wolo63 20.03.2012 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Szponi przy wyborze kotla nie zapomnij ,że przy kotłach o małej mocy gdy się je bujnie tak powyżej 3/4 mocy bardzo często występuje większa strata kominowa . Doswiadczyłem tego na własnej skórze.Teraz uważam, że leciutko większa moc jest bardziej ekonomiczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 20.03.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 Czyli zamiast 8kW lepiej wziąć 12kW i powykładac go gdzieniegdzie szamotem. Wersja 12kW w stosunku do 8 jest szersza o 70mm (akurat na szamot) Wezmę Twoje uwagi jak najbardziej pod uwagę. Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 20.03.2012 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 12kW wydaje się być akurat. Przy 140l wody w instalacji będzie ok.W stopce nie ma nic o CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 21.03.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 12kW wydaje się być akurat. Przy 140l wody w instalacji będzie ok.W stopce nie ma nic o CWU ? CWU idzie przepływówką z gazu. Instalacja przy zmianie kotła, będzie też zmieniona. Mysle że wody będzie znacznie mniej. Będę próbowął ratować się grzejnikami żelwinymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 21.03.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Wczoraj i dzisiaj mój kociołek mnie zadziwił.Ostatnio z lenistwa paliłem od góry.Wczoraj jednak chciałem palić od dołu bo można lepiej sterować temperaturą.Do palenia górnego do kociołka wkładałem zawsze blachę żeby odciąć pierwszy kanał pomiędzy wymiennikami.Wczoraj zrobiłem eksperyment.Podniosłem delikatnie blachę na drugim wymienniku i zostawiłem tam szczelinę ok.20mm.Przelot nad pierwszym wymiennikiem zasłoniłem blachą która normalnie używałem do dolnego spalania.Zrobiłem ogień i poszedłem wypić kawę.Zdziwienie przyszło po 20 minutach,grzejniki gorące więc biegiem do kotłowni zobaczyć co się dzieje.Miarkownik zamknął drzwiczki popielnika ale uchylona była klapka na drzwiczkach załadunkowych.Kociołek wydawał odgłosy jak F-16 który przygotowuje się do startu,temp.88*C.Z ciekawości otworzyłem wyczystkę z boku i w uchwyty gdzie jest blacha włożyłem kawałek szyby.Mam zawsze takie cudo w piwnicy jak eksperymentuje to czasami widać jak długie są płomienie.Wczoraj były bardzo długie niebiesko-żółte.Prawdopodobnie przez przypadek udało mi się ustawić tak kociołek że pięknie zgazowuje i dopala opał.Płomienie sięgały jakieś 20-25cm za ostatni wymiennik.Kociołek wyczyścił się sam do gołej blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 25.03.2012 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Wczoraj i dzisiaj mój kociołek mnie zadziwił.Ostatnio z lenistwa paliłem od góry.Wczoraj jednak chciałem palić od dołu bo można lepiej sterować temperaturą.Do palenia górnego do kociołka wkładałem zawsze blachę żeby odciąć pierwszy kanał pomiędzy wymiennikami.Wczoraj zrobiłem eksperyment.Podniosłem delikatnie blachę na drugim wymienniku i zostawiłem tam szczelinę ok.20mm.Przelot nad pierwszym wymiennikiem zasłoniłem blachą która normalnie używałem do dolnego spalania.Zrobiłem ogień i poszedłem wypić kawę.Zdziwienie przyszło po 20 minutach,grzejniki gorące więc biegiem do kotłowni zobaczyć co się dzieje.Miarkownik zamknął drzwiczki popielnika ale uchylona była klapka na drzwiczkach załadunkowych.Kociołek wydawał odgłosy jak F-16 który przygotowuje się do startu,temp.88*C.Z ciekawości otworzyłem wyczystkę z boku i w uchwyty gdzie jest blacha włożyłem kawałek szyby.Mam zawsze takie cudo w piwnicy jak eksperymentuje to czasami widać jak długie są płomienie.Wczoraj były bardzo długie niebiesko-żółte.Prawdopodobnie przez przypadek udało mi się ustawić tak kociołek że pięknie zgazowuje i dopala opał.Płomienie sięgały jakieś 20-25cm za ostatni wymiennik.Kociołek wyczyścił się sam do gołej blachy. Zrobiłeś po prostu dopalacz z F16 podając powietrze wtórne w pierwszej komorze nawrotnej WC kotła. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUG 27.03.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Wczoraj na próbę zakupiłem marcela i przy załadunku 20kg z koksowany już nie wypalił się do końca.zostało około 5kg z koksowanego węgla (oczywiście wykorzystam go do następnego załadunku)ale jaka może być przyczyna??może zwiększyć dopływ PG ?bo przy węglu o mniejszej kaloryczności zostawało trochę które po rozbiciu pogrzebaczem rozsypywały się w popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 27.03.2012 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 ZUG Kaloryczność węgla zależy głównie od przysłowiowej zawartości czystego węgla w węglu. Innymi słowy proporcji koksu do węglowodorów wielopierścieniowych na jednostkę masy węgla. Więcej koksu, to większa kaloryczność, ale i bardziej zmienne warunki spalania, ze względu na różne zapotrzebowanie ilości powietrza do prawidłowego przebiegu tego procesu podczas spalania węglowodorów wielopierścieniowych + koksu, a później samego koksu, pozostałego po odgazowaniu węglowodorów. Dlatego bardzo często jak żar zejdzie już na ruszt wystarczy odrobina więcej powietrza PW, żeby koks ponownie zaczął spalać się od góry. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 30.03.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 nilsan -udzieliłeś mi TUTAJ odpowiedzi, ale chcę dopytać. Czy wystarczyłoby doprowadzenie tylko rurki zasilającej a powrót z tych ostatnich grzejników pozostawić taki jak jest. Czy jednak 2 rury ? Z piwnicy nie będę tego ciągnął- wystarczy chyba z pionu na poziomie mieszkania- prawda ? Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 30.03.2012 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Do każdej z dwóch grup grzejników musisz mieć doprowadzone niezależnie po dwie rury zasilającą i powrotną. Jeżeli pion ma średnicę większą od tych rurek, to możesz je podłączyć do pionu, jeżeli nie to należy poziomy zasilające grzejniki pociągnąć do najbliższego punktu na pionie o większej średnicy. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 30.03.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Witam, Informuję wszystkich, że grzejniki żeliwne już zamówiłem. Będą bardziej gładkie niż te ze Stąporkowa, pomalowane podkładowką Dostanę na nie 15 lat gwarancji plus certyfikaty z prób ciśnieniowych: pierwsza 6 barów powietrzem, druga 12 barów na wodzie. Kalkulując wszystkie koszty, odlewane współcześnie wychodzą mnie drożej 1000zł niż miałbym je restaurować za złomu i 600zł drożej niż panelówki. Aluminowych nie brałem pod uwagę bo "mam na nie uczulenie, szczególnie na te 3 wyziewy na górze grzejnika". Niektórzy hydraulicy, którzy przychodzili wyceniać robotę, słysząc, że chcę stare żeliwne T-1 dziwnie się śmiali ... ale ja mam swoją wizję do 3m pomieszczeń W każdym bądź razie odwrotu już nie mam. Remont chałupki wre ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
defy 31.03.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Dlaczego nie alu o co chodzi rozwin wypowiedź ja ma od 16 lat takie i nie widzę minusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 31.03.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Szponi - ja mam ponad 3 m i żeliwne wywaliłem kilka lat temu. Kupa wody w instalacji i argument, że to pracuje jako bufor jakoś mnie nie przekonało. Pewnie, że dłużej trzyma ciepło, ale zanim to się rozbuja to mija dużo czasu. Instalacja z małą ilości wody w obiegu (inst. z grzejnikami) już dawno grzeje pomieszczenie a 300 litrów wody ma w tym samym czasie 30 st. na kotle Gdybym miał taką instalację rozbujać paleniem od góry to trwałoby to pewnie 3 godziny a w domku zimno ... Ale to moje wrażenia . Kto ma dobrze ocieplony domek to się może sprawdzi ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 31.03.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 defy Alu osobiście mi się nie podobają, szczególnie te 3 wyzuwiusze na górze grzejnika. Mała pojemność wodna + instalacja z miedzi to średnie rozwiązanie. Panelówki do mnie też jakoś nie przemawiają. jacbelfer Do tej pory miałem 140l wody na grawitacji. Jako, że grube rurki zostały wycięte, grzejniki członowe stalowe wywalone, to wykombinowałem, że żeliwnymi postarm się zbliżyć pojemnością do tego co było. Do tej pory było tak, że Caminiak rozpalony o 17, trzymał całą nockę, nad ranem ok 8 na grzejnikach miałem 27-38C w zależności od temp. na zewn. W przyszłą zimę mam zamiar palić ciągle dolniakiem z przerwami na czyszczenie kotła, tak więc pojemność wody wręcz wskazana, żeby nie latał z temperaturą góra dół .... przynajmniej tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
defy 01.04.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Czyli kwestia gustu . Myslisz ,że grube rury są złe?Obseruję czasami swojego sąsiada jak rozstawia agregat prądotwórczy ,żeby centralne pracowało.Ma cienkie rureczki w dodatku idzie wszystko podłogą do grzejników . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szponi 01.04.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Myslisz ,że grube rury są złe? . Oczywiście, że nie. Wręcz przeciwnie graiwtacja jest super bo działa za darmo, ale jest problem w momencie gdy chesz postawić np. szafę w pokoju do pełnej wysokości, a tu rurka biegnie sobie ze spadeczkiem po ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
defy 01.04.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Stolarz da rade:) Lepsze ciepło w dupsko niż szafa bez dziur rozumiem twoje przemyślenia sam ma problem czy instalowac 4d czy nie oto jest pytanie może ktoś zachęci może odwiedzie od tego pomysłu bo instalator mnie namawia .Może ktos doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 01.04.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (...) sam ma problem czy instalowac 4d czy nie oto jest pytanie może ktoś zachęci może odwiedzie od tego pomysłu bo instalator mnie namawia .Może ktos doradzi? Nie stosuj, chyba że godzisz się na większą (znacznie) stratę kominową. To najlepszy sposób na wyrzucanie energii kominem kierując się szczytnym celem "ochrony kotła przed korozją niskotemperaturową" Czy ktoś policzył, ile kosztuje taka ochrona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
defy 01.04.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Hes szacun utwierdziłeś mnie w moich przemyśleniach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piot3r 01.04.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 To najlepszy sposób na wyrzucanie energii kominem kierując się szczytnym celem "ochrony kotła przed korozją niskotemperaturową" hes, przecież Ty nie masz kotła:). Polizałem ostatnio trochę tematów przez Ciebie praktykowanych i faktycznie, nie ma problemów z kondensacją nawet przy 40 stopniach, pomijając moment startu , ale to i tak nieuniknione. Nie porównuj jednak pracy samodzielnie skonstruowanego i dniami dopieszczanego dolnego paleniska do najlepiej nawet stuningowanego górnika. On tak czy inaczej w końcu zakisi i zacznie kondensować, do tego zasyfiać komin i otoczenie. Dodając, że nie każdy ma takie hobby ja Ty czy ja i wczuwa się w kocioł, to jednak zawór mieszający może się jednak przydać, choćby dla sensownej temperatury cwu, czystszego komina i rzadszego skrobania kotła. To tyle riposty. Dzięki, że Twoje praktyki nakierowały mnie na całkiem nową jakość spalania, tylko za cholerę nie wiem, po kiego w następnej wersji chcesz dać płaszcz wodny w komorze zasypowej? Oświecisz mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts