Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KANADYJCZYK inaczej?

an-bud

Recommended Posts

Witam.

Prawie opracowałem technologię budowy domu szkieletowego troszkę inaczej. Głównym celem było maksymalne obcięcie kosztów budowy. Konstrukcja szkieletu oparta jest o typowe kratownie/wiązary DESKOWE (deski 25mm)

DSC01444.JPG

DSC01445.JPG

DSC01446.JPG

DSC01447.JPG

Można zrobić w ten sposób dach, ale też ściany. Co zyskujemy dzięki zamianie konstrukcji z typowego "kanadyjczyka" na "wiązary deskowe" ?

- dużo mniej materiału

- w/g mojej opini łatwiejsze wykonanie

Robiąc analogicznie ściany oszczędzamy j/w plus dodatkowa możliwość zastosowania izolacji zasypowej (np: prawie darmowy granulat poliuretanowy) Dodatkowym bonusem jest U takiej ściany - lepsza od domów pasywnych

Więcej na tan temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179981-Ekstremalnie-tani-ciepły-dom

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kratownice kanadyjskie tak, ale deskowe trochę wygineły. A widziałeś zrobione tak ściany? Ja tylko raz we Francji i to na podstawie kanadyjskich kratownic.

widzialem wielokrotnie

nazywaja to truss walls, dodatkowy koszt zbijania konstrukcji

w scianie mozesz pominac skosne wzmocnienie, nic nie daje przy obciazeniach jakie przenosi sciana, a zmniejsza wartosc termiczna sciany, wiecej drewna, mniej izolacji

policz dobrze element zanim uzyjesz w scianie, bo zmieniasz kierunki obciazen, mysle ze mozesz miec sporo klopotow ze wzgledu na wyboczenia

Przekroje drewna na "oko" z kanadyjczyka

poniewaz odwracajac swoja kratownice o 90 stopni powodujesz ze przestaje pracowac jak kratownica

i Twoje przekroje musza byc zmienione, co sprawadza nas do przekroi zblizonych do "kanadyjczyka"

Twoja kratownica w scianie staje sie zwyklymi palikami polaczonymi ze soba, w "kanadyjczyku masz dwa, Ty masz cztery, ktore sa slabsze niz dwa

poniewaz odwracajac swoja kratownice o 90 stopni powodujesz ze przestaje pracowac jak kratownica

i Twoje przekroje musza byc zmienione, co sprawadza nas do przekroi zblizonych do "kanadyjczyka"

Twoja kratownica w scianie staje sie zwyklymi palikami polaczonymi ze soba, w "kanadyjczyku masz dwa, Ty masz cztery, ktore sa slabsze niz dwa

Zakładam rozstaw co 90 do 100cm. W kanadyjczyku jest co 40 lub 60cm

Zakładam rozstaw co 90 do 100cm. W kanadyjczyku jest co 40 lub 60cm

"piekny dworek, najbardziej intryguje mnie jak sie uchowal taki piec?

mam podobny budynek, chyba troszke starszy ktorym zamierzam zajac sie w przyszlosci, chetnie uslyszalbym doswiadczen zwiazanych z pracami tego typu

moze nie potrzebna rada, ale sprawdz drewniane belki w miejscach gdzie wspieraja sie na murze, u mnie niektore wygladajace pieknie byly mocno uszkodzone przez wilgoc

piekne tynki, oryginalne jak sie domyslam"

namieszalo sie cos z postami i oryginal wkleilem gdzies indziej, zamiast skierowac go do Ciebie

"piekny dworek, najbardziej intryguje mnie jak sie uchowal taki piec?

mam podobny budynek, chyba troszke starszy ktorym zamierzam zajac sie w przyszlosci, chetnie uslyszalbym doswiadczen zwiazanych z pracami tego typu

moze nie potrzebna rada, ale sprawdz drewniane belki w miejscach gdzie wspieraja sie na murze, u mnie niektore wygladajace pieknie byly mocno uszkodzone przez wilgoc

piekne tynki, oryginalne jak sie domyslam"

namieszalo sie cos z postami i oryginal wkleilem gdzies indziej, zamiast skierowac go do Ciebie

Wymieniłem kilka belek w części przerobionej na ....oborę, ogólnie są w dość dobrym stanie, zostały tylko belki (0,3x0,3x12m) i 50% murów.

Piece uchowały się cztery.

Wracając do tematu to każda belka będzie miała więszą wytrzymałość w pionie niż w poziomie :yes:

ps. Pytaj, co Chcesz wiedzieć :rolleyes:

jesli postawisz kratownice w pionie, to przestaje byc kratownica

kratownica uzyskuje swoja wytrzymalosc dzieki swojej budowie, a stawiajac ja pionowo, pracuje jako prosta kolumna, i Twoje przekroje moga nie wytrzymac obciazen, musza byc przeliczone od nowa

dlatego kratownice maja zastosowanie jako elementy dachow lub podlug, gdzie pracuja w korzystnych dla siebie obciazeniach, a traca swoje zastosowanie gdy postawimy je pionowo

z reguly takie elementy scian pracuja w taki sposob ze jeden pionowy slupek przenosi obciazenia, i ma odpowiedni przekroj , a drugi jako nosnik izolacji i zewnetrznego pokrycia, nie jest traktowany jako element nosny

jesli postawisz kratownice w pionie, to przestaje byc kratownica

kratownica uzyskuje swoja wytrzymalosc dzieki swojej budowie, a stawiajac ja pionowo, pracuje jako prosta kolumna, i Twoje przekroje moga nie wytrzymac obciazen, musza byc przeliczone od nowa

dlatego kratownice maja zastosowanie jako elementy dachow lub podlug, gdzie pracuja w korzystnych dla siebie obciazeniach, a traca swoje zastosowanie gdy postawimy je pionowo

z reguly takie elementy scian pracuja w taki sposob ze jeden pionowy slupek przenosi obciazenia, i ma odpowiedni przekroj , a drugi jako nosnik izolacji i zewnetrznego pokrycia, nie jest traktowany jako element nosny

Przyjmując słupki jako nośne na metr bieżący ściany w typowej konstrukcji mamy prawie 3 sztuki, przy kratownich na m/b wychodzą cztery i do tego o grubszym przekroju.:rolleyes:

z rys wynika ze uzywasz 100x 25, czyli przekroj jest 4x 25 cm2 ,zalozmy ze pojedynczy slupek ma wym. 150x50 co daje 75 cm2

Twoj przekroj jest wiekszy o 25%, problem polega na tym ze Twoje slupki sa bardziej podatne na wyboczenie, przy wiekszym przekroju masz mniejsze wyniki statyczne, wiec zwiekszajac przekroj zwiekszasz zuzycie materialu, plus czas potrzebny na wykonanie kratownicy

jesli dasz usztywnienia pomiedzy kratownicami , wtedy material i czas zwiekszy sie jeszcze bardziej

bedzie trudniej mocowac poszycie np. osb lub sklejke ze wzgledu na mniejsza powierzchnie mocowania slupkow, trudniej mocowac gk gdy jeden slupek ma 25 mm

nie zrozum mnie zle, mozesz uzyc takiego rozwiazania, lecz z punktu widzenia wykonawcy nie jest to rozwiazanie tansze

pamietaj ze na gorze musisz uzyc szerszej deski zeby polaczyc slupki tak jak na dole

dlatego na zdjeciach ktore wkleilem slupek ma pelny wymiar, bo przenosi obciazenie a drugi sluzy tylko do zwiekszenia grubosci sciany ze wzgledu na izolacje

problem jest wtedy gdy chcesz uzyc na zewnatrz osb czy inna plyte bo ta bedzie zimna co powoduje potencjalna kondensacje, jesli chcesz cofnac osb w glab sciany musisz uzyc 2 x wiecej kratownic itd.

wiecej drzewa w szkielecie to mniejsza wartosc termiczna sciany