jacbelfer 27.03.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Nie wiesza się Tobie opał ? Wiesz może jaki masz typ węgla ? Dodatkowo od strony drzwiczek paleniskowych też są cegły tak jak po bokach. Jak usuwasz w takim razie popiół? Edytowane 27 Marca 2013 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 27.03.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Nie pytam o cenę węgla,ani jego granulację.Jeżeli opał jest z pewnego źródła to ma swój certyfikat i jest określonego typu.Są węgle koksujące, które mocno się spiekają i w Twoim kotle zawisną. Węgle płomienne, typ 31.1 -31.3 mają znikomą spiekalność i taki pewnie masz.Dlatego pytam... Ja sporo popiołu usuwam niestety przez drzwi paleniska. Dużo kamienia nie przecisnę przez ruszta.Mając dobry opał- można tylko grzebać od dołu i walić na górę. A pstryknąłbyś jeszcze fotkę przez drzwi paleniska i opisał szerokości oraz wysokości palnika ? Podaj model kotła- zobaczę gdzieś w necie jaki ma przekrój. Twoje rozwiązanie wykonam po sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art23 27.03.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Certyfikat swoja drogą a życie swoją.To co robią na składach opału to każdy chyba wie.Jak coś nie idzie sprzedac to się miesza w różnych proporcjach i sprzedaje.A zwykły użytkownik który kupuje opał i tak nie odda go do analizy w laboratorium bo za cenę papierka kupi następna tonę opału.Mam kolegę który jeździ ze złomem na Śląsk do huty a z powrotem bierze opał.Słyszał jak kierowcy zarabiają dodatkowo kasę na handlu węglem.Z kopalni wyjeżdża z pierwszym gatunkiem a na składzie pierwszego gatunku są już śladowe ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H3nio 27.03.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 jaarecki jaką masz obecnie wysokość wlotu palnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 27.03.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Pomęczę Ciebie jeszcze troszkę Twoje rozwiązanie powoduje, że pali się jednocześnie gruba (z sumowania wychodzi 20 cm) warstwa węgla. U mnie jest to ok 12 cm- od dolnej krawędzi szamotki pod wymiennikiem do rusztu. Na dole jest 1 cegła 6 cm, ale jest trochę cofnięta w stosunku do wiszącego wymiennika. [ATTACH=CONFIG]154243[/ATTACH] Ciekawi mnie to co napisałeś: Kocioł dochodzi do temperatury dłużej, podczas przechodzenia z fazy w fazę robi się huśtawka temperatur ale potem już trzyma temperaturę. Jaka jest u Ciebie grubość zasypu ? Może ten Twój palnik "ssie" gdzieś w połowie warstwy ? Nie masz przypadkiem dymienia przez 1,5 godziny ? Czy nie przeciąga temperatury przez pierwsze 1,5 godziny ? To tyle, ale w zależności od odpowiedzi- mam przygotowany inny zestaw pytań. Chcę to zrozumieć, bo może w tym jest metoda;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 27.03.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Środkową przegrodę mam w kształcie klina. Trzyma się już kilka miesięcy, ale będzie wymagała wymiany. A ta warstwa zasypu... ? Ile cm wrzucasz w kocioł ? Zbyt gruba paląca się warstwa daje dużo energii i "buja" kocioł na duże obroty.Drugi krytyczny moment, to ten, kiedy się już wypala. To potrafi skutecznie zasypać ruszt. Kolejny problem to topnienie popiołu. To zaczyna się zlepiać i kolejny kłopot z opadaniem w popielnik. Cienkie spalanie sporo tych problemów eliminuje. Na kolejny sezon mam plany poprawy palnika i metody palenia. Palnik obniżę do 8-10 cm.Zapalę orzechem I. Grubszy sort powinien zapobiegać zasypywaniu się palnika. Zapalę z rurką podającą powietrze NAD zasyp(1,5 cala)- przyda się w cieplejsze dni a może sprawdzi w mrozy. Powietrze wtórne podam rurką z wyczystki za pierwszą przegrodę. Myślę, że 3/4 cala wystarczy. Edytowane 27 Marca 2013 przez jacbelfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 28.03.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) W ramach luzu przed świętami wziąłem się za kolejne modyfikacje kotła Jako że w górnym spalaniu osiągnąłem już zadowalające efekty i zawsze mogę do niego wrócić, zająłem się spalaniem dolnym w moim kotle. Dokonałem następującej modyfikacji: http://img600.imageshack.us/img600/37/kociod.png Zrobiłem to w pół godziny Pionowa część jest murowana z szamotu, skośna tymczasowo z ciasno dopasowanej płyty z twardej wełny mineralnej. Powietrze podaję klapką w popielniku, dodatkowo minimalnie mam uchyloną klapkę w drzwiczkach zasypowych. Pali się ładnie z hukiem, można powiedzieć;] Na pewno nie jest to ostateczna wersja, będą udoskonalenia i tutaj liczę na rady bardziej doświadczonych "dolniaków" Edytowane 28 Marca 2013 przez Tom1000k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 28.03.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 jak tam dymek z komina wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 28.03.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 jaarecki Piszesz w kwestii peryskopu. możliwość dokładnej regulacji PW z zewnątrz, a nie majstrowanie w środku brak cofania się dymu z pieca do kotłowni Ja mam taki peryskop, ale wewnątrz kotła. Oczywiście na dole jest wyprowadzenie kolankiem na zewnątrz. Nic nie dłubię w kotle. Reguluję wszystko na dole ...korkami od napojów gazowanych. Jeden koreczek otwarcie 3/4 a inny 1/2 powierzchni wlotu. Środkowej przegrody też nie mogę zrobić zgodnie z Twoją sugestią. Na niej podparta jest cegła 3 cm. Cegłą ma 3 punkty podparcia i ten środkowy jest ważny. Zapobiega ewentualnym pęknięciom przez środek. Ta cegła jest tylko klinowana bo mocno pracuje w wysokich temp. a w kolejnym sezonie zeszlifuję ją u góry. Na dole dalej będzie kant. Pod kant wpada dzisiaj PW z popielnika i dobrze się rozprasza, mieszając z gazami palnymi. W kolejnym sezonie wpadnie z boku, rurką wprowadzoną podobnie jak ta do dostarczenia powietrza nad zasyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 28.03.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Tom1000k Podobają mi się wymiary Twojego palnika.Pytanie zasadnicze- stałopalność w stosunku do GS ?Jeżeli palisz tym samym węglem- będzie porównanie. Wszystko co się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVE5074 28.03.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Tom1000k Mam podobny przekrój kotła z tą poziomą półką nad zasypem myślałem by też spróbować palić jak w dolniaku ale ta półka mnie zniechęciła .... Jak ci się udało wyrzeźbić taką ściankę z szamotu?Ja wstępnie sobie kombinowałem że może spróbuję zrobić komorę zasypową z szamotu wewnątrz kotła z palnikiem zamykaną od góry np. jakąś płytą tylko chyba było by niewygodne w użyciu bo człek by się ubabrał przy tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 28.03.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 To dopiero pierwsze palenie, ale wygląda zachęcająco. - dymu nie ma, albo lekka mgiełka leci. Wrzucę coś na youtuba jak podłoże do pieca.- o stałopalności wypowiem się jutro; będę miał dobowe porównanie.- pozwolę mu się w nocy wygasić, więc rano zrobię zdjęcia jak to wygląda i wrzucę.Ścianka murowana. Układanie klocków. Nic trudnego (jestem budowlańcem ;p ), Skośna część jest z twardej wełny. Docelowo będzie z szamotek 3cm opartych na kątownikach. Mam takie pytanie, czy warto podawać trzecie powietrze dla dopalenia gazów jak pokazałem na rysunku?Czy podawać PW klapką w drzwiach zasypowych? Czy to z popielnika wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 28.03.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Ja bym dał to PW od dołu. U mnie się sprawdza, ale jak zwykle są dwie szkoły. Nie mam węgla koksującego tylko płomienny i mi działa bardzo dobrze.W węglu np. typu 33, po zajęciu się całości zasypu (stanie się tak przy podawaniu powietrza od góry) będzie pełen kocioł koksu i to się będzie wolno palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 28.03.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Problem w tym że ja mam węgiel typu 34,2 i ten to się dopiero koksuje ;/ Do tego ten koks słabo się dopala. W rozpalaniu od góry wrzucałem go do następnego zasypu i było ok. Teraz właśnie mam pół pieca koksu a z temperaturą słabo. Spróbuję podgonić go dmuchawą trochę.To jak z tym powietrzem byłoby najwłaściwiej w przypadku węgla koksującego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 28.03.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Masz trudny węgiel do spalenia. Do dolnego chyba za trudny. Trzeba by spróbować dawać po skoksowaniu powietrze tylko górą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 28.03.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Trudny skubaniec jest, to fakt, ale nie poddam się tak łatwo ;] W górnym sobie poradziłem to i tutaj może znajdę optymalne rozwiązanie. Na razie zatyka mi się przelot PW za poziomą cegłą. Jutro dobuduję tam jakiś próg i może zeskosuję to jakoś..A co z trzecim powietrzem? Gdzieś mi się to obiło o oczy że takie powietrze dają w dolniakach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 29.03.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jak ci się udało wyrzeźbić taką ściankę z szamotu? Dzisiaj dorobiłem górną część z szamotu. Wrzucam obiecane zdjęcia. Pierwszy wymiennik widoczny przez górną wyczystkę: - Widok z góry przez tą samą wyczystkę.(zdjęcie jest bokiem. po lewej widać półkę wymiennika): - Widok przez drzwiczki zasypowe: - Palnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 29.03.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Tutaj widać otwory PW Niestety dymi się ;/ Wczoraj podrzucałem po trochę i było dobrze. Dzisiaj tak to wygląda 15 min po rozpaleniu i zasypaniu węglem (zasypałem 7kg teoretycznie na 11h). http://i4.ytimg.com/vi/s6SQ77yrGSc/mqdefault.jpg Edytowane 29 Marca 2013 przez Tom1000k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 29.03.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 No i tu przydało by się rozdzielenie PW od PG aby pod regulować. Niestety przy podawaniu pw z popienika trzeba dobrze dobrać proporcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacbelfer 29.03.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Po 15 minutach możesz mieć jeszcze niepełno rozgrzany palnik.Słyszysz w kotle szum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts