firewall 16.02.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Dom ekologiczny, to dom najprostszy, mały, wykorzystujący to co nam daje Ziemia i Słońce. Czyli materiały lokalne: drewno i kamień ( a może torf, glina, słoma - to dla odważnych). Duże przeszklenia i mądre zadaszenia. Własne oczyszczanie ścieków. Minimalizacja zuzycia energii elektrycznej i cieplnej. Minimalizacja zastosowanej chemii w budynku.Odpowiednie rozplanowanie roślin to nie tylko piękno otaczającej przyrody, ale także chłód latem, zabezpieczenie przed wiatrem i wychładzaniem budynku zimą.Dom ekologiczny szanuje otoczenie, a nie stara się je zdominować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 16.02.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 bo taka ekologia nie ma sensu dlaczego nikt nie promuje rozwiązań jak najprostszych ... czy nawet głupia szczoteczka do zębów musi mieć napęd i ładowarkę ? otwierasz maskę w samochodzie, po kiego tam są te osłonki, ozdóbki, plastiki...(kiedyś nie było i też jeździły ) każdy bzdet to kolejna maszyna produkcyjna na prąd zużywająca surowce ... tak jest na każdym kroku... to ma zbawić świat ? no proszę Cię... chyba nigdy nie używałeś elektrycznej szczoteczki. komfort mycia i jakość czyszczenia jest niedościgniona i nieporównywalna z jakąkolwiek tradycyjną. to tak jakbyś porównywał wóz drabiniasty i samochód osobowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 no proszę Cię... chyba nigdy nie używałeś elektrycznej szczoteczki. komfort mycia i jakość czyszczenia jest niedościgniona i nieporównywalna z jakąkolwiek tradycyjną. to tak jakbyś porównywał wóz drabiniasty i samochód osobowy. no i właśnie z tego powodu darujmy sobie te rozmowy o oszczędzaniu energii... musimy mieć szczoteczki z napędem, auta typu SUV do podwożenia dzieci do szkoły i kupę innych niezbędnych dyrdymałów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 17.02.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 no i właśnie z tego powodu darujmy sobie te rozmowy o oszczędzaniu energii... musimy mieć szczoteczki z napędem, auta typu SUV do podwożenia dzieci do szkoły i kupę innych niezbędnych dyrdymałów... nie, kompletnie NIE rozumiesz tematu. SUV jest tylko modą, równie dobrze a nawet wygodniej można pojechać zwykłą osobówką. można pojechać nawet tramwajem ucierpi wygoda. szczoteczka elektryczna to wygoda ale PRZEDE WSZYSTKIM jakość i efektywność czyszczenia o której przy szczoteczce ręcznej możesz tylko pomarzyć. widać, że w życie jej nie używałeś i nie wiesz o czym mówisz, póki ja kiedyż przez przypadek nie użyłem, uważałem podobnie jak Ty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.02.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 nie, kompletnie NIE rozumiesz tematu. SUV jest tylko modą, równie dobrze a nawet wygodniej można pojechać zwykłą osobówką. można pojechać nawet tramwajem ucierpi wygoda. szczoteczka elektryczna to wygoda ale PRZEDE WSZYSTKIM jakość i efektywność czyszczenia o której przy szczoteczce ręcznej możesz tylko pomarzyć. widać, że w życie jej nie używałeś i nie wiesz o czym mówisz, póki ja kiedyż przez przypadek nie użyłem, uważałem podobnie jak Ty.. jesteśmy w temacie "czy dom ekologiczny ..." mnie naprawdę nie interesuje czy taka szczoteczka jest... powiedz mi co ona ma wspólnego z ekologią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 18.02.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 jesteśmy w temacie "czy dom ekologiczny ..." mnie naprawdę nie interesuje czy taka szczoteczka jest... powiedz mi co ona ma wspólnego z ekologią ? to Ty wybrałeś ją na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.02.2012 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 to Ty wybrałeś ją na przykład. Ale to Ty jej bronisz. Napisz wieć co ma wspólnego z ekologia. I dlaczego SUV jest mniej ekologiczny niż "zwykła osbowka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 20.02.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ale to Ty jej bronisz. Napisz wieć co ma wspólnego z ekologia. I dlaczego SUV jest mniej ekologiczny niż "zwykła osbowka" Bo SUV to najczęściej silniki powyżej 2,5litra. Bo SUV to większe auta, wymagające większej ilości materiałów i energii do produkcji. Bo SUV to moda, a nie myślenie ekologiczne. Ale to trochę idiotyczna dyskusja nad wyższością Bożego narodzenia nad Wielkanocą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 23.02.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Wszyscy walczymy z zanieczyszczeniami,sortujemy odpady,budujemy ekologiczne domy,ale jeśli ktoś coś chce usprawnić,aby zadbać o tę ekologię Urzędy kładą kłody pod nogi jeśli przyjdzie coś załatwić w tym kierunku.A wystarczy tylko wyjść na ulicę, gdzie widzimy te wszystkie dymiące kominy,czasami aż czarne od spalanego węgla.A nie powinno być tak,aby wspólnie chronić środowisko.?Można ogrzewanie domów jakoś usprawnić,np na parę,której tyle wydobywa się w powietrze, nieraz z kotłowni istniejących jeszcze zakładów,lub na gaz,ale na to sobie nikt nie pozwoli,bo to jest nie na każdego kieszeń. A on w dodatku jeszcze ciągle drożeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.02.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Pewnie, że można. Ale zmuś tych trolli spalających w kotłach szmaty, plastikowe butelki, kalosze, albo (to jestem w stanie przeżyć) węgiel, żeby się podłączyli do miejskiej sieci ciepłowniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.02.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Wszyscy walczymy z zanieczyszczeniami,sortujemy odpady,budujemy ekologiczne domy,.... Czy aby wszyscy? Raczej nieliczni.A i tak często na pokaz. Wystarczy popatrzeć jakimi autami podjeżdżają do lasu właściciele pięknych domów, zaopatrzonych w pompy ciepła,AGD klasy A+++ etc., po to by w tymże lesie wyrzucać wszelkie odpady ze swoich domów ( albo podjeżdżać do blokowisk by wyrzucać swe śmieci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.02.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Czy aby wszyscy? Raczej nieliczni.A i tak często na pokaz. Wystarczy popatrzeć jakimi autami podjeżdżają do lasu właściciele pięknych domów, zaopatrzonych w pompy ciepła,AGD klasy A+++ etc., po to by w tymże lesie wyrzucać wszelkie odpady ze swoich domów ( albo podjeżdżać do blokowisk by wyrzucać swe śmieci) Niestety zbyt często mamy sąsiadów segregujących śmieci ..... na te które palą w dzień i te które palą w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.03.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 facet u mnie na ulicy podlewa miał olejem starym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.03.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Znaczy się ekolog bo spala, a mógłby wylać i znieczyścić wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.03.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Albo pomalować nim płot, co sprowadziłoby się do tego samego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 26.03.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 firewall - z tym się zgodzę,nieraz pokazują w TV,jak zanieczyszczają środowisko wylewając z szabma do lasów,czy na pola.A co z chemikaliami,odpadami ze szpitali.Ale czy to kiedyś się zmieni? Chyba tylko wtedy,gdy wybuchnie ekologiczna bomba.Jeśli to wszystko się kiedyś wymiesza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 10.05.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Tak sobie czytam i co do domów ekologicznych lub wg całego tego szumu na temat ekologi Polecam http://pl.wikipedia.org/wiki/Obieg_w%C4%99gla_w_przyrodzieCzyli największe zagrożenie z emisją CO2 to natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 30.05.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Czego by nie mówić,niestety Ziemia nasza jest w niebezpieczeństwie. To przyzna każdy,ale duża w tym zasługa ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helsta 31.05.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Zgadzam się z panem całkowicie , te wszystkie cuda ekologiczne są strasznie drogie a czy dają jakieś oszczędności to nawet nie można porównać bo ceny gazu i prądu tak szybko rosną że człowiek nie może się w tym połapać.Ja mam na dachu elementy solarne ,jak zakładałam to wszyscy sąsiedzi przychodzili oglądać i wszyscy czekali na wynik czyli rachunek za gaz .Niestety musieliśmy wszyscy się rozczarować tak zwaną oszczędnością jaką miały te elementy solarne przynieść. Nawet ptaki nie mają z tego powodu bardziej ekologicznie bo wydziobują sztuczną uszczelniającą gąbkę i dokładają to świństwo do gniazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaw 02.06.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Ma Pan dużo racji. Większość tych urządzeń i ich opłacalność w zastosowaniu to obecnie moda bez poprawnej analizy ekonomicznej. Nikt w dyskusji nie opiera się na wyliczeniach zaoszczędzonej energii. Jednocześnie stosowanie rekuperatorów, GWC, systemów solarnych jest opłacalne pod warunkiem projektowania domu w sposób zintegrowany. Np jeżeli dom nie spełnia warunków szczelności to zastosowanie rekuperatora tylko zwiększy zużycie energii, GWC daje max 15-20% oszczedności ale tylko w stosunku do powietrza wentylującego i przy złym wykonaniu będzie szkodliwy dla zdrowia. można łatwo udowodnić że piec kondensacyjny i pompa ciepła to takie same lub bardzo podobne koszty ogrzewania ale inne ceny budowy. Zachowania ekologiczne mają tylko sens gdy ujmowane są w całym cyklu życia produktu. Np energia elektryczna jest 3x bardziej szkodliwa ekologicznie od energi uzyskanej z gazu (współczynnik 3 dla e.elektrycznej i 1,1 dla gazy przy obliczaniu energii pierwotnej budynku) Wszystkie zachowania ekologiczne mogą przynosić zysk ale tylko wtedy gdy są przemyślane!!! A z ty raczej ciężko, najczęściej decyduje moda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts