Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyłaz dachowy - robić?

wujekwiesiek

Recommended Posts

zależy ile takich stopni będziesz musiał zamontować zamiast wyłazu

stopnie są dość drogie

wyłaz na zimę można zakryć aby mniej ciepła przez niego uciekało

jeszcze nie spotkałem się z tym aby wyłaz komuś zgnił

no chyba że był robiony przez cieślę czy dekarza a nie zakupiony np fakro itp

Stopni byłoby sporo, bo dach wysoki, dwuspadowy. Znajomy dekarz mówi, żeby te stopnie mój wykonawca na budowie zrobił z blachy. Z kolei mój wykonawca mówi, że kiepsko bedzie wyglądać.

Ja się skłaniam ku wyłazowi, bo wygodniej i strych doświetli, ale zastanawia mnie właśnie to, co mówi znajomy - że są jakieś problemy z tymi wyłazami.

Chcę skonfrontować z użytkownikami...

Jak poprawnie wyłaz założony, to nic nie ma prawa przeciekać i gnić. Montaż i konstrukcja podobna do okien dachowych, więc dlaczego miałoby się tam coś dziać.

Jeżeli da się go zamontować tuż przy kominie / nad kominem, to odpada Ci montaż ławeczek czy innych cudów, więc sumarycznie taniej wyjdzie.

Na stopnie kominiarskie trzeba jakoś wejść, więc albo wychodzenie przez okno dachowe (musi być odpowiednio otwierane), albo z drabiny.

Zimą masz je pod śniegiem ;)

Dodatkowo takie okno to światło na strychu, więc w dzień nie trzeba palić światła jeżeli masz tam składzik.

Ja mam u siebie dwa wyłazy przy każdym kominie (są w dwóch przeciwległych rogach dachu). Nic się z nimi nie dzieje od 3 lat.

Strych bedzie nieizolowany. Jestem po rozmowie z wykonawcą. Ustaliliśmy, że robimy wyłaz. Bierzemy roto, żeby pasował do okien. Też mi się wydaje, że skoro takie rozwiązania się stosuje, to znaczy, że się sprawdzają. Tak samo jak okna. Wyłaz też ma swój kołnierz, a że nie ocieplony... Na strychu nie musi być ciepło. Zastanawia mnie tylko ta centralka wentylacji i rekuperator. Może to głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi... Czy wentylacja i rekuperator może stać w zimnym , nieizolowanym pomieszczeniu?

Strych bedzie nieizolowany. Jestem po rozmowie z wykonawcą. Ustaliliśmy, że robimy wyłaz. Bierzemy roto, żeby pasował do okien. Też mi się wydaje, że skoro takie rozwiązania się stosuje, to znaczy, że się sprawdzają. Tak samo jak okna. Wyłaz też ma swój kołnierz, a że nie ocieplony... Na strychu nie musi być ciepło. Zastanawia mnie tylko ta centralka wentylacji i rekuperator. Może to głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi... Czy wentylacja i rekuperator może stać w zimnym , nieizolowanym pomieszczeniu?

reku może stać na nieogrzewanym ale musisz go jakoś dodatkowo ocieplić

zrobić skrzynkę ze styro lub owinąć wełną