Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dom ekologiczny to dom naładowany techniką?

Recommended Posts

Dom ekologiczny, to dom najprostszy, mały, wykorzystujący to co nam daje Ziemia i Słońce. Czyli materiały lokalne: drewno i kamień ( a może torf, glina, słoma - to dla odważnych). Duże przeszklenia i mądre zadaszenia. Własne oczyszczanie ścieków. Minimalizacja zuzycia energii elektrycznej i cieplnej. Minimalizacja zastosowanej chemii w budynku.

Odpowiednie rozplanowanie roślin to nie tylko piękno otaczającej przyrody, ale także chłód latem, zabezpieczenie przed wiatrem i wychładzaniem budynku zimą.

Dom ekologiczny szanuje otoczenie, a nie stara się je zdominować.

• Odpowiedzi 332
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bo taka ekologia nie ma sensu

dlaczego nikt nie promuje rozwiązań jak najprostszych ...

czy nawet głupia szczoteczka do zębów musi mieć napęd i ładowarkę ?

otwierasz maskę w samochodzie, po kiego tam są te osłonki, ozdóbki, plastiki...(kiedyś nie było i też jeździły )

każdy bzdet to kolejna maszyna produkcyjna na prąd zużywająca surowce ...

tak jest na każdym kroku...

to ma zbawić świat ?

no proszę Cię... chyba nigdy nie używałeś elektrycznej szczoteczki. komfort mycia i jakość czyszczenia jest niedościgniona i nieporównywalna z jakąkolwiek tradycyjną. to tak jakbyś porównywał wóz drabiniasty i samochód osobowy.

no proszę Cię... chyba nigdy nie używałeś elektrycznej szczoteczki. komfort mycia i jakość czyszczenia jest niedościgniona i nieporównywalna z jakąkolwiek tradycyjną. to tak jakbyś porównywał wóz drabiniasty i samochód osobowy.

no i właśnie z tego powodu darujmy sobie te rozmowy o oszczędzaniu energii...

musimy mieć szczoteczki z napędem, auta typu SUV do podwożenia dzieci do szkoły i kupę innych niezbędnych dyrdymałów...

no i właśnie z tego powodu darujmy sobie te rozmowy o oszczędzaniu energii...

musimy mieć szczoteczki z napędem, auta typu SUV do podwożenia dzieci do szkoły i kupę innych niezbędnych dyrdymałów...

nie, kompletnie NIE rozumiesz tematu. SUV jest tylko modą, równie dobrze a nawet wygodniej można pojechać zwykłą osobówką. można pojechać nawet tramwajem ucierpi wygoda. szczoteczka elektryczna to wygoda ale PRZEDE WSZYSTKIM jakość i efektywność czyszczenia o której przy szczoteczce ręcznej możesz tylko pomarzyć. widać, że w życie jej nie używałeś i nie wiesz o czym mówisz, póki ja kiedyż przez przypadek nie użyłem, uważałem podobnie jak Ty..

nie, kompletnie NIE rozumiesz tematu. SUV jest tylko modą, równie dobrze a nawet wygodniej można pojechać zwykłą osobówką. można pojechać nawet tramwajem ucierpi wygoda. szczoteczka elektryczna to wygoda ale PRZEDE WSZYSTKIM jakość i efektywność czyszczenia o której przy szczoteczce ręcznej możesz tylko pomarzyć. widać, że w życie jej nie używałeś i nie wiesz o czym mówisz, póki ja kiedyż przez przypadek nie użyłem, uważałem podobnie jak Ty..

jesteśmy w temacie "czy dom ekologiczny ..."

mnie naprawdę nie interesuje czy taka szczoteczka jest...

powiedz mi co ona ma wspólnego z ekologią ?

Ale to Ty jej bronisz. Napisz wieć co ma wspólnego z ekologia. I dlaczego SUV jest mniej ekologiczny niż "zwykła osbowka"

Bo SUV to najczęściej silniki powyżej 2,5litra. Bo SUV to większe auta, wymagające większej ilości materiałów i energii do produkcji. Bo SUV to moda, a nie myślenie ekologiczne. Ale to trochę idiotyczna dyskusja nad wyższością Bożego narodzenia nad Wielkanocą...

Wszyscy walczymy z zanieczyszczeniami,sortujemy odpady,budujemy ekologiczne domy,ale jeśli ktoś coś chce usprawnić,aby zadbać o tę ekologię Urzędy kładą kłody pod nogi jeśli przyjdzie coś załatwić w tym kierunku.A wystarczy tylko wyjść na ulicę, gdzie widzimy te wszystkie dymiące kominy,czasami aż czarne od spalanego węgla.A nie powinno być tak,aby wspólnie chronić środowisko.?Można ogrzewanie domów jakoś usprawnić,np na parę,której tyle wydobywa się w powietrze, nieraz z kotłowni istniejących jeszcze zakładów,lub na gaz,ale na to sobie nikt nie pozwoli,bo to jest nie na każdego kieszeń. A on w dodatku jeszcze ciągle drożeje.

Wszyscy walczymy z zanieczyszczeniami,sortujemy odpady,budujemy ekologiczne domy,....

Czy aby wszyscy? Raczej nieliczni.A i tak często na pokaz. Wystarczy popatrzeć jakimi autami podjeżdżają do lasu właściciele pięknych domów, zaopatrzonych w pompy ciepła,AGD klasy A+++ etc., po to by w tymże lesie wyrzucać wszelkie odpady ze swoich domów ( albo podjeżdżać do blokowisk by wyrzucać swe śmieci)

Czy aby wszyscy? Raczej nieliczni.A i tak często na pokaz. Wystarczy popatrzeć jakimi autami podjeżdżają do lasu właściciele pięknych domów, zaopatrzonych w pompy ciepła,AGD klasy A+++ etc., po to by w tymże lesie wyrzucać wszelkie odpady ze swoich domów ( albo podjeżdżać do blokowisk by wyrzucać swe śmieci)

Niestety zbyt często mamy sąsiadów segregujących śmieci ..... na te które palą w dzień i te które palą w nocy.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

Zgadzam się z panem całkowicie , te wszystkie cuda ekologiczne są strasznie drogie a czy dają jakieś oszczędności to nawet nie można porównać bo ceny gazu i prądu tak szybko rosną że człowiek nie może się w tym połapać.Ja mam na dachu elementy solarne ,jak zakładałam to wszyscy sąsiedzi przychodzili oglądać i wszyscy czekali na wynik czyli rachunek za gaz .Niestety musieliśmy wszyscy się rozczarować tak zwaną oszczędnością jaką miały te elementy solarne przynieść.

Nawet ptaki nie mają z tego powodu bardziej ekologicznie bo wydziobują sztuczną uszczelniającą gąbkę i dokładają to świństwo do gniazda.:confused:

Ma Pan dużo racji. Większość tych urządzeń i ich opłacalność w zastosowaniu to obecnie moda bez poprawnej analizy ekonomicznej. Nikt w dyskusji nie opiera się na wyliczeniach zaoszczędzonej energii. Jednocześnie stosowanie rekuperatorów, GWC, systemów solarnych jest opłacalne pod warunkiem projektowania domu w sposób zintegrowany. Np jeżeli dom nie spełnia warunków szczelności to zastosowanie rekuperatora tylko zwiększy zużycie energii, GWC daje max 15-20% oszczedności ale tylko w stosunku do powietrza wentylującego i przy złym wykonaniu będzie szkodliwy dla zdrowia. można łatwo udowodnić że piec kondensacyjny i pompa ciepła to takie same lub bardzo podobne koszty ogrzewania ale inne ceny budowy. Zachowania ekologiczne mają tylko sens gdy ujmowane są w całym cyklu życia produktu. Np energia elektryczna jest 3x bardziej szkodliwa ekologicznie od energi uzyskanej z gazu (współczynnik 3 dla e.elektrycznej i 1,1 dla gazy przy obliczaniu energii pierwotnej budynku) Wszystkie zachowania ekologiczne mogą przynosić zysk ale tylko wtedy gdy są przemyślane!!! A z ty raczej ciężko, najczęściej decyduje moda