MhUser 28.07.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2017 "Kolektory do podgrzewania ciepłej wody latem w domu dla 2-4 osób zwracają się po 15-25 latach, więc ich zakup jest nieuzasadniony ze względów ekonomicznych." zależy ile zużywasz wody ja zdecydowanie zużywam więcej niż 50l na osobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlukasiewicz 09.01.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Ostatnio byłem na prezentacji odnośnie nowoczesnych rozwiązań. Po prezentacji kolektorów wyszło na to, że słabo się one opłacają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 09.01.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Ostatnio byłem na prezentacji odnośnie nowoczesnych rozwiązań. Po prezentacji kolektorów wyszło na to, że słabo się one opłacają. Twój post jest bardzo ogólnikowy - słabo się opłacają? Wszystko zależy od całego systemu w budynku, a zwłaszcza od rodzaju budynku i sposobu jego użytkowania. O jakim przypadku konkretnie mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 09.01.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Twój post jest bardzo ogólnikowy - słabo się opłacają? Też wyliczałem i u mnie wyszło mi że kolektory słoneczne zwrócą mi się po około 25 latach. Mam kocioł na pellety, za ciepłą wodę płacę około 200 zł/ miesiąc. Ciepłą wodę kolektory grzały by 3-5 miesięcy w roku, czyli ok. 800 zł oszczędności na rok. Ile obecnie kosztują kolektory z montażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.01.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Też wyliczałem i u mnie wyszło mi że kolektory słoneczne zwrócą mi się po około 25 latach. Mam kocioł na pellety, za ciepłą wodę płacę około 200 zł/ miesiąc. Ciepłą wodę kolektory grzały by 3-5 miesięcy w roku, czyli ok. 800 zł oszczędności na rok. Ile obecnie kosztują kolektory z montażem? A jakie masz zużycie ciepłej wody i ile osób? 200 zł to dużo, nawet bardzo dużo. Ile energii z pelletu się na to składa? Są jeszcze PC do cwu, działają dłużej niż solary i kosztują mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 09.01.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 A jakie masz zużycie ciepłej wody i ile osób? 200 zł to dużo, nawet bardzo dużo. Ile energii z pelletu się na to składa? Są jeszcze PC do cwu, działają dłużej niż solary i kosztują mniej.200 zł poza okresem grzewczym. Kocioł zużywa sporo pelletu latem na grzanie samego siebie. Podobnie wyszłoby za prąd. A ile kosztuje PC do cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.01.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 200 zł poza okresem grzewczym. Kocioł zużywa sporo pelletu latem na grzanie samego siebie. Podobnie wyszłoby za prąd. A ile kosztuje PC do cwu? Poniżej 5k na pewno znajdziesz. Ale do samego CWU to mógłbyś Meetinga kupić i spiąć z CO, do -5 sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 09.01.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Poniżej 5k na pewno znajdziesz. Ale do samego CWU to mógłbyś Meetinga kupić i spiąć z CO, do -5 sobie poradzi.5 tys. to cena z montażem czy samo urządzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.01.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 5 tys. to cena z montażem czy samo urządzenie? Nie powinno być problemu przy usłudze i fakturze na 8% zmieścić się w 5k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 200 zł poza okresem grzewczym. Kocioł zużywa sporo pelletu latem na grzanie samego siebie. Podobnie wyszłoby za prąd. A ile kosztuje PC do cwu? A po czym wnosisz że prądem było by podobnie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Nie powinno być problemu przy usłudze i fakturze na 8% zmieścić się w 5k. A nie lepiej grzałką za 130 zeta... Nie obstwiałbym aby taka pompa przeżyła czas zwrotu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 10.01.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) A po czym wnosisz że prądem było by podobnie...?Bo mniej więcej tyle płaciłem za grzanie CWU prądem. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 10.01.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 A nie lepiej grzałką za 130 zeta... Nie obstwiałbym aby taka pompa przeżyła czas zwrotu...Czyli każdy proponuje świetne rozwiązanie, ale po przeliczeni okazuje się że każde jest do du.y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 10.01.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 słabo się opłacają? Wszystko zależy od całego systemu w budynku...Konsultancie Viessmann - powiesz ile kosztuje kolektor słoneczny do grzania CWU z montażem. Czy znowu schowasz głowę w piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 11.01.2018 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Konsultancie Viessmann - powiesz ile kosztuje kolektor słoneczny do grzania CWU z montażem. Czy znowu schowasz głowę w piasek? Witam, Zapraszam na priv Jeśli taka forma Ci nie odpowiada, to odsyłam do zapytania o bezpłatną wycenę Formularz kontaktowy - niezobowiązujący znajdziesz TUTAJ Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 11.01.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Zapraszam na priv ! Nie wiesz, czy wstydzisz się napisać? Zadajesz pytanie, a sam nie chcesz odpowiedzieć. Chodzi o szacunkową wycenę zestawu - solaru słonecznego do domu jednorodzinnego dla 2-4 osób + montaż. To chyba proste pytanie. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 15.01.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Nie wiesz, czy wstydzisz się napisać? Zadajesz pytanie, a sam nie chcesz odpowiedzieć. Chodzi o szacunkową wycenę zestawu - solaru słonecznego do domu jednorodzinnego dla 2-4 osób + montaż. To chyba proste pytanie. Witam, Nie chodzi tutaj o wstyd wszystkie ceny podane są na oficjalnej stronie internetowej TUTAJ. Poza tym dobór systemu solarnego wykonuje się indywidualnie i w oparciu o ocenę możliwości instalacyjnych wycenia się również ilość potrzebnego materiału jak i wykonanie. A jeśli chodzi o ceny naszych produktów znajdziesz je pod linkiem. Jeśli jestes zainteresowany wyceną całego systemu wraz z montażem to jest to pytanie do instalatora, a tych polecanych przez naszą firmę znajdziesz TUTAJ. Jeśli będzie problem z kontaktem z którąś z firm - proszę o informację, Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 15.01.2018 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Witam, Nie chodzi tutaj o wstyd wszystkie ceny podane są na oficjalnej stronie internetowej TUTAJ. !Forum internetowe to miejsce gdzie jego członkowie wymieniają spostrzeżenia i dyskutują o różnych rozwiązaniach. A ty nic nie wnosisz do dyskusji. Traktujesz forum jako miejsce gdzie można złapać naiwnego inwestora i wcisnąć mu nieopłacalne rozwiązanie. ...pomijając już fakt że łamiesz regulamin tego forum i zamieszczasz linki do komercyjnych stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anama 21.02.2018 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Bardzo interesujący temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Astronom 30.05.2019 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 Tak czytam o tych Waszych dyskusjach i ewolucji od technologicznych ustrojstw, które ponoć pomagają oszczędzać po koszty związane z ich produkcją, potem utylizacją etc. To samo dotyczy sposobów ogrzewania. Najlepiej wybrać taki co ma najmniejszy wpływ na środowisko. opalanie drewnem z odzyskiem ciepła z dymu. Materiał roślinny spalamy, ale nowy rośnie i to jest cykl odwracalny. Elektrownie są mniej pod tym względem elastyczne bo bazują na innych technologiach. Czyli prąd odpada. Co do kolektorów to wydaje mi się to przereklamowane, zbyt mała wydajność na tak duże pieniądze, a moda na eko to młyn na wodę dla tych co chcą coś sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts