Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dom ekologiczny to dom naładowany techniką?

Recommended Posts

No tak to bardziej jest dom pasywny z zachowaniem wszystkich zasad np. włąsnie własnego źródła ciepła jak pompa ciepła, instalacja solarna lub właśnie zwarta konstrukcja gdzie nawet drzewa iglaste powinny sadzić się od północy. no ale właśnie koszt wybudowania takiego domu jest wyższy ok. 10-15%. Ale zgadzam się z forumowiczem u góry, że dom inteligentny to to nie jest :)

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 332
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
  • 1 month później...
Wydaje mi się, że dom ekologiczny, to taki, który jak najlepiej współegzystuje ze środowiskiem naturalnym, ale też jest domem, w którym zwracają się inwestycje. Tak się dzieje w przypadku kolektorów słonecznych :spam: Moim marzeniem jest budowa domu na wsi z pompami ciepła, centralnym odkurzaczem, gdzie wnętrze będzie drewniane - ściany, podłogi, meble! Edytowane przez finlandia
Moderowano link reklamowy

• 5 weeks później...
Uważam, że ekologiczne mieszkanie zależy od mieszkańców a nie od domu. Oczywiście, w domu inteligentnym życie w zgodzie z naturą jest pewnie łatwiejsze, ale nie uda się tego osiągnąć, jeśli nie włączymy w głowie trybu myślenia EKO :) Nawet drobne, codzienne czynności mogą mieć wpływ na nasze samopoczucie, a także na stan portfela. Czasami wystarczy wymienić stare żarówki na ledowe albo zrezygnować z czajnika gazowego na rzecz elektrycznego i już jesteśmy bardziej oszczędni. Zresztą, jest fajny artykuł , który podrzuca kilka wskazówek. Edytowane przez joliska
link reklomy znikł

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Uważam, że technika posuwa się jak najbardziej do przodu i nie są to sposoby na wyciaganie kasy. Niestety jak narazie wszytsko co jest ekologiczne jest zaarzem droższe. Bardzo podoba mi sie pomysł domu ze zbiornikami pod fundamentami, w których przechowywana jest deszczowka. Genialny pomysl
Gdyby był genialny wszyscy by je instalowali. A że jest beznadziejny... Policz koszt zbiorników, pomp itd - zwrot inwestycji pewnie po 60 latach

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
Najbardziej ekologiczne są najprostsze rozwiązania, których proces produkcyjny nie ingeruje w środowisko naturalne. Ja bym zapytał o inną rzecz, co jest gorsze nieekologiczny dom, czy nieekologiczny domownik? Co bardziej szkodzi środowisku naturalnemu?

W pełni się zgadzam, oczywiście - cena urządzeń - zysk producentów, ale jest też mnósto potwierdzonych badań uzasadniających celowość korzystania z takich urządzeń...oczywiście wszystko z głową i umiarem - tam, gdzie rzeczywiście jest to zasadne. "W mieście, tam gdzie jest gaz lub energia z kogeneracji, może się okazać że kolektory, turbiny wiatrowe czy pompy ciepła są ekonomicznie nieuzasadnione." Zapewne, ale gdzie indziej będą uzasadnione.

• 4 weeks później...
Dla mnie do ekologiczny to dom przede wszystkim pasywny. Owszem, urządzenia pozyskujące odnawialną energię są wskazane, ale kosztowne. Co prawda do pasywny jest droższy od tradycyjnego, ale prognozuje się, że za jakiś czas cena się zrówna. Zresztą wymogi prawne doprowadzą do tego, że tylko takie domy będzie się budować, wzrośnie popyt na materiały do budowy takich domów i ceny spadną.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...
tak na temat bio masy jest to totalny fake w jednej z elektrociepłowni miałem okazje robić rozmawiałem z wieloma ludźmi na ten temat jak się robi bio masę ? ścina się zdrowe drzewa w Polsce mieli na papkę miesza się z różnymi rodzajami lupek ziaren słonecznikowe i inne (ale tylko 20% to prawdziwy odpad) reszta to prawdziwe zdrowe mielone drzewo dosypuje się do węgla i ekologia jak się patrzy elektro ciepłownia bierze kolosalne pieniądze za to że "chronią środowisko" dostawcy biorą pieniądze za transport tych tzw łupków gdyby ekolodzy walczyli o środowisko a nie zostaliby kupieni przez firmy które na tym zarabiają byłoby ok a kaloryczność takiego opału w stosunku do węgla spada o 30% oczywiscie mowie o elektrowni

Robi się jakas masakra z tego wszystkiego. Wszędzie kombinacje i machloje. I nikt prawdy nie powie. Przymierzam się do budowy domu, oczywiście energooszczędnego o powierzchni 100 m kw ,jedna firma zaczęła mi wciskać pompy ciepła. nie wydaje mi się jednak, aby przy tak niewielkiej powierzchni była ona konieczna. Na pewno da się to zrobić taniej....

Robi się jakas masakra z tego wszystkiego. Wszędzie kombinacje i machloje. I nikt prawdy nie powie. Przymierzam się do budowy domu, oczywiście energooszczędnego o powierzchni 100 m kw ,jedna firma zaczęła mi wciskać pompy ciepła. nie wydaje mi się jednak, aby przy tak niewielkiej powierzchni była ona konieczna. Na pewno da się to zrobić taniej....

A dlaczego od razu zakładasz że jest drogo? Skoro dopiero zamierzasz budować dom, to projektant ma duże pole po manewru i może naprawdę ciekawie i ekonomicznie wszystko zaprojektować. Czemu jesteś uprzedzony do pomp ciepła?

Wiesz, że może ona kosztować tyle co instalacja oparta o kocioł na ekogroszek?