Andrzej.K 04.06.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Czego by nie mówić,niestety Ziemia nasza jest w niebezpieczeństwie. To przyzna każdy,ale duża w tym zasługa ludzi. Ziemia czy Ludzie ? http://www.youtube.com/watch?v=UmMh3zZwv9I&feature=related Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.06.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 te współczynniki to kpina nic mówią o faktach.Nagle spalenie węgla w elektrowni jest bardziej szkodliwe niż w domu bez żadnych filtrów itp.I nie ma czegoś takiego jak dom ekologiczny co najwyżej sprzyjający ochronie środowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
porucznikzbik 13.07.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 no proszę Cię... chyba nigdy nie używałeś elektrycznej szczoteczki. komfort mycia i jakość czyszczenia jest niedościgniona i nieporównywalna z jakąkolwiek tradycyjną. to tak jakbyś porównywał wóz drabiniasty i samochód osobowy. Kurcze nigdy nie stosowałem elektrycznej szczoteczki zaintrygowałeś mnie:) tylko jak kupie i mi się nie spodoba? a przecież szczoteczki do wypróbowania nie pożyczę,Ot dylemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alanka 23.07.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Jak się mieszka w takim domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 26.07.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Czy wiatraki są w stanie nam zapewnić 100% zapotrzebowania na energię?Bo węgiel na którym teraz jedziemy też nieźle truje. Przez komin wylatuje pół tablicy mendelejewa.Stanisław Lem twierdził że na ziemi nie mamy wystarczającej ilości stali żeby zbudować wiatraki które zaspokoją nasze potrzeby energetyczne w 100 %. Mówił że "zieloni" zamiast protestować przeciwko elektrowniom jądrowym, powinni o nie walczyć. Ciekaw jestem jak to pójdzie Niemcom, którzy chcą zastąpić swoje elektrownie jądrowe na wiatraki. Podobno trwają prace nad bezpiecznymi reaktorami na hel. Reaktor byłby wielkości przydomowej oczyszczalni ścieków i powinien wystarczyć dla niedużego miasta. Ale dopiero za jakiś czas będą w stanie opracować technologię która pozwoli wprowadzić taki reaktorek do użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 27.07.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 A dlaczego tylko wiatraki raczej powinniśmy sie skupic na pozyskiwaniu energi np z burz lub z ciepła ziemi ( wulkany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.07.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 A jak chcesz pozyskiwać energię z burz? Uziemiać pioruny? Wiesz, że taki piorun to ma tylko tyle energii, co na kilka godzin pracy żelazka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 27.07.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Fakt jeden piorun szacuje się że ma ok 150KWh ale tylko jeżeli spojrzeć globalnie to co godzinę mamy ok 45 tyś burz na godzinę. W której powstaje kilka do kilkunastu lub kilkudziesięciu piorunów .Fakt Bardzo ciężko oszacować ilość energii.Jak pozyskiwać energię? To jest pytanie kluczowe. Może wybudować ogromne kondensatory które będą potrafiły przyjąć taką ilość energii w tak krótkim czasie i jednocześnie ją rozesłać w części przetransformowany prąd do sieci wysokiego napięcia.Jak znajdzie się ktoś kto będzie potrafił to zrobić to będziemy mieć nowego Einsteina bo to zrewolucjonizuje świat. Jeszcze można pozyskiwać energię z pływów mórz co również nie jest łatwe ale łatwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 27.07.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Jak dla mnie nie istnieje takie coś jak dom ekologiczny. Energooszczędny zero energetyczny lub nawet produkujący energię, np wiatrakami jak najbardziej tak. Lecz nijak się to ma do ekologii . Pozwolę sobie przypomnieć lekcje biologi i środowiska z szkoły podstawowej. Ekologia to badanie lub obserwacja powiązań miedzy organizmami. Jak ptak buduje gniazdo z suchych gałęzi ma ekologiczne gniazdo. Lecz jeżeli jakiś organizm osiedla się w pniu drzewa powodując jego wymarcie, to można by powiedzieć że nie jest już ekologiczny, lub bóbr który buduje tamę by stworzyć sobie domek zwane żeremiami ma ogromny wpływ na ekosystem i można by było powiedzieć że jest nieekologiczny. Oczywiście "EKOLOGICZNY" jest częstym sloganem reklamowym by sprzedać dany produkt a ludzie zamiast skorzystać z wrodzonej umiejętności racjonalizowania kupują owe produkty i myślą że są cool Przecież od dawna już wiadomo że to całe ocieplanie klimatu etc. to wielki szwindel by nałożyć nowe podatki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.07.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Oczywiście "EKOLOGICZNY" jest częstym sloganem reklamowym by sprzedać dany produkt a ludzie zamiast skorzystać z wrodzonej umiejętności racjonalizowania kupują owe produkty i myślą że są cool Przecież od dawna już wiadomo że to całe ocieplanie klimatu etc. to wielki szwindel by nałożyć nowe podatki... he he he... popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
porucznikzbik 15.10.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Ekologiczny jak dla mnie to przede wszystkim wykonany z elementów które pozwolą maksymalnie zmniejszyć zużycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 15.10.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Ekologiczny jak dla mnie to przede wszystkim wykonany z elementów które pozwolą maksymalnie zmniejszyć zużycie energii. A energooszczędny to jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GEX 28.12.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ekologiczny jak dla mnie to przede wszystkim wykonany z elementów które pozwolą maksymalnie zmniejszyć zużycie energii. Ekologiczny to bardziej przy użyciu ECO materiałów takich jak np: łupek dachowy, różnego rodzaju odzyski ciepła czy choćby eco wełny mineralnej ECOSE , a ten co mówisz to właśnie według twojego opisu jak wspomniał Andrzej.K to energooszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.01.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Andrzej.K dobrze napisałeś;jest to badanie zależności ni jak się to ma do nazwy czy jedne organizm jest taki to a taki.Termin ekologiczny to wydmuszka substytut słowa chroniący środowisko naturalne.Ekologiczny bardziej pasuje do badacza tego zjawiska, tych oddziaływań No ekolog.Tylko eko brzmi lepiej Sprzyjająca ochronie środowiska przez redukcję CO może i jest kostka słomy.Nie dość że zabiera C O to jeszcze zmniejsza jego wydzielanie.Przez redukcję strat ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 02.01.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 eko diesel eko groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.01.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Brakuje jeszcze inteligentny w raz z eko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.01.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Andrzej K: bo teraz jak masz coś ze słówkiem eko to się sprzeda - nie ważne co tam jest i jak to wygląda. Najważniejsze, że ma eko na czole. Problemem jest to, że tak naprawdę w zbyt wielu wypadkach to eko dla ludzi zastępuje myślenie. I tak jest nie tylko w przypadku domów takich czy innych, okien, śmieci, opału, biomas i innych - ale i aut. Wszystkiego. Bo eko diesel znaczy mniej więcej tyle, ze zamiast oleju z ropy dodano tam tzw. biokomponentów. To jeśli ja do swojego dieselka naleję najtańszego oleju rzepakowego a za mną będzie czuć fryturę to czy będę już totalnym ekologiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 10.01.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Bo eko diesel znaczy mniej więcej tyle, ze zamiast oleju z ropy dodano tam tzw. biokomponentów. To jeśli ja do swojego dieselka naleję najtańszego oleju rzepakowego a za mną będzie czuć fryturę to czy będę już totalnym ekologiem? Latem olej rzepakowy daje w aucie to że : ciszej pracuje silnik mniej pali jest bardziej dynamiczny Ale tylko w temp +15 i więcej. Przetestowano na golfie 3 1.9 td A najlepszy bajer jak wjechałem na przegląd emisja spalin euro 5 pan szukał dziury w tłumiku i się nie doszukał i stwierdził że tak mało siarki to muszę mieć przedmuchy. Lecz ich nie znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 10.01.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 AndrzejK: to mam pytanie: po cóż te nowe wynalazki i tak dalej - niech ten rzepak zmodyfikują silniki cofną się technologicznie do połowy lat 80 tych i będzie się lało olej rzepakowy - najwyżej zastosuje się podgrzewanie czy jakoś zaizolowanie zb. paliwa... Btw. a jakiś facet z Kielc stwierdził że da się jeździć na wodę (dokładniej na tlen i wodór)...Wtedy dopiero będzie prawdziwe eko... a nie eko-groszek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.01.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 AndrzejK: to mam pytanie: po cóż te nowe wynalazki i tak dalej - niech ten rzepak zmodyfikują silniki cofną się technologicznie do połowy lat 80 tych i będzie się lało olej rzepakowy - najwyżej zastosuje się podgrzewanie czy jakoś zaizolowanie zb. paliwa... Btw. a jakiś facet z Kielc stwierdził że da się jeździć na wodę (dokładniej na tlen i wodór)... Wtedy dopiero będzie prawdziwe eko... a nie eko-groszek.... Najpierw troszkę Historii : http://pl.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Diesel Na moje raczej samobójstwa taki człowiek nie popełnia. Nie wynalazca któremu się udało. Monopol koncernów naftowych oraz monopol państwowy na obłożenie podatkami społeczeństwa, to on ma wpływ. I jest nacisk na przemysł motoryzacyjny by zmienił tak silnik wysokoprężny by nie mógł pracować na oryginalne paliwo. tą zaletę ma common rail, ze względu na gęstość OR i zbyt duże ciśnienie w kanałach spowoduje ich wcześniejsze zużycie lub nawet zniszczenie. Co by było gdy by w świadomości każdego człowieka siedziała myśl że wystarczy mu 1,5 ha rzepaku by móc przejechać 10 tyś km . Jak ściągnąć z niego 2000 zł jak nie w podatku pośrednim. Ta nagonka na silniki wysokoprężne już się rozpoczęła lecz na razie kiełkuje. nie wiadomo kiedy zacznie rosnąć i czy nie umrze . mam nadzieje że tak. http://www.rp.pl/artykul/911065.html http://ekologiairynek.pl/eko-moto/434-diesel-na-cenzurowanym Najpierw się dużo o czymś mówi , następnie ludzie przyjmują to za fakt, tak że każdy uważa że tak powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts