Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dom ekologiczny to dom naładowany techniką?

Recommended Posts

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 332
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ostatnio byłem na prezentacji odnośnie nowoczesnych rozwiązań. Po prezentacji kolektorów wyszło na to, że słabo się one opłacają.

Twój post jest bardzo ogólnikowy - słabo się opłacają? Wszystko zależy od całego systemu w budynku, a zwłaszcza od rodzaju budynku i sposobu jego użytkowania.

O jakim przypadku konkretnie mówisz?

Twój post jest bardzo ogólnikowy - słabo się opłacają?

Też wyliczałem i u mnie wyszło mi że kolektory słoneczne zwrócą mi się po około 25 latach.

Mam kocioł na pellety, za ciepłą wodę płacę około 200 zł/ miesiąc. Ciepłą wodę kolektory grzały by 3-5 miesięcy w roku, czyli ok. 800 zł oszczędności na rok. Ile obecnie kosztują kolektory z montażem?

Też wyliczałem i u mnie wyszło mi że kolektory słoneczne zwrócą mi się po około 25 latach.

Mam kocioł na pellety, za ciepłą wodę płacę około 200 zł/ miesiąc. Ciepłą wodę kolektory grzały by 3-5 miesięcy w roku, czyli ok. 800 zł oszczędności na rok. Ile obecnie kosztują kolektory z montażem?

A jakie masz zużycie ciepłej wody i ile osób?

200 zł to dużo, nawet bardzo dużo. Ile energii z pelletu się na to składa?

Są jeszcze PC do cwu, działają dłużej niż solary i kosztują mniej.

A jakie masz zużycie ciepłej wody i ile osób?

200 zł to dużo, nawet bardzo dużo. Ile energii z pelletu się na to składa?

Są jeszcze PC do cwu, działają dłużej niż solary i kosztują mniej.

200 zł poza okresem grzewczym. Kocioł zużywa sporo pelletu latem na grzanie samego siebie. Podobnie wyszłoby za prąd.

A ile kosztuje PC do cwu?

Konsultancie Viessmann - powiesz ile kosztuje kolektor słoneczny do grzania CWU z montażem. Czy znowu schowasz głowę w piasek?

Witam,

Zapraszam na priv :)

Jeśli taka forma Ci nie odpowiada, to odsyłam do zapytania o bezpłatną wycenę :) Formularz kontaktowy - niezobowiązujący znajdziesz TUTAJ

Pozdrawiam!

Zapraszam na priv :)!

Nie wiesz, czy wstydzisz się napisać? Zadajesz pytanie, a sam nie chcesz odpowiedzieć.

Chodzi o szacunkową wycenę zestawu - solaru słonecznego do domu jednorodzinnego dla 2-4 osób + montaż.

To chyba proste pytanie.

Edytowane przez panfotograf

Nie wiesz, czy wstydzisz się napisać? Zadajesz pytanie, a sam nie chcesz odpowiedzieć.

Chodzi o szacunkową wycenę zestawu - solaru słonecznego do domu jednorodzinnego dla 2-4 osób + montaż.

To chyba proste pytanie.

Witam,

Nie chodzi tutaj o wstyd :) wszystkie ceny podane są na oficjalnej stronie internetowej TUTAJ.

Poza tym dobór systemu solarnego wykonuje się indywidualnie i w oparciu o ocenę możliwości instalacyjnych wycenia się również ilość potrzebnego materiału jak i wykonanie.

A jeśli chodzi o ceny naszych produktów znajdziesz je pod linkiem.

Jeśli jestes zainteresowany wyceną całego systemu wraz z montażem to jest to pytanie do instalatora, a tych polecanych przez naszą firmę znajdziesz TUTAJ.

Jeśli będzie problem z kontaktem z którąś z firm - proszę o informację,

Pozdrawiam!

Witam,

Nie chodzi tutaj o wstyd :) wszystkie ceny podane są na oficjalnej stronie internetowej TUTAJ. !

Forum internetowe to miejsce gdzie jego członkowie wymieniają spostrzeżenia i dyskutują o różnych rozwiązaniach. A ty nic nie wnosisz do dyskusji. Traktujesz forum jako miejsce gdzie można złapać naiwnego inwestora i wcisnąć mu nieopłacalne rozwiązanie.

...pomijając już fakt że łamiesz regulamin tego forum i zamieszczasz linki do komercyjnych stron.

• 1 month później...
  • 1 year później...

Tak czytam o tych Waszych dyskusjach i ewolucji od technologicznych ustrojstw, które ponoć pomagają oszczędzać po koszty związane z ich produkcją, potem utylizacją etc. To samo dotyczy sposobów ogrzewania. Najlepiej wybrać taki co ma najmniejszy wpływ na środowisko. opalanie drewnem z odzyskiem ciepła z dymu. Materiał roślinny spalamy, ale nowy rośnie i to jest cykl odwracalny. Elektrownie są mniej pod tym względem elastyczne bo bazują na innych technologiach. Czyli prąd odpada.

Co do kolektorów to wydaje mi się to przereklamowane, zbyt mała wydajność na tak duże pieniądze, a moda na eko to młyn na wodę dla tych co chcą coś sprzedać.