wujekwiesiek 24.01.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Znajomy dekarz mówi, żeby nie robić, tylko dać stopnie kominiarskie. A nie robic dlatego, że to nieocieplone okno, że może podciekać i gnić i ogólnie stwarzać problemy. CO robić? A jeśli montować to jaki możecie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skowronp 24.01.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Ja mam założone FAKRO nad garażem (strych nieocieplony - taka graciarnia). Ciepło przez to ucieka bezproblemowo ... jednak walor użytkowy jest spory - już kilka razy wchodziłem na dach i doceniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekwiesiek 24.01.2012 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 A ile czasu już go użytkujesz? i czy przez ten czas nie miałeś z nim jakichs problemów?U mnie ma być na nieuzytkowym strychu, czyli nad poddaszem. Planuję tam postawić centralkę wentylacji mechanicznej, ale centralka będzie stała dość daleko od wyłazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 24.01.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 zależy ile takich stopni będziesz musiał zamontować zamiast wyłazustopnie są dość drogiewyłaz na zimę można zakryć aby mniej ciepła przez niego uciekałojeszcze nie spotkałem się z tym aby wyłaz komuś zgniłno chyba że był robiony przez cieślę czy dekarza a nie zakupiony np fakro itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekwiesiek 24.01.2012 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Stopni byłoby sporo, bo dach wysoki, dwuspadowy. Znajomy dekarz mówi, żeby te stopnie mój wykonawca na budowie zrobił z blachy. Z kolei mój wykonawca mówi, że kiepsko bedzie wyglądać. Ja się skłaniam ku wyłazowi, bo wygodniej i strych doświetli, ale zastanawia mnie właśnie to, co mówi znajomy - że są jakieś problemy z tymi wyłazami. Chcę skonfrontować z użytkownikami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.01.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jak poprawnie wyłaz założony, to nic nie ma prawa przeciekać i gnić. Montaż i konstrukcja podobna do okien dachowych, więc dlaczego miałoby się tam coś dziać. Jeżeli da się go zamontować tuż przy kominie / nad kominem, to odpada Ci montaż ławeczek czy innych cudów, więc sumarycznie taniej wyjdzie. Na stopnie kominiarskie trzeba jakoś wejść, więc albo wychodzenie przez okno dachowe (musi być odpowiednio otwierane), albo z drabiny. Zimą masz je pod śniegiem Dodatkowo takie okno to światło na strychu, więc w dzień nie trzeba palić światła jeżeli masz tam składzik. Ja mam u siebie dwa wyłazy przy każdym kominie (są w dwóch przeciwległych rogach dachu). Nic się z nimi nie dzieje od 3 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 24.01.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Z poprawnie założonym włazem Fakro czy Velux nie będzie żadnych problemów. Zakładaj i już. A ten stryszek będziesz miał izolowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 24.01.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 mi dekarze też same wady stopni wskazywali- że niestabilne i tylko dla kominiarza, a właściwie do odbioru, bo też niechętnie po nich wchodzą- że wygląd średni- że koszt duży co do wyłazu to idealnie pasuje do nieocieplonego stryszku, gorzej jak postanowimy go jednak ocieplić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekwiesiek 25.01.2012 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Strych bedzie nieizolowany. Jestem po rozmowie z wykonawcą. Ustaliliśmy, że robimy wyłaz. Bierzemy roto, żeby pasował do okien. Też mi się wydaje, że skoro takie rozwiązania się stosuje, to znaczy, że się sprawdzają. Tak samo jak okna. Wyłaz też ma swój kołnierz, a że nie ocieplony... Na strychu nie musi być ciepło. Zastanawia mnie tylko ta centralka wentylacji i rekuperator. Może to głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi... Czy wentylacja i rekuperator może stać w zimnym , nieizolowanym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.01.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 co do wyłazu to idealnie pasuje do nieocieplonego stryszku, gorzej jak postanowimy go jednak ocieplić...Dla ocieplonych to są okna z możliwością otwierania na bok. Wtedy spokojnie można wyjść i wyglądnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 27.01.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Strych bedzie nieizolowany. Jestem po rozmowie z wykonawcą. Ustaliliśmy, że robimy wyłaz. Bierzemy roto, żeby pasował do okien. Też mi się wydaje, że skoro takie rozwiązania się stosuje, to znaczy, że się sprawdzają. Tak samo jak okna. Wyłaz też ma swój kołnierz, a że nie ocieplony... Na strychu nie musi być ciepło. Zastanawia mnie tylko ta centralka wentylacji i rekuperator. Może to głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi... Czy wentylacja i rekuperator może stać w zimnym , nieizolowanym pomieszczeniu? reku może stać na nieogrzewanym ale musisz go jakoś dodatkowo ocieplić zrobić skrzynkę ze styro lub owinąć wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts