EZS 23.01.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 zadanie proste, do gimnazjum.Mamy Ca + 2H2O - Ca(OH)2 + H2 Ca =0,4 gile dostaniemy węglanu? Córka zrobiła z proporcji:masa Ca =40umasa Ca(OH)2 = 74uczyli (0,4*74)/40 = 0,74gpani powiedziała że z proporcji nie można, bo to nieprawidlowe matematyczne i nie zaliczyła zadania. Wynik jest prawidłowy ale dojście do niego nie.Dlaczego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leaat 23.01.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 nauczycielka zapewne chciala, zeby corka zastosowala wzor, ktory znajduje sie w podreczniku:) -pomimo, iz zadanie da sie obliczyc proporcja na tym etapie, to w przypadku bardziej skomplikowanym wynik bylby zly chemia polega na tym, ze najpierw wprowadzają Cie w maliny, aby potem moc Cie z nich wyciągnąć nalezy obliczyc mase ca w u obliczyc h i o obliczyc sama mase oh i samo c pomnozyc mase (oh) x 2 i wuala wynik ten sam ale zadanie rozpisane lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.01.2012 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 nauczycielka zapewne chciala, zeby corka zastosowala wzor, ktory znajduje sie w podreczniku:) -pomimo, iz zadanie da sie obliczyc proporcja na tym etapie, to w przypadku bardziej skomplikowanym wynik bylby zly chemia polega na tym, ze najpierw wprowadzają Cie w maliny, aby potem moc Cie z nich wyciągnąć nalezy obliczyc mase ca w u obliczyc h i o obliczyc sama mase oh i samo c pomnozyc mase (oh) x 2 i wuala wynik ten sam ale zadanie rozpisane lepiej Jaki wzór?? Nadal nie rozumiem. Przecież ona napisała wzór, napisała masy cząsteczkowe wapnia i obliczyła dla zasady i de facto porównała że jak 40 ca daje 74 zasady, to 0,4 g Ca da 0,74 g zasady. Co w tym złego? Nadal nie rozumiem, a co gorsza pani też nie umiała jasno wytłumaczyć. Proszę pisać jak krowie na granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leaat 23.01.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 czy wzor corka ma z podrecznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.01.2012 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 źle mi się dziś myśli wzór? Znaczy wzór chemiczny? N Musiała go napisać sama. W podręczniku oczywiście też jest. A wzoru na wyliczenie tych gram nie widziałam, a sprawdzałam. Nie widziałam też żadnego opisu czy wyjasnienia takiego zadania, choć zadanie jako takie było podobne. Nie wiem, jak mam jej wytłumaczyć, dlaczego ta proporcja jest zła, choć wynik dobry, a pani też nie umiała powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leaat 23.01.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 no wlasnie.. skoro corka zastosowala wzor, ktory jest w ksiazce, to powinna otrzymac pelne wyjasnienie od nauczycielki:) nota bene jesli corka napisala go sama to tylko swiadczy o jej inteligencji, gratuluje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 24.01.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Proponuję rozwiązanie prawidłowe z matematycznego punktu widzenia. Równanie chemiczne reakcji przemiany:Ca + 2H2O -> Ca(OH)2 + H2 Z zasady zachowania masy wynika (j.w.: jednostka wagowa):(1) 40 j.w. + 36 j.w. = 74 j.w. + 2 j.w. Natomiast z prawa stałości składu otrzymujemy:(2a) stosunek ilości Ca : 2H2O = 40 : 36 = 10/9(2b) stosunek ilości Ca(OH)2 : H2 = 74 : 2 = 37 Oznaczając podaną ilość Ca jako parametr a, natomiast szukaną ilość Ca(OH)2 jako x, i korzystając z (1), (2a) i (2b)otrzymujemy nastepujące równanie zachowania masy z jedną niewiadomą: a + (9/10)*a = x + (1/37)*xczyli(19/10)*a = (38/37)*xZ czego wynika, żex = ((19/10)/(38/37))*a = (37/20)*a = (37/20)*0.4g = 0.74g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.01.2012 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 dzięki, rozumiem! być może pani chodziło o dokładne rozpisanie, tak jak to właśnie zrobiłeś szkoda tylko, ze wymaga nie tłumacząc wcześniej a ja muszę szukać odpowiedzi na forum Ja akurat zawsze jechałam na testach (medycyna) i zwykłe proporcje w tego typu zadaniach spokojnie wystarczały. jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 24.01.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 być może pani chodziło o dokładne rozpisanie, tak jak to właśnie zrobiłeś To dla mnie jedyne racjonalne wytłumaczenie, ponieważ podana przez Ciebie proporcja jest jak najbardziej prawidłowa. Chodziło prawdopodobnie o pokazanie, krok po kroku, wyprowadzenia wzoru na podaną przez Ciebie proporcję. Podane w moim poprzednim poscie równanie zachowania masy a + (9/10)*a = x + (1/37)*x jest skróconą wersją równania: a*(40 + 36)/40 = x*(74 + 2)/74 czyli a*76/40 = x*76/74 Co daje, po dalszym uproszczeniu, dobrze znaną proporcję a/40 = x/74 czyli x = a*74/40 Inna możliwość jest taka, ze oprócz podania gotowej proporcji, należało napisać z czego ona wynika (zasada zachowania masy i prawo stałości składu). Ale to tylko moje luźne dywagacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts