Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dom ekologiczny to dom naładowany techniką?

Recommended Posts

ZX5 wyróżnia prostota i nowoczesność. Podłużne okna, liczne przeszklenia, prawie płaski dach ukryty za attyką i taras na piętrze to tylko niektóre z zalet nowoczesnej architektury. Połączenie stali, egzotycznego drewna i ciosanego kamienia na elewacji doskonale komponuje się z chłodną bielą tynku.
nie bo bo się zrzygam !!! jak takie coś czytam !

co tam jest ekologicznego ? byłem zobaczyłem i stawiam na tym krzyżyk ekologiczny ... ekologi zero.

zero ...

Drewno egzotyczne, stal ? co to ma z ekologią i poprawą kosztów związanego ? nic.

A te domy to takie klepaki jakich pełno w całym necie.

• Odpowiedzi 332
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie bo bo się zrzygam !!! jak takie coś czytam !

co tam jest ekologicznego ? byłem zobaczyłem i stawiam na tym krzyżyk ekologiczny ... ekologi zero.

zero ...

Drewno egzotyczne, stal ? co to ma z ekologią i poprawą kosztów związanego ? nic.

A te domy to takie klepaki jakich pełno w całym necie.

Bo eko to teraz szow bp jabłka koleżanki rodzice mają sady i jabłka po zebraniu są separowane od liści itp przyjeżdża klient i chce kopić te z listkami bo mówi że sprzedaje tylko ekologiczne jabłka buhahaha :lol2:

co Was boli jak ktoś jest nowy a chce doradzić ? nie rozumiem

Bo tu nie ma ani kszty ekologii . http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekologia

Z tego bym wnioskował że bardziej ekologicznym jest dom murowany niż drewniany.

Ponieważ Rośliny potrzebują ciepła CO2 i słoneczka oraz wody do rozwoju, CO2 zapewniamy jej jak wypalamy cementy lub cegły. Dzięki zwiększonej ilości CO2 . To Straszliwe CO2 nie pozwala sie planecie wychłodzić. Dzięki temu życie może się rozwijać.

Oczywiście demagogia i ekopropaganda nawoływana w mediach weszła tak w głowę że większość to przyjęła jako prawdę.

że stopią się lodowce i nas zaleje i o wiele straszniejsze rzeczy, że jesteśmy zagrożeniem dla planety itd.

Zagrożeniem do planety byli Japończycy podczas tsunami, lub ci ludzie z Pompeji, oni byli zagrożeniem pewno!!!

Lodowce jak się roztopią to poziom wód się nie zmieni, nawet się zmniejszy, dowód wrzuć kostkę lodu do szklanki i zobacz jaki będzie miała poziom po jej rozpuszczeniu!!!@@@

więc jak ktoś pisze dom ekologiczny z drewna egzotycznego to jest zwykły marketingowy bubel nakręcony przez eko terorystów:P

• 3 months później...
Warto pamiętać że miedź jest stosowana nie tylko ze względu na oszczędność energii, ale także jej długi okres eksploatacji: http://www.miec-miedz.pl/zalety/d%C5%82ugi-okres-eksploatacji/ Raz położone instalacje miedziane będą służyły o wiele dłużej niż te wykonane z innych materiałów.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Wracając do głównego wątku, to powiem że moim zdaniem dom ekologiczny nie musi być naładowany techniką. Dom ekologiczny to taki, który efektywnie wykorzystuje dostarczoną do niego energię, czyli np energię dostarczoną na ogrzewanie domu. W tym wypadku nie potrzeba wielkiej techniki tylko bloczek betonu komórkowego, który ma najlepszy wsp przewodzenia ciepła i zapewnia zatrzymanie najwiekszej ilości dostarczonej energii wewnątrz domu. Tutaj ekologia polega na racjonalnym zużywaniu zasobów energetycznych - a przez to naszych srodków finansowych (ekonomia).

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Ekologia, ostatnio sporo różnych punktów widzenia, wychodzi na to że Diesel jest b.eko niż te wszystkie eko na prąd, a jak to jest w domach, czy te wszystkie eko bajery to nie ściema lobby producentów by wyciągnąć kaskę, itp

Ciekaw jestem obiektywnych opinii, jesli takie istnieją:)?

ja myślę, że wystarczy jedno a dobre rozwiązanie eko, aby domek był energooszczędny, nie trzeba go koniecznie ładować wszystkim co możliwe; my mamy kolektory słoneczne na dachu (polskie geres asco) i jestesmy z zoną zadowoleni - woda cieplutka bez zadnych dodatkowych kosztow, a i nie mam wyrzutów sumienia, ze zatruwam dzieci spalając węgiel w piecu :/ kolektorki to fajne rozwiązanie, polecamy

a i nie mam wyrzutów sumienia, ze zatruwam dzieci spalając węgiel w piecu :/
kwestia spojrzenia ... jak bym ci przyszedł i na srał do studni/ wodociągu to byś mnie chciał ubić ... ja bym ci powiedział smacznego ... nic ci będzie.

Wyobraź sobie iż nerki w porywach mają przefiltrować z 3 -4 litry płynów ... zjadasz z jakieś 1,5 kg .czegoś tam ...

ale płuca średnio 20-25 kg powietrza dziennie przetwarzają ... ale co tam ...

jak się jest nieświadomym to ...

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
kwestia spojrzenia ... jak bym ci przyszedł i na srał do studni/ wodociągu to byś mnie chciał ubić ... ja bym ci powiedział smacznego ... nic ci będzie.

Wyobraź sobie iż nerki w porywach mają przefiltrować z 3 -4 litry płynów ... zjadasz z jakieś 1,5 kg .czegoś tam ...

ale płuca średnio 20-25 kg powietrza dziennie przetwarzają ... ale co tam ...

jak się jest nieświadomym to ...

Zły przykład bo to się w płucach wchłonie i tak do nerek trafi . :rolleyes: ( a potem w zależności co to za g... albo wydalisz albo zakumulujesz ).

• 1 month później...
sprecyzuj słowo "opłacalność"

Coś takiego:

Potrzebna moc: około 1 kW

Cena urządzeń: około 10 – 12 tys. zł

Roczna produkcja energii: około 1700 – 1800 kWh

Roczne oszczędności: około 700 – 800 zł

Czas zwrotu inwestycji: około 15 – 17 lat*

Macie tu porównanie kosztów różnych rodzajów więc można wyczytać. ;)

http://marketmoney.pl/artykuly/odnawialne-zrodla-energii---tania-i-ekologiczna-alternatywa,15,0,1518607.html?rfguidfo

Coś takiego:

Potrzebna moc: około 1 kW

Cena urządzeń: około 10 – 12 tys. zł

Roczna produkcja energii: około 1700 – 1800 kWh

Roczne oszczędności: około 700 – 800 zł

Czas zwrotu inwestycji: około 15 – 17 lat*

Macie tu porównanie kosztów różnych rodzajów więc można wyczytać. ;)

http://marketmoney.pl/artykuly/odnawialne-zrodla-energii---tania-i-ekologiczna-alternatywa,15,0,1518607.html?rfguidfo

daj coś aktualnego, bo ceny sprzed 2 lat nie pasują do rzeczywistości

Wartość z montażem instalacji 1,5kWp na dzień dzisiejszy to 8-9 tyś złotych, a im większa instalacja tym relatywnie taniej za 1kWp

Edytowane przez gentoonx