QIM 08.10.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Nic się nie przejmuj, jeśli kto nie rozumie po słowiańsku, to się dopyta ale tu raczej inteligentni ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 08.10.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Nic się nie przejmuj, jeśli kto nie rozumie po słowiańsku, to się dopyta ale tu raczej inteligentni ludzie. Dzięki, też tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łyk 08.10.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Witam. Petia Ty jesteś wirtuozem w wykonywaniu palników. Od Ciebie trzeba lekcje pobierać. Jak zobaczyłem Twój palniczek to dostałem wypieki na policzkach. Mój prosty, aż wstyd pokazać, ale jak obiecałem to będą fotki. Muszę znowu nauczyć się wklejać. Na razie to wysłałem dla Definicjusza, może On pokaże chociaż jest jeszcze nie skończony. Muszę doprowadzić powietrze po bokach i zmniejszyć wlot do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
definicjusz 08.10.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Kłaniam się w nowym sezonie grzewczym. .... proszę zauważyć jak @Łyk& metodycznie podszedł do sprawy. W ten sposób można palniki wytwarzać seryjnie z powtarzalną dokładnością. Tak przygotowane "klocki" bez trudu można w ciemno wklejać w kocioł. Ktoś przyłączy się do moich oklasków? Swoją drogą podpowiedzi też mile widziane. Edytowane 8 Października 2014 przez definicjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 08.10.2014 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Łyk& Nie żartuj sobie, to co zrobiłeś wygląda pięknie, szkoda coś takiego do pieca wstawiać, ja nigdy nie dam rady tak dokładnie wszystko dopasować i dociąć, moi gratulacji. definicjusz Palniki które zrobiłem działali dość dobrze, oprócz tego, , zrobiłem go wzorując się na wideo kolegi zbyszekr114, u niego niema tylnej płytki, która powoduję powstanie dodatkowego strumienia. Podobny pomysł też miał Przemek z info.ogrzewania. http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8615-kocioł-własnej-produkcji-wasza-opinia/?p=113001 Ten dymił dojść długo, przyczyną jest brak miejsca z góry na rozprężone spaliny i palnik na słabszym ciągu dusi się. Na zdjęciu on ma już wycięty środek, a na początku tam było dwa okrągłe otwory. Edytowane 27 Listopada 2014 przez Dikij.Petia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 10.10.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Wyciągnąłem dziś palnik, trochę mi się rozpadł, bo większość to prowizorka zrobiona z zaprawy do szamotu. Drucikami pokazałem ruch gazów. Widać tam kawałek prowizorycznej dyszy, bo próbowałem różnych form, ale półokrągła jest najlepsza. Palnik działa bardzo dobrze, a na słabym ciągu znacznie lepiej od prostokątnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 10.10.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) To same w prostokątnym palniku Taki ruch gazów pozwala bardzo efektywnie bezdymnie spalać na malej mocy z minimalną ilością PW Przy większej ilości gazu, na przykład przy spalaniu drewna na większych obrotach, ten efekt zmniejsza się, bo większość gazu spala się za palnikiem. Dla tego najlepiej się spisuję przy spalaniu mocniejszych węgli, na przykład 34,2, jak u mnie. W palnikach z równoległym ruchem gazów( większość palników) w końcowej fazie płomienia mamy mało tlenu, mało gazów palnych,a dużo azotu i CO2, które przeszkadzają połączyć się i spalić cząsteczkom tlenu i gazów palnych, dlatego spalanie musi się odbywać z nadmiarem powietrza. Żeby nie siać niewiedzy, chcę sprostować wyżej napisane, bo niestety, lub stety myliłem się odnośnie ruchu gazów. Cały czas myślałem, że gzyms kieruję strumień wylatujący z dyszy do góry, a jest odwrotnie. Mając zaokrąglony dół, kieruję najbardziej ciężkie składowe spalin( zimny gaz, dym, PW) w dół i dalej w ruchu wirowym oni lecą ku wyjściu dyszy. Ten drucik po środku ma stać odwrotnie i dół ma być pochylony w stronę- gaz wylatujący w górnej części dyszy jest kierowany w dół i w bok. Ten ruch gazów jest dość skomplikowaną sprawą i trochę mój mózg się gubi w tej skomplikowanej materii Edytowane 27 Listopada 2014 przez Dikij.Petia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
definicjusz 10.10.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Chyba tego nie można lepiej wymyśleć. Jestem pod wrażeniem. W działaniu pewnie wygląda jak najlepsze palniki do spalania drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 10.10.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Nie wiem co masz na myśli, ale na razie dla mnie jest tylko jeden kryterium, to całkowity brak widocznych spalin od pierwszej minuty rozpalenia. Za kilka dni będę miał sondę, to zobaczę, jak to wygląda tlenowo, czy jest aż tak pięknie Edytowane 10 Października 2014 przez Dikij.Petia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian1719512109 10.10.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Witam panowie w nowym sezonie grzewczym Niestety nowy sezon rozpoczął się dla mnie pechowo mój górno-dolny potworek firmy SAS po 10 latach odmówił posłuszeństwa i powoli zaczynał przeciekać, postanowiłem zakupić typowy kocioł dolnego spalania mój wybór padł na firmę buderus model Dor kopia Dakon Dor dzisiaj nastąpił pierwszy odpał i już wiem żę czeka mnie sporo pracy przy nim, pierwszej poprawki już dokonałem wrzuciłem szyber w czopuchu, muszę też zbudować nowy palnik i tu znowu pewnie zgapie od kolegi @Petia , muszę coś wymyślić jakąś izolacje na górne drzwiczki ponieważ nagrzewają się niesamowicie. Panowie i przy okazji muszę was zapytać czy można zaizolować cały czopuch np. wełną mineralną ? czy z kominem nic sie nie bedzie dziać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVE5074 20.10.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Witam jak się powinno prawidłowo ustawiać ilość PW w kotłach DS (krok po kroku)?Czy za duża ilość PP i PW może powodować dymienie?Najdziwniejsze że w podtrzymaniu (lub na minimalnym PP po wygrzaniu) dymu nie mam... a wg. niektórych wtedy najbardziej dymi DS.Czy przy rozpalaniu maksymalne otwarcie klapki PP nie spowoduje większego dymienia? Może najlepsze stałe lub mniejsze wychylenie klapki PP na początek by nie dymiło?Pietia - twój palnik jest o szerokości całej cegły a jak widziałbyś taki palnik o szerokości 11.5cm (czyli szerokość cegły)? Czy jest możliwość zbudowania takiego zawirowywacza na takiej szerokości? Może pojedyńczy okrągły tunel tak jak te kominy ceramiczne?Pozdrawiam wszystkich w nowym sezonie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 22.10.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 (edytowane) Witam kolegów. Witam jak się powinno prawidłowo ustawiać ilość PW w kotłach DS (krok po kroku)? Na ślepo nie da się ustawić PW, musisz przynajmniej widzieć co tam się dzieję. Ewentualnie, jak się rozgrzeję palnik, to zmniejszać , aż zacznie dymić i potem trochę zwiększyć. Najlepiej mieś sondę lambda, wtedy możemy wiedzieć, co i jak. Każdy rodzaj opału potrzebuję inną ilość PW, inny rodzaj węgla, inna granulacja -inne zapotrzebowanie na PW. Im lepszy mamy palnik, tym mniej potrzebujemy PW. Zazwyczaj ustawia się 1,5-2 razy więcej powietrza, niż trzeba. Czy za duża ilość PP i PW może powodować dymienie? Jak damy za dużo PW, to będziemy wychładzać palnik i pogorszymy warunki spalania, wtedy będzie dymiło. Jak proporcje PW PP dobre, to przyczyną dymienia jest konstrukcja palnika. Najdziwniejsze że w podtrzymaniu (lub na minimalnym PP po wygrzaniu) dymu nie mam... a wg. niektórych wtedy najbardziej dymi DS. To, że nie dymi w podtrzymaniu, to nic nie znaczy, bo niedopalone gazy są przezroczyste, węgieł gazuję cały czas i gazy nie są dopalane, szczególnie CO, bo temperatura żaru jest za niska i płomień jest mały. W twoim przypadku, to jeszcze nie jest źle, bo masz mały przekrój dyszy, gorzej te sklepowe kotły z "ogromnymi" przestrzeniami pod wiszącym wymiennikiem, tam dopiero jest strata. Czy przy rozpalaniu maksymalne otwarcie klapki PP nie spowoduje większego dymienia? Może najlepsze stałe lub mniejsze wychylenie klapki PP na początek by nie dymiło? Moim zdaniem, kombinowanie z klapą PP przy rozpalaniu nic nie da, bo przyczyną dymienia jest konstrukcja palnika i dopóki nie rozgrzeje się, to będzie dymić. Pietia - twój palnik jest o szerokości całej cegły a jak widziałbyś taki palnik o szerokości 11.5cm (czyli szerokość cegły)? Czy jest możliwość zbudowania takiego zawirowywacza na takiej szerokości? Może pojedyńczy okrągły tunel tak jak te kominy ceramiczne? Pozdrawiam wszystkich w nowym sezonie.. Myślę, że to będzie działać. Jak trochę zaczekasz, to podam proporcję przekrojów kanału palnika względem dyszy, bo to jest ważne. Na razie eksperymentuję. jaarecki Za mały ruszt względem wymiennika i/lub za dużo powietrza @damian Polecam wypróbowanie nowego modelu o ładnych okrągłych kształtach definicjusz trochę cie rozczaruję, bo chyba się myliłem odnośnie tego ruchu gazów. Robię różne eksperymenty i raczej najważniejszą jest siła ośrodkowa w wirowym ruchu, dzięki niej się rozdziela gaży które uczestniczyli w paleniu i mają wysoką temperaturę, część idzie do góry jak wylatuję z dyszy, a część ze środka wirów, a niespalone gazy, zimne i ciężkie są zakręcane do płomienia wylatującego z dyszy. Dzięki sondzie lambda mogę mierzyć tlen w spalinach i mam bezdymne spalanie nawet przy poziomie tlenu poniżej 1%(napięcie dochodzi do 150mV). Ale nie wiem, jaka jest zawartość CO i innych gazów, które mogą być niedopalone, dlatego ustanowiłem tlen na poziomie 2-4% Edytowane 22 Października 2014 przez Dikij.Petia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 22.10.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 jaarecki Jak masz tak niską temperaturę spalin, to znaczy, że obniżyłeś moc kotła. Obniża się zazwyczaj zmniejszając rozmiar rusztu i przekrój wlotu palnika. Chyba że wymyśliłeś jeszcze jakiś super patent, to się podziel z kolegami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łyk 23.10.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Witam. jaarecki Jeszcze nie czytałem. Muszę dojść jak. Syn pomoże Zmianę testuję od wczoraj na starym palniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian1719512109 28.10.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Petia mam do ciebie pytanie kiedy można się spodziewać bliższych informacji odnośnie twojego nowego palnika ? wymiary i tak dalej, chyba że dalej kombinujesz coś zupełnie nowego czekam z niecierpliwością zimno się robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 29.10.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 (edytowane) Już masz. Testowałem ten palnik przez 10 dni i mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony z jego pracy. Szczególnie różnicę widać przy spalaniu drewna i węgla 34,2 bez dodania płomiennego. Na drewnie prostokątny działał tylko na zimno, po nagrzaniu się ruch wirowy zanikał i płomień leciał do góry. Na tym działa cały czas i im mocniej się pali, tym mocniejszy jest ten efekt. Dźwięk jest bardzo głośny i cały kocioł zaczyna wibrować. Nie mogę zobaczyć płomienia, ale raczej znajduje się w okolicach palniku, bo patrząc od strony wymiennika jest praktycznie ciemno. Robiłem dużo prób i pomiarów. Spalałem drewno( mam stare łaty sosnowe) bezdymnie z lambdą 1 i sonda nie pokazywała też obecności CO w spalinach. Do końca nie mogę tego zrozumieć, bo próbowałem spalać zasłaniając ruszt przy palniku, to znaczy spalanie odbywało się na samym PP i miałem ten samy efekt. Pewnie jakaś część gazów nie dopalała się. Na węglu 34.2 na prostokątnym palniku, żeby mieć bezdymne spalanie dawałem dość mocny przepływ powietrza(otwarcie klapy na ok.1cm) i jak pisałem, czasem można było zobaczyć taką lekką mgiełkę, taką jak z rury wydechowej silnika diesla(spaliny są przezroczyste, ale mają taki ciemnawy odcień). Rozwiązałem ten problem dodając trochę płomiennego.Na tym palniku jest cały czas bezdymnie, niezależnie od przepływu (zazwyczaj mam otwarte na 2-3 mm). Ta sonda lambda, to fajna rzecz. Zawsze miałem taką fobię żeby, nie zabrakło tlenu w palniku. Dzięki sondzie dowiedziałem się, że mam tego PW za dużo i zasłoniłem trochę ruszt przy wlocie do palnika żeby mieć maksymalnie 2-3% tlenu w spalinach. Ty są zdjęcia. Te cegiełki pokazują jak palnik stoi w kotle. Z tyłu nie dawałem płytki, ale myślę, że można ją dać, jak nie będzie za bardzo tłumić przepływu. Te słoiczki mają po 10cm średnicy i służyli mi szablonem do formy. Dysza też jest polówką od kółka 10cm średnicy. Szerokość palnika 26 cm. Edytowane 15 Listopada 2014 przez Dikij.Petia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 29.10.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 (edytowane) Komory wirowe rozszerzają się do góry. To jest bardzo ważny szczegół. Bo gazy spalają się w środku wiru i spaliny zwiększają objętość- wir się rozszerza u góry.Ale to rozszerzenie ma być schodkiem, a nie stożkiem, bo po stożku najcięższe frakcje będą wypychane do góry siłą odśrodkową. Też trzeba zapewnić odpowiedni przekrój ujścia gazów z palnika. Z moich prób wynika, że najmniejszy przekrój kanału za wiszącym wymiennikiem to 230cm² przy dysze 40cm² i dolnym polem komór wirowych 180cm². Przy mniejszym przekroju dymi na słabszym ciągu. Edytowane 15 Listopada 2014 przez Dikij.Petia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 29.10.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 (edytowane) Trochę złe mi ten betom zagęścił, używałem młota pneumatycznego do wibrowania. Przed tym użyłem pręta stalowego z dospawaną stalową kształtką z jednego boku. Do formy przykręciłem profil z otworem, w otwór wstawiłem pręt i wiertarka go kręciłem na 3000 obrotów. Wtedy lepiej zagęściło się. Edytowane 29 Października 2014 przez Dikij.Petia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dikij.Petia 29.10.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 (edytowane) Ostatnie zdjęcie to widok za wiszącym wymiennikiem. Jeszcze jedna rzecz. Powietrze podawane do kotła musi być jak najzimniejsze, wtedy najlepiej działa silą odśrodkowa i rozdzielenie gazów. Można ten palnik wyrzeźbić z szamotu. Wyciąć dwa półokręgi w bocznych cegłach, na to płytkę 3cm jako gzyms, lub jeżeli za wymiennikiem mało miejsca, to płytkę ścięta na trójkąt, lub nawet pasek grubszej blachy. Jak brakuję ciągu, to można na wysokości 4,5cm ten półokrąg poszerzyć, ale wtedy gzyms ma się zaczynać od góry mniejszego i iść pod skosem do góry większego półokręgu, tak jak na zdjęciu. Jeżeli tego nie zrobić, to większość gazów będzie szła przez większy półokrąg do góry. W sumie fajny ten palniczek wyszedł, można by było użyć tej zasady działania też w palnikach na ekogroszek lub pellet. @damian Mam do ciebie prośbę, jak byś zrobił ten palnik, to może by jakiś filmik z jego działania, szczególnie mnie interesuje spalanie drewna na dużych obrotach. Edytowane 19 Listopada 2014 przez Dikij.Petia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVE5074 29.10.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 To ja poproszę o formę gotową- do wykonania odlewu...nie zapopiela się ten palnik aby?którędy jest podawane PW bo nie widze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts