mrmeX 23.01.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Witam planuję sam wykonać podbitkę. Prawdopodobnie drewnianą. Dlatego po przeczytaniu wątków na forum uzbierało się kilka pytań. -czym się różni boazeria od szalówki (nie licząc tych dodatkowych nacięć na szalówce ponieważ wyczytałem, że te nacięcia nie są potrzebne przy podbitce)?- malując podbitkę ( co najmniej 2 razy) czy pierwszą warstwę można położyć tańszym impregnatem? (większość osób na forum poleca impregnaty tikurilla lub sadolin a wiadomo do najtańszych nie należą)- czy niewidoczną stronę podbitki można pomalować tańszym impregnatem np drewnochronem?-czy w przypadku podbitki prostopadłej do ściany można przybijać podbitkę bezpośrednio do deski czołowej?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.01.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Niczym się nie różni. No może grubością i szerokością. Spodnią część można impregnować bezbarwnym drewnochronem (ja tak robię). Malowanie docelowe należy wykonać przed montażem. Po montażu ostatnia trzecia warstwa tzw. "półsuchym" pędzlem. Podbitkę montuj przy pomocy cienkich wkrętów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 29.01.2012 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Dziękuję za odpowiedź Mam jeszcze pytanie odnośnie wentylacji. Pod dachówką jest membrana. Rozumiem, że powinienem zrobić wentylację w podbitce. Czy wystarczy, że np.: co trzeciej desce wytnę powiedzmy 1/3 długości pióra? Może ktoś poda ciekawe linki na gotowe wywietrzniki, które można zastosować w podbitce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.01.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 W Twoim przypadku nie ma potrzeby wentylowania przez podbitkę. Tak wentylacja jest konieczna gdy krycie wstępne wykonane jest papą na deskowaniu lub OSB. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 13.02.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Moja podbitka była malowana dwa razy bezbarwnych impregnatem (drewnochron) oraz dwa razy lakierobejcą (tylko jedna strona) z vidaronu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ralfA4 13.02.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) Ja sie podepne i mam takie pytanko , planuje na dach pelne deskowanie , krycie papa i nadbitke .Mam deski szalunkowe calowe ktore chce wykozystac na deskowanie , orientowalem sie z boazeria na nadbitke i ma ona grubosci 14 ,19 mm nie spotkalem calowej i jak te wymiary pogodzic.Czy jest jakis sposob czy musze szukac stolarza ktory wykona mi calowa nadbitke?Krycie docelowe dachowka. Edytowane 13 Lutego 2012 przez ralfA4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.02.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Daj grubszą kontrłatę. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.02.2012 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Matematyka dość prosta tak jak wspomniał Jan a dokładniej: nadbitka 14mm + kontrłata 4 cm a na pozostałej części dachu 3 cm, analogicznie nadbitka 19 mm + kontrłata 3 cm a na pozostałej części dachu 2,5 cm. Różnica 1 mm nie ma żadnego znaczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 06.05.2012 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Witam, po dłuższej przerwie, reaktywuję temat ponieważ dopiero teraz zajmuję się podbitką. Ja będę miał podbitkę pomalowaną jasnym kolorem, więc będą widoczne wkręty do drewna (podbitka prostopadła do ściany) Kiedyś widziałem podbitkę drewnianą, na której nie mogłem dopatrzyć się żadnego gwoździa ani wkręta. Czy są jakieś takie uchwyty jak np do paneli ściennych coby nie było widać wkrętów? Albo wyjaśnijcie mi jak oni zrobili tę podbitkę (też prostopadła do ścian) A drugie pytanie jeśli już bym montował tę podbitkę wkrętami to czy wystarczy jak będę dawał po jednym wkręcie na środku ,czy też zaleca się po 2 wkręty żeby nie powykręcało podbitką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.05.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Po dwa na jedną deskę czyli po jednym na stronę. Wkręcać nie po środku tylko bliżej krawędzi. Jak zastosujesz cienkie wkręty ocynkowane w złotym kolorze to nic nie będzie widać. Tamten montaż mógł być robiony gwoździami z uciętymi łebkami albo bitymi przez wpust. Możesz poszukać specjalnych blaszek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 13.05.2012 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie. Część niewidoczną podbitki mam pomalowaną dwukrotnie fobosem oraz raz drewnochronem. Czy to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ganiutek 14.05.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 A ja mam pytanie trochę z innej beczki - też o podsufitkę, ale nie drewnianą. Mianowicie interesuje mnie poza drewnianą - którą polecacie: pcv typu siding czy blachę? Dekarze radzili blachę (tzn stal) - ale ktoś inny nam zdradził, że blachę się łatwiej układa i dlatego dekarze ją wolą montować. Argument negatywny dla pcv - podobno się wyginają po jakimś czasie i mogą tracić kolor. My braliśmy pod uwagę pcv typu siding w kolorze złoty dąb producent Bryza lub Gramat - ceny zbliżone, ok 32 zł za m kw. Blacha niby jest trwalsza ale mnie się nie podoba wizualnie - siding bardziej przypomina boazerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.05.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Jaki masz dach? Pierwsze słyszę aby stalową się łatwiej układało. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.05.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 ...dwukrotnie fobosem oraz raz drewnochronem. Czy to wystarczy? Aż nadto. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ganiutek 14.05.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Jaki masz dach? Pierwsze słyszę aby stalową się łatwiej układało. Pozdrawiam. Dwuspadowy, deskowany - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, blachodachówka.http://imageshack.us/photo/my-images/803/zdjcia038.jpg/, w dwóch miejscach jest wypust ok 1 m - nad wejściem i nad tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.05.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Ma znaczenie gdyż w dachu kopertowym podbitkę z reguły montuje się poziomo. U Ciebie dwuspadowy można poziomo i po krokwiach. Jak planujesz? Jak poziomo to trzeba będzie deklować boczne trójkąty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 14.05.2012 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Dziękuję Panie Andrzeju za odpowiedź. Nie pomyślałem, że po malowaniu Fobosem może wyjść sól na powierzchnię boazerii. Żeby ją usunąć wystarczy jednokrotne przemycie ciepłą wodą z jakimś detergentem czy też usunięcie będzie bardziej skomplikowane?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.05.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 No chyba widocznej części nie malowałeś Fobosem? Detergent nic tu nie da bo to sól a nie tłuszcz. Woda rozcieńczy i rozprowadzi sól. Myślę, że lepiej wyszczotkować na sucho. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 15.05.2012 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 No chyba widocznej części nie malowałeś Fobosem? . Niestety pomalowałem... Mam nadzieje, że w przyszłości nie będą się pokazywać białe plamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ganiutek 16.05.2012 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Ma znaczenie gdyż w dachu kopertowym podbitkę z reguły montuje się poziomo. U Ciebie dwuspadowy można poziomo i po krokwiach. Jak planujesz? Jak poziomo to trzeba będzie deklować boczne trójkąty. Pozdrawiam. Planujemy poziomo jednak. Ale jaki materiał polecasz prócz drewna? Blacha czy pcv? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts