Wojtko55 06.02.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 No tak to bardziej jest dom pasywny z zachowaniem wszystkich zasad np. włąsnie własnego źródła ciepła jak pompa ciepła, instalacja solarna lub właśnie zwarta konstrukcja gdzie nawet drzewa iglaste powinny sadzić się od północy. no ale właśnie koszt wybudowania takiego domu jest wyższy ok. 10-15%. Ale zgadzam się z forumowiczem u góry, że dom inteligentny to to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interiors 21.04.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Wg domy inteligentne to termin wymyślony tylko po to żeby od nas wyciągać kasę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnabba 13.07.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Ja dom inteligentny rozumiem przez, jak już ktoś wspomniał, napakowany odpowiednimi urządzeniami - tak żebym mógł z telefonu włączać światło, zasuwać rolety, z zaawansowanym systemem alarmowym itp. wszystko intuicyjne i przemyślane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanisław. 15.07.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Wystarczy więc zaprojektować dom w stylizacji nowoczesnej, który idealnie wpasuje się w pomieszeniach domu jak i ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtko55 24.08.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Ja już te pieniądze wolałbym wydać na dom pasywny, który na pewno da spore ozczędności na ogrzewaniu niż naładowany przeróźną technologią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
singnoral 26.08.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Wydaje mi się, że dom ekologiczny, to taki, który jak najlepiej współegzystuje ze środowiskiem naturalnym, ale też jest domem, w którym zwracają się inwestycje. Tak się dzieje w przypadku kolektorów słonecznych Moim marzeniem jest budowa domu na wsi z pompami ciepła, centralnym odkurzaczem, gdzie wnętrze będzie drewniane - ściany, podłogi, meble! Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez finlandia Moderowano link reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzozama 24.09.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Uważam, że ekologiczne mieszkanie zależy od mieszkańców a nie od domu. Oczywiście, w domu inteligentnym życie w zgodzie z naturą jest pewnie łatwiejsze, ale nie uda się tego osiągnąć, jeśli nie włączymy w głowie trybu myślenia EKO Nawet drobne, codzienne czynności mogą mieć wpływ na nasze samopoczucie, a także na stan portfela. Czasami wystarczy wymienić stare żarówki na ledowe albo zrezygnować z czajnika gazowego na rzecz elektrycznego i już jesteśmy bardziej oszczędni. Zresztą, jest fajny artykuł , który podrzuca kilka wskazówek. Edytowane 4 Października 2015 przez joliska link reklomy znikł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba8585854 03.10.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2015 (edytowane) Edytowane 4 Października 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokosanka85 19.10.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) A co powiecie na przykład na kontrolowanie naszego ogrzewania za pomocą urządzeń mobilnych? Mega rozwiązanie i oszczędność. Warto sobie trochę na ten temat poczytać: Edytowane 26 Listopada 2015 przez panfotograf spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 03.11.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Uważam, że technika posuwa się jak najbardziej do przodu i nie są to sposoby na wyciaganie kasy. Niestety jak narazie wszytsko co jest ekologiczne jest zaarzem droższe. Bardzo podoba mi sie pomysł domu ze zbiornikami pod fundamentami, w których przechowywana jest deszczowka. Genialny pomyslGdyby był genialny wszyscy by je instalowali. A że jest beznadziejny... Policz koszt zbiorników, pomp itd - zwrot inwestycji pewnie po 60 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokosanka85 25.11.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Niekoniecznie, myślę, że to raczej kwestia świadomości. Owszem, na początku koszty mogą się wydawać większe, ale to się zwraca i raczej nie po 60 latach. Poza tym są różnego rodzaju programy, które dofinansowują montaż kotłów czy pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleks. 17.12.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Najbardziej ekologiczne są najprostsze rozwiązania, których proces produkcyjny nie ingeruje w środowisko naturalne. Ja bym zapytał o inną rzecz, co jest gorsze nieekologiczny dom, czy nieekologiczny domownik? Co bardziej szkodzi środowisku naturalnemu? W pełni się zgadzam, oczywiście - cena urządzeń - zysk producentów, ale jest też mnósto potwierdzonych badań uzasadniających celowość korzystania z takich urządzeń...oczywiście wszystko z głową i umiarem - tam, gdzie rzeczywiście jest to zasadne. "W mieście, tam gdzie jest gaz lub energia z kogeneracji, może się okazać że kolektory, turbiny wiatrowe czy pompy ciepła są ekonomicznie nieuzasadnione." Zapewne, ale gdzie indziej będą uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan89 10.01.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Dla mnie do ekologiczny to dom przede wszystkim pasywny. Owszem, urządzenia pozyskujące odnawialną energię są wskazane, ale kosztowne. Co prawda do pasywny jest droższy od tradycyjnego, ale prognozuje się, że za jakiś czas cena się zrówna. Zresztą wymogi prawne doprowadzą do tego, że tylko takie domy będzie się budować, wzrośnie popyt na materiały do budowy takich domów i ceny spadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.01.2016 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Niestety dyskusyjny jest komfort mieszkania w domu pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaa900 24.02.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Bardziej można powiedzieć, ze domy pasywne są naładowane techniką, którą wykorzystuje się do produkcji energii cieplnej lub elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.02.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Niestety dyskusyjny jest komfort mieszkania w domu pasywnym. Ciekawa teza, możesz rozwinąć? mówiąc o komforcie mówisz o odczuwaniu ciepła, o użytkowaniu? Sugerujesz, że dom pasywny to taka złota i wyidealizowana klatka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 23.03.2016 04:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Najważniejszym elementem technicznym w domu pasywnym jest piekarnik zaraz za rekuperatorem daje najwięcej ciepła i spokojnie po pieczeniu ogrzeje 200 m2 domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.03.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Bardzo podoba mi sie pomysł domu ze zbiornikami pod fundamentami, w których przechowywana jest deszczowka. Genialny pomysl Na czym polega sens tego pomysłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dresiak 27.04.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 tak na temat bio masy jest to totalny fake w jednej z elektrociepłowni miałem okazje robić rozmawiałem z wieloma ludźmi na ten temat jak się robi bio masę ? ścina się zdrowe drzewa w Polsce mieli na papkę miesza się z różnymi rodzajami lupek ziaren słonecznikowe i inne (ale tylko 20% to prawdziwy odpad) reszta to prawdziwe zdrowe mielone drzewo dosypuje się do węgla i ekologia jak się patrzy elektro ciepłownia bierze kolosalne pieniądze za to że "chronią środowisko" dostawcy biorą pieniądze za transport tych tzw łupków gdyby ekolodzy walczyli o środowisko a nie zostaliby kupieni przez firmy które na tym zarabiają byłoby ok a kaloryczność takiego opału w stosunku do węgla spada o 30% oczywiscie mowie o elektrowni Robi się jakas masakra z tego wszystkiego. Wszędzie kombinacje i machloje. I nikt prawdy nie powie. Przymierzam się do budowy domu, oczywiście energooszczędnego o powierzchni 100 m kw ,jedna firma zaczęła mi wciskać pompy ciepła. nie wydaje mi się jednak, aby przy tak niewielkiej powierzchni była ona konieczna. Na pewno da się to zrobić taniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.04.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Robi się jakas masakra z tego wszystkiego. Wszędzie kombinacje i machloje. I nikt prawdy nie powie. Przymierzam się do budowy domu, oczywiście energooszczędnego o powierzchni 100 m kw ,jedna firma zaczęła mi wciskać pompy ciepła. nie wydaje mi się jednak, aby przy tak niewielkiej powierzchni była ona konieczna. Na pewno da się to zrobić taniej.... A dlaczego od razu zakładasz że jest drogo? Skoro dopiero zamierzasz budować dom, to projektant ma duże pole po manewru i może naprawdę ciekawie i ekonomicznie wszystko zaprojektować. Czemu jesteś uprzedzony do pomp ciepła? Wiesz, że może ona kosztować tyle co instalacja oparta o kocioł na ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts