Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KANADYJCZYK inaczej?

an-bud

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za komuny w szkole zapomniano wspomnieć o szkielecie...:p

W przeciwieństwie do Was ;) zrobiłem kratownice ścienną w skali 1:1. Wykazuje się ona o wiele większą sztywnością od zwykłego słupka 38x90mm. Co prawda rozwiązanie z dwoma rzędami słupków jest fajne, podnosi tylko lekko koszty w porównaniu z całością :) Przyznam się że pierwszy raz widziałem to na zdjęciu podanym przez peter4x5 :)

Twoja kolumna to tzw.spaced column , nie wiem jak to jest po polsku, i tak nalezy ja liczyc, pow. przekroju to nie wszystko

traktujesz ja jako element tak jak slupek, problem w tym ze gdy spojrzysz na cala sciane, sprawy maja sie troche inaczej

gdy obciazysz ja pionowo zaczyna pracowac troche inaczej niz solidny slupek, moga wystapic sily boczne i wtedy musisz wziasc pod uwage momenty zginajace i skretne

gwozdie ktore ja lacza pracuja zupelnie inaczej niz gdy uzyjesz jako kratownice dachowa

poloz ja na plask na dwoch podporach i stan na niej

osb, czy gk usztywni sciane w jakims stopniu, ale ciagle bedzie ona mniej sztywna niz z solidnych slupkow

gdy dasz poszycie (osb lub gk) wytrzymalosc mocowania gwozdzia w 2,5 cm desce jest inna niz w 3,8 cm slupka, gdy masz zetkniecie dwoch plyt musisz dac dodatkowa kratownice, lub dodatkowa deske zeby zamocowac dwa rzedy srub lub gwozdzi, jesli wyjdzie Ci z obliczen ze musisz dawac gwozdz co 15 cm, wyobraz sobie co moze sie stac z ciensza deska, latwo ja rozszczepic

% drzewa w scianie jest wiekszy niz przy pojedynczym slupku, co zmniejsza wartosc termiczna sciany

tylko naiwni ludzie wierza ze gdy dadza 15 cm welny to sciana bedzie miala taka wartosc izolacyjna

z punktu widzenia wykonawcy nie widze wyraznych korzysci takiego rozwiazania

biorac pod uwage wszystkie koszty w tym robocizne , sadze ze sciana z kratownica bedzie drozsza

Fakt, ze zbicie takiej kratownicy z desek chwile zajmie, na pewno dluzej niz ustawienie gotowego slupka. A oszczednosci z tytulu kratownicy juz wyzej policzylem. Chyba, ze Anbud masz inne wyliczenia?

No może ze dwa zajmie...

Same słupki się ostrugają, wyprostują, będą fazowane, przycięte z długości?

Twoja kolumna to tzw.spaced column , nie wiem jak to jest po polsku, i tak nalezy ja liczyc, pow. przekroju to nie wszystko

traktujesz ja jako element tak jak slupek, problem w tym ze gdy spojrzysz na cala sciane, sprawy maja sie troche inaczej

gdy obciazysz ja pionowo zaczyna pracowac troche inaczej niz solidny slupek, moga wystapic sily boczne i wtedy musisz wziasc pod uwage momenty zginajace i skretne

gwozdie ktore ja lacza pracuja zupelnie inaczej niz gdy uzyjesz jako kratownice dachowa

poloz ja na plask na dwoch podporach i stan na niej

obciążałem :)

osb, czy gk usztywni sciane w jakims stopniu, ale ciagle bedzie ona mniej sztywna niz z solidnych slupkow

gdy dasz poszycie (osb lub gk) wytrzymalosc mocowania gwozdzia w 2,5 cm desce jest inna niz w 3,8 cm slupka, gdy masz zetkniecie dwoch plyt musisz dac dodatkowa kratownice, lub dodatkowa deske zeby zamocowac dwa rzedy srub lub gwozdzi, jesli wyjdzie Ci z obliczen ze musisz dawac gwozdz co 15 cm, wyobraz sobie co moze sie stac z ciensza deska, latwo ja rozszczepic

planowałem dodatowo całość obić łatami coś jak dach pod blachodachówkę aby można było zrezygnować z przewiązek,

i dopiero do nich przymocować płyty OSB

% drzewa w scianie jest wiekszy niz przy pojedynczym slupku, co zmniejsza wartosc termiczna sciany

tylko naiwni ludzie wierza ze gdy dadza 15 cm welny to sciana bedzie miala taka wartosc izolacyjna

z punktu widzenia wykonawcy nie widze wyraznych korzysci takiego rozwiazania

biorac pod uwage wszystkie koszty w tym robocizne , sadze ze sciana z kratownica bedzie drozsza

Porównywalna, ale miejsca na ocieplenie 0,5m a nie 9cm

;)

uwierz mi ze ta kratownica bez zmiany przekrojow na wieksze, przy normalnych obciazeniach na pietrze nie spelnia wymogow wytrzymalosciowych

parterowe, moze ale nie przy odstepach 1m

mam pytanie po co Ci 50cm sciana

przy RSI = 7 U=.14 dokladanie izolacji nie ma wiekszego znaczenia, decydujace staja sie okna, drzwi, szczelnosc i inne czynniki

U=0.14 to 9cm welny i styropian lub welna na zewnatrz bez kratownicy

nie mam nic przeciwko kratownicom, ale ekonomia wczesniej czy pozniej dochodzi do glosu, i gdy zlecisz budowe firmie, ta napewno policz sobie extra za zbijanie kratownic i dobijanie lat

kronopol uzywa I belek do swoich scia, inni producenci klejonek tez

podobne elementy do tych na zdjeciu, ktore wkleilem produkuje firma niemiecka, ale nie pamietam nazwy, widzialem na wystawie

sa klejone

uwierz mi ze ta kratownica bez zmiany przekrojow na wieksze, przy normalnych obciazeniach na pietrze nie spelnia wymogow wytrzymalosciowych

parterowe, moze ale nie przy odstepach 1m

mam pytanie po co Ci 50cm sciana

przy RSI = 7 U=.14 dokladanie izolacji nie ma wiekszego znaczenia, decydujace staja sie okna, drzwi, szczelnosc i inne czynniki

U=0.14 to 9cm welny i styropian lub welna na zewnatrz bez kratownicy

nie mam nic przeciwko kratownicom, ale ekonomia wczesniej czy pozniej dochodzi do glosu, i gdy zlecisz budowe firmie, ta napewno policz sobie extra za zbijanie kratownic i dobijanie lat

kronopol uzywa I belek do swoich scia, inni producenci klejonek tez

podobne elementy do tych na zdjeciu, ktore wkleilem produkuje firma niemiecka, ale nie pamietam nazwy, widzialem na wystawie

sa klejone

Myślałem tylko o parterówce.

Czy przy ocieplaniu zwykłego kanadyjczyka powinno używać się syropianu ryflowanego? ;)

U raczej gorsze wyjdzie.

0,5 wychodzi samo, minimalna szerokość kratownicy, i jest możliwość zasypowego ocieplenia darmowego.

No prawie tylko koszt transportu.

Myślałem tylko o parterówce.

Czy przy ocieplaniu zwykłego kanadyjczyka powinno używać się syropianu ryflowanego? ;)

U raczej gorsze wyjdzie.

0,5 wychodzi samo, minimalna szerokość kratownicy, i jest możliwość zasypowego ocieplenia darmowego.

No prawie tylko koszt transportu.

nie widze problemu z uzyciem styropianu ryflowanego czy nie

U wyjdzie takie jak podalem,a nawet wieksze, jesli wie sie jak zrobic

nawet jesli bede mial sciany 0.5 to nie mam darmowego ocieplenia zasypowego

wroce do podstaw

zapewne masz wszystkie obliczenia zgodne z obowiazujacymi normami, na ociazenia takiej sciany

wiec mozesz budowac jesli chcesz

jesli system jest dobry napewno znajdziesz chetnych

Twoj system dla mnie nie jest ani tanszy , ani lepszy, napewno bardziej pracochlonny i majacy mniejsze parametry wytrzymalosciowe