Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie pytam o cenę węgla,ani jego granulację.

Jeżeli opał jest z pewnego źródła to ma swój certyfikat i jest określonego typu.

Są węgle koksujące, które mocno się spiekają i w Twoim kotle zawisną.

Węgle płomienne, typ 31.1 -31.3 mają znikomą spiekalność i taki pewnie masz.

Dlatego pytam...

Ja sporo popiołu usuwam niestety przez drzwi paleniska. Dużo kamienia nie przecisnę przez ruszta.

Mając dobry opał- można tylko grzebać od dołu i walić na górę.

A pstryknąłbyś jeszcze fotkę przez drzwi paleniska i opisał szerokości oraz wysokości palnika ?

Podaj model kotła- zobaczę gdzieś w necie jaki ma przekrój.

Twoje rozwiązanie wykonam po sezonie.

Certyfikat swoja drogą a życie swoją.To co robią na składach opału to każdy chyba wie.Jak coś nie idzie sprzedac to się miesza w różnych proporcjach i sprzedaje.A zwykły użytkownik który kupuje opał i tak nie odda go do analizy w laboratorium bo za cenę papierka kupi następna tonę opału.Mam kolegę który jeździ ze złomem na Śląsk do huty a z powrotem bierze opał.Słyszał jak kierowcy zarabiają dodatkowo kasę na handlu węglem.Z kopalni wyjeżdża z pierwszym gatunkiem a na składzie pierwszego gatunku są już śladowe ilości.:eek:

Pomęczę Ciebie jeszcze troszkę:)

Twoje rozwiązanie powoduje, że pali się jednocześnie gruba (z sumowania wychodzi 20 cm) warstwa węgla.

U mnie jest to ok 12 cm- od dolnej krawędzi szamotki pod wymiennikiem do rusztu.

Na dole jest 1 cegła 6 cm, ale jest trochę cofnięta w stosunku do wiszącego wymiennika.

[ATTACH=CONFIG]154243[/ATTACH]

Ciekawi mnie to co napisałeś:

Kocioł dochodzi do temperatury dłużej, podczas przechodzenia z fazy w fazę robi się huśtawka temperatur ale potem już trzyma temperaturę.

Jaka jest u Ciebie grubość zasypu ? Może ten Twój palnik "ssie" gdzieś w połowie warstwy ?

Nie masz przypadkiem dymienia przez 1,5 godziny ?

Czy nie przeciąga temperatury przez pierwsze 1,5 godziny ?

To tyle, ale w zależności od odpowiedzi- mam przygotowany inny zestaw pytań.

Chcę to zrozumieć, bo może w tym jest metoda;)

Środkową przegrodę mam w kształcie klina. Trzyma się już kilka miesięcy, ale będzie wymagała wymiany.

A ta warstwa zasypu... ? Ile cm wrzucasz w kocioł ?

Zbyt gruba paląca się warstwa daje dużo energii i "buja" kocioł na duże obroty.

Drugi krytyczny moment, to ten, kiedy się już wypala. To potrafi skutecznie zasypać ruszt.

Kolejny problem to topnienie popiołu. To zaczyna się zlepiać i kolejny kł

opot z opadaniem w popielnik.

Cienkie spalanie sporo tych problemów eliminuje.

Na kolejny sezon mam plany poprawy palnika i metody palenia.

• Palnik obniżę do 8-10 cm.
  • Zapalę orzechem I. Grubszy sort powinien zapobiegać zasypywaniu się palnika.
  • Zapalę z rurką podającą powietrze NAD zasyp(1,5 cala)- przyda się w cieplejsze dni a może sprawdzi w mrozy.
  • Powietrze wtórne podam rurką z wyczystki za pierwszą przegrodę. Myślę, że 3/4 cala wystarczy.

Edytowane przez jacbelfer

W ramach luzu przed świętami wziąłem się za kolejne modyfikacje kotła :stirthepot:

Jako że w górnym spalaniu osiągnąłem już zadowalające efekty i zawsze mogę do niego wrócić, zająłem się spalaniem dolnym w moim kotle.

Dokonałem następującej modyfikacji:

http://img600.imageshack.us/img600/37/kociod.png

Zrobiłem to w pół godziny :cool: Pionowa część jest murowana z szamotu, skośna tymczasowo z ciasno dopasowanej płyty z twardej wełny mineralnej. Powietrze podaję klapką w popielniku, dodatkowo minimalnie mam uchyloną klapkę w drzwiczkach zasypowych.

