Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... jeszcze nikomu kto zastosował podawanie aż tak gorącego powietrza pomimo postępowania destylacji w górę, nie pojawiły się problemy z czymkolwiek. Prawdą jest, że to dopiero początek badania pomysłu ale nikomu do tej pory się nie pogorszyło, wręcz odwrotnie.... Jak długo kotły DS będą wymagające w obsłudze i zakupie (a są), tak długo "Kowalski" będzie się ich obawiał... Oprócz @Jacka , inni użytkownicy rury to desperaci, którzy kupili DS o fatalnej opinii, cierpieli, a teraz nie chcą słyszeć o wymianie kotła. My nie sprzedajemy kotłów ani nie sprzedajemy rur:D

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Jackbelfer

45°C na kotle? W moim kotle zalecana temperatura to 56°C, jak jest mróz to staram się ją utrzymywać, ale w takie dni jak dzisiaj to poniżej 50°C nie schodzę, chociaż i to dla kotła oraz komina chyba niekorzystne.

Edytowane przez H3nio

Wydaje się, że opał jest kiszony, ale brak kondensatu na wymiennikach i w kominie mam sucho.

Kondensat w komorze zasypowej w każdym dolniaku jest, ale w tym sposobie chciałbym spróbować kupić prawdziwie koksujący węgiel (taki do palenia w GS), aby on odgazowywał, ale pozostała cały czas wysoka warstwa.

Dzisiaj mam płomienny, który systematycznie opada.

Def pisze też, że do kotła wrzuca duże kęsy, grudy i takie ciepłe powietrze nad zasyp ładnie wentyluje opał.

Edytowane przez jacbelfer

Panowie, a co gdyby do gs-a wrzucić taką rurę przez wymienniki i zasyp aż do samego rusztu i przez nią powietrze główne podawać? Przypuszczam, że rozruch na klapie w popielniku musiałby być a potem dopiero przełączenie... Mam wrażenie, że ta wasza rura z prapierwotnym powietrzem powoduje coś w rodzaju ujemnego sprzęzenia zwrotnego czyli im mocniej grzejecie tym więcej ciepła zwraca do kotła.

Witam,

chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych :)

Mam piec na ekogroszek (ślimak), sterownik dwustanowy. Na grzejnikach nie mam głowic termostatycznych, mogę grzejnik odkręcić lub zakręcić.

Dom zasiedlony w lutym, więc nawet nie mieszkam pierwszego pełnego sezonu grzewczego, ale już widzę że nie do końca mam komfort z obecnymi rozwiązaniami. Muszę ręcznie sterować czasami pracy i podtrzymania na piecu, grzejniki są albo gorące albo zimne, nie ma stałości temperatury. Poza tym mam duże powierzchnie oszklone z orientacją południową, co powoduje że w słoneczne, choć zimne dni salon sporo ciepła idzie z szyb. Oprócz tego kominek z DGP i pod powierzchniami niedrewnianymi (korytarz, kuchnia, łazienka, przedsionek) podłogówkę.

Nie znam się na instalacjach CO, mogę tylko wysnuwać wnioski na podstawie mojego małego doświadczenia i logiki, i chciałbym dokonać pewnych zmian, a więc:

- zamontować głowice z termostatami, takie: http://tiny.pl/h26ps - ustawiając żądaną temperaturę w każdym z pomieszczeń

- zmienić sterownik dwustanowy na automat z PID np. Puma, Skorpion

Czy dzięki tym zmianom termostaty automatycznie regulowałyby włączanie/wyłączenie grzejników w pomieszczeniach (np. w zależności od słońca na zewnątrz czy odpaleniu kominka), a dzięki temu sterownik na piecu automatycznie by dostosowywał czasy nadmuchu i podawania węgla, bo zmienne byłoby zapotrzebowanie na ciepło w domu. Według mnie te zmiany powinny zmniejszyć zużycie opału.

Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy? Jestem laikiem w temacie...

easy78

jeśli zamierzasz montować termostaty, nie idź w stronę sterownika PID. Będzie marnował Twój opał. Dobrze ustawiony dwustanowy z termostatami na grzejnikach wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Jeśli koniecznie chcesz, by sterownik był "inteligentny" to kup tzw. adaptacyjny.

jacbelfer, QIM - dzięki za odzew :)

No i tutaj wychodzi moja niewiedza - jaka jest różnica pomiędzy steronikiem PID (czy PID II) a adaptacyjnym? Z tego co wiem to oba mogą działać w trybach automatycznych. Poszperałem w sieci i wujek Google na pierwszym linku wyświetla eCoal jako adaptacyjny, ale na innych stronach są podane też Puma, Skorpion i Cobra jako adaptacyjne (o których wspominałem). Macie doświadczenia z takimi sterownikami, jakieś sugestie?

ja nie ekspert. Czytam tylko to i owo na różnych forach. Tobie radzę to samo. Musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań typu: czy chcesz sterowania pogodowego, czy jakiś zdalny panel do kontroli kotła, czym palić, czy chcesz ingerować w nastawy sterownika... Dużo tego i jeszcze więcej, a prawie nikt nie patrzy na Twoje dobro, tylko na swój zysk. Więc bierz sprawy w swoje ręce. Mnóstwo już wątków o podobnej tematyce. Czytaj a wiedza stanie się Twym udziałem.

Wymiennik tam gdzie folia zawsze jest brudny. Folię kłądę dlatego, że jest mała szczelina i gazy miast lecieć w dół, trochę uciekają krótszą trasą.

Ale masz rację- trzeba czyścić częściej.

Palenie na ponad 50 * nie powoduje tak szybkiego zarastania.

Co 3-4 dni trzeba szczotkę przeciągać.

U mnie jest taki cug,że rozpalanie jest natychmiastowe. Nic nie kopci.

Dzisiaj włożyłem mini rurkę Wezyra.

Mam palnik 2 częściowy. W jeden gardziel włożyłem 1/2" rurkę zakończoną kolankiem. Wystaje u góry trochę ponad zasyp.

Czyli teraz nad zasyp rozgrzane powietrze 3/4 " rurkę. Gazy znad zasypu wciąganie raczej w małym zakresie (mały przekrój rurki), palnik ma tylko 1 gardziel.

Tak w ramach sportu;)