego (sławetne oponki i przepracowany olej silnikowy i przekładniowy) oraz inne toksyczne dziadostwo przemysłu chemicznego w tym zużyte rozpuszczalniki i farby – nie wspominając tu o nasączonych impregnatem podkładach kolejowych – więc o czym zaś i znowu co – sam do siebie piszesz do siebie i sam ze sobą gadasz acz nie sorki tu gadasz z równym sobie ale nie zemną, bo ja z putanami nie gadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 11.10.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2019 Ja na swoim czopuchu położę dłoń więc termometr jest zbędny. Komin nie jest w rosie ani nie jest ciepły, więc wszystko jak "książka pisze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts