iwonaradwan 24.01.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Witam. Czy to prawda ze zmieniły sie zasady budowania bliżej niż te 4 metry od granicy. Geodeta poinformował nas, ze od grudnia, jesli chcemy sie budowac 3 metry od granicy (mamy wąską działeczke)..to trzeba na nowo wyznaczyc granice z sąsiadem. No i rzucił cennikiem... Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 24.01.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Może poproś geodetę żeby podał Wam przepis i paragraf który o tym mówi, czytałem ostatnie rozporządzenie dotyczące geodezji i nic takiego nie znalazłem, no chyba że dotyczy to prawa budowlanego, ale nic takiego nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.01.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jeśli działka ma mniejszą szerokość niż 16m, to ustawowo można budować w odległości 1,5m od granicy lub nawet w granicy dla ściany bez okien i wykonanej jako oddzielenia p.poż. Zawsze można budować w odległości mniejszej niż 3m dla ściany bez okien, pod warunkiem, że ściana ta będzie oddzielenia p.poż. Jeśli granica z sąsiadem nie jest „pewna”, to być może, korzystne jest wznowienie granic, aby ustrzec się przed późniejszymi (ewentualnymi) kłopotami i kosztami – nie wynika to jednak z jakiś nowych przepisów, tylko ze zdrowego rozsądku inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaradwan 24.01.2012 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 A wiec z tego co na ta godzine sie dowiedziałam...owszem przy składaniu pozwolenia na budowe wystarczy mapa do celów projektowych.. jak dawniej tutaj sie nic nie zmieniło.Natomiast geodeta przy "tworzeniu" takowej mapy musi wytyczyc granice z sasiadem ..(od grudnia 2011) Sami geodeci sie jeszcze placza (przynajmniej w naszym ośrodku), poniewaz inwestor nie ma obowiazku wytyczenia na nowo tych granic do pozwolenia, co za tym idzie nie płaci za to wytyczenie. Geodeci za darmo nie chca robic.. a bez granic ośrodek nie przyjmie od geodety mapy do zasobów... I koło sie zamyka...Czyli mam mape ale cóż z tego jak geodeta nie moze sie dogadac z ośrodkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 24.01.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 To że na mapie do celów projektowych są granice działki to normalka i żadne nowe przepisy tego nie zmieniły, pewnie sprawa dotyczy powiatów gdzie nie ma załoznej ewidencji gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaradwan 24.01.2012 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Gmina ewidencje gruntów prowadzi..Chodzi o coś czego sami jeszcze nie wiedza a mnie szlag trafia..Słowa geodety : " dzis bedzie zebranie z Panią naczelnik Geodezji i wtedy bede wiedział czy potrzebne bedzie oświadczenie, ze inwestor buduje 4 metry od granicy.. jesli bedzie chciał mniej np 3 metry to wtedy prawdopodobnie trzeba bedzie dodatkowo wyznaczyc granice.."Do jutra ma sie wyjasnić..obdzwoniłam pół miasta i nikt nic nie wie. Architektura tez nic nie wie oni granic nie chca tylko Mapke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaradwan 24.01.2012 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 OFICJALNY KOMUNIKAT GEODEZJA WARSZAWA na pytanie o mape do celów projektowych dla budynku budowanego mniej niż 4 metry od granicy. Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 9 listopada 2011 r. w sprawie standardów technicznych wykonywania geodezyjnych pomiarów sytuacyjnych i wysokościowych oraz opracowywania i przekazywania wyników tych pomiarów do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego w paragrafie 79 wprowadziło wymóg ustalenia granic w przypadku, kiedy planowana inwestycja jest bliżej niż 4m od granicy. Architektura nie ma tutaj nic do tego. Geodecie nie przyjmą do zasobu operatu bez odniesienia się do wymienionego paragrafu. Przyjęcie do zasobu jest warunkiem nadania mapom wykonanym przez geodetę cech dokumentu. Czyli nie da się inaczej, trzeba zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.01.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Nie jest to do końca prawdą, bo zapis jest taki: § 79. 5. W przypadku gdy przedmiotem planowanej inwestycji są budynki sytuowane w odległości nie większej niż 4,0 m od granicy nieruchomości, a jednocześnie w PZGiK brak jest danych określających położenie punktów granicznych z wymaganą dokładnością, wykonawca pozyskuje niezbędne dane dotyczące tych punktów w drodze pomiaru. 6. Pomiar punktów granicznych, które nie są na gruncie oznaczone w postaci znaków granicznych, poprzedzają czynności mające na celu ustalenie położenia tych punktów na gruncie w trybie przepisów wydanych na podstawie art. 26 ust. 2 ustawy lub w trybie przepisów art. 39 ustawy. Pogrubienie moje, bo musi być ten warunek spełniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaradwan 24.01.2012 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Wszystko fajnie.. tylko ja tego absolutnie nie potrzebuje do pozwolenia na budowe .... tutaj nic sie nie zmienilo...chcą tylko i wyłacznie mapke.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.01.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) To sobie ją idź kupić Jesli nie potrzebujesz do celów projektowych to nie potrzebujesz. Ale jeśli składasz PnB to potrzebujesz mapy do celów projektowych (a nie "mapki") Mapa do celów projektowych – opracowanie kartograficzne w geodezji obejmujące przygotowanie dokumentacji geodezyjnej (mapy sytuacyjno-wysokościowej) niezbędnej do wykonania projektu budowlanego na terenie Polski. Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaradwan 25.01.2012 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 To sobie ją idź kupić Jesli nie potrzebujesz do celów projektowych to nie potrzebujesz. Ale jeśli składasz PnB to potrzebujesz mapy do celów projektowych (a nie "mapki") Mapa do celów projektowych – opracowanie kartograficzne w geodezji obejmujące przygotowanie dokumentacji geodezyjnej (mapy sytuacyjno-wysokościowej) niezbędnej do wykonania projektu budowlanego na terenie Polski. OJej naprawde mi pomogłaś..naprawdę.. To ze ja mam 6 (teraz juz 7) postów a ty ponad 33 tysiace , nie oznacza ze nie wiem co to jest mapa do celów projektowych. Błyskotliwosc ludzi czasami mnie powala... A jesli chodzi o ten przepis...spokojnie można go ominąc, bo jak to bywa w naszym kraju.. "luka w prawie" i z tego skorzystam. Wiecej info na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.01.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Wszystko fajnie.. tylko ja tego absolutnie nie potrzebuje do pozwolenia na budowe .... tutaj nic sie nie zmienilo...chcą tylko i wyłacznie mapke.. Odpowiedziałam na Twój post - nie wiem dlaczego się tak irytujesz. PIszesz,że nie potrzebujesz do pozwolenia na budowę. NIe wiem do czego potrzebujesz - może do WZ - więc wtedy nie potrzebujesz mapy do celów projektowych. Może po prostu więcej informacji zamiast się obrażać ... P.s. nie zwracam uwagi ile kto ma postów, ale widać dla Ciebie to ważne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaradwan 25.01.2012 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Odpowiedziałam na Twój post - nie wiem dlaczego się tak irytujesz. PIszesz,że nie potrzebujesz do pozwolenia na budowę. NIe wiem do czego potrzebujesz - może do WZ - więc wtedy nie potrzebujesz mapy do celów projektowych. Może po prostu więcej informacji zamiast się obrażać ... P.s. nie zwracam uwagi ile kto ma postów, ale widać dla Ciebie to ważne... tak to jest jak sie czyta jeden post wyrywkowo a nie temat od poczatku. gdybys przeczytała, wiedziałą bys czego nie potrzebuje do pozwolenia na budowe. A samą ironia było napisanie regułki mapy do celów projektowych... i poprostu zaleciało "znajomościa tematu".. TEMAT JAK DLA MNIE OSIĄGNĄŁ FINISZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts