Sharlotka 24.01.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Witam, czy znajdę gdzieś w sieci wiarygodne i sensowne dot. porównania okien drewnianych różnych producentów, coś w tym stylu jak zestawienie dot. pcv?: http://oknotest.pl/1/PRO_QUALITY_PVC/vip/vip-wlasciwosci.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 24.01.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 w ten ranking to bym tak nie wierzył!zapytaj na forum o polecanych producentów a napewno uzyskasz odpowiedź!proponuje uśmiechnąć się do forumowicza o nicku finlandia!napewno coś doradzioraz napisac to samo zapytanie w wątku szukam dobrych okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 28.01.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Witam, czy znajdę gdzieś w sieci wiarygodne i sensowne dot. porównania okien drewnianych różnych producentów, zajrzyj do porównywarki okien - jest tam porównanie parametrów różnych okien drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekbielsko 28.01.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Witam, czy znajdę gdzieś w sieci wiarygodne i sensowne dot. porównania okien drewnianych różnych producentów, coś w tym stylu jak zestawienie dot. pcv?: http://oknotest.pl/1/PRO_QUALITY_PVC/vip/vip-wlasciwosci.php Witam wtrącę i moje trzy grosze w w/w temacie. Radził bym zachować naprawdę dużą ostrożność co do wszelkiego typu testów czy porównań gdyż ich statystyki opierają się na tym co deklarują producenci. A większość firm na polskim rynku bada co im się żywnie podoba. Mało kto podaje swoje parametry dla okna reprezentatywnego czyli jednoskrzydłowego rozwierano-uchylnego o wymiarach 123x148 cm tak jak to zaleca norma PN-EN 14351-1+A1. Przez to nie da się porównywać współczynników między sobą. Mało tego że badane są okna o rożnych wymiarach to na dokładkę producenci badają okna z zestawami szybowymi nie standardowymi. Tym sposobem zamydla się klientom oczy i pokazuje nie realne współczynniki, większe okno, cieplejsza szyba i w efekcie lepszy nie mający nic wspólnego z prawdziwym współczynnikiem wynik. Zajmuje się tymi tematami już od dłuższego czasu i z przykrością muszę stwierdzić że poziom wyedukowania handlowców oraz to co robi większość producentów woła o pomstę do nieba. Współczuję ludziom którzy stoją przed wyborem zakupu okien i obsługiwani są przez tego typu pseudo-fachowców, karmiących ich tymi wszystkimi z palca wyssanymi współczynnikami. Radził bym poszukać fachowca w swojej okolicy albo zadowolonych klientów którzy podzielą się swoimi doświadczeniami i pomogą tym sposobem dokonać właściwego wyboru. Ps. podane przez poprzednika porównanie okien jest mocno nieaktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.01.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Panie Macieju, przy całym szacunku dla Pańskich zainteresowań zgadzam się tylko z tym, że przy ocenie wyników badań należy zachować nie tyle ostrożność, co rozwagę oraz że warto poszukać fachowca w swojej okolicy:-). Co do reszty... to hm... powiedzmy, że jestem odmiennego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekbielsko 28.01.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Panie Macieju, przy całym szacunku dla Pańskich zainteresowań zgadzam się tylko z tym, że przy ocenie wyników badań należy zachować nie tyle ostrożność, co rozwagę oraz że warto poszukać fachowca w swojej okolicy:-). Co do reszty... to hm... powiedzmy, że jestem odmiennego zdania. Być może ma Pan dostęp do innych wyników badań polskich producentów okien drewnianych bo z tych które ja posiadam a mam wyniki większości dużych polskich firm wynika tak jak napisałem... albo może inaczej niech Pan napisze z czym się nie zgadza a ja się do tego odniosę... bądź jeśli Pan chce to niech wskaże dowolne porównanie a ja pokażę Panu bzdury które w sobie zawierają... w każdym z nich są podawane współczynniki oknien o rożnych rozmiarach nikt nie sprawdza z jakimi zestawami szybowymi są przebadane a w jakie są standardowo te okna wyposażone itp... Myślę że przysłowiowemu Kowalskiemu nic rozwaga nie pomoże skoro nie ma dostępu do oryginalnej treści badania danego okna z testu a autor porównania nie sprawdził za niego tego co było badane i nie uwzględnił różnic przy podawaniu współczynników... Tak więc moim zdaniem należy zachować ostrożność a nie rozwagę... Ps. Chyba że chodzi Panu o to co napisałem o Handlowcach przepraszam jeśli generalizując kogoś uraziłem jak wiadomo zawsze są wyjątki od reguły ale całościowy obraz jest moim zdaniem taki jak napisałem choć może tak jest tylko w mojej części polski. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez maciekbielsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.01.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Panie Macieju, wdałem się już z Panem w polemikę, ale tekst wyszedł na tyle długi, że w trakcie pisania automatycznie mnie wylogowało i... kicha. Czy będzie mi się chciało pisać to wszystko raz jeszcze? Nie wiem. Nie wiem też, czy poruszony przez Pana temat nadaje się do roztrząsania na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekbielsko 28.01.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Panie Macieju, wdałem się już z Panem w polemikę, ale tekst wyszedł na tyle długi, że w trakcie pisania automatycznie mnie wylogowało i... kicha. Czy będzie mi się chciało pisać to wszystko raz jeszcze? Nie wiem. Nie wiem też, czy poruszony przez Pana temat nadaje się do roztrząsania na forum. Być może ma Pan racje że nie nadaje się to na forum ale musi Pan przyznać że w końcu wypadało by zrobić z tym porządek bo porównania są dla laików a im trudno w tak przeprowadzonych testach się rozeznać. Przecież po to norma podaje wymiar okna reprezentatywnego żeby dla takiego podawać wyniki tak aby Kowalski mógł sobie porównać co dostaje za określone pieniądze u jednego czy drugiego producenta kolejna sprawa to szyby skoro standard jest określony u danego producenta to czemu ten sam producent bada okno z szyba wymagającą dopłaty a później o tym nie informuje i dalej ciągnąc temat czemu podaje się współczynniki od jakiejś wartości np. UW od 0.68?? Co to za współczynnik i na co on komu? Jak porównać go do innych? To tak jak by podać przyspieszenie Chevroleta do 100km/h na podstawie przyspieszenia najszybszego z nich czyli Corvette a wpisać go w katalogu Chevroleta Aveo. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez maciekbielsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.01.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 porównania są dla laików a im trudno w tak przeprowadzonych testach się rozeznać. To jakieś kosmiczne nieporozumienie. Przecież norma 14351-1 nie została wywołana po to, by "laicy" na tej podstawie dokonywali porównań osiągów okien różnych producentów z zamiarem ustalenia, które "lepsze" !!! Norma wprowadza na nasz grunt po raz pierwszy zasadę, że poziom wymagań dla okien i drzwi zależy od indywidualnie ustalonej charakterystyki oraz zamierzonego przez nabywcę użytkowania z obowiązkowym uwzględnieniem wymagań krajowych przepisów techniczno-budowlanych. Oznacza to, że każde okno wprowadzane do obrotu na polskim rynku musi spełniać wymagania wynikające z obowiązujących u nas przepisów techniczno-budowlanych, a poza tym o możliwości jego zastosowania w danym obiekcie budowlanym decydują inne czynniki, jak na przykład lokalizacja, wielkość obiektu, albo jego przeznaczenie. Osobą zobowiązaną do porównania wymagań obiektowych z zadeklarowanymi przez producenta osiągami jest architekt, projektant lub po prostu inwestor, nazywany w normie „kompletatorem”. Tym samym zadaniem "laika" o ile tak można nazwać świadomego inwestora jest porównywanie osiągów okien w odniesieniu do wymagań własnych i obiektowych, a nie porównywanie oferty rynkowej różnych producentów. To, że niektórzy próbują dokonywać takich porównań bez odpowiedniego do tego przygotowania owocuje postami podobnymi do Pańskiego:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekbielsko 28.01.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) To jakieś kosmiczne nieporozumienie. Przecież norma 14351-1 nie została wywołana po to, by "laicy" na tej podstawie dokonywali porównań osiągów okien różnych producentów z zamiarem ustalenia, które "lepsze" !!! Norma wprowadza na nasz grunt po raz pierwszy zasadę, że poziom wymagań dla okien i drzwi zależy od indywidualnie ustalonej charakterystyki oraz zamierzonego przez nabywcę użytkowania z obowiązkowym uwzględnieniem wymagań krajowych przepisów techniczno-budowlanych. Oznacza to, że każde okno wprowadzane do obrotu na polskim rynku musi spełniać wymagania wynikające z obowiązujących u nas przepisów techniczno-budowlanych, a poza tym o możliwości jego zastosowania w danym obiekcie budowlanym decydują inne czynniki, jak na przykład lokalizacja, wielkość obiektu, albo jego przeznaczenie. Osobą zobowiązaną do porównania wymagań obiektowych z zadeklarowanymi przez producenta osiągami jest architekt, projektant lub po prostu inwestor, nazywany w normie „kompletatorem”. Tym samym zadaniem "laika" o ile tak można nazwać świadomego inwestora jest porównywanie osiągów okien w odniesieniu do wymagań własnych i obiektowych, a nie porównywanie oferty rynkowej różnych producentów. To, że niektórzy próbują dokonywać takich porównań bez odpowiedniego do tego przygotowania owocuje postami podobnymi do Pańskiego:-). Ma Pan w 100% rację ale ja nie pisałem o czym mówi norma ani w jakim celu została napisana... Ani tym bardziej o tym żeby laik przeglądał normy. Chyba nie czyta Pan ze zrozumieniem... Albo poprostu oboje się nie do końca zrozumielismy. Poproszono o podanie testów czyż nie tak? Problem w tym że te wszystkie testy są do niczego bo porównuje się w nich okna o rożnych wymiarach, szybach etc. Czy norma podaje wymiar okna reprezentatywnego dla którego powinno się podać współczynniki np. przenikania ciepła czy akustykę? TAK!!! Więc czemu większość firm ma to w głębokim poważaniu?? Czemu w testach fachowcy np. z prasy nic z tym nie robią tylko podają takie nieporównywalne ze sobą współczynniki? A laik przeglądając te testy czy porównania myśli że przygotowano je w sposób rzetelny i fachowy... O tym była mowa. A co do architektów i projektantów to chyba nie myśli Pan że znają oni normę branżową? Zazwyczaj inwestor najczęściej laik dobrze jak świadomy mówi jakiej klasy budynek zamierza zbudować bo taki chce albo na taki go stać i na tej podstawie ustalane są jakieś wymagania oczywiście nie mowie o wymaganiach minimalnych jakie ma spełniać produkt bo te określa norma ale np. o tym ze klient chce budynek energooszczędny. Wtedy architekt bierze w dłoń takie właśnie porównania albo po prostu katalogi producenckie i szuka czegoś klientowi albo robi to sam klient i kieruje się przy wyborze właśnie tymi wszystkimi bzdurnie podanymi współczynnikami. Zgadza się? Proponuje Panu zapytać np. 50 architektów o to dla jakiego wymiaru okna powinien być podany współczynnik jestem pewny że co najwyżej 5 z nich będzie go znać. Więc nie siejmy demagogi o tym jak powinno być i po co powstała norma tylko skupmy się na tym jak jest. Niech Pan wypisze sobie 10 największych polskich producentów okien drewnianych weźmie ich badania i postara się oczami architekta porównać je do siebie. Zobaczy Pan wtedy że nie ma tego wszystkiego jak porównać. Bo co producent to badanie innego okna. Dobrze Pana wie że współczynnik dla okna np. 150x150 z szyba opcjonalna 0,4 nie jest tym samym co współczynnik podany dla okna 120x150 z standardowa dla danego producenta szyba 0,5. Moim zdaniem robi się to tylko w jednym celu producenci podkręcają sobie w ten sposób wyniki i mydlą klientom oczy. Inne okno dają do testu żeby wynik był lepszy czyli większe z lepsza szyba a coś innego w standardzie sprzedają najczęściej nawet nie dając klientowi wyników badan nawet gdy ten o nie prości. Tak aby przypadkiem nie zauważył on różnic. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez maciekbielsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.01.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Watek nie tego dotyczy... Zgadza się? Poproszono o podanie testów czyż nie tak? Rzeczywiście, ma Pan rację, tego dotyczy wątek. W związku z tym, że nie jestem specjalistą "od drewna" ( o ile w ogóle jestem specjalistą), nie znam żadnych testów okien drewnianych, nigdy się tym nie interesowałem oraz nie przewiduję, abym miał się tym kiedyś zainteresować zakończę dalsze prowadzenie polemiki nie temat, bo szkoda mi czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekbielsko 28.01.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Rzeczywiście, ma Pan rację, tego dotyczy wątek. W związku z tym, że nie jestem specjalistą "od drewna" ( o ile w ogóle jestem specjalistą), nie znam żadnych testów okien drewnianych, nigdy się tym nie interesowałem oraz nie przewiduję, abym miał się tym kiedyś zainteresować zakończę dalsze prowadzenie polemiki nie temat, bo szkoda mi czasu. Dobrze Pan wie o co mi chodziło i tak jak Pan tak i Ja wiem że jest Pan specjalistą. Tak samo wie Pan że sprawa tyczy sie wszystkich okien, drewnianych i PCV. Problem tylko w tym że niewiele się z tym robi. Panuje jakaś dziwna zmowa milczenia. Ps. Przepraszam jesli w jakiś sposob poczuł się Pan urażony. Nie taka była moja intencja. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez maciekbielsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.01.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Panie Macieju, nie ma mowy o jakichś urazach i obrazach:-). Różnimy się po prostu w ocenie przyczyn i skutków. To mogłaby być ciekawa rozmowa, ale za dużo pisania:-). Może gdybyśmy kiedyś mieli okazję się spotkać, albo skorzystać ze skypa doszlibyśmy do jakichś konstruktywnych wniosków, słowne utarczki na forum na niewiele się tu zdadzą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.01.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Byście nie czuli się osamotnieni na tym ringu dodam, że... niestety - gdyby moralność, rzetelność i uczciwość naszych producentów była chociaż na75% możliwości to nie byłoby tak źle. Podoba mi się zestawienie blokno (tak samo jak ranking Pro Quality)- bo są to zestawienia w miarę możliwości obiektywne - przynajmniej w założeniach ich Twórców. Każdy z nas, związany w jakiś sposób z inną firmą widziałby na pierwszym miejscu swojego faworyta.. tu rodzą się niechęć i obiekcje. Ale zgadzam się - część wyników jest niewiarygodnie wysoka i też uważam, że jest to celowe działanie mające na celu podrasowanie osiągów (Np. poprzez zawyżenie wymiarów okna i wstawienie np lepszej szyby niż standard i do tego - podanie ceny podstawowej.. ) Chciałbym dożyć czasów, bym mógł w ślepo powiedzieć, że wyniki które gdzieś ktoś znalazł sąz założenia prawdziwe.. ale.. jesteśmy jacy jesteśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.01.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Fin, a ja sobie myślę, że "naciągaczom" zostało jeszcze góra półtora roku. Potem w niedługim czasie sytuacja powinna ulec zmianie, bo nabywcy szybko nauczą się tego, czego nie chcą się teraz nauczyć producenci i sprzedawcy. Kto z "naciągaczy" tego zawczasu nie pojmie - zapłaci. Dosłownie i w przenośni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekbielsko 28.01.2012 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Fin, a ja sobie myślę, że "naciągaczom" zostało jeszcze góra półtora roku. Potem w niedługim czasie sytuacja powinna ulec zmianie, bo nabywcy szybko nauczą się tego, czego nie chcą się teraz nauczyć producenci i sprzedawcy. Kto z "naciągaczy" tego zawczasu nie pojmie - zapłaci. Dosłownie i w przenośni. Tego sobie wszyscy życzmy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts