Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych&p=7858577&viewfull=1#post7858577 .

Czas pokupować mierniki :) Powoli tanieją i jest już sporo z drugiej ręki. Pomiar na OKO przestał być wiarygodny Filmek obalaczy dymu znam i śmiałem się bo klimat z mego podwórka. Filmek nieaktualny z powodu braku pomiaru :) Masa pieca nie ulegnie prawie zmianie zmianie a tylko palenisko. waga pieca to 5 ton.

Nie trzeba żadnego miernika by stwierdzić po wymienniku, że spalanie jest czystsze tam gdzie jest trochę sadzy niż tam gdzie jest więcej niż trochę smoły.

Dokładnie jak piszesz i myślę tak samo. Ale jak powiedział klasyk: "nie chcem ale muszem" :)

Od kogo te instrukcje? To muszę się zapytać tej osoby czy mogę napisać. Ciekawe skąd tam ci się wzieły farby oleje, rozpuszczalniki i podkłady kolejowe? Skoro nimi nigdy nie paliłem.(Od tak sobie pisałem).

Ja na swoim czopuchu położę dłoń więc termometr jest zbędny. Komin nie jest w rosie ani nie jest ciepły, więc wszystko jak "książka pisze" :)

„Ja na swoim czopuchu położę dłoń” czyli z 70*C na czopuchu - ciąg kominowy do tego musisz mieć sakramencko mocny by nie mieć komory gazowej w kuchni i sypialni.

„Komin nie jest w rosie ani nie jest ciepły” czyli w ceglanym nie ocieplonym kominie coś takiego jak kondensat nie występuje – nawet w zimę – a to ci dobre.

„Wszystko jak "książka pisze",, - ciekawe przez kogo napisanej – może przez tych co @tajne instrukcje wydawali.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/30034-wymiana-korpusu-wodnego-kot%C5%82a-co/ .

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety mylisz się z tym kominem.

Cegłą kondensat nie przejdzie ale zaprawą już tak.

Znam przypadek osobiście ze śmierdzącym kominem w domu i wykwitami na ścianie.

Palił trocinami w piecu z podajnikiem .

Być może trociny zbyt wilgotne lub rzadko piec się załączał, grunt ze śmierdziało w domu sadzą.

Masa nazwojowa i mokry filc.

Można szukać w IZO, ale impreza nie jest tania.

Można szukać na złomie starych palników elektycznych :

https://allegro.pl/oferta/kuchenka-elektryczna-1-palnik-ad-6503-8048810166

Chodzi o ten talerz, ponieważ po drugiej stronie powinna być spirala pokryta masą nazwojową.

Znajdywałem takie przemysłowe o fi - 40cm.

Wtedy przyciąć do wymiaru i włożyć masą w kierunku ognia.

Jest warstwa żaru nie świruje.

https://youtu.be/O9ztQKW9qQ0

Warstwa żaru eksplodowała=świruje.

https://youtu.be/0L9OUOGKKf0

Się przyjrzyj co na filmach widać i nie piszę tu o tym z wypalonym żarem - obejrzyj jeszcze do tego ślady wypalenia i sadzy na wymienniku acz nie wszak pisałeś już o tym – faktycznie – palnik geometrię ma zwaloną i dlatego wyli na lewą stronę.

Widać oszczędności wychodzą tylko czy aby dla trzech złotników warto sobie tyle i taki obciach robić ale jak kto co lubi i uważa - wszak krawiec kraje jak mu materii staje.

Dokładnie jak piszesz i myślę tak samo. Ale jak powiedział klasyk: "nie chcem ale muszem" :)

Ja tam na pałę nie przekładam tylko wykonuje instrukcje.

Już mi nie kopci z komina więc już przekładać nie muszę.:cool:

Jak już ten piec pali poprawnie, to co teraz będziesz robił mtdeusz ??????? :)

Dopalacz

Pany.

Co mam zrobić by czysto spalał bez warstwy żaru?

Przecież kopci z 2 stron a tylko z lewej mocniej.

Diabeł w szczególe jest ukryty - odkryj szczegół i się go pozbądź a diabeł sam precz pójdzie - tylko z kim w tedy będziesz się szarpał ale jak już wyżej pisałem i mi nic do twojej orientacji seksualnej.

Czyli trza zrobić dopalacz.

Czyli jak ci wyżej napisałem – dopalacz – dopalacz w życi se może zrobić – tu ino palnik trza jak się należy zbudować tak jak ci na zdjęciach pokazałem i przykryć go katalizatorem Kuźniecowa co też na zdjęciach widać – inaczej się nie da, bo miejsca nie ma.

Sam stawiasz jakieś swiece z drewna w zasyp czy co tam innego.

Chodzi mi o to, że jak pujdę i dołożę jak typowy kowalski to mi kopci z komina.

przypomnij sobie jak na mnie nawrzeszczałeś, że ty na świce drewna nie masz i na świcę drewna nie będziesz marnować - ale jak głupkowi widać raz jest mało - choć na kartach forum o tym razy kilka pisałem.

Świca to tylko nazwa jest taka, to jest drewno układane przed palnikiem, które jak się zajmie, to żar zastępuje a działa to jak zapalniczka Zippa.

Z tej świcy płomienia nie zdmuchniesz i jak paliwo jest suche - płomienia nie zerwie, bo no wewnątrz drewna i w palniku się jara - aby świcy nie rozwalić, to możesz ją czy chcesz - najpierw obsypać a później zasypać i dalej od świcy wszystko po kolei będzie się zajmować i jarać.

Edytowane przez Elfir

https://youtu.be/OXxRT89d3zc

Łogień jest biały tylko ta kamera dostała szwungu i stwierdziła, że będzie nagrywać na czerwono.

Pali się węgiel,drewno,zrębka i niech ktoś zgadnie co jeszcze?

To jest mój wymiennik.

[ATTACH=CONFIG]435635[/ATTACH]

I jeszcze nie wersja ostateczna bo prawica (prawa strona coś się za mocno rozpala zasyp) gdzieś z prawej stronie mi ciągnie lewe powietrze.

Tam se cegiełki i blaszaki poustawiaj by ci zadymą z komina nie waliło, smoły hurtowo nie produkowało i domownicy nie musieli się 20 razy na dzień rozbierać i ubierać byś nie musiał rozpędzać do 90 a potem schładzać bo ściągamy kufajki a potem zakładamy kufajki.

A głupoty to ty pieprzysz jak potłuczony. Smołe popiołem zasypałeś i myślisz,że nie widać?

A to na filmie gdzie przypomina HG?

W HG w komorze wstępnej nie ma ognia jest tylko sam żar.

Miejsce na dopalacz jest.

Jak mam żar czy drewno przed palnikiem to mi nie kopci.

Tylko chodzi mi o to, że muszę robić jakieś rytuały z drewnem itp.

Głupku – przecież katalizator Kuźniecowa za dopalacz robi – dostałeś film Stubborn -a dlaczego nie odwiedziłeś kanału jego : https://www.youtube.com/channel/UCw1YmXM0-9ByDLlVTkXM0cg – w którym jest wszystko od A do Z a o czystym spalaniu masz wszystko tutaj : https://www.youtube.com/watch?v=JY5_WEPdcRk&list=PLMczPaPVVvZ2rUCLDtMa5aM5fQqYXXUS3.

Jest w tym o katalizatorze Kuźniecowa – jest jak podgrzane powietrze do dopalenia podawać trzeba – jest o kondensacie w piecu i kotle oraz kominie – jest o wilgotności paliwa jego kaloryczności i sprawności uzależnionej od wcześniejszego – jest jak palenisko trzeba prowadzić by się z niego nie dymiło i jak jarać by przez komin paliwa nie wywalać jak i wiele / wiele innych i ciekawych rzeczy poświęconych czystemu spalaniu.

Czemu nie ruszyłeś tej swojej sto lat nie mytej i się tym nie zainteresowałeś tylko pociskasz wciąż i ciągle jakieś pierdoły, od których pośladki zaciska i filmy pokazujesz z wypalanego żaru, chełpiąc się przy tym jakie to niby masz czyste spalanie.

Kiedy przestaniesz syf robić na stronach forów.

Dlaczego nie pokażesz komina jak ci nie płomień a żółta dzicz szaleje gdy w palenisku jest jeszcze nie wyżarzone paliwo.

Dlaczego nie pokażesz jak dłonią czopucha dotykasz czyźby dlatego, że jak w palenisku jest nie wyżarzone paliwo, to czopuch jest w kolorze czerwonym.

Edytowane przez samsu

Czopuch jest w kolorze niebieskim a nie czerownym :lol2:

To co rozkręcamy impreze?

https://youtu.be/CiyZW01YzB4

Mówiłeś, że Ruska myśl techniczna jest zła.

Porównując na YT ich filmy z naszymi, to my za nimi a przed mami jeszcze murzyni. Co na forach za bardzo nie wiem ale to z czym się spotkałem u nich jak u nas nie ma takiego syfu i u nich się z czymś takim nie spotkałem jak spuszczanie świerzaka po brzytwie, wypisywanie głupot, bredni i nie prawdy oraz radzenia innym tego czego radzący sam sobie by nie zrobił, wypisywania innym co mają se zrobić tylko dlatego, że piszący przy kasie o tym co pisze, to chciałby to mieć albo już to posiada a wszystko dla kolejnego wpisu i zboczonej zabawy – do tego co na filmach pokazują ich państwo nie dyma obywatela dla swojej zabawy, przyjemności i możności okradania z tego co obywatel ma prawem zagwarantowane. Nie pozdrawiam.

Edytowane przez Elfir