definicjusz 02.03.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 ... jeszcze nikomu kto zastosował podawanie aż tak gorącego powietrza pomimo postępowania destylacji w górę, nie pojawiły się problemy z czymkolwiek. Prawdą jest, że to dopiero początek badania pomysłu ale nikomu do tej pory się nie pogorszyło, wręcz odwrotnie.... Jak długo kotły DS będą wymagające w obsłudze i zakupie (a są), tak długo "Kowalski" będzie się ich obawiał... Oprócz @Jacka , inni użytkownicy rury to desperaci, którzy kupili DS o fatalnej opinii, cierpieli, a teraz nie chcą słyszeć o wymianie kotła. My nie sprzedajemy kotłów ani nie sprzedajemy rur:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 03.03.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 H3nioTak, zmieniłem. Wsad się zapala, ale jest odbiór ciepła w komorze zasypowej.Wszystko i tak trafia w palnik . Powietrza mam poprzymykane i tak się lekko pali na 45 st. Nie wiesza się zasyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H3nio 04.03.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) @Jackbelfer 45°C na kotle? W moim kotle zalecana temperatura to 56°C, jak jest mróz to staram się ją utrzymywać, ale w takie dni jak dzisiaj to poniżej 50°C nie schodzę, chociaż i to dla kotła oraz komina chyba niekorzystne. Edytowane 4 Marca 2013 przez H3nio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
definicjusz 04.03.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 @H3nio, ... no właśnie. Nasze wstępne obserwacje TEMU przeczą. def Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 04.03.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Wydaje się, że opał jest kiszony, ale brak kondensatu na wymiennikach i w kominie mam sucho.Kondensat w komorze zasypowej w każdym dolniaku jest, ale w tym sposobie chciałbym spróbować kupić prawdziwie koksujący węgiel (taki do palenia w GS), aby on odgazowywał, ale pozostała cały czas wysoka warstwa.Dzisiaj mam płomienny, który systematycznie opada. Def pisze też, że do kotła wrzuca duże kęsy, grudy i takie ciepłe powietrze nad zasyp ładnie wentyluje opał. Edytowane 8 Marca 2013 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 04.03.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Panowie, a co gdyby do gs-a wrzucić taką rurę przez wymienniki i zasyp aż do samego rusztu i przez nią powietrze główne podawać? Przypuszczam, że rozruch na klapie w popielniku musiałby być a potem dopiero przełączenie... Mam wrażenie, że ta wasza rura z prapierwotnym powietrzem powoduje coś w rodzaju ujemnego sprzęzenia zwrotnego czyli im mocniej grzejecie tym więcej ciepła zwraca do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
definicjusz 04.03.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 @QIM, .. nie mam zdania w tej chwili. Myślę jednak, że może kierownica kolegi @AVE powinna być dobrym przykładem. Wiemy, że zrobił ale nie wiemy jak mu działa.... może za wcześnie, zwłaszcza przy zbliżającej się wiośnie efekty nie są wyraźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
easy78 06.03.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam, chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych Mam piec na ekogroszek (ślimak), sterownik dwustanowy. Na grzejnikach nie mam głowic termostatycznych, mogę grzejnik odkręcić lub zakręcić. Dom zasiedlony w lutym, więc nawet nie mieszkam pierwszego pełnego sezonu grzewczego, ale już widzę że nie do końca mam komfort z obecnymi rozwiązaniami. Muszę ręcznie sterować czasami pracy i podtrzymania na piecu, grzejniki są albo gorące albo zimne, nie ma stałości temperatury. Poza tym mam duże powierzchnie oszklone z orientacją południową, co powoduje że w słoneczne, choć zimne dni salon sporo ciepła idzie z szyb. Oprócz tego kominek z DGP i pod powierzchniami niedrewnianymi (korytarz, kuchnia, łazienka, przedsionek) podłogówkę. Nie znam się na instalacjach CO, mogę tylko wysnuwać wnioski na podstawie mojego małego doświadczenia i logiki, i chciałbym dokonać pewnych zmian, a więc: - zamontować głowice z termostatami, takie: http://tiny.pl/h26ps - ustawiając żądaną temperaturę w każdym z pomieszczeń - zmienić sterownik dwustanowy na automat z PID np. Puma, Skorpion Czy dzięki tym zmianom termostaty automatycznie regulowałyby włączanie/wyłączenie grzejników w pomieszczeniach (np. w zależności od słońca na zewnątrz czy odpaleniu kominka), a dzięki temu sterownik na piecu automatycznie by dostosowywał czasy nadmuchu i podawania węgla, bo zmienne byłoby zapotrzebowanie na ciepło w domu. Według mnie te zmiany powinny zmniejszyć zużycie opału. Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy? Jestem laikiem w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 06.03.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Według mnie kombinujesz poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 06.03.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Wgrywa się filmik z youtub'a pokazujący moje palenie, bo ile można o tym gadać. Mam problemy z autem, jest ciepło to i trochę mniej piszę. Ważne, że się pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 07.03.2013 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 easy78jeśli zamierzasz montować termostaty, nie idź w stronę sterownika PID. Będzie marnował Twój opał. Dobrze ustawiony dwustanowy z termostatami na grzejnikach wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. Jeśli koniecznie chcesz, by sterownik był "inteligentny" to kup tzw. adaptacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
easy78 07.03.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 jacbelfer, QIM - dzięki za odzew No i tutaj wychodzi moja niewiedza - jaka jest różnica pomiędzy steronikiem PID (czy PID II) a adaptacyjnym? Z tego co wiem to oba mogą działać w trybach automatycznych. Poszperałem w sieci i wujek Google na pierwszym linku wyświetla eCoal jako adaptacyjny, ale na innych stronach są podane też Puma, Skorpion i Cobra jako adaptacyjne (o których wspominałem). Macie doświadczenia z takimi sterownikami, jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 07.03.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 ja nie ekspert. Czytam tylko to i owo na różnych forach. Tobie radzę to samo. Musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań typu: czy chcesz sterowania pogodowego, czy jakiś zdalny panel do kontroli kotła, czym palić, czy chcesz ingerować w nastawy sterownika... Dużo tego i jeszcze więcej, a prawie nikt nie patrzy na Twoje dobro, tylko na swój zysk. Więc bierz sprawy w swoje ręce. Mnóstwo już wątków o podobnej tematyce. Czytaj a wiedza stanie się Twym udziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 07.03.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) Poniżej jest filmik. Kręcony w 3 etapach. Zawsze rurka nad zasypem, podająca powietrze od góry. Warto zwrócić uwagę, że dymu w tym paleniu nie ma. Spala się wszystko. Edytowane 9 Marca 2013 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 08.03.2013 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Jacbelfer Też tak chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 09.03.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 To se zrób:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 10.03.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 @Jacbelfer wstaw jak możesz zdjęcia wymiennika bo z tego co widać na filmiku to chyba trochę zarośnięty chyba że się mylę.Szczególnie ścianka pod folia aluminiową co może tłumaczyć stałe palenie na 45*C bez przeciągania temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 10.03.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Wymiennik tam gdzie folia zawsze jest brudny. Folię kłądę dlatego, że jest mała szczelina i gazy miast lecieć w dół, trochę uciekają krótszą trasą.Ale masz rację- trzeba czyścić częściej.Palenie na ponad 50 * nie powoduje tak szybkiego zarastania.Co 3-4 dni trzeba szczotkę przeciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 10.03.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 A może zamiast folii zrób klapę krótkiego obiegu do rozpalania.to tylko sugestia.Ja na wiosnę będę robił wyczystkę od góry i myślę o takim rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 11.03.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 U mnie jest taki cug,że rozpalanie jest natychmiastowe. Nic nie kopci.Dzisiaj włożyłem mini rurkę Wezyra.Mam palnik 2 częściowy. W jeden gardziel włożyłem 1/2" rurkę zakończoną kolankiem. Wystaje u góry trochę ponad zasyp.Czyli teraz nad zasyp rozgrzane powietrze 3/4 " rurkę. Gazy znad zasypu wciąganie raczej w małym zakresie (mały przekrój rurki), palnik ma tylko 1 gardziel. Tak w ramach sportu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts