Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość mtdeusz

Kolego Januszem, masz absolutną Rację.!

Powyższy - "u n i k a t" - rzeczywiscie pomylił Fora dyskusyjne...

(w poszukiwaniu pomocy na rzeczywisty, jego Problem.!)...

A tak ogólnie o czym rozmawiacie ? pogubiłem się .

Tematyczny Kolego, usiłuję zachęcić Was... (tylko takich, jak Ty.!) - dyskutujacych merytorycznie w tym wątku pt. - "Ekonomiczne spalanie paliw stałych", aby rozpocząć Naszą Dyskusję od absolutnej Podstawy tego spalania.

W porozumieniu z Rangerem - wcześniej umieściłem dwa pytanka., na które nie umieją odpowiedzić niektórzy Dyskutanci... (a wśród Nich - pojedynczy, ukryci tutaj trollerzy, "kąsajacy" za ujawnienie ich ignorancji, niewiedzy w Temacie.!).!

Abyś nie musiał daleko szukać w omijaniu troller`skich ataków na mnie... (i Rangera - z którym jestem w kontakcie ze zapytaniami i Jego, merytorycznymi odpowiedziami.!) - kolejny, trzeci raz przenoszę tutaj - TE., powtarzane, dwa konkretne pytania... (majace ścisły związek z obecnym tutaj Wątkiem.!)... :

Ktoś wie - dlaczego tu sadza wybuchła ?

I dlaczego fuknęło tylko troszkę - a nie cała kupka ?

``````````````````````````````````````````````````````

I - tyle... (aż - TYLE.!)...

Edytowane przez Redakcja

Byś se nie myślał, że ci to zginęło - wywalili to na Info - ciekawe czy tu się ostanie.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/34076-sprawno%C5%9B%C4%87-kot%C5%82a-zasypowego-wydzielone-z-mpm-ds-modyfikacje-do-palenia-drewnem/

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/32687-jak-sprawdzi%C4%87-czy-w-popielniku-jest-p%C5%82aszcz-wodny/?do=findComment&comment=524600

http://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2015/03/DTR-MPM-DS-7-32-kW-2016-UZ.pdf

Zaś napchaj se szamotu – u ciebie / do paleniska – Oooo to sprawność będziesz mieć zaś strasznie wysoką i zaś na czopuchu 415*C.

Zapomniałem nadmienić o iskrach nad kominem, które na filmie pokazywałeś.

To się dopiero nazywa – pogłębianie efektu cieplarnianego – ale, że ty masz paliwo (zrębke i drewno jak utrzymujesz ) za darmo – to juści, że możesz je se utylizować – tylko po co i do czego ci te spalanie opony Aaa już wiem – czymś musisz chatę ogrzać a że przy takiej sprawności ze spalania biopaliwa przy kotle musisz stać i ciągle świeżego dokładać - tu i w tym leży odpowiedź na to dlaczego ci z komina na czarno wali.

Mordehaj.jpg

Schemat kotła DS 14 - 2019 do strony.jpg

MPM No1.jpg

Gość mtdeusz

Błędów moich - ja nie kryje.!

Za... porady - też nie... "ryje... -

dołków" - Ludziom.!! Ty - brylujesz.. -

tkwisz w tych bzdurach i troll`ujesz.!

Wciąż udajesz tu "Mesjasza"...

(samcowanie tu... ogłaszasz.!).!

Zapowiadam - masz Rachunek...

(suma - "zalet".!) - WIZERUNEK..!

Postscriptum...a...

Ja, o błędach...- dyskutuję...

(wciąż się uczę.. - edukuję.!).!

Ty o ... s a d z y - nie wiesz...- nic..!!!

Więc, zastępczo - "nówka"... (pic.!).!

Błędów moich - ja nie kryje.!

Za... porady - też nie... "ryje... -

dołków" - Ludziom.!! Ty - brylujesz.. -

tkwisz w tych bzdurach i troll`ujesz.!

Wciąż udajesz tu "Mesjasza"...

(samcowanie tu... ogłaszasz.!).!

Zapowiadam - masz Rachunek...

(suma - "zalet".!) - WIZERUNEK..!

Postscriptum...a...

Ja, o błędach...- dyskutuję...

(wciąż się uczę.. - edukuję.!).!

Ty o ... s a d z y - nie wiesz...- nic..!!!

Więc, zastępczo - "nówka"... (pic.!).!

https://www.medonet.pl/zdrowie,hipokryzja---znaczenie--zyciowe-przyklady,artykul,1728515.html

Znalezione w twojej bibliotece.

5.Wymiana ciepła

7. Strata kominowa

33. Strata kominowa

Oraz w temacie „Odbiorniki Ciepła”

... „Palącą” potrzebą jest dla mnie także ciągłe, całoroczne podgrzewanie wody… (bez zanieczyszczania Środowiska..!) – w basenie „BestWay”… o pojemności 17 tys. litrów… (napełniany filtrowaną deszczówką z trapezowych blach dachowych altany i garażu..!)… – na moim, nowo zakupionym ogrodzie działkowym. ...

Jak, więc to powyższe wytłumaczysz – ano dokładnie tak jak to robiłeś do tej pory – zgodnie z tym co w powyższym skrócie jest zdefiniowane.

Jak już o tym pisałem – ty dyskutować nie chcesz – ty kreatywnego mięcha szukasz, które będziesz mógł okraść z jego lub ich innowacyjnych pomysłów – twoje rozliczne poszukiwania na forach przez zakładanie i wszczynanie nowych tematów i czepianie się wszystkiego właśnie do tego zmierza, by sprowokować kogoś by ci się opowiedział z tego co osiągnął skutkiem wysiedzenia tego w kotłowni.

Wszak :

Analizując od podstaw Teorię Spalania – robiłem kolejne konstrukcje (eliminując zauważane, niepożądane efekty!) – udało mi się zbudować dwa doświadczalne piece (górne i dolne spalanie!) – które nie „kopcą” garnka z zimną wodą i tworzą płomień od błękitnego do prawie przejrzystego z błękitną poświatą… (różnica w odcieniach jest uzależniona od dynamiki spalania, ciągu kominowego!). Wszystkie konstrukcje z założeniem: bez prądu elektrycznego i wentylatora.

Z tym jest problem mały ale w twoje ręce to składam, bo tak jak to pamiętam - o tym małym piecyku na którym grzałeś kubek wody na kawę w swoim mieszkaniu w przeciągu spowodowanym otwartymi drzwiami od łazienki z wentylacją do Junkersa – to ty opowiadałeś i że film z tego nakręciłeś który co nie którym pokazałeś.

Teraz jeśli o tego Gs-a z rury chodzi, to go nabył razem z tym na działce domkiem letniskowym – gdzie Paweł nadmienił, że w tym Gs-ie jakieś cud odpopielenie żeś wymyślił czy może poprawił – więc jak z tym jest i o co w tym wszystkim chodzi – zwłaszcza, że szykujesz się do grzania wody w basenie o pojemności 17 tys. litrów – do mycia rzecz prosta w kubku też nagrzać se możesz na tym małym piecyku z china blaszek.

Z tym związana jest jeszcze rzecz jedna - o czym wspominałeś, że do tych twoich 800*C z niebieskiego płomienia trzeba układ wyposażyć w potężny wymiennik - ciekawe jak w tej sytuacji ciąg kominowy uzyskasz i podtrzymasz a niebieski sakramenckiego ciągu potrzebuje.

Zupełnie tak jak @krzych13 o czym już pisałem – który skopiował stary bez PW badziew - się po Info z nim obniósł i teraz ma problem, bo nie wie co dalej z tym począć a już zainteresowani zaczęli go o to wypytywać.

Ooo i to na razie o tobie tyle a jest z czego czerpać, by twoją hipokryzję i intencje obnażyć do końca.

Na zakończenie tego – nie zapominaj o hitlerze i stalinie – oni też się rzekomo mylili i błędów swoich nie kryli.

Gość mtdeusz

Tej... "całości"... - nie skopiuję...

(bo "tasiemca" - ekstrahujesz.!).!

Tylko... "złotą myśl" - samcową... -

"F i l o z o f i ę"... ("Mesjaszową".!)

Na zakończenie tego – nie zapominaj o hitlerze i stalinie – oni też się rzekomo mylili i błędów swoich nie kryli.

Pomijając ... - o r t o g r a f y..,

"chore" dictum... (same gafy.!) -

Czas najwyższy - jest spuentować...

(samca &... (alfa.!) - podsumować.!

Siedem Grzechów... (Głównych.!)

1. Biel na stronkach - zaciemnianie

2. Mnogość stronek - tasiemcowanie

3. Bzdurność - hipotezowanie

4. Niewłaściwość - linkowanie

5. Nieadekwatność - cytowanie

6. Nieudolność - złe spalanie

7. Nieporadność - doradzanie

...........................................

+ kilka... (cięższych + pośledniejszych.!)

A.) - Trolling`owanie

B.) - Hateing`owanie

C.) - Buta - chorowanie

D.) - Zaparcie - trwanie

```````````````````````````````````````

e.) - Nauka - ignorowanie

f.) - Kultura - profanowanie

g.) - Sztuka - brylowanie

h.) - Ortografia - kalanie

i.) - Gramatyka - ośmieszanie

j.) - Współczynnik IQ - odstawanie

=======================

S U M A = S A M C O W A N I E

Forum Info-ogrzewanie można porównać ze zorganizowaną grupą przestępczą. Byłem tam raz i nigdy więcej. Forum kontrolowane z inwigilacją, skanowaniem łącza i komputera użytkowników. Jeśli coś napiszesz nie po ich myśli zablokowują sieć oraz dany komputer użytkownika bez możliwości dostępu do tej witryny.

PS.

Co do ich wiedzy w temacie spalania paliw stałych to życia im braknie w ustawianiu cegiełek szamotowych.

Argument.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/34205-palenie-od-g%C3%B3ry-problem/?do=findComment&comment=544340

No ja pierdzielę – tak jak tu o tym napisałem : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367686-kocio%C5%82-na-pellet-z-sekom-pleszew&p=7997590&viewfull=1#post7997590

ranger/mtedeusz/alewalneło2/rey112 a jak wy sobie wyobrażacie zduszenie kotła gdy woda się w nim gotować zacznie – że co – z powodu wycięcia tej uszczelki kocioł zdusić da się – może już lepiej by było jak byście napisali, że trzeba w takiej sytuacji kocioł schładzać benzyną.

Gość mtdeusz

Stosownie...

do zaleceń dla (powyższego osobnika.!) - Rozpoznania...

załączonej w T Y M ... - tej Instrukcji... - postępowania... :

https://olneo.pl/travelblog/trolle-i...eta-w-serwisie

żadną, następną prowokacją - ów ... o s o b n i k...

nie doczeka się... mojego - o d p o w i a d a n i a...

(by... miał pretekst do dalszego - trolling`owania.!).!

Stosownie...

No któż tu od was oczekuje jakiegoś odpowiadania : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem&p=7997111&viewfull=1#post7997111

No któż tu od was oczekuje jakiegoś z wami dyskutowania : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?195149-Ekonomiczne-spalanie-paliw-sta%C5%82ych&p=7994512&viewfull=1#post7994512

Gość mtdeusz

Stosownie...

Stosownie...

Ejjj – jak to o was się DUNIA.MD słusznie wyraził – a dlaczego do cholery ciężkiej tu : https://czystespalanie.info/ nic nie ma o waszym spalaniu opon – Cooo !!!

No tak, a jaki właściwie temat dyskusji - wymiana poglądów, czy udowodnianie sobie czegoś? Panowie, pokój. Ciekawa dyskusja bez udziału Hitlera i Stalina.

Witam serdecznie.

Droga i Szanowna Redakcjo – przy okazji powyższego o wyjaśnienie proszę – jak to z tym jest i dlaczego @ranger i @mtedeusz z jednego @mtedeusza konta piszą i jeszcze jedno dlaczego Forum Muratora przez powyższych gloryfikuje spalanie opon.

Wszystko wszystkim ale to i takie podobne – to skandal.

Pozdrawiam serdecznie.

Gość mtdeusz

Stosownie...

Wszak pisałem :

Witam serdecznie.

Droga i Szanowna Redakcjo – przy okazji powyższego o wyjaśnienie proszę – jak to z tym jest i dlaczego @ranger i @mtedeusz z jednego @mtedeusza konta piszą i jeszcze jedno dlaczego Forum Muratora przez powyższych gloryfikuje spalanie opon.

Wszystko wszystkim ale to i takie podobne – to skandal.

Pozdrawiam serdecznie.

Skąd więc nie pytanego taka odpowiedź :

Stosownie...

Czyż by "Droga i Szanowna Redakcjo" w taki sposób zajęła stanowisko w związku z powyższym.

Gość mtdeusz

Stosownie...

• 4 weeks później...
  • 7 months później...
Tym latem miałem sporo desek do spalenia.

[ATTACH=CONFIG]377563[/ATTACH]

Deski byli z poddasza, w nich byli powbijane drobne gwoździ, na nich nakręcony drut i na to tynk. Przez to nie dało się ich pociąć, tylko byli połamane przy pomocy młota. Rozmiary wyszli bardzo różne, ciężko talkie coś spalić. Najpierw zrobiłem palnik kanałowy z większą dysza- ciemny dym i bardzo wysoka temperatura spalin. Powoli zmniejszałem dyszę, spalanie coraz czystsze, ale często zrywa płomień. Wcześniej myślałem, że to jest problem występujący tylko w palniku wirowym, a jednak nie. Doszedłem do optymalnego rozmiaru dyszy, że przy zgazowywaniu spalało bezdymnie, ale problem zrywania płomienia pozostał, a jak nie dało się poukładać te połamane deski wystarczająco ciasno, to w ogóle masakra. Na szybko zlepiłem taki palniczek:

[ATTACH=CONFIG]377564[/ATTACH]

Dysza 12,5x6 cm , średnica komory wirowej 11 cm, wysokość 8 cm, gzymsy 1,5 cm. Rożnica w porównywaniu z kanałowym ogromna, o wiele bardziej stabilnie trzyma płomień. Chyba że całkiem luźnie powrzucać te deski. Jasna sprawa, że o jakimkolwiek sterowaniu niema mowy, spalanie z otwartymi drzwiczkami, ale już mogłem to spalić prawie bezboleśnie. Tu filmik ze spalania:

Wymiennik nie czyszczony dwa tygodni.

Jak już spaliłem te deski, co trwało trzy miesiąca, to paliłem normalnym drewnem, bardzo ładnie to się spalało, nawet, jak czasem nierównomiernie wypalało się w palenisku, to i tak spalanie było bezdymne. Próbowałem sterować tym na podstawie temperatury spalin, niby nie było złe, ale czasem zrywało płomień, trzeba było dawać większe wartości temperatury spalin. Potem zamontowałem RCK i to już inna bajka, bardzo stabilnie się paliło z małą mocą na stałych szczelinach: PG w ruszt pionowy, PG w drzwiczki zasypowe i PW przed dyszą. Więc polecam RCK do spalania drewna, jest to chyba jedyny sensowny sposób ograniczenia mocy i przedłużenia czasu spalania. Potem przez dwa tygodni paliłem węglem z Knurowa, to już gorzej ten palnik pracował, myślę, że jak by zmniejszyć gzymsy, to było by lepiej. Większe gzymsy dławią odpływ gazów i palnik działa gorzej, przepływ jest spokojniejszy i przez to lepiej trzyma płomień.

Dzień dobry chciał bym wykonać taki palnik.

Czy mogę prosić o więcej informacji na jego temat? Najlepiej więcej zdjęć z przodu z boku, z tyłu? I wymiary.

Oraz którędy jest podawane powietrze wtórne i jakiej wielkości jest wylot powietrza wtórnego?

I jeszcze chciałem się zapytać czy lepiej wycinać z cegły czy odlać z betonu ogniotrwałego? Niczego jeszcze nie odlewałem, trzeba jakoś uzbroić ten beton, żeby nie popękał ? Mógł by ktoś się wypowiedzieć na ten temat?

Pozdrawiam.