Pali się ładnie z hukiem, można powiedzieć;] Na pewno nie jest to ostateczna wersja, będą udoskonalenia i tutaj liczę na rady bardziej doświadczonych "dolniaków"

kocioł.d.jpg

Edytowane przez Tom1000k

jaarecki

Piszesz w kwestii peryskopu.

możliwość dokładnej regulacji PW z zewnątrz, a nie majstrowanie w środku

brak cofania się dymu z pieca do kotłowni

Ja mam taki peryskop, ale wewnątrz kotła. Oczywiście na dole jest wyprowadzenie kolankiem na zewnątrz.

Nic nie dłubię w kotle. Reguluję wszystko na dole ...korkami od napojów gazowanych. Jeden koreczek otwarcie 3/4 a inny 1/2 powierzchni wlotu.

peryskop2.jpg

Środkowej przegrody też nie mogę zrobić zgodnie z Twoją sugestią. Na niej podparta jest cegła 3 cm. Cegłą ma 3 punkty podparcia i ten środkowy jest ważny. Zapobiega ewentualnym pęknięciom przez środek. Ta cegła jest tylko klinowana bo mocno pracuje w wysokich temp. a w kolejnym sezonie zeszlifuję ją u góry.

Na dole dalej będzie kant. Pod kant wpada dzisiaj PW z popielnika i dobrze się rozprasza, mieszając z gazami palnymi. W kolejnym sezonie wpadnie z boku, rurką wprowadzoną podobnie jak ta do dostarczenia powietrza nad zasyp.

Tom1000k

Mam podobny przekrój kotła z tą poziomą półką nad zasypem myślałem by też spróbować palić jak w dolniaku ale ta półka mnie zniechęciła .... Jak ci się udało wyrzeźbić taką ściankę z szamotu?

Ja wstępnie sobie kombinowałem że może spróbuję zrobić komorę zasypową z szamotu wewnątrz kotła z palnikiem zamykaną od góry np. jakąś płytą tylko chyba było by niewygodne w użyciu bo człek by się ubabrał przy tym

To dopiero pierwsze palenie, ale wygląda zachęcająco.

- dymu nie ma, albo lekka mgiełka leci. Wrzucę coś na youtuba jak podłoże do pieca.

- o stałopalności wypowiem się jutro; będę miał dobowe porównanie.

- pozwolę mu się w nocy wygasić, więc rano zrobię zdjęcia jak to wygląda i wrzucę.

Ścianka murowana. Układanie klocków. Nic trudnego (jestem budowlańcem ;p ), Skośna część jest z twardej wełny. Docelowo będzie z szamotek 3cm opartych na kątownikach.

Mam takie pytanie, czy warto podawać trzecie powietrze dla dopalenia gazów jak pokazałem na rysunku?

Czy podawać PW klapką w drzwiach zasypowych? Czy to z popielnika wystarczy?

Ja bym dał to PW od dołu. U mnie się sprawdza, ale jak zwykle są dwie szkoły. Nie mam węgla koksującego tylko płomienny i mi działa bardzo dobrze.

W węglu np. typu 33, po zajęciu się całości zasypu (stanie się tak przy podawaniu powietrza od góry) będzie pełen kocioł koksu i to się będzie wolno palić.

Problem w tym że ja mam węgiel typu 34,2 i ten to się dopiero koksuje ;/ Do tego ten koks słabo się dopala. W rozpalaniu od góry wrzucałem go do następnego zasypu i było ok. Teraz właśnie mam pół pieca koksu a z temperaturą słabo. Spróbuję podgonić go dmuchawą trochę.

To jak z tym powietrzem byłoby najwłaściwiej w przypadku węgla koksującego?

Trudny skubaniec jest, to fakt, ale nie poddam się tak łatwo ;] W górnym sobie poradziłem to i tutaj może znajdę optymalne rozwiązanie.

Na razie zatyka mi się przelot PW za poziomą cegłą. Jutro dobuduję tam jakiś próg i może zeskosuję to jakoś..

A co z trzecim powietrzem? Gdzieś mi się to obiło o oczy że takie powietrze dają w dolniakach..

Jak ci się udało wyrzeźbić taką ściankę z szamotu?

Dzisiaj dorobiłem górną część z szamotu. Wrzucam obiecane zdjęcia.

Pierwszy wymiennik widoczny przez górną wyczystkę:

DSC_1040.jpg-

Widok z góry przez tą samą wyczystkę.(zdjęcie jest bokiem. po lewej widać półkę wymiennika):

DSC_1041.jpg-

Widok przez drzwiczki zasypowe:

DSC_1042.jpg-DSC_1043.jpg

Palnik

DSC_1044.jpg